Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #1365 dnia: 16 Lutego 2021, 19:43:20 »
Ponieważ dalej "tradycyjnie" czekam na odbiór auta, które  już  stoi w salonie a raczej pod chmurką chronione porządną warstwą brudu i śniegu{taki widok widzialem} {wiadomo, nawał pracy, brak czasu, ludzi,  epidemia itp. trzeba to zrozumieć, tak, tak, ja to rozumiem, } mam pytanie do użytkowników.Auto wyprodukowane w grudniu 2020 {ponoć} to znaczy, że w grudniu,styczniu i obecnie lutym baterie nie są ładowane, jak to sie przeklada na ich żywotność?Mam nadzieję, że "kiedyś" powiadomią mnie o terminie odbioru i uda mi sie odjechać bez pomocy lawety, natomiast obawiam sie o stan "nowych" baterii i akumulatora, wiadomo jakie mrozy mamy od jakiegoś czasu.Auto zamawiane jeszcze astronomicznego lata 2020 {poczatek września}, a za pasem czeka nas już astronomiczna wiosna 2020 (marzec}.Cierpliwość  to przydatna cecha.
Ja na swój czekałem do początku lutego, a zamówiłem również we wrześniu. Z tym że  samochód jest, ku zdziwieniu mojemu i dealera, z rocznika 2021 :) a miał być 2020 i RM21 :) Może na pociesznie Twój egzemplarz również będzie 2021 :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1366 dnia: 16 Lutego 2021, 20:28:03 »
Przecież napisał że grudzień, więc jakim niby cudem 2021?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1367 dnia: 16 Lutego 2021, 20:48:49 »
Takim cudem, ze mój tez miał mieć produkcje grudzień, a jednak dostałem rocznik 2021

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1368 dnia: 16 Lutego 2021, 21:05:17 »
Ale jego już jest u dealera na placu, więc wiedzą co mają w papierach :) A Tobie gratuluję, konkretna rekompensata za stracone nerwy i czas oczekiwania  :good:

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1369 dnia: 16 Lutego 2021, 21:18:04 »
Dziękuje :)

Wiesz, mój dealer mi mówił, ze auto w grudniu było w transporcie, także sam widzisz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1370 dnia: 16 Lutego 2021, 21:25:03 »
Konkretna kasa za rok młodszy kiedyś przy odsprzedaży :) Dlatego ja bym nie odebrał auta po terminie bez jakiegoś zadośćuczynienia i miałem już w życiu dwa takie przypadki. Raz opony, drugi raz 2 lata przedłużonej gwarancji.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1371 dnia: 16 Lutego 2021, 21:38:48 »
Dokładnie tak, u mnie doszły opony zimowe, śruby zabezpieczające na koła i ten młodszy rocznik.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1372 dnia: 16 Lutego 2021, 22:38:24 »
Dokładnie tak, u mnie doszły opony zimowe, śruby zabezpieczające na koła i ten młodszy rocznik.
Jaka wersja ?
Też dostałem MY21 rocznik 2021 a miałem mieć 2020 z gratisów to cobra, pełny bak, dywaniki , montaż akcesoriów moich, a wszystko w cenie wyprzedaży

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1373 dnia: 16 Lutego 2021, 22:39:56 »
Executive plus VIP i JBL

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1374 dnia: 16 Lutego 2021, 22:50:41 »
Executive plus VIP i JBL
Zamknąłeś się w 130?

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1375 dnia: 16 Lutego 2021, 23:15:32 »
Prawie tak :)

Offline andrzejek-k68

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1376 dnia: 25 Lutego 2021, 21:01:22 »
Auto odebrane w tym tygodniu na  parę dni przed upływem 6 miesięcy od zamówienia.
Odbiór auta w ciasnym   i zatłoczonym salonie , sprzedawca je otworzył i sobie poszedł.Tłum ludzi, pandemia, maseczki na brodach, my nie mozemy otworzyć auta, bo sąsiednie auta maja otwierane co rusz drzwii, w koncu udaje mi sie otworzyc drzwii kierowcy a do środka pakuje sie jakaś baba, mówię jej, ze to auto nasze, juz sprzedane {zakupione} a on z pyskiem, że tu nic nie pisze itd.Nie ma możliwości swobodnego obejrzenia auta, tym bardziej pomiaru grubości lakieru , szukam sprzedawcy zajętego pogawędką z kolegą i proszę by auto wyprowadził na zewnątrz, na parking, dobrze, że już nie ma mrozu i nie pada.Sprzedawca "łaskawca" spełnia naszą prośbę, inni sprzedawcy ślą nam nieprzychylne spojrzenia, bo my "dezorganizujemy" ich pracę, muszą przestawić parę samochodów by
nasze mogło wyjechać.W końcu spoceni wychodzimy na parking, sprzedawca podjeżdza i możemy je obejrzeć, ja z synem oglądamy z zewnatrz auto, mierzymy powłokę lakierniczą {maska i tylna klapa zero reakcji miernika, to elementy aluminiowe tłumaczy sprzedawca}.Sprzedawca tlumaczy żonie jak działa pilot i jak otworzyć drzwii, ona sie pyta jak uruchomić wycieraczki, zamknąć okna, do czego służa podstawowe przyciski, słyszy odpowiedż, "to wszystko jest napisane w instrukcji".Ja sie pytam, czy  elektryczny hamulec ręczny jest automatyczny, czy też manualny,  podobnie jak autohold {w innnym naszym aucie trzeba to uruchamiać manualnie}, sprzedawca nie wie, wsiada do auta, naciska co rusz przycisk ręcznego, w pewnym momencie auto stacza sie o jakieś 20-30 cm i staje jak dęba {pewnie puscił nogę z hamulca i zwolnił ręczny}.O to zapytalem sie innego sprzedawcy i powiedział, że ręczny to automatyczny, autohold manualny,  Mówie do żony,by o  nic  nie pytała "naszego" sprzedawcy więcej, bo zepsuje auto.
Chcę zamknąć szyby z pilota, nie daje się, pytam sprzedawcy, czy jest możliwość domykania, sprzedawca zaprzecza, tego nie ma w Toyocie, więc mowię, że chyba tylko w tym salonie, bo w innych to uruchamiają.Sprzedawca idzie do salonu sie "zapytać" i wraca z uśmiechem , że tak, tylko zabierze auto i araz wróci. I wrócił i można było zamknąć szyby i u słyszeliśmy, żeby zgasić silnik, bo benzyny mało, rzeczywiście paliła sie rezerwa.Podziękowaliśmy za "miły" odbiór i pojechaliśmy na najbliższą stację paliw a potem do serwisu opon by zostawić tam letnie koła.Coś mnie tknęlo i poprosiłem o pomiar ciśnienia w oponach naszego nabytku i rozrzut był duży od 2,0 prawy przód po 2.5 lewy przód i podobnie z tyłu (2.0 i 2.3}.Serwis napompował na 2.3 i 2.1 {p/ t} jak słupku i pojechaliśmy do domu.Koła nie były także dobrze wyważone o czym przekonaliśmy sie pożniej, tak na marginesie.
Dziwnie wygląda odbiór auta w ASO Toyoty, gdzie indziej przy odbiorze auta sprzedawca na uboczu czy w pomieszczeniu do wydawania bez udziału tłumu klientów spokojnie objaśnił podstawowe przyciski, funkcje auta, pokazał co do czego służy i wyjeżdzaliśmy.
W "naszym" ASO Toyoty wyglada to inaczej. Nie mam nic do Toyoty, ale w "naszym" salonie więcej juz zadnego auta nie kupimy.
A sama Corolla nam sie podoba i to jest najbardziej w tym pozytywne, "jak na razie".

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1377 dnia: 25 Lutego 2021, 21:43:38 »
Ja odbierałem auto w maju 2019. Zupełnie inne podejście (i inne ASO), auto przygotowane do odbioru w oddzielnym pomieszczeniu, sprzedawca wszystko wyjaśnił, można było zadawać pytania, chyba jakieś wino w bagażniku (już nie pamiętam). Nikt się nigdzie nie spieszył, nikt nie poganiał, nikt krzywo nie patrzył. Benzyny było mało, dlatego trzeba było podjechać na stację paliw po drugiej stronie ulicy. Możesz napisać do TMP jak zostałeś potraktowany w ASO, to pewnie Cię przeproszą :-). Życzę udanej i bezawaryjnej eksploatacji oraz braku wrażenia, że wszędzie naokoło jeżdżą Corolle (bo niestety ja takie mam - gdzie nie spojrzę, to Corolla  :|).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1378 dnia: 25 Lutego 2021, 22:42:38 »
No, ja bym opisał to do TMP, myślę, że warto.
Właśnie przez takie traktowanie ludzie zmieniają decyzje, ja szedłem kiedyś po Hondę, po drodze była Toyota, gdzie na chwilę wszedłem przed wizytą w Hondzie. Zlany kompletnie w Hondzie wróciłem do salonu Toyoty.
Po 13-tu latach kupując kolejne auto znalazłem tamtego sprzedawcę w innym salonie i kupiłem Ravkę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1379 dnia: 25 Lutego 2021, 22:44:07 »
U mnie jak u kol.@apek, tylko bez osobnego pomieszczenia, za to z super fajnym sprzedawcą który pomocny jest do tej chwili. Taki sprzedawca to skarb dla firmy i takiego rodzaju mój  komentarz dostał właściciel. Wino też było od Turnała.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl