Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033384 razy)

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #450 dnia: 20 Kwietnia 2020, 18:43:27 »
Tylko ze moja jest robiona w Grimsby.
W zeszłym tygodniu rozmawiałem z handlowcem to mówił że działa i powinno być na tego 15 maja

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #451 dnia: 20 Kwietnia 2020, 19:47:45 »
Według mnie w Grimsby jest tylko port.
Opis ze śledzenia zamówienia:
Cytuj (zaznaczone)
Auta wyprodukowane w Wielkiej Brytanii transportowane są do portu w Grimsby. Samochody na część kontynentalną dostarczane są promami do kolejnego centrum logistycznego Zeebrugge, a następnie przeładowywane są na pociągi, na których docierają do Polski.

Według https://www.toyotauk.com/
Są tylko dwie fabryki
Cytuj (zaznaczone)
W Wielkiej Brytanii istnieją dwa zakłady produkcyjne, których łączna inwestycja wynosi 2,75 miliarda funtów i zatrudnia około 3000 członków (w tym agencji). Fabryka pojazdów znajduje się w Burnaston w Derbyshire, a fabryka silników znajduje się w Deeside w północnej Walii.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2020, 20:05:40 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #452 dnia: 20 Kwietnia 2020, 20:14:16 »
Sam już nie wiem jak to tam działa. Sprzedawca zapewniał mnie że jak mam ten termin 15 maja (nie później niż 15 maja) to powinno być w tym terminie. Jak będzie to się okaże.
Wydaje mi się że jeśli w grę wchodziła by większa obsuwa to wypadało by poinformować o tym klientów.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #453 dnia: 24 Kwietnia 2020, 17:54:55 »
Też mam termin na 15-go maja i też jestem ciekaw czy jest realny.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #454 dnia: 24 Kwietnia 2020, 18:27:26 »
Ja mam cały czas status ZAMÓWIONY i etap pierwszy czyli fabryka w Grimsby, ale jak już tutaj sprawdziliśmy na stronie Toyota UK jest napisane że obie fabryki nie pracują od połowy marca. Jak rozmawiałem ze sprzedawcą to zapewniał że wszystko działa. Tak samo na polskiej stronie Toyota jest napisane że zamówienia są realizowane na bieżąco.
Niebawem się okaże jak to naprawdę jest.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #455 dnia: 25 Kwietnia 2020, 01:57:35 »
Cześć, Witajcie, przeleciałem to ciekawe forum wzdłuż i wszerz i kurcze nigdzie nie ma wątku z powitaniem, tak więc przywitam się:

Mam na imię Kacper, Pochodzę z południa Polski z woj. Opolskiego obok malowniczej Góry Św. Anny.
Byłem dotychczas nie szczęśliwym posiadaczem uporczywej formalnie Astry K z 2016 roku, batalia sądowa na szczęście się zakończyła pozytywnie po prawie 3 latach walki od rejonowego do apelacyjnego. Niedawno bo 11 marca po roku szukania i analizowania jakie auto będzie następne (a na pewno będzie nówka z salonu - astra była roczna po demonstracyjna z niemieckiego ASO)
przeleciałem przez nową astrę K FL, puga 308 sw, opla grandlanda, czy puga 3008, wkręcałem też małżonce citroena c5 aircross, brałem pod uwagę również megankę z 1,3 tce (wiecie że to silnik z mercedesa? - bardzo fajny kulturalny 4 cylindrowiec!!!) ale po tym całym roku analiz, odwiedzania salonów, jazd próbnych, ciężkiej matematyki, i najważniejszej nie do przeskoczenia decyzyjności mojej małżonki, wszystkie te auta odpadły jej zdaniem ze względów estetycznych moim zdaniem, te wszystkie auta miały jeden wspólny mianownik, mianowicie silnik 1,2 3 cyl 130km pure tech - i ja osobiście nie powiem nigdy złego słowa o tym silniku, on moim zdaniem jest po prostu perfekcyjny ale pod 1 warunkiem, że jest w peugeocie 208 lub oplu corsie ew. crosslandzie lub 2008 albo citroeneie c3 lub c3 aircross, ale szanujmy się nie w autach, które ważą powyżej 1300kg i mają areodynamikę kiosku ruchu, więc po odbyciu całkiem przyjemnej przypadkowej podwózki do domu CHRem z 2.0 pod maską, osikałem się z wrażenia jak, ku.. jak, ja mogłem być takim arogantem i nie brać pod uwagę tak ciekawego auta jak TOYOTA COROLLA XII więc 3m prędzej do salonu w Opolu się udałem na przymiarkę, jazdę próbną, i pierwszą matematykę, po 2tyg myślenia i nie przespanych nocy, namówiłem małżonkę by też zobaczyła tę corollę, i co?? "Ku... kochanie, kto tu projektował to wnętrze na chu... tu taki spad i ten tablet myślałam że w megane jest do pupy, ale tu odstaje jak pushup bezcycnej małolaty". Tak więc mój entuzjazm uleciał jak powietrze z przebitego balonika. Więc kolejny tydzień tłumaczenia że jak kupimy astrę 5 FL z 1,2 145km to tylko będziemy bujać się bez sensu z 10litrami po mieście z przyśpieszeniem antonova na pasie startowym 3 dni do 100km/h.

No i udało się 11 marca odwiedziłem salon Toyota Katowice, w celu ;-) odbycia przejażdżki corollą i 1,8 i 2.0 po 3h rozmów podpisaliśmy zamówienie i czekamy.

Obecnie data w statusach się wydłużyła pierwotnie było:

oczekiwana dostawa 16.04.2020
nie później niż 04.05.2020

obecnie jest
--||-- 04.05.2020
--||-- 04.05.2020

no i status zamówienia - zamówiony

mam nadzieje, że w/w statusy nie ulegną pogorszeniu z powodu wydumanego wirusa.
Podgląd konfiguracji poniżej:
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

pireus

• Gość
« Odpowiedź #456 dnia: 25 Kwietnia 2020, 07:13:01 »
te wszystkie auta miały jeden wspólny mianownik, mianowicie silnik 1,2 3 cyl 130km pure tech -
Jedna formalna uwaga , astra nie ma silnika Pure-tech tylko jescze zaprojektowany przez GM.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: 25 Kwietnia 2020, 13:23:13 »
obecnie jest
--||-- 04.05.2020
--||-- 04.05.2020

Jeśli masz w statusie zamówiony i datę odbioru w zasadzie na za tydzień to wydaje mi się że chyba nie wyrobią się w tym terminie. Obym się mylił.
Zdarzało się już tak że Toyota nie dotrzymywała terminu?

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #458 dnia: 25 Kwietnia 2020, 13:53:33 »
te wszystkie auta miały jeden wspólny mianownik, mianowicie silnik 1,2 3 cyl 130km pure tech -
Jedna formalna uwaga , astra nie ma silnika Pure-tech tylko jescze zaprojektowany przez GM.

Przyjacielu masz rację, środek nocy nie jest najlepszym pomagierem w pisaniu postów, tak więc 1,2 3 cyl 145km w Astrze 5 FL (jeszcze GM) to dziadostwo wymyślone kilka lat wcześniej przez niemieckich inżynierów i odłożone na półki magazynowe gdzieś w Ameryce środkowej, więc to nie Pure-Tech (choć jeździ prawie podobnie)

Więc podsumowując wspólny mianownik to pojemność skokowa i ilość cylindrów (1,2 3cyl)

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #459 dnia: 25 Kwietnia 2020, 14:03:03 »
obecnie jest
--||-- 04.05.2020
--||-- 04.05.2020

Jeśli masz w statusie zamówiony i datę odbioru w zasadzie na za tydzień to wydaje mi się że chyba nie wyrobią się w tym terminie. Obym się mylił.
Zdarzało się już tak że Toyota nie dotrzymywała terminu?

Umawiając terminy, chciałem bardzo zmieścić się między 10 a 30 czerwca, i w umowie zapisaliśmy do 30.06, ale wirus mi pokrzyżował plany związane z tak odległym terminem, więc jeśli było by szybciej niż 30.06 to płakał nie będę, a obserwuje z ciekawości, a czytając was od 1 do 31 strony na forum to aż teraz z ciekawości nawet w weekendy będę sprawdzał  :grin:.

Ze świeżych wiadomości od Pana Handlowca wiem, że fabryka jednostek napędowych w PL nie pracuje, i ta w Grimsby w GB też nie. Więc albo auto stoi na parkingu fabrycznym, albo jest jeszcze w długopisie handlowca  :grin:

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #460 dnia: 25 Kwietnia 2020, 14:46:25 »
Czyli wychodzi na to że póki nie skończy się ta szopka z wirusem to nie zaczną realizować naszych zamówień.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #461 dnia: 25 Kwietnia 2020, 15:39:58 »
No, kolorowo nie jest. Natomiast ja siedzę na postojowym więc modlę się, by ten poj... wirus się skończył, a nasz zje.... rząd przywrócił funkcjonowanie Galerii Handlowych. Ale w tym ciemnym tunelu jednak jest światełko nadziei i dziennik wałbrzyski dzieli się z nami nowiną o otwarciu od początku maja fabryk w Wałbrzychu i Jelczu-Laskowicach (a nie pamiętam dokładnie ale tu gdzieś produkowany jest 2.0 HSD 184KM) zapraszam do lektury

https://dziennik.walbrzych.pl/toyota-wznawia-produkcje/

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #462 dnia: 25 Kwietnia 2020, 22:35:41 »
Casperos gratuluje wyboru - bardzo dobry. Z tym wnętrzem i tabletem to rzeczywiście, mam podobne zdanie a nawet przyznam ze starsze wnętrze tj Aurisa nawet podobało mi się bardziej niż Corolli (bez tego tabletu wystające).
będziemy bujać się bez sensu z 10litrami po mieście z przyśpieszeniem antonova na pasie startowym 3 dni do 100km/h.
I dobrze ze postawiłeś na swoim chociaż z drugiej strony przy tej benzynie poniżej 4zl to długo może trwać zwrot z inwestycji w hybrydę :P. Ja momentami śmieje się teraz ze było brać jakieś 3L a nie hybrydę

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #463 dnia: 25 Kwietnia 2020, 22:37:02 »
Proszę o usunięcie - zduplikowal się post
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2020, 22:39:49 wysłana przez phantom »

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #464 dnia: 25 Kwietnia 2020, 23:06:32 »
Z całą moją sympatią do Renault (miałem kilka), to wnętrze Megane IV nie umywa się do Corolli TNGA - środkowa konsola w Megane z tym pionowym LCD to jest koszmar, nie wiem jak mogli to puścić na rynek. Na szczęście w nowym Clio wygląda to już łądnie.
A w Corolli na początku projekt jednostki multimedialnej wraz z przyciskami rodem z chińskich wież z bazaru lat 90 przyprawiał mnie o dreszcze, ale teraz mi nie przeszkadza. Syndrom sztokholmski czy nie wiem co...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl