Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2295 dnia: 13 Października 2022, 09:01:59 »
Dzień dobry wszystkim!

to mój pierwszy wpis na forum, chociaż biernie śledzę je już prawie rok.

Od początku najbardziej interesował mnie właśnie ten dział, stąd postanowiłem, że i ja podzielę się moją przygodą i czasem oczekiwania na mój samochód.

14 grudnia 2021 roku zamówiłem Toyotę Corollę TS GR Sport Dynamic 184 KM
W najbliższy poniedziałek jestem umówiony na odbiór, zatem na samochód czekałem w zasadzie dokładnie 10 miesięcy.

Wnioski mam takie, że aplikacja MyT, developer tools czy powiadomienia sms działają jak sobie chcą i kiedy chcą i nie ma co się tym za bardzo sugerować, np. aplikacja potrafiła wskazywać mi Mszczonów a developer tools jeszcze Czechy. Moim zdaniem jedyna informacja jak z nich płynie to to, że po prostu coś się z zamówieniem dzieje. Od 14 grudnia 2021 dopiero 27 lipca 2022 dostałem informację o przetwarzaniu zamówienia, zaś samochód do produkcji trafił 28 sierpnia 2022 roku. 31 sierpnia opuścił fabrykę i półtora miesiąca trwało zanim ostatecznie trafił do dealera. Kiedy trafił do Mszczonowa to nawet nie pamiętam a developer tools też już nie pozwalają tego sprawdzić.

Mam nadzieję, że w poniedziałek bez żadnych problemów odbiorę samochód i będzie mi służył. Czekałem 10 miesięcy, z jednej strony długo, chociaż jak czytam na forum ile trzeba czekać na Corollę MY23 to mój czas oczekiwania już nie wydaje się taki długi.

Dodam, że przed finalną decyzją o zakupie konkretnie tej toyoty rozważałem jeszcze Camry w wersji prestige i Corollę TS w wersji executive, zaś z innych marek Kie Proceed GT. Z Kii zrezygnowałem ze względu na napęd hybrydowy toyoty. Jeżdzę głownie po mieście i eco driving nie jest moją mocną stroną więc przy Kii miałbym spalanie pewnie spokojnie ok. 10l/100km. Pozatym byłbym w gronie tych "szczęśliwców" którym anulowano po pół roku umowy. Z Camry zrezygnowałem, gdyż wyszedłem z założenia, że wolę lepiej wyposażoną Corollę niż gorzej wyposażone Camry, plus na jazdach testowych jak wprowadziłem Camry do swojego garażu to ciężko było mówić o wysiadaniu z godnością, więc jakbym miał się na codzień tak męczyć to byłoby mi przykro. Swoje oczy skierowałem więc w stronę Corolli TS w wersji exe ale nie ukrywam, że gr sport podoba mi się bardziej wizualnie, zaś bajerów z exe np. podgrzewanie tylnej kanapy, aż tak nie potrzebowałem. Szybki rachunek ekonomiczny i okazało się, że do exe musiałbym dopłacić ok. 10 000 zł. Sam lakier to 3500 zł plus pakiet VIP nie pamiętam ile wtedy kosztował. Dodatkowo przy executive zaraz rozważałbym JBL i tylko generowałoby mi to koszty. Najbardziej żałuję matrycowych świateł i trochę elektrycznej klapy bagażnika. Później w cenniku pojawiło się, że elektryczną klapę można dokupić ale chyba za 5500 zł więc... jakoś tak nie po drodze mi z tym było.

Trzymam kciuki za wszystkich, którzy czekają na swoje wymarzone Toyoty. Życzę Wam dużo cierpliwości i spokoju. Jak narazie pomimo długich terminów widać Toyota się z nich wywiązuje. Na marginesie dodam, że zamawiając w grudniu odrazu na umowie miałem wpisany termin realizacji wrzesień/październik, więc wszystko u mnie wyszło w terminie. A z kolei w maju rozmawiałem z dealerem i dowiedziałem się, że termin realizacji mojego zamówienia został przesunięty na przełom października i listopada.

Mam też pytanie do koleżanek i kolegów co już cieszą się swoimi Corollami, jak Wam się jeździ na co dzień z tym prześwitem i tymi zwisami? Trochę się boję, że 13,5 cm to mało, zaś po ok. 1 metrze z przodu i z tyłu to dość dużo. Ten prześwit co podają - 13,5 cm - to jakiego rozmiaru kół dotyczy?

Trzymajcie się ciepło!

Na wstępie gratuluję :)
Ja zamówiłem dokładnie to samo co Ty ale 4 dni po Tobie (18.12) i terminu odbioru jeszcze nie znam, od zeszłej środy, czyli ósmy dzień mam Mszczonów. Mam nadzieję, że do końca tygodnia pojawi się w salonie, aby ok wtorku-środy odebrać.
Zwróciłeś może uwagę, jak długo Twoje autko "leżakowało" w Mszczonowie?
---
Co do prześwitu, też mam podobne obawy, jednak od kilku dni mam do dyspozycji dokładnie taki sam model jak zamówiony, ale hatchback, też GR czyli na 18'' i jest OK. Ale ponieważ nie jest to TS więc rozstaw osi jest inny i zwisy inne, wiec na TS będzie jednak nieco inaczej. Zobaczymy, ale jestem dobrej myśli. Na pewno nie mam już dylematu, że będzie za twardo na tych oponach, jest super na mój gust.

Pozdrawiam.

Edit: Co do prześwitu i kół, to myślę, że to bez większego znaczenia, gdyż różnice są znikome. Średnice kół dla 225/40R18 i 225/45R17 to odpowiednio 637.2 i 634.3 a więc różnica to 2.9 mm, czyli promień koła (a to wpływa na prześwit), to mniej niż 1.5 mm.  Jeżeli 13.5 cm jest na 17'' to dla 18'' będzie tylko lepiej, bo 13.65 cm. Różnica aptekarska.
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2022, 09:29:51 wysłana przez alexh750 »

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #2296 dnia: 13 Października 2022, 16:21:35 »
Prześwit w Corolli jest OK, ale pod warunkiem, że jeździsz normalnymi drogami. Inaczej czekają was niespodzianki. No i parkować z głową przodem przy krawężnikach.

Offline yamaha

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #2297 dnia: 13 Października 2022, 22:59:16 »

Na wstępie gratuluję :)
Ja zamówiłem dokładnie to samo co Ty ale 4 dni po Tobie (18.12) i terminu odbioru jeszcze nie znam, od zeszłej środy, czyli ósmy dzień mam Mszczonów. Mam nadzieję, że do końca tygodnia pojawi się w salonie, aby ok wtorku-środy odebrać.
Zwróciłeś może uwagę, jak długo Twoje autko "leżakowało" w Mszczonowie?
---
Co do prześwitu, też mam podobne obawy, jednak od kilku dni mam do dyspozycji dokładnie taki sam model jak zamówiony, ale hatchback, też GR czyli na 18'' i jest OK. Ale ponieważ nie jest to TS więc rozstaw osi jest inny i zwisy inne, wiec na TS będzie jednak nieco inaczej. Zobaczymy, ale jestem dobrej myśli. Na pewno nie mam już dylematu, że będzie za twardo na tych oponach, jest super na mój gust.

Pozdrawiam.

Edit: Co do prześwitu i kół, to myślę, że to bez większego znaczenia, gdyż różnice są znikome. Średnice kół dla 225/40R18 i 225/45R17 to odpowiednio 637.2 i 634.3 a więc różnica to 2.9 mm, czyli promień koła (a to wpływa na prześwit), to mniej niż 1.5 mm.  Jeżeli 13.5 cm jest na 17'' to dla 18'' będzie tylko lepiej, bo 13.65 cm. Różnica aptekarska.

Nie pamiętam dokładnie dat, ale z dokładnością plus/minus jeden dzień, do Mszczonowa autko trafiło 19 lub 20 września, a do dealera trafiło wczoraj (12.10). Miałem informację od dealera, że samochód ściagają z Mszczonowa dopiero po zarejestrowaniu auta i od tego czasu mają 10 dni roboczych na transport samochodu. U mnie zajęło to 9 dni roboczych. Tu pewnie decydującym czynnikiem jeśli chodzi o czas jest forma finansowania. Jak leasing z toyoty to chyba dealer zajmuje się rejestracją, a jak się nabywa na własność to samemu trzeba rejestrować.
---
Ciekawe te wyliczenia dotyczące prześwitu. Corolla ma w sumie dość szeroki wachlarz seryjnych rozmiarów felg (od 15 do 18 cali). Ciekawe na jakich felgach został właśnie ustalony prześwit w wysokości 13,5 cm. Tak czy inaczej zgadzam się, że różnice aptekarskie.

Offline yamaha

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2298 dnia: 13 Października 2022, 23:02:46 »
Prześwit w Corolli jest OK, ale pod warunkiem, że jeździsz normalnymi drogami. Inaczej czekają was niespodzianki. No i parkować z głową przodem przy krawężnikach.
Dzięki za informację. Czas pokaże jak szybko będę miał obtarte podwozie i które drogi nie są tymi normalnymi.  :grin:

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2299 dnia: 14 Października 2022, 09:46:41 »
Ciekawe te wyliczenia dotyczące prześwitu. Corolla ma w sumie dość szeroki wachlarz seryjnych rozmiarów felg (od 15 do 18 cali). Ciekawe na jakich felgach został właśnie ustalony prześwit w wysokości 13,5 cm. Tak czy inaczej zgadzam się, że różnice aptekarskie.

Oto komplet wyliczeń średnicy koła:
195/65R15 - 634.5 mm
205/55R16 - 631.9 mm
225/45R17 - 634.3 mm
225/40R18 - 637.2 mm

Oczywiście ten wymiar to średnica, a na prześwit wpływa promień koła, czyli połowa różnic między tymi wymiarami.
Przy czym to i tak teoria, bo to wymiary koła nieobciążonego. Po obciążeniu wiadomo, że koło nieco siada, a to będzie zależeć od szerokości, a ta jest od 195 aż do 225

Nie mniej jednak najgorzej to wygląda na 16'', wbrew intuicji 15'' są wyższe, dzięki temu że mają profil 65.
Nie mam też wiedzy, czy auta z kołami np 15 i z kołami 18 nie mają inaczej zestrojonego zawieszenia?
Bo jeśli tak, to na nic te wymiary które przytoczyłem.

Offline slk187

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Grande Punto
« Odpowiedź #2300 dnia: 17 Października 2022, 12:50:36 »
A mi właśnie anulowali zamówienie. 1.8 Comfort Style 2022 pierwotny termin: Czerwiec 2022. Przełożony na Październik 22. I dzisiaj informacja że mogę zamówić 23 po aktualnych cenach (+15k) albo odzyskać zaliczkę...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2301 dnia: 17 Października 2022, 12:52:20 »
Dziady.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #2302 dnia: 17 Października 2022, 13:07:37 »
Ale chamstwo

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2303 dnia: 17 Października 2022, 13:22:06 »
Dlatego lepiej byłoby wpłacić zadatek a nie zaliczkę, pytanie czy salon poszedłby na taki układ.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2304 dnia: 17 Października 2022, 14:15:05 »
Dlatego lepiej byłoby wpłacić zadatek a nie zaliczkę, pytanie czy salon poszedłby na taki układ.

Nie zgodzę się z Tobą, wystarczy, że sprzedający wykaże, że anulowanie zamówienia nie jest z jego winy (np covid, wojna, brak surowców na rynkach, itd) a wówczas zadatek podlega zwrotowi tak samo jak zaliczka, więc jest bez różnicy
natomiast jesli przy zadatku kupujący zrezygnuje (np posypią mu się przepływy finansowe) to jest w plecy bo zadatek przepada.

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2305 dnia: 17 Października 2022, 18:26:33 »
A mi właśnie anulowali zamówienie. 1.8 Comfort Style 2022 pierwotny termin: Czerwiec 2022. Przełożony na Październik 22. I dzisiaj informacja że mogę zamówić 23 po aktualnych cenach (+15k) albo odzyskać zaliczkę...
Corolla? Kiedy zamawiane?

Offline Undec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II gen 1.8
« Odpowiedź #2306 dnia: 17 Października 2022, 18:39:15 »
Cześć, na wstępie miło mi was poznać, piszę w dziale z corolli, bo w dziale yaris nikt nie pisze.. 9 września zamówiłem yaris w salonie. Przewidywany termin odbioru auta na umowie to 3 listopada. Chronologicznie i w aplikacji wyglądało to następująco:
9 września ---> przetwarzanie zamówienia
26 września ---> produkcja w toku
30 września ---> wyjazd z fabryki
7 października ---> w transporcie
i teraz moje pytanie jest takie, jaki mija mniej więcej czas od " w transporcie" do dostarczenia do dealera i odbioru? i pytanie drugie, próbowałem sprawdzić vin, albo ewentualne daty w kodzie źródłowym, ale chyba to pozmieniali, bo nie ma tego..a może ja nie potrafię? Pozdrawiam!

ps. w oczekiwaniu na swojego yarisa, przeczytałem wasz cały wątek w emocjach :D

Offline mackiw

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #2307 dnia: 17 Października 2022, 19:16:09 »
Cześć, na wstępie miło mi was poznać, piszę w dziale z corolli, bo w dziale yaris nikt nie pisze.. 9 września zamówiłem yaris w salonie. Przewidywany termin odbioru auta na umowie to 3 listopada. Chronologicznie i w aplikacji wyglądało to następująco:
9 września ---> przetwarzanie zamówienia
26 września ---> produkcja w toku
30 września ---> wyjazd z fabryki
7 października ---> w transporcie
i teraz moje pytanie jest takie, jaki mija mniej więcej czas od " w transporcie" do dostarczenia do dealera i odbioru? i pytanie drugie, próbowałem sprawdzić vin, albo ewentualne daty w kodzie źródłowym, ale chyba to pozmieniali, bo nie ma tego..a może ja nie potrafię? Pozdrawiam!

ps. w oczekiwaniu na swojego yarisa, przeczytałem wasz cały wątek w emocjach :D

Yaris Cross czy hatchback?

Offline slk187

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Grande Punto
« Odpowiedź #2308 dnia: 17 Października 2022, 20:17:06 »
Corolla? Kiedy zamawiane?

Corolla zgodnie z tytułem wątku ;) TS. Zamawiane 30 listopada.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #2309 dnia: 17 Października 2022, 20:22:30 »
Ale właściwie jaki jest powód takiej decyzji? To jakaś grubsza akcja w stylu Kia czy tylko Tobie tak zrobili? Na każdy samochód się teraz czeka rok i co, będą po roku każdemu mówić że może Pan zamówić jeszcze raz z większą ceną? Nie rozumiem
Mam nadzieję, że wrócą niedługo stare czasy i dealerzy będą na kolanach szukać kupców bo im już odpala trochę. Tzn wiem pewnie, ze to z góry idzie, ale i tak.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2022, 20:24:05 wysłana przez lexziom »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl