Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246743 razy)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #360 dnia: 30 Marca 2021, 00:22:49 »
5. Nagłośnienie JBL - biorąc pod uwagę kwotę dopłaty opcja kompletnie bez sensu, bez subwoofera.

Nie macie subwoofera? W C-HR jest i sobie chwalę...
Szkoda tylko, że nie ma on żadnej własnej regulacji względem reszty zestawu, ani częstotliwości odcięcia, ani wzmocnienia.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #361 dnia: 30 Marca 2021, 00:43:49 »
Generalnie to szkoda baterii trakcyjnej na rozpędzanie auta, w Corolli to macie mocniejsze baterie.
Możesz przybliżyć co masz na myśli mówiąc że szkoda baterii trakcyjnej na rozpędzanie?

W nowych hybrydach masz taki niebieski pasek, którym komputer sugeruje Ci zalecane przyśpieszanie aby uzyskać jak najniższy wynik spalania. I to wygląda tak, że najnowsze generacje hybryd działają optymalnie jak jeździ się normalnie. Mają wydajniejsze baterie i nie chcemy przyśpieszać powoli jak dziadek na silniku elektrycznym wyładowując akumulator a potem jechać na silniku spalinowym tylko chcemy zminimalizować czas użycia silnika spalinowego. Zalecany przez instrukcje i komputer model przyśpieszania jest taki, że ruszamy ze świateł całkowicie normalnie używając do tego silnika spalinowego po czym jak już się rozpędzisz i jest płaski teren lub z górki odpuszczasz na chwilę lekko gaz, wyłącza się spalinówka i jedziemy na elektryku. W ten sposób można sobie hybrydą żeglować nawet kilka kilometrów na baterii i co jakiś czas tylko chwilowo załączając silnik spalinowy w razie potrzeby np. przy podjeździe na wzniesienie. Tak można jechać większość czasu na elektrycznym minimalizując użycie spalinówki tylko do rozpędzania i ładowania baterii i kręci się najlepsze wyniki spalania.

Acha :) spodziewałem się że raczej coś na temat trwałości baterii chcesz napisać :) - ostatnio oglądałem jakiegoś heretyka testujacego Sorento hybrydowe i wygłaszającego farmazony o szybkim zużywaniu (niszczeniu) się baterii w hybrydach. Może w innych markach ale te napędy HSD Toyoty są naprawdę dobrze zoptymalizowane.

A co do technik jazdy hybrydą to tak, są mi znane ;) przy czym pulse&glide sprawdza się u mnie przy nieco agresywniejszym starcie. Z obu posiadanych hybryd: Aurs II i Corolla 2019 to ta druga ma lepsze zakresy pracy na EV ma tzn. silnik spalinowy nie łapie tak szybko jak w Aurisie co ma plusy jeśli trzeba odrobinę przyspieszyć jadąc w ciągu aut.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #362 dnia: 30 Marca 2021, 11:36:12 »
- gumowe maty do schowków
- schowek na okulary
- żarówki oświetlenia wnętrza T10 led
- akcesoria do aranżacji bagażnika w sedanie/kombi

Absolutnie się zgadzam. Dla mnie to też minimum, które musiałem zrobić, żeby mieć mniej więcej to, czego potrzebuję.

Składane lusterka - po za parkowaniem na ciasnym chodniku ta opcja nie ma sensu w żadnym aucie, bo jeśli miejsce parkingowe wymaga złożenia lusterek żeby się zmieścić to nie ma jak wysiąść z auta. W poprzednich samochodach miałem automatycznie składane lusterka i zawsze wyłączałem tę opcję.

Tu się nie zgadzam. Tzn. nie jest to jakaś mega ważna opcja, ale:

- poprawia bezpieczeństwo, tzn. zabezpiecza przed przypadkowym zaczepieniem o lusterko na postoju, na parkingu itd.
- ułatwia ewentualne wjeżdżanie do ciasnego garażu
- z daleka widać że auto jest zamknięte, z czego codziennie korzystam
- jest fajnym bajerem ;)

System nawigacji T&go czy infotaiment TT2 - w dniu premiery auta wyglądało to już jak jakiś żart.

To wygląda jak grafika z lat 90. Albo jak by zrobili taki tymczasowy projekt, żeby pokazać jak to działa, ale zapomnieli zrobić ostateczną wersję. Co do działania nie mam zastrzeżeń, spełnia to swoje zadanie i działa dość płynnie, chociaż brak większych bajerów, ale wygląd jest poniżej krytyki.

Duży LCD w zegarach - widoczność gorsza niż w zegarach standardowych, brzydkie grafiki, słaba czytelność w silnym słońcu, brak dodatkowych danych czy funkcji w relacji do standardowego wyświetlacza zegarów 4.2'

Fakt, że brak jakichś plusów w stosunku do standardowych zegarów. Tyle, że jest bardziej nowocześnie, te standardowe to jednak skansen. Ale poza tym plusów nie dostrzegam. Jest bo jest.

Co do rzeczy, których mi brakuje w mojej wersji, to zdecydowanie BSM, monitor martwego pola. Niestety dostępny tylko w Executive (o ile się nie mylę), a to bardzo przydatna rzecz i powinna być moim zdaniem przynajmniej od wersji Comfort.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #363 dnia: 31 Marca 2021, 07:55:16 »
Co do rzeczy, których mi brakuje w mojej wersji, to zdecydowanie BSM, monitor martwego pola. Niestety dostępny tylko w Executive (o ile się nie mylę), a to bardzo przydatna rzecz i powinna być moim zdaniem przynajmniej od wersji Comfort.
Ciekawe czy można to dołożyć? Chodzi mi o fabryczne lusterko. Pytanie czy jest tam już położona instalacja  i wystarczy podłączyć odpowiednią część...?

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #364 dnia: 31 Marca 2021, 10:40:14 »
Też się nad tym zastanawiałem. Nie wiem czy instalacja jest, ale nie powinno być to trudne. Za to na pewno drogie. Nie mam pewności, ale znalazłem gdzieś info, że czujniki radarowe odpowiadają też za funkcjonowanie tego systemu wykrywania kolizji bocznych. Dlatego BSM jest dopiero w najwyższych wersjach i dlatego sporo kosztuje. Ale jak by gdzieś dorwać używki, to można by pomyśleć.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #365 dnia: 31 Marca 2021, 18:05:55 »
Panowie, mam trochę głupie pytanie, ale diagnozuję pewien problem i chciałbym mieć pewność.
Czy jak mamy wrzucone D i puszczamy hamulec to auto powinno ruszyć samo bez dodawania gazu za każdym razem?
Oczywiście mam na myśli równą drogę bez pochyłości, czyli np. sytuacja stoimy na światłach, puszczamy hamulec a potem sobie spokojnie podjeżdżamy.

PS. Sorry za lekki offtop.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2021, 18:07:45 wysłana przez D3F »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #366 dnia: 31 Marca 2021, 18:07:26 »
Tak. Ruszy samo (powoli) bez "gazu". Pod warunkiem wyłączonego automatycznego hamulca.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2021, 18:09:22 wysłana przez Amper »

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #367 dnia: 31 Marca 2021, 18:09:38 »
Silnik elektryczny zacznie napędzać koła więc TAK

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #368 dnia: 31 Marca 2021, 18:11:50 »
Tak. Ruszy samo (powoli) bez "gazu". Pod warunkiem wyłączonego automatycznego hamulca.

OK dzięki.
Wydaje mi się że mam problem z hamulcami i nie do końca puszczają. O ile zazwyczaj przy pierwszym ruszeniu zaraz po odpaleniu, auto wręcz wyrywa się do przodu, o tyle później jak ruszam np. spod świateł to praktycznie stoi i bez dodania gazu nie jedzie, stąd moja lekka konsternacja.

Tak HOLD oczywiście jest wyłączony.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #369 dnia: 01 Kwietnia 2021, 01:26:17 »

OK dzięki.
Wydaje mi się że mam problem z hamulcami i nie do końca puszczają. O ile zazwyczaj przy pierwszym ruszeniu zaraz po odpaleniu, auto wręcz wyrywa się do przodu, o tyle później jak ruszam np. spod świateł to praktycznie stoi i bez dodania gazu nie jedzie, stąd moja lekka konsternacja.

A czy przypadkiem nie jeździsz na tempomacie bo takie zachowanie też jest gdy włączysz tempomat a że mamy aktywny to sam hamuje i żeby ruszyć trzeba musnąć pedału przyspieszenia

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #370 dnia: 01 Kwietnia 2021, 07:32:30 »

OK dzięki.

A czy przypadkiem nie jeździsz na tempomacie bo takie zachowanie też jest gdy włączysz tempomat a że mamy aktywny to sam hamuje i żeby ruszyć trzeba musnąć pedału przyspieszenia

Tempomat praktycznie zawsze wyłączony, używam sporadycznie na trasie.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #371 dnia: 01 Kwietnia 2021, 08:39:29 »

OK dzięki.

Tempomat praktycznie zawsze wyłączony, używam sporadycznie na trasie.
A ile przebiegu?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #372 dnia: 01 Kwietnia 2021, 09:17:01 »

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #373 dnia: 01 Kwietnia 2021, 18:59:44 »
Co jest nie tak z ładowarką indukcyjną?
Mam Huawei P30 Pro i ładuje się nawet z bezprzewodowym AndroidAuto włączonym na telefonie, więc nawigacja + muza.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #374 dnia: 20 Kwietnia 2021, 08:06:11 »
Po półtora roku użytkowania auta według mnie największą wadą jest blacha, która jest miejscami ultracienka. Przykład z tego miesiąca: zdejmowałem bagażnik dachowy z reilingów. W jednym miejscu łapa belki zapiekła się, więc postanowiłem ją podważyć od dołu dłonią, zapierając ją o krawędź dachu. Nie użyłem wielkiej siły, ale to wystarczyło by zrobić na krawędzi dachu (nad drzwiami) dość spore wgniecenie. O tym co nawyprawiałem dowiedziałem się dopiero w trakcie mycia auta. Na szczęście wszystko udało się wyciągnąć - śladu nie ma żadnego.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2021, 08:08:44 wysłana przez peterbilt2k »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl