Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Marca 2020, 18:15:58 »
W którymś wątku, ktoś pisał, że pytał się o matę w serwisie i otrzymał odpowiedź, że nie ma żadnych przeciwwskazań do montażu dla żadnej wersji silnikowej.

Nie ma żadnych przeciwskazań... Troszkę męczyłem TMP o te wygłuszenie z prośbą o odpowiedz czy są jakieś przeciwskazania do jej założenia. Prosiłem o jednoznaczną odpowiedz. Odpowiedz brzmiała mniej więcej tak że producent nie przewidział w wyposażeniu tego auta maty wygłuszającej. Wiedzą, iż nie zaleca on dokonywania konwersji auta, czyli wprowadzania zmian, które nie zostały przez niego zaakceptowane. Przedmiotowy samochód posiada homologację i został dopuszczony do ruchu. Zgodnie z zapisem w książce gwarancyjnej, w przypadku, jeżeli dojdzie do jakiekolwiek awarii, która będzie miała związek z tym montażem uszkodzone elementy nie będą objęte gwarancją Producenta.
Zastanawiam się czy nie wystawiam na to, że jeżeli coś się zepsuje to przypiszą to temu montażowi i odmówią naprawy gwarancyjnej... I co to znaczy "dokonywania konwersji auta" Jakie zmiany mieszczą się w tym określeniu?
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2020, 18:21:52 wysłana przez Portowiec »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Marca 2020, 19:57:34 »
Kompletna bzdura. Jeśli by tak było, ze producent nie życzy sobie montazu jakiegoś akcesorium do danego samochodu, to w przypadku izomaty, samochody, ktore jej nie wymagają powinny być wyposażone w maski bez możliwości montazu takiej izomaty ;) Ta toyota wydaje mi się coraz bardziej beznadziejna. Z izomatą jest problem, z kołami o fabrycznych parametrach jest problem ..... ręce
opadają.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Marca 2020, 20:23:37 »
Kompletna bzdura. Jeśli by tak było, ze producent nie życzy sobie montazu jakiegoś akcesorium do danego samochodu, to w przypadku izomaty, samochody, ktore jej nie wymagają powinny być wyposażone w maski bez możliwości montazu takiej izomaty ;) Ta toyota wydaje mi się coraz bardziej beznadziejna. Z izomatą jest problem, z kołami o fabrycznych parametrach jest problem ..... ręce
opadają.

Napisałem do nich jeszcze jeden email :cool: Zobaczymy co napisza...

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Marca 2020, 20:32:28 »
Zobaczymy co napisza...

Też jestem ciekaw... ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Marca 2020, 21:57:21 »
Z tego co do tej pory spostrzegłem, a raczej usłyszałem, to rezonujące nadkola. Jeśli tylko wpadnie tam jakiś kamyczek, to strzał w nadkolach jest tak głośny, jakby miał wpaść do wnętrza auta bądź w ogóle to nadkole urwać.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Marca 2020, 14:31:23 »

Napisałem do nich jeszcze jeden email :cool: Zobaczymy co napisza...
Możesz podać mail pod który ich dręczysz? Podręczę ich i ja a przy okazji może uda nam się uzyskac rozbiezne informacje.
Mnie jedynie przed zakupem wygłuszenia powstrzymuje wlasnie lęk przed odmową naprawy gwarancyjnej.
Sensowne jest to stwierdzenie juniora o konecznosci montazu innej maski, w ktorej takiego wygluszenia sie nie da zrobic, co innego jak są tam fabryczne otwory, a co innego jak ja te otwory wyrzeźbię. Uje zaoszczedzili kase na wygłuszeniu i teraz sie tłumaczą w beznadziejny sposób.

Offline Quar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 06 Marca 2020, 15:53:43 »
Corolla Sedan Comfort+Style+Tech+Connect 1.6 Manual

Mi przeszkadza:
-brak podświetlenia włączników światła wewnętrznego
-brak podświetlenie tacki na telefon w wersji comfort
-bardzo słabe światło w bagażniku - nic nie widać, ale zamówiłem już żaróweczki ledowe :)
-automatycznie przyciemniające się lusterko wewnetrzne i przyciemniana tylna szyba to zły pomysł
-przycisk hold trzeba włącza za każdym razem
-przy dynamicznym ruszaniu z HOLDa i włączonej kontroli trakcji koła kręcą się w miejscu
-LDA nie wykrywa lini po zmroku lub na mokrej jezdni.
-wykrywanie znaków drogowym bezuzyteczne - nie wykrywa skrzyżowań np. boczna droga dojazdowa i nie anuluje znaku
-na tylnej kanapie bardzo mało miejsca na głowe - boczne siedzenia to max 1,80m, na środkowym przy wzroście 1,79m się nie mieszczę
-przy prędkościach autostradowych dosyć głośno - silnik świetnie wyciszony, prawie jak hybryda, ale szum powietrza i trochę opon daje się we znaki

A tak poza tym to świetne auto które mega przyjemnie się prowadzi, i nawet słabe wyciszenie przy wyższych prędkościach nie przeszkadza. Przy prędkościach miejskich mega ciche.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 06 Marca 2020, 16:58:00 »
Corolla Sedan Comfort+Style+Tech+Connect 1.6 Manual

Mi przeszkadza:
-brak podświetlenia włączników światła wewnętrznego
-brak podświetlenie tacki na telefon w wersji comfort
-bardzo słabe światło w bagażniku - nic nie widać, ale zamówiłem już żaróweczki ledowe :)
-automatycznie przyciemniające się lusterko wewnetrzne i przyciemniana tylna szyba to zły pomysł
-przycisk hold trzeba włącza za każdym razem
-przy dynamicznym ruszaniu z HOLDa i włączonej kontroli trakcji koła kręcą się w miejscu
-LDA nie wykrywa lini po zmroku lub na mokrej jezdni.
-wykrywanie znaków drogowym bezuzyteczne - nie wykrywa skrzyżowań np. boczna droga dojazdowa i nie anuluje znaku
-na tylnej kanapie bardzo mało miejsca na głowe - boczne siedzenia to max 1,80m, na środkowym przy wzroście 1,79m się nie mieszczę
-przy prędkościach autostradowych dosyć głośno - silnik świetnie wyciszony, prawie jak hybryda, ale szum powietrza i trochę opon daje się we znaki

A tak poza tym to świetne auto które mega przyjemnie się prowadzi, i nawet słabe wyciszenie przy wyższych prędkościach nie przeszkadza. Przy prędkościach miejskich mega ciche.

A masz matę wygłuszajacą komory silnika? ;-)

Offline Quar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 06 Marca 2020, 22:01:50 »
Nie mam, też się zdziwiłem, ale jak czytam tu posty to widzę, że to normalne. Ale wydaje mi się, że nie potrzebna, bo silnika i tak prawie nie słychać, przy ponad 3tyś obrotów lekko słychać ale jest to przyjemny odgłos.

No to przypomniał mi się jeszcze jeden minus - blacha strasznie cieńka, maska ugina się pod naciskiem palca. W moim starym Chevrolecie Aveo z 2011 mimo, że to mały i tani hatchback bo maska jest chyba z 2 razy cięższa i solidniejsza.
Wiem, same minusy wymieniam, taka polska natura hehe, tak naprawdę te wszystkie moje minusy to detale i pierdoły a auto jest super :)

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 06 Marca 2020, 23:02:35 »
Też miałem problem z przyzwyczajenie do przyciemnej szyby tylnej, ale już mi to nie sprawia problemów. Natomiast przyciemniane lusterko do dobry pomysł (miałem je również w poprzednim modelu) zapobiega oślepianiu. Szkoda że boczne lusterka tak nie działają. Jednak jak Tobie to przeszkadza możesz tą funkcję wyłączyć. Przycisk jest pod lusterkiem.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Quar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 06 Marca 2020, 23:07:28 »
Bardziej chodziło mi o to, że sama tylna szyba jako, że jest przyciemniona to już zapobiega oślepianiu, jak się lusterko w nocy mi przyciemni to z tyłu tylko światła lekko widzę, nawet obrys samochodu jest słabo widoczny np. czy to tir czy osobowy jedzie za mną. Zbyt ciemno. Mogę wyłączyć jednorazowo ale po włączeniu silnika na nowo się włącza i to mnie wkurza. Muszę spytać w serwisie czy mogą to ustawić by się nie włączało.

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 06 Marca 2020, 23:40:11 »
Bardziej chodziło mi o to, że sama tylna szyba jako, że jest przyciemniona to już zapobiega oślepianiu, jak się lusterko w nocy mi przyciemni to z tyłu tylko światła lekko widzę, nawet obrys samochodu jest słabo widoczny np. czy to tir czy osobowy jedzie za mną. Zbyt ciemno. Mogę wyłączyć jednorazowo ale po włączeniu silnika na nowo się włącza i to mnie wkurza. Muszę spytać w serwisie czy mogą to ustawić by się nie włączało.
Nie wiem. Dla mnie genialnie działa.
Ale to też jest kwestia indywidualna - każdy ma inne potrzeby i odczucia.
Jak serwis nie pomoże, to zasilanie odepnij z lusterka.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 07 Marca 2020, 09:52:46 »
Mnie zastawia dlaczego Toyota poskąpiła wykładziny podłogowej od strony kierowcy możliwe, że od pasażera też, nie sprawdziłem jeszcze. Trochę to nieładnie wygląda, nie widać tego tak normalnie, trzeba się schylić żeby to zobaczyć. Może to jest tylko u mnie :embarassed:, w każdym razie trochę mnie to zdziwiło, że ta wykładzina nie jest wyżej. Pewnie się czepiam, ale moim zdaniem mogli schować ten filc wygłuszający.

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 07 Marca 2020, 10:38:46 »
Mnie zastawia dlaczego Toyota poskąpiła wykładziny podłogowej od strony kierowcy możliwe, że od pasażera też, nie sprawdziłem jeszcze. Trochę to nieładnie wygląda, nie widać tego tak normalnie, trzeba się schylić żeby to zobaczyć. Może to jest tylko u mnie :embarassed:, w każdym razie trochę mnie to zdziwiło, że ta wykładzina nie jest wyżej. Pewnie się czepiam, ale moim zdaniem mogli schować ten filc wygłuszający.
Tez to zauważyłem - bardzo biedne podejście.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 08 Marca 2020, 00:34:59 »
Raczej podejrzewam oszczędzanie na masie - jest sporo wyposażenia, którego kiedyś w samochodach, a któe swoje waży. Muszą to jakoś zrekompensować, żeby samochód nie ważył dwóch ton :).
A większa masa = większe spalanie = większa emisja CO2 itp = kary.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl