Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246900 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #495 dnia: 29 Października 2021, 11:50:25 »
Masz taki wskaźnik jak po lewej stronie?

Jest taki wskaźnik, ale nie okrągły, jak na zdjęciu w Aurisie, tylko w formie poziomego paska, ale oznaczony jest tak samo, jak w Aurisie. Pokazuje charge - EV - economic - power, coś takiego o ile dobrze zapamiętałem, bardzo wygodny i czytelny odczyt.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #496 dnia: 29 Października 2021, 13:13:57 »
Jeśli tak to ok.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #497 dnia: 29 Października 2021, 21:29:14 »
Szukaj w ustawieniach to znajdziesz

Offline Jarek_ns

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #498 dnia: 01 Listopada 2021, 08:15:29 »
Jak dla mnie funkcja follow me home jest całkowicie bez sensu. Kto wymyślił ze trzeba za każdym razem to włączać skoro jest czujnik który mógł by to zrobić. Druga sprawa to ze światła się nie zapalają przy otwieraniu auta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #499 dnia: 01 Listopada 2021, 08:19:58 »
I 30 sekund to według mnie za krótko jeśli mam jeszcze zabrać rzeczy z bagażnika...

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline Jarek_ns

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #500 dnia: 01 Listopada 2021, 08:43:40 »
I 30 sekund to według mnie za krótko jeśli mam jeszcze zabrać rzeczy z bagażnika...

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
To podobno można zmienić interfejsem diagnostycznym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #501 dnia: 09 Listopada 2021, 12:43:55 »
Witam, ja teraz podzielę się moją historią :) Pacjent to Corolla sedan 1.6, 2020 z przebiegiem 5.000km. Od początku mam problem ze stukaniem dochodzącym z lewej tylnej strony pojazdu. Jest to najczęściej pojedyncze głuche stuknięcie w trakcie hamowania, skręcania, najechania na krawężnik lub zwykłą hopkę. Z rzeczy które sprawdziłem to:

- dokręcenie osłon podwozia i wydechu
- wszelkie elementy plastykowe
- tylna kanapa
- drzwi
- podsufitka
- bagażnik
- sprawdzenie zawieszenia
- zamiana stronami amortyzatorów

PODDAJE SIĘ... dalej stuka. Jak pojechałem na SKP na szarpaki to nic nie słychać, ale wystarczy zwyczajna jazda i znowu się odzywa. Powiem więcej że po szarpakach stukanie się nasiliło. Jeśli ktoś z Was miał taki przypadek to proszę dajcie znać. Pozdrawiam

Offline j_24

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #502 dnia: 09 Listopada 2021, 13:00:29 »
Witam, ja teraz podzielę się moją historią :) Pacjent to Corolla sedan 1.6, 2020 z przebiegiem 5.000km. Od początku mam problem ze stukaniem dochodzącym z lewej tylnej strony pojazdu. Jest to najczęściej pojedyncze głuche stuknięcie w trakcie hamowania, skręcania, najechania na krawężnik lub zwykłą hopkę. Z rzeczy które sprawdziłem to:

- dokręcenie osłon podwozia i wydechu
- wszelkie elementy plastykowe
- tylna kanapa
- drzwi
- podsufitka
- bagażnik
- sprawdzenie zawieszenia
- zamiana stronami amortyzatorów

PODDAJE SIĘ... dalej stuka. Jak pojechałem na SKP na szarpaki to nic nie słychać, ale wystarczy zwyczajna jazda i znowu się odzywa. Powiem więcej że po szarpakach stukanie się nasiliło. Jeśli ktoś z Was miał taki przypadek to proszę dajcie znać. Pozdrawiam
Walczę z tym samym pojedyńcze puknięcie z tylnej lewej strony . Najczęściej słychać to jak wykonam jakiś skręt potem wjeżdżając w dziurę lub nierówność słychać pojedyńcze puknięcie. Po tym zanim nie skręce gdzieś autem puknięcia nie słychać. Czyli jak tylne koła gdzieś złapią naprężenie od skrętu uwalnia się pojedyńcze puknięcie. W przyszłym tygodniu oddaje auto do serwisu mają z tym walczyć.

KLEPNIĘTE  Z MI 9T PRO

Corolla Sedan 2019 Oxide Bronze 1.6 multidrive Tech+Style-Była
Corolla Sedan 2021 Metal Stream 1.6 multidrive Tech+Style- Jest
Corolla Sedan 2021 Pearl White 1.8 Hybrid  Tech+Style-będzie na dniach

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #503 dnia: 09 Listopada 2021, 13:26:42 »
Dzięki za odpowiedź! Chciałem tylko dodać, że posiadam w domu jeszcze jeden identyczny model 1.6 tylko w automacie z tego samego roku produkcji i tam ten problem nie występuje. Ja również jestem umówiony do ASO na 18go, ale co oni mogą znaleźć skoro ja poświeciłem na to tydzień z życiorysu i nic! Uwierz mi sprawdziłem wszystko. Dochodziło do takiej parodii że siedziałem w bagażniku a druga osoba prowadziła pojazd.  Ten dźwięk jest trudny do namierzenia skąd dokładnie dochodzi. Jest to puknięcie z lewego tyłu. Przykładałem ucho do każdego elementu i nie mogę go w 100% namierzyć.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #504 dnia: 09 Listopada 2021, 21:16:26 »
Od początku mam problem ze stukaniem dochodzącym z lewej tylnej strony pojazdu. Jest to najczęściej pojedyncze głuche stuknięcie w trakcie hamowania, skręcania, najechania na krawężnik lub zwykłą hopkę

Miałem kontakt z bardzo podobnym, ciężkim do zdiagnozowania problemem, w innym aucie. W końcu pomógł taki bardziej rozgarnięty serwis. Na wszelki wypadek sprawdź dokładnie gumy /sprężyny/ mocowania rury wydechowej do podwozia, czy któraś nie pękła, albo w inny sposób się nie rozlazła.

Panowie. Dziś, w czasie jazdy przy temperaturze na dworze 0 st. i włączonym ogrzewaniu na 22 st. zauważyłem, że stale zaparowany mam nieduży kawałek przedniej szyby po lewej stronie, przy lewym słupku i taki sam kawałek szyby bocznej lewej. Auto nowe, 1500 km przebiegu Corolla Hybrid 1,8. W poprzednim Aurisie 1,6 valvematic przez 4 lata eksploatacji przy włączonej klimie i ogrzewaniu wszystkie szyby w każdych warunkach i w każdej porze roku były zawsze krystalicznie czyste. Mam jakąś niesprawność, czy u was też coś takiego występuje? Poproszę o informację panów od hybryd, bo w innej wersji może być inaczej.

« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2021, 21:35:19 wysłana przez fynooh »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #505 dnia: 09 Listopada 2021, 22:13:18 »
Puść nawiew tylko na szybę a problem powinien zniknąć

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #506 dnia: 09 Listopada 2021, 22:26:48 »
Nie puszczę nawiewu tylko na szybę, bo jeżdżę na trybie auto, a tryb auto sam reguluje kierunki nawiewów i ma działać komfortowo tak, jak komfortowo działał w moim poprzednim Aurisie. Skąd przypuszczasz, że problem powinien zniknąć? Masz nową Corollę?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #507 dnia: 10 Listopada 2021, 07:20:01 »
Mam

Offline lysaglaca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #508 dnia: 10 Listopada 2021, 07:32:39 »
Te mam i puszczenie nawiewu na szybę załatwia sprawę pot z powrotem naciskam na auto i włącza się ponownie tryb Eco

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #509 dnia: 10 Listopada 2021, 08:39:57 »
W czasie chłodnej części roku też mi paruje przednia szyba. Jedyne rozwiązanie to klima na przednią szybę.
Czytałem też głosy, że na zimę warto zmienić filtr na zwykły bo ten węglowy za bardzo ogranicza dopływ powietrza.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl