Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1032948 razy)

Offline Undec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II gen 1.8
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2310 dnia: 17 Października 2022, 20:24:08 »
Cześć, na wstępie miło mi was poznać, piszę w dziale z corolli, bo w dziale yaris nikt nie pisze.. 9 września zamówiłem yaris w salonie. Przewidywany termin odbioru auta na umowie to 3 listopada. Chronologicznie i w aplikacji wyglądało to następująco:
9 września ---> przetwarzanie zamówienia
26 września ---> produkcja w toku
30 września ---> wyjazd z fabryki
7 października ---> w transporcie
i teraz moje pytanie jest takie, jaki mija mniej więcej czas od " w transporcie" do dostarczenia do dealera i odbioru? i pytanie drugie, próbowałem sprawdzić vin, albo ewentualne daty w kodzie źródłowym, ale chyba to pozmieniali, bo nie ma tego..a może ja nie potrafię? Pozdrawiam!

ps. w oczekiwaniu na swojego yarisa, przeczytałem wasz cały wątek w emocjach :D

Yaris Cross czy hatchback?

hatchback i do tego sama benzyna, bo na hybrydę był zbyt długi czas oczekiwania. Comfort + style + tech :)

Offline slk187

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Grande Punto
« Odpowiedź #2311 dnia: 17 Października 2022, 20:49:49 »
Ale właściwie jaki jest powód takiej decyzji? To jakaś grubsza akcja w stylu Kia czy tylko Tobie tak zrobili? Na każdy samochód się teraz czeka rok i co, będą po roku każdemu mówić że może Pan zamówić jeszcze raz z większą ceną? Nie rozumiem
Mam nadzieję, że wrócą niedługo stare czasy i dealerzy będą na kolanach szukać kupców bo im już odpala trochę. Tzn wiem pewnie, ze to z góry idzie, ale i tak.

Dealer twierdzi że grubsza akcja i u nich jest parę anulowanych zamówień w tym jedno flotowe ale nie wie jaka jest skala anulowań w całej Polsce. Zgadzam się totalnie że sytuacja zrobiła się tragikomiczna... Centrala podobno kazała powiedzieć że jeżeli się zdecyduję na 2023 to termin dostawy to Q1Q2 2023, więc możliwe że takie zamówienia wpychają na początek kolejki ale to tylko spekulacja bo już 2 terminów nie dotrzymali więc czemu mają dotrzymać trzeci...

Offline Karolina83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1,8 TS
« Odpowiedź #2312 dnia: 17 Października 2022, 21:51:31 »
U jakiego dealera zamawiałeś auto?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2313 dnia: 17 Października 2022, 22:52:52 »
Pewnie wygrali jakiś przetarg i teraz muszą uzbierać auta, żeby dostarczyć w terminie.
Ja bym zgłosił do UOKiK. Albo obiektywne wyjaśnienie albo odszkodowanie, od czegoś KC jest.
Idzie kryzys i sytuacja się odwróci, mam nadzieje, że klienci nie zapomną jak zachowywali się dilerzy.
Pasowałoby w kryzysie zamówić kilka sztuk i potem nie odebrać. Niech robią wyprzedaż rocznika :).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2314 dnia: 17 Października 2022, 23:20:08 »
Jak jest "szum" to i efekty:
"No i jest w kropce. W umowie ma klauzulę, że firma może zmienić cenę, gdy euro będzie kosztować więcej niż 5 złotych. Cena euro nie przekroczyła tego progu, a mimo tego Toyota podniosła mu cenę, czyli jednostronnie zerwała umowę. Mógłby iść z tym do sądu, tylko kiedy dojdzie do rozstrzygnięcia? Kto ma na to czas? Jak powiedział: szuka alternatywy. Liczy, że może Tesla się obudzi. Jeśli nie, będzie musiał kupić coś innego…"
..."Aktualizacja 2022/08/18, godz. 17.37: temat jest gorący. Tuż po publikacji okazało się, że stanowisko Toyota Motor Europe uległo zmianie. Jednak nie będzie musiał dopłacać, tj. cena auta nie zostanie zaktualizowana do cennika obowiązującego dziś, 18 sierpnia 2022."
https://elektrowoz.pl/auta/zamowiona-toyota-bz4x-sprawdz-czy-cie-nie-wyrzucono-z-listy-i-spytaj-ile-masz-doplacic-przez-odpadajace-kola-akt/
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2315 dnia: 17 Października 2022, 23:37:37 »
Mi też anulowali zamówienie. 6 grudnia 2021. Na TS 2.0 Exe+VIP+JBL. Napisalem do Toyoty Poland i odpowiedz:

Cytuj (zaznaczone)
Producent przekazał informację o wyczerpaniu możliwości produkcyjnych modelu Corolla w specyfikacjach roku modelowego 2022.
Cytuj (zaznaczone)
Zdajemy sobie sprawę z niedogodności spowodowanych zaistniałą sytuacją, ale prosimy o zrozumienie, że wynika ona z czynników niezależnych od nas tj. możliwości produkcyjnych fabryki kształtowanych nadal w głównej mierze przez uwarunkowania rynkowe, w tym dostępność półprzewodników oraz innych materiałów niezbędnych do produkcji samochodów oraz zakłócenie ciągłości pracy podwykonawców. Sytuacja ta dotyczy firm działających w różnych branżach, nie tylko motoryzacyjnej i jest bezpośrednio konsekwencją wprowadzenia stanu zagrożenie epidemią Covid19 w wielu krajach na świecie.

Mogę sobie zamówić MY23 na marzec 24 i czekać nadal może teraz dotrze.
Jutro chyba idę zamówić RAV4 bo ma być na czerwiec 23.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2022, 23:40:17 wysłana przez boniu »
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2316 dnia: 18 Października 2022, 10:30:30 »
Słyszy wybór

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #2317 dnia: 18 Października 2022, 10:34:43 »
Witam wszystkich. Zalogowałem się specjalnie żeby poinformować zainteresowanych użytkowników forum o anulowaniu mojego zamówienia. Zamówienie kwiecień 2022 - corolla 1.8 tech + style. Nowe zamówienie 1 kwartał 2023 - corolla 1.8 style po lifcie.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2318 dnia: 18 Października 2022, 11:18:24 »
A to aż taka róznica w cenie ze opłaca im sie anulować zamowienie po 6 msc? Toyota podosi ceny co ok 3 msc zawsze ok 3 tys. Wiec skad sie taka rożnica wzieła że anuluja te zamowienia?

Offline sandisk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #2319 dnia: 18 Października 2022, 11:55:30 »
Hej,
Zamówiony Yaris Selection Style w Automacie. Nie hybryda.
Czas oczekiwania listopad - grudzień 2022.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2320 dnia: 18 Października 2022, 13:52:13 »
A to aż taka róznica w cenie ze opłaca im sie anulować zamowienie po 6 msc? Toyota podosi ceny co ok 3 msc zawsze ok 3 tys. Wiec skad sie taka rożnica wzieła że anuluja te zamowienia?
Tu zapewne  chodzi o to, że wszedł/wchodzi  do produkcji nowy model i zwyczajnie nie są wstanie już wyprodukować zaległych "starych" modeli bo linie są przestawione na nowy typ.

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2321 dnia: 18 Października 2022, 14:09:58 »
Tu zapewne  chodzi o to, że wszedł/wchodzi  do produkcji nowy model i zwyczajnie nie są wstanie już wyprodukować zaległych "starych" modeli bo linie są przestawione na nowy typ.

Od dilera dostałem informację, że nie produkują już wersji przedliftowych. Dla mnie różnica w cenie jest niewielka. Model 2023 jest lepiej wyposażony  i przede wszystkim ma wiecej mocy. Zmiany jak najbardziej na plus.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2322 dnia: 18 Października 2022, 14:24:29 »
@slk187 pisał o różnicy 15k, to mało?

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2323 dnia: 18 Października 2022, 15:01:13 »
A ja piszę o moim sedanie. Różnica niespełna 4000 zł więc niewiele.

Offline AdventureX

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR,YarisCross
« Odpowiedź #2324 dnia: 18 Października 2022, 19:41:24 »
Witam wszystkich forumowiczów.
Corolle Cross zamówiłem 13 września,
27.09- przetwarzanie zamówienia,
4.10- produkcja w toku,
17.10- w transporcie. Wydaje mi się że tempo ekspresowe.
W marcu zamówiłem yarisa cross i termin produkcji przewidziany dopiero na grudzień- odbiór styczeń 2023
W kwietniu tego roku zamówiłem C-hr'a i odebrałem w lipcu. Można powiedzieć że terminy produkcji dla różnych modeli są zupełnie skrajne  :embarassed:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl