Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2055 dnia: 24 Czerwca 2022, 20:22:57 »
Gratki wielkie :-)
Napisz kiedy odebrałeś i czy płaciłeś cenę auta zawartą w umowie, bo to dość ważne dla tych co jeszcze czekają. Jaka jest aktualnie polityka Toyoty w tym temacie?
Odebrałem w środę. Cena z umowy. Miałem gwarancję ceny więc chyba nie mogło być inaczej. Zamówienie z listopada.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline benny352

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #2056 dnia: 05 Lipca 2022, 09:28:06 »
Kilka dni temu info od dealera, że auto właśnie pojawiło się w kraju, do odbioru za około 10-14 dni.
Jeśli będzie tak jak mówi sprzedawca to finalnie 1,5 miesiąca obsuwy od pierwotnej daty.
Corolla 2.0 TS Hybrid Executive VIP

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2057 dnia: 05 Lipca 2022, 09:34:49 »
Kilka dni temu info od dealera, że auto właśnie pojawiło się w kraju, do odbioru za około 10-14 dni.
Jeśli będzie tak jak mówi sprzedawca to finalnie 1,5 miesiąca obsuwy od pierwotnej daty.
Ja czekałem około 2 tygodni od pojawienia się samochodu w Polsce.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline TenTakiTam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 MY2023
« Odpowiedź #2058 dnia: 06 Lipca 2022, 22:47:26 »
Dzisiaj zamówiłem Corolle GR Sport TS 2.0. Przewidywany termin odbioru październik-listopad... 2023. Jestem cierpliwy, na razie mam czym jeździć, poczekam. Czas dostawy wersji hatchback: październik-listopad, sedan: czerwiec-lipiec (oczywiście 2023).
W salonie powiedziano mi, że istnieje pewna szansa, że pod koniec tego roku pojawią się w salonach pierwsze 'demówki'.
Toyota Corolla TS 2.0 GR SPORT+Dynamic MY23

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2059 dnia: 06 Lipca 2022, 23:29:21 »
Rzeczywiście jesteś cierpliwy, a serio, to zaczyna być irracjonalne. Masakra jakaś się dzieje na naszych oczach. Złowróżbne przekleństwo  "obyś żył w ciekawych czasach " wypisz - wymaluj.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2060 dnia: 07 Lipca 2022, 09:05:28 »
Dzisiaj zamówiłem Corolle GR Sport TS 2.0. Przewidywany termin odbioru październik-listopad... 2023. Jestem cierpliwy, na razie mam czym jeździć, poczekam. Czas dostawy wersji hatchback: październik-listopad, sedan: czerwiec-lipiec (oczywiście 2023).
W salonie powiedziano mi, że istnieje pewna szansa, że pod koniec tego roku pojawią się w salonach pierwsze 'demówki'.

Ja dokładnie taką samą wersję zamówiłem w grudniu'21 (oczywiście rok modelowy 22) i mam nowy, przesunięty termin odbioru na październik-listopad 2022*
Wynika z tego, że okres oczekiwania przez ostatnie pół roku wydłużył się o... pół roku, czyli z roku na półtora roku.
Może chociaż Twojego terminu nie będą już przesuwać skoro jest tak na vivat ustalony :)
---
* wiem już, że określenie "październik-listopad" oznacza 30 listopada :( 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2061 dnia: 07 Lipca 2022, 11:16:51 »
Dzisiaj zamówiłem Corolle GR Sport TS 2.0. Przewidywany termin odbioru październik-listopad... 2023.
Współuczję terminu i ewentualnej ceny w momencie odbioru.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2062 dnia: 07 Lipca 2022, 11:42:42 »
Dzisiaj zamówiłem Corolle GR Sport TS 2.0. Przewidywany termin odbioru październik-listopad... 2023.
Czy mógłbyś zdradzić jak jest z ceną auta w Twojej umowie, tzn. czy są przypadki podwyższenia ceny auta przez sprzedającego, a jeśli tak to jakie...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline mackiw

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #2063 dnia: 07 Lipca 2022, 18:30:24 »
Witam, ja zamówiłem yaris hybrid - zamówienie maj br., planowany odbiór listopad-grudzień br. Powiedziano mi, że cena może ulec zmianie tylko w przypadku, jeżeli kurs euro będzie powyżej 5 zł.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2064 dnia: 07 Lipca 2022, 18:40:04 »
Powiedziano mi, że cena może ulec zmianie tylko w przypadku, jeżeli kurs euro będzie powyżej 5 zł.
Przeczytaj swoją umowę, bo prawdopodobnie masz dwa przypadki. Jeden o którym piszesz, drugi, to gdy nastąpią zmiany czyli wzrosną podatki (cokolwiek to oznacza).
U mnie w opisanym przez Ciebie warunku (euro powyżej 5 zł) jest napisane, że tylko w przypadku gdy kupujący nie jest konsumentem, a to przecież bardzo wiele oznacza...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2065 dnia: 07 Lipca 2022, 18:55:39 »
Widzę, że czas oczekiwania na samochód robi się coraz bardziej absurdalny. Cieszę się, że od dwóch tygodni mam to już za sobą. Na szczęście kolejne auto za kilka ładnych lat i mam nadzieję, że wtedy samochody będą już dostępne od ręki.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2066 dnia: 07 Lipca 2022, 19:15:56 »
Zamówiłem Corollę Cross. Na umowie termin na listopad 22, z zastrzeżeniem, że może się opóźnić.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2067 dnia: 07 Lipca 2022, 19:30:36 »
Powiedziano mi, że cena może ulec zmianie tylko w przypadku, jeżeli kurs euro będzie powyżej 5 zł.
To już powinieneś zbierać pieniądze. Mnie ciekawi jakie są warunki ceny gdy odbiór pod koniec 2023

Offline TenTakiTam

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 MY2023
« Odpowiedź #2068 dnia: 07 Lipca 2022, 22:45:51 »
Fragmenty z umowy:

5. KUPUJĄCY oświadcza, że AUTORYZOWANY DEALER poinformował go o możliwości zmiany (podwyższenia) ceny Samochodu w związku z ewentualną zmianą przepisów podatkowych obowiązujących w terminie dostawy Samochodu mającą wpływ na sposób jej ustalenia. W przypadku zmiany ceny KUPUJACY jest uprawniony do odstąpienia od Umowy (...)

6. W przypadku, gdy KUPUJĄCY nie jest konsumentem w rozumieniu art. 22 KC, cena pojazdu może ulec zwiększeniu, gdy opublikowany przez NBP średni kurs Euro w złotych z dnia przygotowania przez SPRZEDAJĄCEGO informacji o której mowa w §3 ust 1. Umowy przekroczy 5zł. (...)

Nie jestem prawnikiem, ale rozumiem to tak:
1. punkt 5 dotyczy np. podwyższenia VAT'u lub akcyzy. Raczej nie liczyłbym na to, że cena spadłaby w przypadku obniżenia któregoś z tych podatków.
2. punkt 6 - tutaj mam wątpliwości. IMHO, kupując 'na osobę prywatną' jestem konsumentem, więc zmiana ceny wynikająca z kursu euro nie powinna mnie dotyczyć. Pytałem o to w salonie i dostałem odpowiedź, że ten punkt jednak mnie dotyczy - tutaj trzeba by tą sprawę skonsultować z kimś, kto ma większe pojęcie o prawie i Kodeksie Cywilnym. Podrążyłem jednak trochę temat i powiedziano mi, że 'zwyżka' ceny nie powinna być większa niż kwota wpłaconej kaucji (3500zł). Jakakolwiek zmiana ceny (nawet o 100zł) uprawnia nas do odstąpienia od umowy (ale po 15 miesiącach oczekiwania byłoby to raczej bolesne...).
Toyota Corolla TS 2.0 GR SPORT+Dynamic MY23

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2069 dnia: 08 Lipca 2022, 08:11:56 »
tutaj trzeba by tą sprawę skonsultować z kimś, kto ma większe pojęcie o prawie i Kodeksie Cywilnym
Mnie też to bardzo ciekawi. Przecież koncern ma całe rzesze prawników. W ciągu 15 mies. może się wiele zmienić i na pewno nie będzie sprzedawał samochodów bez określonego zysku. Dałeś zadatek, czy zaliczkę? W salonach marek premium, do niedawna brali 10% zadatek. Teraz biorą tylko symboliczne 5 tys. zł. W innych salonach przestali brać zadatki tylko biorą zaliczki, które zawsze mogą zwrócić. Stellantis poszedł o krok dalej i przyjmuje zamówienia, nie biorąc żadnych pieniędzy, praktycznie niczego nie gwarantując. Nastały ciężkie czasy dla kupujących nowe samochody.
Podrążyłem jednak trochę temat i powiedziano mi, że 'zwyżka' ceny nie powinna być większa niż kwota wpłaconej kaucji (3500zł).
Bardzo ostrożne wyliczenie, przecież przy wzroście kursu Euro np. o 50 gr. samochód podrożeje o kilkanaście tys. zł
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2022, 08:18:27 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl