Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246768 razy)

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #420 dnia: 16 Maja 2021, 08:48:35 »
Ale... Chcę Wam Koledzy powiedzieć, że codziennie rano, jak wsiadam do mojej Corolli GR Sport, mam autentycznego banana na twarzy. Nie chce mi się jechać do pracy, ale to autko mi to wynagradza. Tego Wam Koleżanki i Koledzy życzę.
Kombi ? Mam kilka pytań jeśli tak  :)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #421 dnia: 16 Maja 2021, 09:00:20 »
Dokładnie.Nie ma aut doskonałych, wszystkie mają jakieś zalety i wady, różne dla każdego, jednemu może nie pasować fotel itp., inny zaś siedzi w nim komfortowo itp.Wątek moim zdaniem b. ciekawy albo i najciekawszy, bo z niego można sie dowiedzieć o różnych brakach, wadach i bolączkach, które niekiedy ujawniaja sie z czasem po dłuższym okresie eksploatacji, czego po jeżdzie testowej nie dostrzeżemy.
Krytyka konstruktywna ma to do siebie, że wytyka wady i proponuje lepsze, poprawione rozwiązania.Drobna wada nieistotna dla jednego może być dyskwalifikująca dla innego itp.itd.Każdy zakup to swego rodzaju kompromis, gdzie subiektywna  suma zalet przeważa nad sumą wad i zapada decyzja w końcu na tak spośród grona konkurentów {cena, wyposażenie, dobry lub kiepski serwis, niska lub  duża awaryjność itp.}.
Jeśli krytykuję swoje dziecko to po to, by skorygować jego czasem nieroztropne zachowanie czy postępowanie.Jeśli pałam do dziecka
bezkrytycznym uwielbieniem to nic dziwnego, że pozwoli sobie co rusz sciągać obrus z zastawą ze stołu, ot tak dla kaprysu.
Poruszając sie po internecie, różnych forach, opiniach moim zdaniem te najbardziej pożyteczne to głosy krytyczne, jeśli krytyka jest merytoryczna i oparta na faktach, one ukazują dany obiekt w innym swietle a do nas już należy decyzja czy ujawnione wady sa dla nas istotne czy nie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #422 dnia: 16 Maja 2021, 12:33:49 »
Dokładnie.Nie ma aut doskonałych, wszystkie mają jakieś zalety i wady, różne dla każdego, jednemu może nie pasować fotel itp., inny zaś siedzi w nim komfortowo itp.Wątek moim zdaniem b. ciekawy albo i najciekawszy, bo z niego można sie dowiedzieć o różnych brakach, wadach i bolączkach, które niekiedy ujawniaja sie z czasem po dłuższym okresie eksploatacji, czego po jeżdzie testowej nie dostrzeżemy.
Krytyka konstruktywna ma to do siebie, że wytyka wady i proponuje lepsze, poprawione rozwiązania.Drobna wada nieistotna dla jednego może być dyskwalifikująca dla innego itp.itd.Każdy zakup to swego rodzaju kompromis, gdzie subiektywna  suma zalet przeważa nad sumą wad i zapada decyzja w końcu na tak spośród grona konkurentów {cena, wyposażenie, dobry lub kiepski serwis, niska lub  duża awaryjność itp.}.
:good:

A nic nie cieszy w Corolli? Serio?
To załóż taki temat i w nim pisz, bo ten jest na inny temat.
Jak już wcześniej wspomniałem kupiłem to auto za prywatne pieniądze.
A jakie to ma znaczenie? Bo nie bardzo rozumiem

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #423 dnia: 17 Maja 2021, 09:52:57 »
Jeżdżę swoją Corollą  już 2 lata, jestem z niej zadowolony (nawet bardzo), ale nie widzę żadnego powodu by nie pisać o tym co mi się w niej nie podoba (zresztą chyba już gdzieś w tym wątku dodałem coś od siebie). Nie ma samochodów idealnych, w każdym znajdziemy jakieś wady (no chyba, że będziemy "wyznawcami" marki/modelu :-)). Każdy sam sobie oceni czy wady są dla niego istotne, czy przeważają lub nie nad zaletami bądź też czy są większe czy mniejsze niż u konkurencji. Z perspektywy 2 lat widzę  wady tego auta, ale gdybym w tej chwili miał zakupić nowe auto prawdopodobnie wybór byłby ten sam.

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #424 dnia: 17 Maja 2021, 12:48:13 »
Wady mojej Corolli Htback 2.0 to np. Malutki bagażnik, brak miejsca na koło zapasowe, fatalna  i niewygodna tylna kanapa, ciasnota z tyłu {na nogi}, kiepskie wyciszenie  itp., można by dalej wyliczać, ale po co, ja te wady zaakceptowałem od początku, bo np. nie chciałem kupić większego kombi, gdzie byłoby i wiecej miejsca z tyłu i bagażnik większy itp., a ja potrzebowałem w miarę niedużego i zwartego auta do miasta, ale także i czasem poza i dlatego np. silnik 2.0 i hybryda.No więc z pewnymi rzeczami musie sie człowiek  jakoś pogodzić i wypośrodkować by wybrać optymalne pod swoim kątem rozwiązanie, które jest zazwyczaj kompromisem.Ale wady np. kiepskie wyciszenie nadal pozostają wadami i nie ma to znaczenie, czy ja jestem z auta zadowolony czy nie, to są wady obiektywne i warto je punktować, by ktoś kto o tym nie wie  miał o nich pojęcie i sam sobie odpowiedział, czy mimo to myśleć o Corolli czy szukać gdzie indziej.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #425 dnia: 17 Maja 2021, 17:48:28 »
Kombi ? Mam kilka pytań jeśli tak 

Sedan. Przy okazji wyleję trochę wody na młyn krytykom, bo wyprodukowany w Turcji. Brrr:)
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #426 dnia: 17 Maja 2021, 17:52:03 »

Dla mnie ma. Odkładając na bok nieco żartobliwy ton moich wcześniejszych wypowiedzi, to jest jednak bardzo duża kwota dla kogoś kto żyje z etatowej pracy.
Corolla SD 1.8 GR Sport

pireus

• Gość
« Odpowiedź #427 dnia: 17 Maja 2021, 17:53:24 »
Przy okazji wyleję trochę wody na młyn krytykom, bo wyprodukowany w Turcji. Brrr:)
Przy obecnej globalizacji, miejsce produkcji nie ma znaczenia, liczy się reżim technologiczny i nadzór jakości.
Dla mnie ma. Odkładając na bok nieco żartobliwy ton moich wcześniejszych wypowiedzi, to jest jednak bardzo duża kwota dla kogoś kto żyje z etatowej pracy.
Ja też pracuję na etacie i zawsze kupuję za gotówkę, i nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. Po prostu nie stać mnie na spłacanie kredytu.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2021, 17:56:46 wysłana przez pireus »

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #428 dnia: 17 Maja 2021, 17:59:38 »
Przy obecnej globalizacji, miejsce produkcji nie ma znaczenia, liczy się reżim technologiczny i nadzór jakości.

100% zgoda, ale jestem przekonany, że jeśli kwestia miejsca produkcji pojawi się na forum, to "tureckie" Toyoty zostaną uznane za badziew. Ok, może trochę mnie ponosi, ale tak to wygląda.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #429 dnia: 17 Maja 2021, 18:08:41 »
Ja też pracuję na etacie i zawsze kupuję za gotówkę, i nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. Po prostu nie stać mnie na spłacanie kredytu.

To z pewnością rozumiesz, że inaczej patrzy się na ewentulną motoryzacyjną pomyłkę przy takim finansowaniu, niż przy firmowym aucie wziętym w leasing.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #430 dnia: 17 Maja 2021, 19:14:43 »

To z pewnością rozumiesz, że inaczej patrzy się na ewentulną motoryzacyjną pomyłkę przy takim finansowaniu, niż przy firmowym aucie wziętym w leasing.

Brniesz w skrajność z tą ?motoryzacyjną pomyłką?. To, ze ktoś dostrzega pewne wady auta nie oznacza, że uważa je za motoryzacyjną pomyłkę. Mało kto na forum uważa zakup Toyoty za błąd.

Po drugie zaś, ten kto zapłacił więcej, powinien bardziej surowo oceniać zakup niż ktoś, kto zapłacił mniej (bo rozliczył auto w podatku)? A u Ciebie jest na odwrót - płacisz więcej, niż leasingobiorcy, a wymagasz mniej.

Próbujesz zaklinać rzeczywistość - zapłaciłeś sporo pieniędzy za auto i za wszelką cenę odpychasz świadomość, że auto ma wady.
Ma wady, jak każde, ale liczy się tylko to, czy Tobie pasuje. Jeśli tak, to ciesz się i nie przejmuj opiniami innych ludzi.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #431 dnia: 17 Maja 2021, 19:50:23 »
Brniesz w skrajność z tą ?motoryzacyjną pomyłką?. To, ze ktoś dostrzega pewne wady auta nie oznacza, że uważa je za motoryzacyjną pomyłkę. Mało kto na forum uważa zakup Toyoty za błąd.

Po drugie zaś, ten kto zapłacił więcej, powinien bardziej surowo oceniać zakup niż ktoś, kto zapłacił mniej (bo rozliczył auto w podatku)? A u Ciebie jest na odwrót - płacisz więcej, niż leasingobiorcy, a wymagasz mniej.

Próbujesz zaklinać rzeczywistość - zapłaciłeś sporo pieniędzy za auto i za wszelką cenę odpychasz świadomość, że auto ma wady.
Ma wady, jak każde, ale liczy się tylko to, czy Tobie pasuje. Jeśli tak, to ciesz się i nie przejmuj opiniami innych ludzi.

No tak. To Twoje zdanie. Ja kupiłem Corollę świadomie i nie żałuję, bo większość słabszych punktów zauważyłem przed zakupem. Z drugiej strony żadna marka na dzień dzisiejszy nie przebije napędu HSD. A to jest w sumie najważniejsze, szczególnie z perspektywy prywatnego użytkownika. A w moich wypowiedziach najbardziej chodziło mi o teten porażający negatyw. Dotyczy on Corolli, Toyoty, świata.... wszystkiego! Taka nasza smutna rzeczywistość. Btw, czy konkurencja oferuje coś porównywalnego do GR Sport? Wyposażenie vs cena?Dobranoc.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #432 dnia: 17 Maja 2021, 21:03:27 »

To nie są moje słowa. Proszę o uważne cytowanie.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #433 dnia: 17 Maja 2021, 21:08:42 »
Btw, czy konkurencja oferuje coś porównywalnego do GR Sport? Wyposażenie vs cena?Dobranoc.
I znowu to samo. Nie o tym jest ten wątek. Chcesz podyskutować o czymś innym, załóż nowy temat i tam pisz.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #434 dnia: 18 Maja 2021, 09:16:32 »
Sedan. Przy okazji wyleję trochę wody na młyn krytykom, bo wyprodukowany w Turcji. Brrr:)

lubię takie opinie, jak w Turcji to badziew. Jak chiński to badziew, jak polski to badziew, a dobre to tylko japońskie, czy niemieckie. Tylko większość obecnie to chińskie produkty, również w japończyku. Zawsze kupowałem opony firmy Nokian. Najpierw produkowane były w skandynawii, a potem w Rosji. Różnicy nie widziałem i nie odczułem. Ta sama jakość. Ale na forum mnóstwo opinii, że jak w Rosji produkowane to badziew. Ludzie ogarnijcie się. Nie ma już żadnego auta w pełni produkowanego w Japonii z części w pełni wyprodukowanych w Japonii. Liczy się reżim technologicznym, normy itd. A poza tym obecnie nie ma już aut produkowanych na lata, a są jedynie na okres gwarancji. Potem mają się zepsuć. Inaczej nikt by nie kupował nowych i producenci by splajtowali. Zatem obecnie auto może być produkowane i w Gwatemali. Dla producenta nie ma to znaczenia, gdyż wskazane jest by po okresie gwarancji się zepsuło. Zatem produkcja sedana w Turcji, czy w Belgii, gdzie również pewnie składają go mieszkający tam Turcy, czy inni tanio opłacani obcokrajowcy, nie ma większego znaczenia.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl