Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2025 dnia: 27 Maja 2022, 12:23:40 »
A przypomnij, jaka wersja i czy masz poślizg z terminem, a jeśli tak to jaki?
Dotyczy to innej marki tzn. Mercedesa. Wszystko w terminie.
No to faktycznie w temacie :)

Offline RokiKrytyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2026 dnia: 27 Maja 2022, 12:36:33 »
Jeśli ktoś z forumowiczów zamierza zamówić auto między 27.05 a 27.08 tego roku, to mam bon do oddania na obnizke ceny o 500PLN. Nie dużo, ale zawsze coś.

Offline zoomee

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #2027 dnia: 31 Maja 2022, 17:50:56 »
Samochód zamówiony w listopadzie, a wyprodukowany teraz w 2022 będzie z MY22? Czy może być w starszej konfiguracji MY21? Czekam na Yarisa i się zastanawiam.

Meriva

• Gość
« Odpowiedź #2028 dnia: 31 Maja 2022, 18:40:17 »
Samochód zamówiony w listopadzie, a wyprodukowany teraz w 2022 będzie z MY22? Czy może być w starszej konfiguracji MY21? Czekam na Yarisa i się zastanawiam.
Rok modelowy 2022 - zamowiles na jesień . Rok produkcji 2022. Sadze ze specefikacja na 2022. U wielu producentow  rok modelowy zmienia sie po okresie wakacji .
Mozesz sprawdzic na stronie toyoty - konfigurator jak wyglada pojazd .

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #2029 dnia: 31 Maja 2022, 20:14:25 »
Po aktualizacji Chrome'a przestał chodzić toyota-orders-tracker. Tylko u mnie?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline gabriel_p

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla TS 1.2
« Odpowiedź #2030 dnia: 01 Czerwca 2022, 14:08:18 »
Najlepiej napisać do TMP, podać numer swojego zamówienia i zapytać co się dzieje z zamówieniem. Odpiszą po kilku dniach i wszystko będziesz wiedzieć.
"ncoWithoutFactory' oznacza sposób w jaki zostało złożone zamówienie - NCO - non covered orders, zamówienie specjalne zawierające samochody, które nie znalazły się w regularnym planie produkcji. Przy zamówieniu NCO może ulec zmianie czas dostawy samochodu. W tym trybie zamówienia mogą zajść opóźnienia w dostawie."

Co to jest TMP? Ja mam problem taki, że samochód (TS 1.2 Active - biały) miał być początkowo dostarczony już kwietniu. Zdaję sobie sprawę, że to byłą data życzeniowa salonu, bo w umowie miałem II kwartał czyli do końca czerwca. Samochód został zamówiony na koniec stycznia. Na koniec kwietnia wyskoczyło w aplikacji, że ruszyła produkcja samochodu i po paru dniach już był w transporcie i po tygodniu dotarł do Czech i stoi już tam 3 tygodnie. Na początku jak pytałem salon to dostałem informację, że samochód będzie w Mszczonowie 16.05, potem jak pytałem ponownie to dostałem informację, że do 1.06. Wczoraj z kolei, że samochód wjedzie do Polski do 16.06. Wiem, że wciąż mieszczą się w terminie, ale zastanawiam się co jest powodem, że samochód utknął, a zamówienie nie przesuwa się dalej. Ktoś ma podobną sytuację? Zaznaczę tylko, że nie ufam już salonowi i chciałbym samodzielnie sprawdzić co się dzieje i jakie są rzeczywiste daty. Jak mogę to zrobić?

Tym bardziej, że mnie czas nagli, bo jak zobaczyłem, że samochód już jest w transporcie wystawiłem od razu swój stary, który sprzedał się w tempie ekspresowym czego się nie spodziewałem, przez co od prawie miesiąca jesteśmy bez samochodu... Może i decyzja o sprzedaży była zbyt pochopna, ale obietnice salonu też były inne, a ja im uwierzyłem.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2031 dnia: 01 Czerwca 2022, 14:41:15 »
Co to jest TMP?

TMP = "Toyota Motor Poland", ale teraz po zmianach to jest już TCE = "Toyota Central Europe".
email: klient@toyota.pl

Meriva

• Gość
« Odpowiedź #2032 dnia: 01 Czerwca 2022, 18:12:54 »
Najlepiej napisać do TMP, podać numer swojego zamówienia i zapytać co się dzieje z zamówieniem. Odpiszą po kilku dniach i wszystko będziesz wiedzieć.
"ncoWithoutFactory' oznacza sposób w jaki zostało złożone zamówienie - NCO - non covered orders, zamówienie specjalne zawierające samochody, które nie znalazły się w regularnym planie produkcji. Przy zamówieniu NCO może ulec zmianie czas dostawy samochodu. W tym trybie zamówienia mogą zajść opóźnienia w dostawie."

Co to jest TMP? Ja mam problem taki, że samochód (TS 1.2 Active - biały) miał być początkowo dostarczony już kwietniu. Zdaję sobie sprawę, że to byłą data życzeniowa salonu, bo w umowie miałem II kwartał czyli do końca czerwca. Samochód został zamówiony na koniec stycznia. Na koniec kwietnia wyskoczyło w aplikacji, że ruszyła produkcja samochodu i po paru dniach już był w transporcie i po tygodniu dotarł do Czech i stoi już tam 3 tygodnie. Na początku jak pytałem salon to dostałem informację, że samochód będzie w Mszczonowie 16.05, potem jak pytałem ponownie to dostałem informację, że do 1.06. Wczoraj z kolei, że samochód wjedzie do Polski do 16.06. Wiem, że wciąż mieszczą się w terminie, ale zastanawiam się co jest powodem, że samochód utknął, a zamówienie nie przesuwa się dalej. Ktoś ma podobną sytuację? Zaznaczę tylko, że nie ufam już salonowi i chciałbym samodzielnie sprawdzić co się dzieje i jakie są rzeczywiste daty. Jak mogę to zrobić?

Tym bardziej, że mnie czas nagli, bo jak zobaczyłem, że samochód już jest w transporcie wystawiłem od razu swój stary, który sprzedał się w tempie ekspresowym czego się nie spodziewałem, przez co od prawie miesiąca jesteśmy bez samochodu... Może i decyzja o sprzedaży była zbyt pochopna, ale obietnice salonu też były inne, a ja im uwierzyłem.
Aplikacja moblilna oraz strona toyoty działaja swoim zyciem . Po wczorajszej aktualizacji moj samochod ( sedan - turcja , nie jak twoj anglik , cofneło mi transport z fabryki ) .
Zresztą zamowiles 1.2 a na to zupelnie nie ma i nie bylo popytu . W lutym tego roku na Yarisa Cross w Warszawie nie przyjmowano zamowien . Pula sie wyczerpala....Musisz cierpliwie czekac .

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #2033 dnia: 02 Czerwca 2022, 17:03:27 »
Mój samochód na tydzień utknął w Onnaning we Francji. Potem kolejny tydzień stał w Czechach. A teraz chyba za sprawą magii wrócił do Francji. Napisałem do Toyoty z pytaniem czy to normalne i obiecali zbadać sprawę. Dziś już w aplikacji widnieje Mszczonów.
Już abstrahując od tego, że minęło równo pół roku od czasu zamówienia do produkcji, ale czemu transport trwa aż 2 tygodnie? Pojęcia nie mam.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2034 dnia: 03 Czerwca 2022, 09:03:49 »
ale czemu transport trwa aż 2 tygodnie?
Bo to nie jest przesyłka kurierska. Nie bardzo rozumiem tego ciągłego narzekanie na czas transportu. Wyślij zwykłą paczkę za granicę , to się przekonasz  ile czasu minie zanim dotrze do adresata.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2035 dnia: 03 Czerwca 2022, 09:27:46 »
Bo to nie jest przesyłka kurierska. Nie bardzo rozumiem tego ciągłego narzekanie na czas transportu. Wyślij zwykłą paczkę za granicę , to się przekonasz  ile czasu minie zanim dotrze do adresata.
[/quote]
A co ma piernik do wiatraka? Nigdzie nie twierdziłem, że to przesyłka kurierska. Pytanie nie dotyczyło samej jazdy, bo wiem doskonale, że taki kierowca ma pauzy sięgające, jeśli dobrze pamiętam, 11h. Z przerwą 4 dniową się nie spotkałem. Bo niby czemu taka przerwa ma służyć? Ps. Paczki z Chin dochodzą w tydzień, skoro już wyskakujesz z takim porównaniem z D*py.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2022, 09:30:25 wysłana przez przemGoku »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2036 dnia: 03 Czerwca 2022, 09:46:48 »
. Z przerwą 4 dniową się nie spotkałem
Wiesz to z autopsji, bo samochody transportujesz?
Paczki z Chin dochodzą w tydzień, skoro już wyskakujesz z takim porównaniem z D*py.
Jak i w 3 miesiące, wszystko zależy od opcji wysyłki.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2037 dnia: 03 Czerwca 2022, 10:20:04 »
Wiesz to z autopsji, bo samochody transportujesz?
Znowu nadinterpretujesz. Nigdzie nie napisałem, że się tym zajmuję. Jednakże wnioskuję z tonu Twojej wypowiedzi, że masz o tym duże pojęcie i może zechcesz mi wytłumaczyć zaistniałą kwestię? Bo niestety nie bardzo jestem sobie w stanie sam to wytłumaczyć, bo chyba raczej na tych postojach nie sprawdzają dodatkowo samochodu. Chyba, że się mylę.
Nie bardzo rozumiem tego ciągłego narzekanie na czas transportu.
Gdzie tu widzisz narzekanie? Zastanawiałem się po prostu, a nawet gdybym narzekał, to zwyczajnie w świecie mam do tego prawo, bo na samochód nie czekam od tygodnia, tylko od 7 miesięcy, chociaż zapewniano mnie, że do odbioru będzie na przełomie marca i kwietnia. Nawet gdybym miał patrzeć na datę z umowy, to ta również została przekroczona znacznie.

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HSD
« Odpowiedź #2038 dnia: 12 Czerwca 2022, 21:31:23 »
No i stało się. Dostałem info mailowe od dila, że termin auta dla mnie został przełożony o miesiąc :| Samo info jest strasznie lakoniczne, dwa krótkie zdania plus screen z aplikacji. Oczywiście jest to odpowiedź na moją próbę kontaktu z opiekunem. Ciekawe czy sami z siebie by mnie o tym powiadomili a jak tak to kiedy :) Pierwotny termin odbioru to miał być koniec czerwca.
Coś czuję, że w wakacje to już raczej sobie nie pojeżdżę i trzeba zacząć się zastanawiać nad zimówkami ;)
Corolla TS 2.0 Executive, VIP, SkyView, JBL, Oxide Bronze

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2039 dnia: 15 Czerwca 2022, 14:44:45 »
Obecnie nawet jeśli pojazd stoi fizycznie u dealera na placu to jeszcze nie oznacza że termin będzie dotrzymany.
Producenci zaczęli stosować strategię wypychania samochodów z brakującymi elementami (np. nieszczęsne chipy) do dealerów gdzie taki pojazd jest natychmiast objęty akcją serwisową i oczekuje na części...
Tyle że nie blokuje już placu w centrali.
Znajomy czekał tak kilka tygodni na swoje auto, w którym brakowało jakiejś pierdoły do wycieraczek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl