Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #645 dnia: 05 Czerwca 2020, 21:56:11 »
Trzeba by przeliczyć ile teraz dostałeś rabatu. Jeśli się opóźni to ile jeszcze dostaniesz. Rabaty na wyprzedaży takie solidne to raczej spodziewaj się w 2021 niż pod koniec 2020.
Oczywiście można kombinować i próbować wyrwać jeszcze parę złotych tylko aby nie przekombinować.
Ja jak bym miał do wyboru dostać auto 15 maja albo na koniec lipca i 1,5k zł rabatu to bym wybrał opcję z odbiorem w maju.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #646 dnia: 06 Czerwca 2020, 16:57:27 »
po przekroczeniu okresu odbioru auta wpisanego jako ostateczny w umowie jest możliwość bez konsekwencji wypowiedzenia umowy?
Ja mam termin na sierpień ale widząc jakie mają opóźnienie prawdopodobnie będzie to koniec września albo początek października. Z tego co się orientuje w październiku rozpoczynają się wyprzedaże roczników więc ...:)
pozdrawiam

Tak, jest to najprościej patrząc z winy sprzedawcy i możesz zrezygnować, a oni muszą Ci zwrócić zaliczkę.
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #647 dnia: 07 Czerwca 2020, 01:45:33 »
Tak więc Panowie, dołączam do Osób, które przeszły do kolejnego etapu, w tym miejscu chciałbym Wam życzyć równie szybkiego dotarcia do tego miejsca.

Poniżej zamieszczam screen z zamówienia, na którym kolorem niebieskim został zaznaczony etap transportu, w tym miejscu nadmienię że samochód ponoć był wyprodukowany w dniu 4 czerwca tak więc od 04 do dziś 06/07 minęło zaledwie 2 - 3 dni, na tym etapie samochód jeszcze nie jest w Mszczonowie, a już znamy numer nadwozia VIN, który widnieje na poniższym screenie w prawym dolnym rogu. Dane kluczowe zostały zamazane.

Oczywiście nie byłbym sobą, jakbym nie wkleił VIN'u do aplikacji i nie sprawdził co to za konfiguracja więc, wszystko się zgadza.

PS. dementuje wcześniejsze wpisy że VIN pojawia się, jak auto zamelduje się w siedzibie MOSTVY w Mszczonowie.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #648 dnia: 07 Czerwca 2020, 16:07:23 »
Gratuluję

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #649 dnia: 07 Czerwca 2020, 21:01:59 »
Jeśli faktycznie transport auta odbywa się w przeciągu tych około 3 dni od wyprodukowania to fajnie i jest szansa że dotrze do do docelowego salony w ten miesiąc czasu.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #650 dnia: 07 Czerwca 2020, 21:52:40 »
Jeśli faktycznie transport auta odbywa się w przeciągu tych około 3 dni od wyprodukowania to fajnie i jest szansa że dotrze do do docelowego salony w ten miesiąc czasu.

liczę że w 4 tygodniu czerwca, będę miał papiery ogarnięte (fv, przelew, dok. do rejestracji) a później wszystko zależeć będzie kiedy będą mieli czas na PDI i na wydanie.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #651 dnia: 08 Czerwca 2020, 14:31:22 »
Panowie, wiadomo jestem napalony jak łysy na grzebień.

po dzisiejszej, krótkiej rozmowie z handlowcem, jestem w rozsypce, pomóżcie mi się poskładać do kupy i przypomnijcie sobie i dajcie tu znać powtórnie jak to jest?

Pojawia się VIN tam w "środku" przeglądarki, to to już jest ten ostateczny? mogę go podać do um kredytowej?
Pojawia się VIN ... to auto już zameldowało się w Mszczonowie? Czy może dopiero ktoś je zauważył jak pakują na lawetę w fabryce? Jak to jest? tu mi dziś handlowiec powiedział że chyba jest w składzie celnym w Mszczonowie jutro/po jutrze będzie miał informacje <-- nogi mnie się ugięły z podniety, ale czy prawdziwie?

Proszę o odpowiedz, was, szczęśliwych już posiadaczy Lupin? Toranga, Paweł_zg ??? chłopaki ;-) pomóżcie wesprzyjcie wiedzą

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #652 dnia: 08 Czerwca 2020, 18:15:06 »
W mojej właśnie zmienił się status na "Opuścił fabrykę" i pojawił sie vin. :song: W produkcji był od 24 listopada.

Vin się nie zmienił, do końca był ten sam.

Kolejna zmiana statutu na "w Polsce" i w miejsce terminu "Umów się ze sprzedawcą na odbiór Twojej Toyoty."

Dla tych którzy kalkulują terminy:
10.12 -opuścił fabrykę
18.12 - po przeładunku
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2020, 18:20:36 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #653 dnia: 08 Czerwca 2020, 23:24:28 »
W mojej właśnie zmienił się status na "Opuścił fabrykę" i pojawił sie vin. :song: W produkcji był od 24 listopada.

Vin się nie zmienił, do końca był ten sam.

Kolejna zmiana statutu na "w Polsce" i w miejsce terminu "Umów się ze sprzedawcą na odbiór Twojej Toyoty."

Dla tych którzy kalkulują terminy:
10.12 -opuścił fabrykę
18.12 - po przeładunku

Czyli jak dobrze liczę to 10 - 11 dni od bramy do bramy (salonu) czyli jak ja dobrze liczyłem to 4 tydzień czerwca i salon,

z Vin'em dzięki, ogarnę w tym tyg. temat finansowania
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2020, 23:27:02 wysłana przez Casperos »

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #654 dnia: 08 Czerwca 2020, 23:30:55 »
A jeszcze pytanie mam techniczno-prawno-polityczne  :o jeśli chodzi o rejestrację samochodu.

W kędzierzyńskim starostwie, sytuacja jest tak drastycznie porąbana że jak nie zarezerwujecie całego dnia i nie traficie na handlarza to możecie o 14 usłyszeć zapraszamy jutro.

Więc jeśli dałbym pełnomocnictwo salonowi na rejestrację auta, i zapłacił za to, to czy zarejestrowali by mi go na mnie ale nie w starostwie stosownym do mojego zamieszkania tylko w swoim (Katowice) podając za adres ten właściwy z innego miasta(starostwa)?

chodzi o rejestrację prywatną nie leasing.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #655 dnia: 09 Czerwca 2020, 02:37:53 »
A nie ma u ciebie w urzędzie rejestracji przez internet lub umówienia wizyty przez internet na konkretną godzinę U mnie to działa umawiasz się przychodzisz bierzesz numerek i podchodzisz do okienka.Nawet jak jest kolejka.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #656 dnia: 09 Czerwca 2020, 07:50:54 »
Ile czasu czekaliście na odbiór auta od momentu gdy opuściło fabrykę ?
2,5 tygodnia od opuszczenia fabryki do fizycznego przyjechania auta do dealera, ale doliczając rozliczenia z leasingiem oraz rejestrację pojazdu rozciągnęło się do 3,5 tygodnia.

Jeszcze kolega Amper napisał że czekał niecały miesiąc.

Casperos, przez internet powinieneś móc zarezerwować termin. Ja wcześniej tak robiłem tylko że w powiecie opolskim trzeba było to robić tak z 2-3 tygodniowym wyprzedzeniem aby mieć wolny termin.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #657 dnia: 09 Czerwca 2020, 10:07:13 »
Ile czasu czekaliście na odbiór auta od momentu gdy opuściło fabrykę ?
2,5 tygodnia od opuszczenia fabryki do fizycznego przyjechania auta do dealera, ale doliczając rozliczenia z leasingiem oraz rejestrację pojazdu rozciągnęło się do 3,5 tygodnia.

Jeszcze kolega Amper napisał że czekał niecały miesiąc.

Casperos, przez internet powinieneś móc zarezerwować termin. Ja wcześniej tak robiłem tylko że w powiecie opolskim trzeba było to robić tak z 2-3 tygodniowym wyprzedzeniem aby mieć wolny termin.

przez internet hmm... sprawdzę czy jest taka możliwość, ja mam doświadczenia z pow. krapkowickim przed i po transformacji (PO - Sonik) i w Kędzierzynie-koźlu jak się nic nie zmienia od 100 lat

W Krapkowicach przed zmianami był 1 pokój i kolejka na 1h - 2h ale jak już wszedłeś to w 1 pokoju przy 1 okienku załatwiałeś u jednej z 2 pań, po zmianie, zrobili OpenSpace z 10 biurkami i na dziennej zmianie jest minimum 7 - 8 osób i nie ma kolejek wszystko załatwiasz w maks 15 min jak wybrzydzasz że Ci się tablice nie podobają

W kędzierzynie-Koźlu natomiast wygląda to tak, są dwie kolejki i nie zajmiesz pozycji w obu bo poruszają się innym tempem,
pierwsza kolejka jest do pokoju, gdzie Pani sprawdza wam kompletność i prawidłowość wypełnionych dokumentów (jprd) po czym ustawiasz się w kolejce nr 2 i czekasz, jak wejdziesz to odrazu dostajesz skierowanie do mini-kolejki nr 3 do kasy by zapłacić za rejestracje, ale ta kolejka jest naprawdę malutka maks na 10 min, po czym wracasz do środka pomijając kolejkę, ludzie łypią na ciebie oczami jakbyś im życie zabrał i w środku ogarniacie wszystko, jak nie przyjdziecie przed otwarciem starostwa ~7 rano, to wierzcie mnie że możecie nie zdążyć z 2 etapem do końca dnia (do 14)

ale wracając do pierwotnego pytania, założenie moje ma 2 dna, pierwsze to oczywiście wymigać się od dnia w starostwie, ale drugie jest takie by tablice rejestracyjne mieć nie ze swojego powiatu, ale adres mieć swój (wysokość ub oc/ac)

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #658 dnia: 09 Czerwca 2020, 10:26:38 »
Ja swoje auta rejestrowałem kiedyś w Opolu jakieś 10 lat temu (kiedy nie było jeszcze "mechanizacji") a potem wyprowadziłem się na wiochę pod Opolem. Korzystam teraz wydziału komunikacji w starostwie powiatowym i wygląda to tak. Wchodzę na stronę www wybieram dostępny i pasujący mi termin i godzinę i podaję maila i się rejestruję. Dostaję link na maila z potwierdzeniem wizyty i go klikam i w odpowiedzi dostaję numerek. Z tym numerem idę w wyznaczonym terminie do wydziału komunikacji i wpisuję go w "numerkomacie"  (nie szybciej niż 30 min przed wizytą) i dostaję numer i czekam na swoją kolej która zazwyczaj pokrywa się z ustaloną przez internet. Wchodzę na salę gdzie jest około 10 stanowisk  i tam załatwiam wszystko odrazu.
Jeśli nie jestem w stanie zarejestrować się przez internet bo już nie ma wolnych terminów to można iść z samego rana i pobrać numerek i czekać na swoją kolej w kolejce. Ponoć czasem można się doczekać w niecałą godzinę czasami dłużej.
Jak mi teraz wyznaczali co 2 tyg kolejne terminy to robiłem tak że rejestrowałem sobie np 4 wizyty dzień po dniu aby jakoś trafić a potem musiałem je anulować (klikając w link)

Co do twoich wątpliwości odnoście miejsca rejestracji a miejsca zamieszkania to zadzwoń do jakiegoś urzędu komunikacji i zapytaj oto, ale wydaje mi się że takie coś nie przejdzie bo w Katowicach zapewne nie będą mieli blach z Opolszczyzny.

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #659 dnia: 09 Czerwca 2020, 11:12:54 »
Co do twoich wątpliwości odnoście miejsca rejestracji a miejsca zamieszkania to zadzwoń do jakiegoś urzędu komunikacji i zapytaj oto, ale wydaje mi się że takie coś nie przejdzie bo w Katowicach zapewne nie będą mieli blach z Opolszczyzny.

Chodzi właśnie o to, że w Katowicach wydają SK***** więc kartotekę założą na adres z Kędzierzyna a tablice podepną swoje

Wiem, że znajomy ze stałym meldunkiem na Nysę, pomieszkując w Krakowie zarejestrował tam samochód na KK (tablice KK*****)
Ja w kato nie podam adresu bo a: nie mam b: ubezpieczenie wyższe

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl