Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2280 dnia: 10 Października 2022, 19:17:29 »
Nigdy więcej audi - która część postu jest Twoja, bo można się pogubić  :|
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2281 dnia: 10 Października 2022, 19:38:28 »
To w umowie tak masz, ze wyrazasz tylko chec zakupu a bardziej dokladna cena bedzie znana w 2023r. Tutaj chodzi tez o to, ze jeszcze nie ma finalnej specyfikacji na 2024, jest tylko podgladowa.
W umowie mam napisane: Sprzedający sprzedaje, a Kupujący kupuje fabrycznie nowy samochód....(marka, typ, model, kolor, rok prod. 2023, cena brutto.....)
Nigdzie w niej nie mam, że wyrażam chęć zakupu i, że bardziej dokładna cena będzie znana w 2023r. Tak masz napisane? Jam mam umowę z kwietnia br.

Ja mam umowe sprzed tygodnia na Camry i zawarte mam w niej podpunkty odnosnie zmiany ceny. Bylem zainteresowany Corolla TS i dostalem odpowiedz taka, jak przedstawilem na forum. Obecnie nie da sie zamowic samochodu na rok modelowy 2023 tylko na 2024, ktory nie ma jeszcze finalnej specyfikacji.

Nigdy wiecej audi - jest pewien myk jaki mozesz zrobic gdy masz JDG a nie chcesz zmiany ceny - zamawiasz jako osoby prywatna a miesiac przed odbiorem zmieniasz umowe zakupu na JDG.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2022, 19:42:20 wysłana przez trepek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2282 dnia: 10 Października 2022, 19:40:48 »
@czarmi - Ja tam widzę która,  od Dziękuję za info...
@trepek - a mi powiedziano,  że nie przyjmują na '24, bo nieznane są ceny i specyfikacja.
Oczywiście na '23 już nie ma zapisów.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2022, 19:45:05 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Nigdy więcej audi

• Gość
« Odpowiedź #2283 dnia: 10 Października 2022, 21:29:58 »
To w umowie tak masz, ze wyrazasz tylko chec zakupu a bardziej dokladna cena bedzie znana w 2023r. Tutaj chodzi tez o to, ze jeszcze nie ma finalnej specyfikacji na 2024, jest tylko podgladowa.
W umowie mam napisane: Sprzedający sprzedaje, a Kupujący kupuje fabrycznie nowy samochód....(marka, typ, model, kolor, rok prod. 2023, cena brutto.....)
Nigdzie w niej nie mam, że wyrażam chęć zakupu i, że bardziej dokładna cena będzie znana w 2023r. Tak masz napisane? Jam mam umowę z kwietnia br.

Ja mam umowe sprzed tygodnia na Camry i zawarte mam w niej podpunkty odnosnie zmiany ceny. Bylem zainteresowany Corolla TS i dostalem odpowiedz taka, jak przedstawilem na forum. Obecnie nie da sie zamowic samochodu na rok modelowy 2023 tylko na 2024, ktory nie ma jeszcze finalnej specyfikacji.

Nigdy wiecej audi - jest pewien myk jaki mozesz zrobic gdy masz JDG a nie chcesz zmiany ceny - zamawiasz jako osoby prywatna a miesiac przed odbiorem zmieniasz umowe zakupu na JDG.

Na szczęście nie potrzebuję robić myk, myk, myk  :grin:

Nigdy więcej audi

• Gość
« Odpowiedź #2284 dnia: 10 Października 2022, 21:34:37 »
Nigdy więcej audi - która część postu jest Twoja, bo można się pogubić  :|

Tak jak ktoś zauważył, od "dziękuję za info (...)".
Niedociągnięcia niechcący wyszły, odpowiedź była pisana na TEL z rozbitą szybką.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2285 dnia: 11 Października 2022, 18:48:26 »
@Krisman

Mi sprzedajacy w salonie powiedzial, ze co prawda jeszcze nie znana jest finalna specyfikacja oraz cena ale jak chce to moge zlozyc zamowienie na Corolle TS. Poczatkowa wplata wynosi az 10% wartosci samochodu z obecnego cennika wiec to nawet 15 tys zl. Szok!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2286 dnia: 11 Października 2022, 21:21:22 »
No to wolę szczerą odpowiedź w moim ASO, bo to co Ci zaproponował,  to "szukam frajera" moim zdaniem. Tak to może już na 2025, '26 i bez kozery '27 mogą przyjmować zapisy

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2287 dnia: 12 Października 2022, 09:18:11 »
Bardziej desperata niz frajera ;-) Jak ktos zadatkuje samochod i wplaci 2-3 tys zlotych to rezygnacja tak nie boli jak wplacone 15 tys zl.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2288 dnia: 12 Października 2022, 11:50:47 »
Zmienił sie komus status Corolli Cross na " W TRANSPORCIE" bo mi juz mineło 3 tygdnia od wyprodukowania i auto niby stoi. A czytajac czasy dostawy np RAV 4 to srednilo 2- 5 dni po wyprodukowaniu powinno płynąc do europy.

Offline paulx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2289 dnia: 12 Października 2022, 12:18:56 »
Status "W TRANSPORCIE" wskakuje jak już samochód dopłynie do Belgii.

Offline izam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla HSD
« Odpowiedź #2290 dnia: 12 Października 2022, 12:24:22 »
A co dokładnie robią w ramach konserwacji? Zabezpieczają antykorozyjnie jakoś?
I to się kupuje przy ustalaniu dodatków/szczegółów odbioru auta?

Tak z ciekawości pytam, ale w sumie nie jest to takie głupie bo kto wie jaka będzie sytuacja na rynku za 5 lat, gdzie wszystko nam ograniczają.

Tak, zamawiałem w salonie podczas podpisywania umowy na auto. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne to nie robi tego ASO, tylko zewnętrzna firma, z którą mają jakiś deal. Auto jedzie do nich i tam jest zabezpieczane.

W międzyczasie rozglądałem się za jakimś innym autem (inną marką) ale jak sobie skonfigurowałem w podobie do Corolli to wychodziła spora różnica in minus :) I znów trzeba by czekać z min. rok na samochód.
Wszystko przez zaślepienie tą toyotowską hybrydą. Mogłem brać coś innego. Coś czuję, że to będzie ostatnia moja Toyota. No chyba że to auto mnie czymś urzeknie ale po tym wszystkim co się wydarzyło szczerze w to wątpię. No i już przestało mi się podobać :)
Corolla TS 2.0 Executive, VIP, SkyView, JBL, Oxide Bronze

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2291 dnia: 12 Października 2022, 12:52:34 »
Status "W TRANSPORCIE" wskakuje jak już samochód dopłynie do Belgii.

A ja czekam jak głupi aż auto zacznie płynać... :D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2292 dnia: 12 Października 2022, 14:12:16 »
Chyba ze w transporcie "Zeebrugge, BELGIUM"

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #2293 dnia: 12 Października 2022, 21:10:51 »
U mnie od wczoraj status: OPUŚCIŁ FABRYKĘ.
Składali mojego Crossa dokładnie 8 dni. Style+tech, AWD, pure white.

Offline yamaha

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #2294 dnia: 12 Października 2022, 22:22:26 »
Dzień dobry wszystkim!

to mój pierwszy wpis na forum, chociaż biernie śledzę je już prawie rok.

Od początku najbardziej interesował mnie właśnie ten dział, stąd postanowiłem, że i ja podzielę się moją przygodą i czasem oczekiwania na mój samochód.

14 grudnia 2021 roku zamówiłem Toyotę Corollę TS GR Sport Dynamic 184 KM
W najbliższy poniedziałek jestem umówiony na odbiór, zatem na samochód czekałem w zasadzie dokładnie 10 miesięcy.

Wnioski mam takie, że aplikacja MyT, developer tools czy powiadomienia sms działają jak sobie chcą i kiedy chcą i nie ma co się tym za bardzo sugerować, np. aplikacja potrafiła wskazywać mi Mszczonów a developer tools jeszcze Czechy. Moim zdaniem jedyna informacja jak z nich płynie to to, że po prostu coś się z zamówieniem dzieje. Od 14 grudnia 2021 dopiero 27 lipca 2022 dostałem informację o przetwarzaniu zamówienia, zaś samochód do produkcji trafił 28 sierpnia 2022 roku. 31 sierpnia opuścił fabrykę i półtora miesiąca trwało zanim ostatecznie trafił do dealera. Kiedy trafił do Mszczonowa to nawet nie pamiętam a developer tools też już nie pozwalają tego sprawdzić.

Mam nadzieję, że w poniedziałek bez żadnych problemów odbiorę samochód i będzie mi służył. Czekałem 10 miesięcy, z jednej strony długo, chociaż jak czytam na forum ile trzeba czekać na Corollę MY23 to mój czas oczekiwania już nie wydaje się taki długi.

Dodam, że przed finalną decyzją o zakupie konkretnie tej toyoty rozważałem jeszcze Camry w wersji prestige i Corollę TS w wersji executive, zaś z innych marek Kie Proceed GT. Z Kii zrezygnowałem ze względu na napęd hybrydowy toyoty. Jeżdzę głownie po mieście i eco driving nie jest moją mocną stroną więc przy Kii miałbym spalanie pewnie spokojnie ok. 10l/100km. Pozatym byłbym w gronie tych "szczęśliwców" którym anulowano po pół roku umowy. Z Camry zrezygnowałem, gdyż wyszedłem z założenia, że wolę lepiej wyposażoną Corollę niż gorzej wyposażone Camry, plus na jazdach testowych jak wprowadziłem Camry do swojego garażu to ciężko było mówić o wysiadaniu z godnością, więc jakbym miał się na codzień tak męczyć to byłoby mi przykro. Swoje oczy skierowałem więc w stronę Corolli TS w wersji exe ale nie ukrywam, że gr sport podoba mi się bardziej wizualnie, zaś bajerów z exe np. podgrzewanie tylnej kanapy, aż tak nie potrzebowałem. Szybki rachunek ekonomiczny i okazało się, że do exe musiałbym dopłacić ok. 10 000 zł. Sam lakier to 3500 zł plus pakiet VIP nie pamiętam ile wtedy kosztował. Dodatkowo przy executive zaraz rozważałbym JBL i tylko generowałoby mi to koszty. Najbardziej żałuję matrycowych świateł i trochę elektrycznej klapy bagażnika. Później w cenniku pojawiło się, że elektryczną klapę można dokupić ale chyba za 5500 zł więc... jakoś tak nie po drodze mi z tym było.

Trzymam kciuki za wszystkich, którzy czekają na swoje wymarzone Toyoty. Życzę Wam dużo cierpliwości i spokoju. Jak narazie pomimo długich terminów widać Toyota się z nich wywiązuje. Na marginesie dodam, że zamawiając w grudniu odrazu na umowie miałem wpisany termin realizacji wrzesień/październik, więc wszystko u mnie wyszło w terminie. A z kolei w maju rozmawiałem z dealerem i dowiedziałem się, że termin realizacji mojego zamówienia został przesunięty na przełom października i listopada.

Mam też pytanie do koleżanek i kolegów co już cieszą się swoimi Corollami, jak Wam się jeździ na co dzień z tym prześwitem i tymi zwisami? Trochę się boję, że 13,5 cm to mało, zaś po ok. 1 metrze z przodu i z tyłu to dość dużo. Ten prześwit co podają - 13,5 cm - to jakiego rozmiaru kół dotyczy?

Trzymajcie się ciepło!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl