Z ubezpieczeniem jeszcze nie wiem. Czekam na ofertę prywatną i porównam. Z tego co pamietam to w salonie jest pakiet za 3,9% wartości auta.
Autoalarm wynegocjowałem przy zamówieniu, więc będzie.
ok - bo jak sprawdzam różne oferty to wymagane są dwa zabezpieczenia i nie widzę możliwości wykupienia ac bez autoalarmu. mi 2400 wyszło przy kalkulacji ubezpieczenia
Mam ubezpieczone w PZU. W OWU nigdzie nie widzę o dwóch zabezpieczeniach (nie mam więc alarmu). Jest tylko wspomniane o tym, że AC w przypadku kradzieży nie działa gdy:
- kierowca wysiadł z pojazdu i zostawił wewnątrz kluczyk lub sterownik do otwarcia lub uruchomienia pojazdu ? jeśli nie zabezpieczył ich przed możliwością uruchomienia pojazdu przy ich pomocy przez osobę niepowołaną,
- pojazd został opuszczony i pozostawiony bez bezpośredniego nadzoru ubezpieczonego lub osoby uprawnionej do korzystania z pojazdu, a nie zabezpieczono poza pojazdem lub w nim kluczyka lub sterownika do otwarcia lub uruchomienia pojazdu lub kluczyka lub sterownika do zabezpieczeń przeciwkradzieżowych lub nie zabezpieczono pojazdu w sposób, który przewiduje jego konstrukcja, lub
- nie uruchomiono wszystkich zabezpieczeń przeciwkradzieżowych, w które pojazd jest wyposażony. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy kradzieży dokonano z pomieszczenia, które nie jest przeznaczone do przechowywania pojazdów różnych właścicieli i jest zamykane na co najmniej jeden zamek wielozastawkowy lub kłódkę wielozastawkową lub jest zamykane przy pomocy atestowanego systemu
elektromechanicznego, chyba że nie miało to wpływu na wystąpienie wypadku ubezpieczeniowego lub
- sprawca kradzieży użył przemocy lub groził natychmiastowym jej użyciem.