Autor Wątek: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy  (Przeczytany 142271 razy)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
Odp: Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #285 dnia: 06 Sierpnia 2022, 09:20:00 »
komputer pokazywał mi równe 0
Rezerwa w Corolli od lat około 12 litrów.
W moim 17 letnim Volvo komputer też pokazuje zero km do przejechania

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #286 dnia: 06 Sierpnia 2022, 10:52:36 »
W mojej 16 letnie Hondzie jak licznik pokazywał 0 to znaczyło, że naprawdę był pusty. Do 45l zbiornika wchodziło 45l paliwa, w Corolli przy 43l wchodzi 36l  ;)
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
Toyota Corolla 2.0 TS Hybrid - raporty spalania i wrażenia z jazdy
« Odpowiedź #287 dnia: 07 Sierpnia 2022, 11:09:16 »
Nie jestem tak odważny jak Wy panowie… Jak poziom paliwa spadnie do 1/4 pojemności zbiornika to zawsze tankuje to pełna, traktuje tą wartość jako zero. Ale warto wiedzieć jak to wyglada w przypadku zapalenia się kontrolki od rezerwy

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 08 Sierpnia 2022, 21:51:48 »
650km za mną, średnie spalanie na poziomie 4,1l. Wg MyT w baku zostało 40% paliwa. Takie, a nie inne spalanie wynikało pewnie z faktu, że nie jechałem trasą, ale po drodze chcieliśmy zobaczyć kilka rzeczy, stąd taka, a nie inna droga. Jechałem z żoną i całkiem sporym psem, do tego bagażnik załadowany po sam sufit. Nie dam sobie ręki uciąć, ale wydaje mi się, że było blisko maksymalnej ładowności samochodu. Już teraz wiem, że pomimo całkiem zacnego spalania osiągnięcie 1000km na jednym baku jest nierealne  :grin: Może musnę 900, ale raczej licznik zatrzyma się na 850. Zastanawiam się, ile można z Corolli wydusić, bez tych dodatkowych kilogramów  :cool:

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #289 dnia: 09 Sierpnia 2022, 07:31:29 »
Ja na baku mogłem pojechać ok. 850 km (bez rezerwy), ale to był Sedan hybryda. Średnie spalanie 4,1 l/100. Po pierwszym tankowaniu po wyjeździe z salonu miałem 1100 zasięgu, to nie mogłem uwierzyć, że tyle da się przejechać.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #290 dnia: 09 Sierpnia 2022, 10:15:52 »
Zrobione 3800 km na trasie ze Szczecina na wyspę Korcula i na zad. Trasa Szczecin - Lubawka (S3); potem Czechy do Mikulova (drogi lokalne); dalej Austria do miejscowości Mureck (autostrada), Słowenia (drogi lokalne) Chorwacja ( autostrada) i jakieś 300 km na miejscu(drogi lokalne)  Całość w ramach przepisów co do prędkości czyli  130 km/h na autostradach i polskiej s-ce, tryb ECO, praktycznie całość na tempomacie adaptacyjnym. średnia z całości 5,5 l/100 km. Wskazanie komputera potwierdzone obliczeniami z  tankowań.
 R e w e l a c j a
No ładnie.  A z odcinka po samej lub w większości po autostradzie ile wychodziło?  Adaptacyjny tempomat zapewne robi różnicę.

Na tym zjeździe do Orebicia i potem na samej Korculi można docenić działanie trybu B, zwłaszcza jak się już bateria załaduje na full.

W tym roku jedziemy do HR ze znajomymi, którzy pomimo 313 KM pod maską jeżdżą baaardzo zachowawczo, to może też mi się uda tyle zrobić :-)

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #291 dnia: 10 Sierpnia 2022, 08:48:37 »
W mojej 16 letnie Hondzie jak licznik pokazywał 0 to znaczyło, że naprawdę był pusty. Do 45l zbiornika wchodziło 45l paliwa, w Corolli przy 43l wchodzi 36l  ;)

Jak czytam takie komentarze, to utwierdzam się w mojej zasadzie, że kupuję od zawsze tylko nowe auta.  Ktoś kto dojeżdża paliwo do zera nie ma zielonego pojęcia jak działa pompa paliwowa i jak wygląda jej smarowanie.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #292 dnia: 10 Sierpnia 2022, 17:16:13 »

Jak czytam takie komentarze, to utwierdzam się w mojej zasadzie, że kupuję od zawsze tylko nowe auta.  Ktoś kto dojeżdża paliwo do zera nie ma zielonego pojęcia jak działa pompa paliwowa i jak wygląda jej smarowanie.
Spokojnie raz czy dwa przetestowałem
Mam LPG a jeden zbiornik PB wystarcza mi na rok

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 11 Sierpnia 2022, 01:09:09 »
Alexh750 obawiam się, że strasznie demonizujesz te biedne samochody używane i przeceniasz nadmierny wpływ ich poprzednich właścicieli na ich awaryjność, czy też nie. Dobrze, że nie wszyscy mają takie podejście, bo swojego samochodu, gdy Ci się już znudzi, nigdy byś nie sprzedał.
Ja dotychczas kupowałem samochody używane i bardzo sobie je chwaliłem. Najważniejsze było kupienie sprawdzonego modelu, bez tych wszystkich zbędnych udziwnień i niedopracowanych silników. Toyotę też bym pewnie kupiłem na rynku wtórnym, gdyby nie to, że świat oszalał i za Corollę z 2019 roku śpiewali więcej, niż za nówkę. W tym wypadku wybór był oczywisty.
Wracając do tematu dyskusji. Nigdzie nie napisałem, że przez 16 lat wyjeżdżałem samochód do 0, napisałem wyłącznie jakie są różnice między 0 w takim Civicu, a jakie w Corolli. Poprzedni samochód po tych wszystkich latach miał nalatane 365k i dalej jeździ. Nie przypominam sobie też, bym cokolwiek do niego dokładał. Pompa paliwowa ma się świetnie, podobnie jak silnik i cała reszta. Z tego co się orientuję to zbiorniki paliwa są tak zbudowane, żeby pompa nie miała możliwości zassania całego syfu, który się w tym zbiorniku znajduje. Ale nie sprawdzałem tego, tylko o tym czytałem. Za to sprawdziłem realną pojemność zbiornika paliwa i o dziwo samochód ma 16 lat i wciąż nic mu nie dolega. Żeby nie było, w większości przypadków tankowałem kiedy zapaliła się rezerwa, ale nie będę pisał, że wyzerowanie samochodu nigdy nie miało miejsca. Zdarzało się, jednak wynikało to z niedopatrzenia. Patrząc przez pryzmat poprzednich doświadczeń, wydaje mi się, że jednorazowe wyzerowanie całkiem nowego samochodu mu nie zaszkodzi. Ale nie jestem ekspertem, więc zapewne jestem w błędzie.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #294 dnia: 11 Sierpnia 2022, 08:58:46 »
Alexh750 obawiam się, że strasznie demonizujesz te biedne samochody używane i przeceniasz nadmierny wpływ ich poprzednich właścicieli na ich awaryjność, czy też nie. Dobrze, że nie wszyscy mają takie podejście, bo swojego samochodu, gdy Ci się już znudzi, nigdy byś nie sprzedał.
Ja dotychczas kupowałem samochody używane i bardzo sobie je chwaliłem. Najważniejsze było kupienie sprawdzonego modelu, bez tych wszystkich zbędnych udziwnień i niedopracowanych silników. Toyotę też bym pewnie kupiłem na rynku wtórnym, gdyby nie to, że świat oszalał i za Corollę z 2019 roku śpiewali więcej, niż za nówkę. W tym wypadku wybór był oczywisty.
Wracając do tematu dyskusji. Nigdzie nie napisałem, że przez 16 lat wyjeżdżałem samochód do 0, napisałem wyłącznie jakie są różnice między 0 w takim Civicu, a jakie w Corolli. Poprzedni samochód po tych wszystkich latach miał nalatane 365k i dalej jeździ. Nie przypominam sobie też, bym cokolwiek do niego dokładał. Pompa paliwowa ma się świetnie, podobnie jak silnik i cała reszta. Z tego co się orientuję to zbiorniki paliwa są tak zbudowane, żeby pompa nie miała możliwości zassania całego syfu, który się w tym zbiorniku znajduje. Ale nie sprawdzałem tego, tylko o tym czytałem. Za to sprawdziłem realną pojemność zbiornika paliwa i o dziwo samochód ma 16 lat i wciąż nic mu nie dolega. Żeby nie było, w większości przypadków tankowałem kiedy zapaliła się rezerwa, ale nie będę pisał, że wyzerowanie samochodu nigdy nie miało miejsca. Zdarzało się, jednak wynikało to z niedopatrzenia. Patrząc przez pryzmat poprzednich doświadczeń, wydaje mi się, że jednorazowe wyzerowanie całkiem nowego samochodu mu nie zaszkodzi. Ale nie jestem ekspertem, więc zapewne jestem w błędzie.

1. Nie demonizuję a jedynie chcę mieć kilka lat świętego spokoju, bez jakichkolwiek nieoczekiwanych "przygód". A ponieważ nie jestem zawodowym mechanikiem, nie umiałbym ocenić, czy używane auto jest rzeczywiście w super stanie czy tylko odpicowane. Ot cały powód mojego podejścia do tematu.

2. Też uważam że dobrze, że nie wszyscy tak uważają, tu pełna zgoda :) I nie tylko dlatego, że przecież moje auta też muszę komuś sprzedać ale dlatego że świat byłby nieznośny gdyby wszyscy myśleli jednakowo, chcieli tego samego itd :)

3. Moja uwaga nie była stricte dedykowana do Ciebie a ogólnie do dyskusji o jednak nie jednorazowym zjechaniu do zera lecz o eksperymentach prowadzonych nt. sprawdzenia prawdziwej pojemności baku i rzeczywistego spalania z aptekarską dokładnością. Choć i takie jedno zjechanie może pompę zajechać, i nie koniecznie chodzi o ten syf na dole baku lecz o zatarcie się pompy. Słyszałem o takich przypadkach, więc to nie tylko teoria.
---
Reasumując, ja tak jak Ty, zazwyczaj tankuję gdy tylko zapali się rezerwa, mało tego, tankuję do pierwszego odbicia, bez dolewania pod korek (to osobny temat o takim błędzie dolewania pod korek) i nie przeżywam czy mi pali 4,5 czy 5,5 bo tego nigdy nie wiadomo, choćby z racji, iż dystrybutor też prawdy nie mówi ile benzyny wlaliśmy. Pozdrawiam.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 11 Sierpnia 2022, 09:46:42 »
Moja uwaga nie była stricte dedykowana do Ciebie
Ja Twojego komentarza nie potraktowałem ad personam i mam nadzieję, że Ty również mojego tak nie potraktowałeś. Od tego jest forum, by wymieniać się poglądami.
Mój "eksperyment" był celowy, ponieważ lubię wiedzieć co mam pod maską, może określenie "pod maską" nie jest zbyt adekwatne w stosunku do baku, ale myślę, że wiesz co mam na myśli. Żeby nie było, że chce sobie zniszczyć nowy samochód konsultowałem to ze znajomym mechanikiem, który stwierdził, że nowoczesne pompy są tak skonstruowane, że chwilowe niedobory paliwa nie rozwalą ich tak łatwo, chyba że będzie to sytuacja nagminna, ale to też tych przypadków musi być multum.
nie przeżywam czy mi pali 4,5 czy 5,5
Ja może nie przeżywam, ale interesuje mnie to, ponieważ po to kupiłem hybrydę, żeby cieszyć się bardziej ekonomiczna jazdą, niż chociażby poprzednim samochodem.
Dystrybutory przekłamują i to jest pełna zgoda, ale moim zdaniem są to przekłamania nieznaczne, a może nie. Nie wiem.
Pozdrawiam

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 12 Sierpnia 2022, 11:10:02 »
Trasa ze Śląska nad morze wyniosła dokładnie 691km. Zgodnie ze wskazaniami komputera średnie spalanie zatrzymało się na 4,2l/100km. Jaka była średnia prędkość nie mam pojęcia, ponieważ MyT jak zwykle wybiera sobie, które trasy zostaną zapisane, a które z jakiegoś powodu pominięte. Kiedy została mi jeszcze 1/4 pojemności baku, zatankowałem do pierwszego odbicia 26,04l. Średnia zgodnie z obliczeniami 3,76l/100km. Wiem, że nie da się tego dokładnie obliczyć, ale jednak pierwszy raz się spotkałem z tym, że komputer zawyża spalanie. Zazwyczaj było tak, że do tego co pokazywał komputer musiałem doliczyć jeszcze około litra.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #297 dnia: 12 Sierpnia 2022, 22:47:05 »
Dziwne,  bo mi toyot pokazuje 1:1  zużycie z kompa w stosunku do licznikowego z dystrybutora,  no +/- 0.1l

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #298 dnia: 12 Sierpnia 2022, 22:55:01 »
Dziwne,  bo mi toyot pokazuje 1:1  zużycie z kompa w stosunku do licznikowego z dystrybutora,  no +/- 0.1l

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Też mnie to zaskakuje, ale póki z dystrybutora wychodzi mniej to nawet dobrze. A tak zupełnie serio, zobaczę jak to wyjdzie przy następnym tankowaniu. W trasie powrotnej znowu wyszło 4,2l więc na dystrybutorze do pierwszego odbicia wartości powinny być zbliżone.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #299 dnia: 19 Sierpnia 2022, 08:02:08 »
Panowie , jak się ma spalanie z TS do HB. ? Może być to różnica nawry 1-1.5 L na korzyść HB ? Mówię o jeździe po mieście

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl