Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033074 razy)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2445 dnia: 16 Listopada 2022, 17:42:08 »
Wybaczcie pytanie nooba w temacie ale jak w letnich kołach mamy czujniki, to czy zimówki można montować bez czujników i wtedy auto jak ich nie rozpozna to nie będzie nic zgłaszać? Czy czujniki w zimowych też muszą być bo w przeciwnym razie będzie wyświetlać błąd?

Zaraz, pytanie kolejnego nooba, czujniki są gdzieś na feldzie czy na oponach? Bo jak na oponach i kupię w necie opony to skąd wiem, że będą dobrze współpracować z systemem toyoty, a jak na feldzie to czemu nie przełożysz zimówek na felgę, na której były letnie i po sprawie?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2446 dnia: 16 Listopada 2022, 17:47:36 »
Wybaczcie pytanie nooba w temacie ale jak w letnich kołach mamy czujniki, to czy zimówki można montować bez czujników i wtedy auto jak ich nie rozpozna to nie będzie nic zgłaszać? Czy czujniki w zimowych też muszą być bo w przeciwnym razie będzie wyświetlać błąd?

Zaraz, pytanie kolejnego nooba, czujniki są gdzieś na feldzie czy na oponach? Bo jak na oponach i kupię w necie opony to skąd wiem, że będą dobrze współpracować z systemem toyoty, a jak na feldzie to czemu nie przełożysz zimówek na felgę, na której były letnie i po sprawie?
Generalnie z tego co wiem, to im mniej ingerencji w koło, tym większa szansa, że nic się nie uszkodzi w czujnikach :) Czyli lepiej mieć komplet z czujnikami i drugi komplet na zimę. W moim przypadku, chcę mieć zimówki na mniejszej feldze a grubszej oponie. Letnie mam 18 a zimówki chce mieć 17, także odpada u mnie przekładanie gumy. A czujniki to koszt w toyocie około 700zł chyba, więc pewnie sobie je wezmę w ramach tego bonu 1000zł a może wynegocjuję jeszcze coś, czy by mi nie dołożyli ich :P

One
Moja historia wygląda tak że 18 lipca 2022 zamówiłem Corollę Cross i zrobiłem wpłatę zaliczki. Od momentu wpłaty zaliczki kompletna cisza do 9 listopada kiedy dostałem informację , że samochód jest w Mszczonowie i przesyłają fakturę do zapłaty. 10 listopada zapłaciłem fakturę  i dostałem informację ,że będzie rejestrowany . Zdjęcie dowodu dostałem 13 listopada  i samochód ubezpieczyłem tego samego dnia. Dzisiaj się dowiedziałem, że transport z Mszczonowa jest na 29 listopada !!! .... Oznacza to tyle, że samochód po przyjeździe do Mszczonowa będzie stał na placu prawie miesiąc zanim go dostanę ...ręce opadają ... i jest to totalne olewanie klienta, nawet nie wiem czy da się o jakoś przyśpieszyć :(   
A fakturę trzeba opłacić natychmiast? Bo jeśli nie ma jakieś daty narzuconej, to pewnie można się wstrzymać. W Twoim przypadku oczywiście kto mógł wiedzieć, że tak to będzie wyglądać. Masakra. Gdzieś widziałem, że salony toyoty są jednymi z najgorzej ocenianych jak chodzi o dbałość o klienta. Ja też do doradcy próbowałem kiedyś się dodzwonić przez 2 dni, po 2 razy dziennie i nic... Więc zadzwoniłem na recepcję salonu, żeby pogadać z innym doradcą, bo się nie mogę skontaktować, więc kazali zostawić numer, że mój doradca do mnie oddzwoni :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2447 dnia: 16 Listopada 2022, 17:49:19 »
W feldze od wewnątrz razem z wentylem.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2448 dnia: 16 Listopada 2022, 17:50:33 »
Ok dzięki.

Ta, a jak byłem w lexusie to mi whisky zaproponowali (po jeździe) xD

Offline Hubert69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2449 dnia: 16 Listopada 2022, 18:26:18 »

A fakturę trzeba opłacić natychmiast? Bo jeśli nie ma jakieś daty narzuconej, to pewnie można się wstrzymać. W Twoim przypadku oczywiście kto mógł wiedzieć, że tak to będzie wyglądać. Masakra. Gdzieś widziałem, że salony toyoty są jednymi z najgorzej ocenianych jak chodzi o dbałość o klienta. Ja też do doradcy próbowałem kiedyś się dodzwonić przez 2 dni, po 2 razy dziennie i nic... Więc zadzwoniłem na recepcję salonu, żeby pogadać z innym doradcą, bo się nie mogę skontaktować, więc kazali zostawić numer, że mój doradca do mnie oddzwoni
Tak Faktura miała datę płatności. Niestety to podobno wina Mszczonowa który podlega bezpośrednio TMP ...i salon może jedynie prosić . Co dziwne Mszczonów ma 10 dni na wysłanie samochodu po przesłaniu dokumentów do salonu ... taką informację dostałem po otrzymaniu faktury ...no to się śpieszyłem:) . Ciekawe, że TMP dysponuje moim samochodem ( opłacony , zarejestrowany , ubezpieczony na mnie :) i nie mam dostępu do swojej własności ...

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2450 dnia: 16 Listopada 2022, 18:46:40 »

A fakturę trzeba opłacić natychmiast? Bo jeśli nie ma jakieś daty narzuconej, to pewnie można się wstrzymać. W Twoim przypadku oczywiście kto mógł wiedzieć, że tak to będzie wyglądać. Masakra. Gdzieś widziałem, że salony toyoty są jednymi z najgorzej ocenianych jak chodzi o dbałość o klienta. Ja też do doradcy próbowałem kiedyś się dodzwonić przez 2 dni, po 2 razy dziennie i nic... Więc zadzwoniłem na recepcję salonu, żeby pogadać z innym doradcą, bo się nie mogę skontaktować, więc kazali zostawić numer, że mój doradca do mnie oddzwoni
Tak Faktura miała datę płatności. Niestety to podobno wina Mszczonowa który podlega bezpośrednio TMP ...i salon może jedynie prosić . Co dziwne Mszczonów ma 10 dni na wysłanie samochodu po przesłaniu dokumentów do salonu ... taką informację dostałem po otrzymaniu faktury ...no to się śpieszyłem:) . Ciekawe, że TMP dysponuje moim samochodem ( opłacony , zarejestrowany , ubezpieczony na mnie :) i nie mam dostępu do swojej własności ...
Nadaje się do zgłoszenia kradzieży na policję :)

I co, jak się nie opłaci faktury to przepada zaliczka i auto sobie zabierają?
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2022, 18:48:58 wysłana przez kenny »

Offline Karson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC PE
« Odpowiedź #2451 dnia: 16 Listopada 2022, 20:27:41 »
Moja historia wygląda tak że 18 lipca 2022 zamówiłem Corollę Cross i zrobiłem wpłatę zaliczki. Od momentu wpłaty zaliczki kompletna cisza do 9 listopada kiedy dostałem informację , że samochód jest w Mszczonowie i przesyłają fakturę do zapłaty. 10 listopada zapłaciłem fakturę  i dostałem informację ,że będzie rejestrowany . Zdjęcie dowodu dostałem 13 listopada  i samochód ubezpieczyłem tego samego dnia. Dzisiaj się dowiedziałem, że transport z Mszczonowa jest na 29 listopada !!! .... Oznacza to tyle, że samochód po przyjeździe do Mszczonowa będzie stał na placu prawie miesiąc zanim go dostanę ...ręce opadają ... i jest to totalne olewanie klienta, nawet nie wiem czy da się o jakoś przyśpieszyć :(

a do mnie zadzwonili, że auta zamiast wyładowane w Belgii, ze względu na brak miejsca na placu, zostały zabrane statkiem do Anglii i tam wyładowane, przez co odbiór auta przedłuży się od 2 do 4 tygodni. co to za ściemy są..? :shock:

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2452 dnia: 16 Listopada 2022, 20:42:53 »

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2453 dnia: 16 Listopada 2022, 21:37:46 »
Mój znajomy niedawno chciał zamówić Corolle 1.8 Hybrid w kombi, nieźle wyposażoną... zaśpiewali mu termin ok połowy 2024r... ciekawe czy to się zmieni na lepsze czy nie...
Rav 4 HEV 2024

Offline Hubert69

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2454 dnia: 16 Listopada 2022, 21:48:53 »
a do mnie zadzwonili, że auta zamiast wyładowane w Belgii, ze względu na brak miejsca na placu, zostały zabrane statkiem do Anglii i tam wyładowane, przez co odbiór auta przedłuży się od 2 do 4 tygodni. co to za ściemy są..?

Moja wyprodukowana w Japonii więc ta opcja cofnięcia do UK nie wchodzi w grę , no i jest oclona ....

I co, jak się nie opłaci faktury to przepada zaliczka i auto sobie zabierają?
W umowie mam zapis, że jak nie wpłacę w terminie to przysyłają upomnienie jeśli dalej nie zapłacę mogą odstąpić od umowy .  W momencie wystawienia faktury dostałem informację że jak zapłacę to w ciągu max 10 dni będę miał samochód ... no to szybko zapłaciłem ... a teraz słyszę że to potrwa do początku grudnia :) . Jest moc ...! w dymaniu klientów.   

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #2455 dnia: 17 Listopada 2022, 09:05:14 »
Dzisiaj mam nowy status + ikona lawety:

W transporcie
Rostock, POLAND

Jeszcze takiego status nikt nie miał.. ROSTOCK - Port w niemczech.

Czy zbieżność nazw: od "stock"
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 09:06:52 wysłana przez Crosscorolla »

Offline paulx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2456 dnia: 21 Listopada 2022, 22:01:18 »
Tak było według danych ze strony:
Corolla Cross FWD Premiere Edition Skyview bez JBL zamówiona 12 lipca
- wyjazd z fabryki - 29 sierpnia
- Zeebrugge, Belgia - 1 października
- Mszczonów - 3 października