Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 151040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #255 dnia: 25 Stycznia 2023, 23:41:26 »
Na pewno będzie to pouczające i się przyda. Kamerki, zwłaszcza 2 lub 3 kanałowe potrafią znaczny prąd czerpać podczas trybu parkingowego.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #256 dnia: 25 Stycznia 2023, 23:55:42 »
Ja mam A500S z tylna kamerka w domu bo czeka na samochód z hardwire kitem. Mogę w weekend pomierzyć różne tryby ile prądu ciągną.

Jak ci się chce, to chętnie zobaczę wyniki

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #257 dnia: 26 Stycznia 2023, 00:07:35 »
Robiłem pomiary dla Viofo A129 Duo i niestety, wszelkie tryby parkingowe to spadek jedynie o 30-40mA względem od normalnej pracy (czyli ok. 300mA).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #258 dnia: 26 Stycznia 2023, 00:42:30 »
Taka ciekawostkę znalazłem:
"WR24.PL: Próg odcięcia zasilania w adapterze 70mai Hardwire Kit wynosi 11.4/22.8V. W przypadku niektórych pojazdów wartość ta może być niewystarczająca do uruchomienia pojazdu. W trybie parkingowym, przy nagrywaniu timelapse pobór prądu wynosi ok. 0,25A przy napięciu 12V."

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #259 dnia: 26 Stycznia 2023, 01:49:38 »
Większość ma podobnie.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #260 dnia: 26 Stycznia 2023, 10:39:54 »
250 mA w trybie parkingowym timelapse to jednak sporo. Tym ważniejsze jest oszacowanie przeciętnych sumarycznych dziennych czasów jazdy danego pojazdu oraz czasów nagrań.
Obawiam się, że przy dziennym sumarycznym czasie jazdy rzędu 1 godziny, czas rejestracji w trybie parkingowym nie będzie długi.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #261 dnia: 26 Stycznia 2023, 17:31:49 »
Chciałem kupić kamerkę tylko na przód i nie korzystać z trybu parkingowego, ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia... Przyszedł mi do głowy taki pomysł, żeby kupić zwykły powerbank i podpiąć go pod USB/zapalniczkę, żeby ładował się tylko w czasie jazdy. Na noc taki timeleapse zjadający to 250mAh... Jak myślicie - ma to sens?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #262 dnia: 26 Stycznia 2023, 19:32:29 »
Chciałem kupić kamerkę tylko na przód i nie korzystać z trybu parkingowego, ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia... Przyszedł mi do głowy taki pomysł, żeby kupić zwykły powerbank i podpiąć go pod USB/zapalniczkę, żeby ładował się tylko w czasie jazdy. Na noc taki timeleapse zjadający to 250mAh... Jak myślicie - ma to sens?
Musiałbyś mieć jakiś sterownik (opędziłbyś klonem arduino mini za 20zł i czujnikiem prądu  plus parę złącz usb), który na czas jazdy przełączałby na prąd z usb, plus utrzymywał powerbank w zakresie 50-80% (w zależności od pojemności, tak, żeby wystarczyło na te kilka dni).
Ładując za każdym razem do pełna taki powerbank zajedziesz go w pół roku (w zależności jak często jeździsz).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #263 dnia: 26 Stycznia 2023, 20:16:35 »
Nie no - tak kombinować to bym nie chciał. Na allegro są jakieś powerbank i nawet za kilkanaście zł - pewnie nie kupiłbym takiego najtanszego, ale może koło 5 dych znalazło y się już coś w miarę działającego, czego nie szkoda wyrzucić po tym pół roku? Bardziej się zastanawiam, czy podczas jazdy byłbym w stanie go naładować, ewentualnie jak często musiałbym zabierać do domu na pełne ładowanie

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #264 dnia: 26 Stycznia 2023, 23:09:19 »
Ktoś wie ile Fitcamx zjada?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #265 dnia: 27 Stycznia 2023, 11:21:16 »
Nie no - tak kombinować to bym nie chciał. Na allegro są jakieś powerbank i nawet za kilkanaście zł - pewnie nie kupiłbym takiego najtanszego, ale może koło 5 dych znalazło y się już coś w miarę działającego, czego nie szkoda wyrzucić po tym pół roku? Bardziej się zastanawiam, czy podczas jazdy byłbym w stanie go naładować, ewentualnie jak często musiałbym zabierać do domu na pełne ładowanie
Wielu tak kombinowało (w tym i ja) ale po pewnym czasie dochodzili do podobnych wniosków - do zasilania kamer samochodowych stosowane są specjalistyczne powerbanki samochodowe z kilku powodów:
- zwykły / tani powerbank ładuje się dość długo, np. 4..6 godz. jeśli dziennie tyle jeździsz samochodem to będzie faktycznie naładowany
  ale większość spędza w aucie mniej czasu, np. 30...60 min, trzeba by wtedy brać powerbank do domu ale to jest uciążliwe,
- większość zwykłych / tanich powerbanków nie potrafi się jednocześnie ładować i zasilać kamery, zwykle też nie da się powerbanku zmusić do tego by się sam uruchamiał,
- zwykły / tani powerbank zawiera akumulator LiIon, LiPo, które są ryzykowne w użyciu - łatwopalne, w samochodowych używa się LiFePo4, które są zdecydowanie bardziej bezpieczne,
  jest też kwestia temperatur pracy baterii, gdy jest zbyt zimno lub zbyt gorąco powerbank samochodowy powinien mieć odpowiednie zabezpieczenia, których w tanich powerbankach brak
  gdyż są przeznaczone do pracy w warunkach domowych,
... być może jeszcze coś pominąłem ale to co wyżej chyba wystarczy. ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2023, 11:23:46 wysłana przez Markid »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #266 dnia: 27 Stycznia 2023, 11:34:13 »
Wielu tak kombinowało (w tym i ja) ale po pewnym czasie dochodzili do podobnych wniosków - do zasilania kamer samochodowych stosowane są specjalistyczne powerbanki samochodowe z kilku powodów:
- zwykły / tani powerbank ładuje się dość długo, np. 4..6 godz. jeśli dziennie tyle jeździsz samochodem to będzie faktycznie naładowany
  ale większość spędza w aucie mniej czasu, np. 30...60 min, trzeba by wtedy brać powerbank do domu ale to jest uciążliwe,
- większość zwykłych / tanich powerbanków nie potrafi się jednocześnie ładować i zasilać kamery, zwykle też nie da się powerbanku zmusić do tego by się sam uruchamiał,
- zwykły / tani powerbank zawiera akumulator LiIon, LiPo, które są ryzykowne w użyciu - łatwopalne, w samochodowych używa się LiFePo4, które są zdecydowanie bardziej bezpieczne,
  jest też kwestia temperatur pracy baterii, gdy jest zbyt zimno lub zbyt gorąco powerbank samochodowy powinien mieć odpowiednie zabezpieczenia, których w tanich powerbankach brak
  gdyż są przeznaczone do pracy w warunkach domowych,
... być może jeszcze coś pominąłem ale to co wyżej chyba wystarczy. ;)

Również w markowych powerbankach typu BlackVue B-124 brak zabezpieczenia przed ładowaniem przy ujemnych temperaturach. Nie wiem jak przy temperaturze powyżej 45.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #267 dnia: 27 Stycznia 2023, 11:52:34 »
A np. w takim nie markowym PowerCore jest zabezpieczenie przed wysoką jak i niską temp. ;)
https://www.power-core.co.uk/products.html

Low-Temp Protection:   YES   
Hi-Temp Protection:   YES   

ps. ponadto to polska myśl techniczna,
a i jeszcze zapomniałem o jednej rzeczy - LiFePo4 pozwalają na 3..5 razy więcej cykli ładowania w stosunku do LiIon, LiPo (trwałość)
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2023, 11:57:36 wysłana przez Markid »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #268 dnia: 27 Stycznia 2023, 12:14:57 »
Jak by tak jeszcze 5 dych kosztowało to byłoby git.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #269 dnia: 27 Stycznia 2023, 12:28:22 »
Też jestem za tym. ;)
Pogadaj z kolegą Hardtmuthem, miał kiedyś zamiar samodzielnie zmajstrować powerbank LiFePo4 i z tego co pamiętam nawet podzespoły zamówił. Może coś by się z tego urodziło ;)
Ja się jakiś czas zastanawiałem, a ponieważ zależało mi na funkcji parkingowej to w końcu odżałowałem tysiaka i kupiłem PowerCore, pocieszając się myślą, że BlackVue 2 x droższy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl