Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #255 dnia: 05 Października 2019, 15:21:13 »
Nie wiem, co przeraża mnie bardziej - to, że pod koniec miesiąca odbieram auto z tego samego salonu, czy to, że taka sytuacja to dla nich norma ????

Jak dotąd to odbierałem u nich 2 nowe samochody (w 2008 i 2016 roku) i nie było żadnych problemów w tym zakresie a jestem upierdliwym klientem (przynajmniej w zakresie wizualnym).
Ale faktycznie z biegiem lat i rutyna się wkrada, a i z pracownikami też jest problem bo często są ogłoszenia o zatrudnieniu nowych osób i część załogi jest nowa.
Same samochody także wymagają szczególnego (delikatniejszego) podejścia - szczególnie te nowe, co nie zwalnia przed myśleniem co i jak sie robi.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 05 Października 2019, 15:35:02 »
Owszem, ten sie nie myli co nic nie robi.
Teraz piłka po ich stronie jak mi to zrekompensują. Niestety nie jest to norma tylko jest to poważne zaniedbane.

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #257 dnia: 05 Października 2019, 17:52:37 »
Wrócę do czasu oczekiwania.
Zamówiłem auto 1.08. Miałem mieć czas oczekiwania 3,5 miesiąca do 15 listopada, a tu Toyota mnie zaskoczyła. 18 września telefon, że auto do odbioru.

Obsługujący mnie doradca powiedział, że przy zamówieniu Corolli hybrydy na teraz, wstępny odbiór w lutym 2020 :)

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 05 Października 2019, 22:06:13 »
Koledzy, czy ktoś ma lub zamówił 1.8 TS z ciemnym wnętrzem i jasną podsufitką?
W salonie powiedzieli, że ciemne wnętrze to ciemna podsufitka?

chyba właśnie tak jest w TS w sedanie możne być jasna podsufitka - ja miałem obawy jak będzie wyglądać ciemna podsufitka ale jest super :)
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 06 Października 2019, 10:02:44 »
Nadzwyczaj byłem spokojny , chociaż miałem momenty, że podnosiłem głos gdy próbowali mi wypierać, że tak ma być. G*wno prawda, nowe to nowe. W życiu bym nie pomyślał, że coś takiego może mnie spotkać w salonie samochodów NOWYCH.
Mam nadzieje, że Toyota Zielona Góra podejdzie do tego profesjonalnie czyli rekompensata i usuwanie rys ( polerka ) .

Zamiast siedzieć w garażu opijać to siedzę i sie wkurzam.
Podejście ich mnie rozwala , o ile sprzedawca w porządku przejął się to dla kierownika była to norma, że tak maja wszystkie. Bzdura, nie ma takiej opcji.

Nie wiem, co przeraża mnie bardziej - to, że pod koniec miesiąca odbieram auto z tego samego salonu, czy to, że taka sytuacja to dla nich norma ????

Jakbym miał komuś radzić to zakazałbym im mycia auta, ewentualnie sprawdzić auto jak zjedzie z lawety i być przy myciu.
W życiu bym nie pomyślał, że taka sytuacja może mieć miejsce.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: 06 Października 2019, 10:41:00 »
Jakbym miał komuś radzić to zakazałbym im mycia auta, ewentualnie sprawdzić auto jak zjedzie z lawety i być przy myciu.
To może jeszcze sprawdzić jak zjedzie z taśmy w fabryce, być przy załadunku na statek  itp.   :o

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: 06 Października 2019, 13:38:57 »
Kolego nie bądź taki dowcipny. Głupie komentarze zachowaj dla siebie. Sam widzisz co sie stało i jeśli te rzeczy można sprawdzić to z uwagi na tą sytuacje warto to sprawdzić a na statek czy fabrykę wiadomo, że nie ma sie wpływu.
Na innych forach tak niektórzy robili, zakazywali mycia przez salon.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #262 dnia: 06 Października 2019, 14:30:16 »
Samochód sprawdzasz przed odbiorem. Jest wszystko ok to bierzesz, nie to zostawiasz jako niezgodny z umową. Do uszkodzenia może dojść zawsze i w każdej chwili, nawet jak będziesz w nim spał. Nie słyszałem jeszcze, żeby dealer zapraszał na oględziny po zdjęciu z lawety, bo dla klienta liczy sie stan auta w chwili odbioru.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: 06 Października 2019, 19:58:29 »
Nie słyszałem jeszcze, żeby dealer zapraszał na oględziny po zdjęciu z lawety, bo dla klienta liczy sie stan auta w chwili odbioru.

W takim razie będę pierwszy od kogo to usłyszysz. :grin: :grin:

Tak - dealer zaprasza na oględziny samochodu. I owszem, byłem zaproszony przez sprzedawce do tego abym pooglądał samochód jak zjechał z lawety i stał na placu przed przygotowaniem go do wydania. Co więcej ...nie tylko dealer Toyoty tak zrobił. Sprzedawca poprzedniego mojego samochodu, Citroena, jak tylko samochód przyjechał do niego też zaprosił mnie abym pooglądał zamówiony przeze mnie wehikuł. :-)

Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

pireus

• Gość
« Odpowiedź #264 dnia: 06 Października 2019, 20:37:11 »
Rozumiem że oglądałeś zaraz po zdjęciu z lawety a nie po kilku godzinach lub dniach. Bo tak to każdy ogląda. A po drugie jakie to ma znaczenie ,czy porysuja lakier w czasie Twojej obecności gdy będą myli samochód, czy bez Ciebie. Najważniejszy jest stan samochodu w chwili odbioru a nie to kiedy go porysowano. Ja zawsze żądam odbioru auta czystego i nie porysowanego.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #265 dnia: 06 Października 2019, 21:15:18 »
Samochody czesto przyjezdzaja do dealerow w nocy. Juz biegne ogladac auto o 2 w nocy  <taniec>

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #266 dnia: 06 Października 2019, 22:41:48 »
Bez przesady z tym oglądaniem :grin:. Zrozumiałem z twojego wpisu, że chodzi o stan po zdjęciu lawety a przed wjazdem na serwis do przygotowania do wydania. Bo takie samochody oglądałem (jeszcze ofoliowane w środku  :grin:).

A ma znaczenie takie, że wiesz w jakim stanie wóz przyjechał do dilera a w jakim go tobie wydają.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: 07 Października 2019, 08:30:07 »
Tak czy inaczej dziś wpłynęła moja oficjalna skarga do salonu Toyota Zielona Góra.
Nie powiedziałem Wam najlepszego, a więc jak oglądałem samochód to któryś z ich pracowników rzucił tekst ? pedał ogląda każdą ryskę? . Niestety słyszałem to i ująłem to w piśmie.
Tak jak jeden z Was mi radził oddałem auto tzn. oni mają auto zaprowadzić do studia detailingowego. 

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 07 Października 2019, 09:25:51 »
Większy skutek miałaby skarga na salon w ZG do Toyoty Motor Poland.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: 07 Października 2019, 10:20:11 »
Racja , poszło i do TMP

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl