Fragmenty z umowy:
5. KUPUJĄCY oświadcza, że AUTORYZOWANY DEALER poinformował go o możliwości zmiany (podwyższenia) ceny Samochodu w związku z ewentualną zmianą przepisów podatkowych obowiązujących w terminie dostawy Samochodu mającą wpływ na sposób jej ustalenia. W przypadku zmiany ceny KUPUJACY jest uprawniony do odstąpienia od Umowy (...)
6. W przypadku, gdy KUPUJĄCY nie jest konsumentem w rozumieniu art. 22 KC, cena pojazdu może ulec zwiększeniu, gdy opublikowany przez NBP średni kurs Euro w złotych z dnia przygotowania przez SPRZEDAJĄCEGO informacji o której mowa w §3 ust 1. Umowy przekroczy 5zł. (...)
Nie jestem prawnikiem, ale rozumiem to tak:
1. punkt 5 dotyczy np. podwyższenia VAT'u lub akcyzy. Raczej nie liczyłbym na to, że cena spadłaby w przypadku obniżenia któregoś z tych podatków.
2. punkt 6 - tutaj mam wątpliwości. IMHO, kupując 'na osobę prywatną' jestem konsumentem, więc zmiana ceny wynikająca z kursu euro nie powinna mnie dotyczyć. Pytałem o to w salonie i dostałem odpowiedź, że ten punkt jednak mnie dotyczy - tutaj trzeba by tą sprawę skonsultować z kimś, kto ma większe pojęcie o prawie i Kodeksie Cywilnym. Podrążyłem jednak trochę temat i powiedziano mi, że 'zwyżka' ceny nie powinna być większa niż kwota wpłaconej kaucji (3500zł). Jakakolwiek zmiana ceny (nawet o 100zł) uprawnia nas do odstąpienia od umowy (ale po 15 miesiącach oczekiwania byłoby to raczej bolesne...).