Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #255 dnia: 18 Czerwca 2020, 20:34:44 »
Przecież jak chcesz zahamować silnikiem to nie dotykasz gazu tylko redukujesz biegi.Tak chyba się robi zjeżdzając ze stromych zjazdów.Ja tak robiłem i nic ze skrzyną się nie działo.Chodzi o manuala.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #256 dnia: 18 Czerwca 2020, 20:39:04 »
Dalej chłopaki, piszcie dalej.  :good: Nośny temat  :song:

Zaraz dojdziemy do tego, że hamowanie skrzynią odbywa się na zasadzie opuszczenia skrzyni na podłoże. No ale wtedy co się dziwić, ze się może popsuć.

A czy jak hamujemy silnikiem to opuszczamy sam silnik, czy łącznie ze skrzynią?  :o

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #257 dnia: 18 Czerwca 2020, 20:47:40 »
Każdy jest panem swojego samochodu i niech robi jak chce.Proponuje pojechać na Hochalpenstrasse i wypróbować Byłem kilka razy i nie spaliłem skrzyni i hamulcow.A droga jest ekstremalna zobaczcie w internecie.W tym roku wyprubuję hybrydę i wiem bo jezdzilem w zimie po mniej zaawansowanych górach że bedzie dużo łatwiej

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 18 Czerwca 2020, 21:50:51 »

Generalnie bieg nie powinien być zapięty, gdy nie jest wciśnięty pedał gazu, bo w ten sposób szybciej zużywa się skrzynia biegów. Nie powinno się hamować silnikiem i skrzynią biegów, a tylko samym silnikiem. Jeżeli puszczamy gaz, to i biegi powinniśmy zredukować na luz.

:wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:
 :o :o :o
W tej teorii jest tak głęboka myśl, ze nie potrafię jej znaleźć.  :beer:

A co kolejnego redukowania biegów przy hamowaniu silnikiem- to nie można zapomnieć o przegazówce miedzy biegami. Tak robił mój ś.p. Wujek w Syrence 102.

:beer:
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2020, 21:53:33 wysłana przez pawelll »
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #259 dnia: 18 Czerwca 2020, 22:04:36 »
W tej teorii jest tak głęboka myśl, ze nie potrafię jej znaleźć.

Pawelll masz rację, teraz i ja widzę że babola napisałem. Jak rozłączę biegi, to i silnik od kół też, więc nie ma hamowania silnikiem.
Nie mniej jednak wydaje mi się, że ci mechanicy co mówią aby nie hamować skrzynią biegów mają rację - od wyhamowania pojazdu są klocki hamulcowe, a nie elementy skrzyni biegów. A przynajmniej taniej jest wymienic klocki, niz zawartość skrzyni biegów.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 18 Czerwca 2020, 22:06:37 »
taniej jest wymienic klocki, niz zawartość skrzyni biegów
pod warunkiem że nie jeździmy w górach

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #261 dnia: 18 Czerwca 2020, 22:08:14 »
To zjedż z góry np 20 % nachylenia przez 12 km  na hamulcu  Powodzenia

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #262 dnia: 18 Czerwca 2020, 22:12:20 »
Zjechać może i zjedzie ale na dole nie będzie miał czym hamowac (przegrzane hamulce nie hamują.)

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: 18 Czerwca 2020, 22:45:15 »
Pawelll masz rację, teraz i ja widzę że babola napisałem. Jak rozłączę biegi, to i silnik od kół też, więc nie ma hamowania silnikiem.
Nie mniej jednak wydaje mi się, że ci mechanicy co mówią aby nie hamować skrzynią biegów mają rację - od wyhamowania pojazdu są klocki hamulcowe, a nie elementy skrzyni biegów.

Generalnie trzeba zachować zdrowy rozsądek.
Po pierwsze kwestia czy mówimy o zmniejszaniu prędkości (np. przed niezbyt ostrym zakrętem) czy o ostrym awaryjnym hamowaniu.
Z jednej strony używanie hamulca w każdej sytuacji potrzeby zmniejszenia prędkości jest niepotrzebne a przy jeździe w górach wręcz niemożliwe. Z drugiej strony usilne hamowanie silnikiem, z redukowaniem kolejnych biegów itp. jest przegięciem w drugą stronę.
Przy skrzyni manualnej hamując silnikiem (poza jazdą w górach) nigdy nie redukowałem biegu na niższy, tylko puszczałem gaz. Jeśli spowalnianie było zbyt słabe wciskałem hamulec.
Presja na hamowanie silnikiem (w starej szkole kierowców) brała się kiedyś z tego, że hamulce bębnowe miały małą skuteczność i bardzo łatwo się przegrzewały. Stąd uczono hamować silnikiem, redukować biegi itp. Miałem kiedyś kolegę (w moim wieku) którego ojciec tak nauczył jeżdzić i który konsekwentnie katował służbowego Lanosa hamując tylko silnikiem przed światłami. Przy współczesnych hamulcach ma to dużo mniejsze znaczenie. Trzeba też pamiętać, że co do zasady używanie hamulców na zakręcie zmniejsza stabilność samochodu a hamowanie silnikiem (szczególnie w przednionapędowcach) poprawia prowadzenie w zakręcie.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #264 dnia: 18 Czerwca 2020, 23:18:29 »
kiedyś z tego, że hamulce bębnowe miały małą skuteczność i bardzo łatwo się przegrzewały. Stąd uczono hamować silnikiem
Teraz jest to jazda ECO. Spróbuj hamować w inny sposób przed światłami na egzaminie na prawo jazdy.

katował służbowego Lanosa
I coś stało się z tego powodu w Lanosie?
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2020, 23:20:10 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #265 dnia: 19 Czerwca 2020, 00:00:22 »
I coś stało się z tego powodu w Lanosie?
Lanos był samochodem nie do zajechania więc nic. :)
Ale słuchanie wycia silnika na 3-4 tys. obrotów przy kolejnych redukcjach powodowało u mnie gęsią skórkę. Myślę że żadna współczesna skrzynia by tego nie wytrzymała.

PS. A kolega dostał (za to i parę innych numerów) zakaz jazdy służbowymi samochodami
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2020, 00:07:04 wysłana przez pawelll »

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #266 dnia: 19 Czerwca 2020, 00:12:52 »
Większej bzdury nie czytałem.
Jak chcesz hamować silnikiem mając go ODŁĄCZONEGO od kół?

Nie to mi się zacytowało, a nie widzę opcji edycji. Chodziło oczywiście o post:

Generalnie bieg nie powinien być zapięty, gdy nie jest wciśnięty pedał gazu, bo w ten sposób szybciej zużywa się skrzynia biegów. Nie powinno się hamować silnikiem i skrzynią biegów, a tylko samym silnikiem. Jeżeli puszczamy gaz, to i biegi powinniśmy zredukować na luz.

PS. Ale poryte to cytowanie jest :) Można zaznaczyć jakiś randomowy tekst na stronie, a potem kliknąć 'cytuj' przy czyims nicku i wtedy ten zaznaczony text (z innego posta, albo nawet i nie z posta, tylko w ogóle ze strony) jest przenoszony do okna z cytatem. Nie zwróciłem na to uwagi myśląc, że cytuję całego posta carinae20gli, a zacytowałem zupełnie inny :)
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2020, 00:19:45 wysłana przez dempsej »

Offline Gregoire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #267 dnia: 19 Czerwca 2020, 13:17:09 »
Moja główna bolączka to ciągły brak Android Auto/Apple Car Play. Rozmawiałem z działem marketingu Toyota Motor Poland. Tym razem twierdzą, że aktualizacja została przesunięta na wrzesień z powodu pandemii. Dla mnie to porażka i robienie klientów w balona. Albo może raczej celowe działanie, żeby skłonić ludzi do kupowania samochodów z nawigacją.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 19 Czerwca 2020, 13:33:45 »
Ale w nowych autach jest już AA. Tym bardziej jest to dziwne że skoro AA auto działa w nowych autach to dlaczego nie można tej wersji wgrać do modeli 2019 ? Czy są aż tak wielkie różnice sprzętowe że trzeba to robić od nowa ?

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 19 Czerwca 2020, 15:34:26 »
Prawdopodobnie te nowe samochody w których AA działa mają inny (wydajniejszy) hardware radia. Jeśli tak jest to nie wróży dobrze sukcesowi upgradu w starych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl