Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2610 dnia: 11 Marca 2023, 11:32:33 »
Powoli zacznę się rozglądać chyba za jakąś alternatywą bo zaczyna to być mocno irytujące.
Irytujące to oczywiście jest, ale oni o tym mogą nawet marzyć, bo cenę zakupu pewnie masz bardzo OK. Gdy zrezygnujesz, szybko je sprzedadzą i drożej co najmniej o kilkanaście tysięcy złotych...
Weź to pod uwagę.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2611 dnia: 11 Marca 2023, 11:52:34 »
Corollę i tak chcę w leasing więc mogę przez pewien czas mieć 2 auta w leasingu a później zrobić cesję Corolli
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #2612 dnia: 11 Marca 2023, 19:23:56 »
Auto od tygodnia jest w salonie. Auto zapłacone i zarejestrowane. Sprzedawca informuje mnie telefonicznie, że odbiór za 2 tygodnie tłumacząc, że mają taki duży ruch. Nie wydaje się wam dziwne, że będąc właścicielem auta, nawiasem mówiąc już zarejestrowanego nie mogę z niego korzystać? Chyba trzeba będzie zrobić baaardzo dokładne oględziny auta przy odbiorze.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2613 dnia: 11 Marca 2023, 20:01:45 »
A co masz do odbioru ? Auto z 2022 czy 2023 ?
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2614 dnia: 11 Marca 2023, 20:18:28 »
Auto od tygodnia jest w salonie. Auto zapłacone i zarejestrowane. Sprzedawca informuje mnie telefonicznie, że odbiór za 2 tygodnie tłumacząc, że mają taki duży ruch. Nie wydaje się wam dziwne, że będąc właścicielem auta, nawiasem mówiąc już zarejestrowanego nie mogę z niego korzystać? Chyba trzeba będzie zrobić baaardzo dokładne oględziny auta przy odbiorze.
Są na to specjalne procedury w TCE :).
A na poważnie to dzwon i powiedz, że jesteś w poniedziałek jak im nie pasuje to powiedz, że przyjedziesz z policją bo przywłaszczyli Twoją rzecz…

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2615 dnia: 11 Marca 2023, 20:46:51 »
Corolla 2022. Może głupie pytanie, ale co to jest to TCE i procedury z tym związane? Może wyobraźnia działa, ale osobiście obawiam się, że moje autko miało jakąś przygodę i jest naprawiane. Dlatego wybieram się w poniedziałek i poproszę o pokazanie mi mojego auta skoro nie mogą mi go wydać. No chyba nie odmówią obejrzenia mojej własności.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2616 dnia: 11 Marca 2023, 20:52:21 »
Corolla 2022. Może głupie pytanie, ale co to jest to TCE i procedury z tym związane? Może wyobraźnia działa, ale osobiście obawiam się, że moje autko miało jakąś przygodę i jest naprawiane. Dlatego wybieram się w poniedziałek i poproszę o pokazanie mi mojego auta skoro nie mogą mi go wydać. No chyba nie odmówią obejrzenia mojej własności.

Toyota Central Europe.
Procedury z tym związane to był żart.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2617 dnia: 12 Marca 2023, 11:44:43 »
Corolla 2022.
Można się dowiedzieć, kiedy owe auto zamawiałeś i jaki był termin dostawy wynikający z podpisanej umowy?

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2618 dnia: 13 Marca 2023, 08:31:45 »
Nosiłem się z zamiarem kupna Corolli z 2021r-koniecznie czarna(kaprys żony) i co najmniej Comfort+Tech(kaprys mój). 17.02.2023 poszedłem do salonu aut używanych w Katowicach i akurat nie było takich, więc pytałem w salonie aut nowych. I okazało się, że jest w Polsce ale z pakietami Tech+Style z wyprzedaży rocznika 2022. Zdecydowałem się i spisaliśmy umowę z terminem odbioru do 17.03. Śledząc trasę przejazdu Corolli na "Moja Toyota" działy się cuda. A mianowicie auto faktycznie było w Mszczonowie jeszcze wieczorem 27.02, aby rano 28.02 znaleźć się w Słowenii!? Na tym forum uspokojono mnie, że ta aplikacja żyje własnym życiem i faktycznie kilka dni później auto było w Salonie w Katowicach. 7.03 przelew, a 10.03 auto było zarejestrowane w wydz. komunikacji. Skontaktowałem się ze sprzedawcą co do odbioru auta i tu zonk. Pan sprzedawca(w sumie miły gość) poinformował mnie, że mają taki ruch, że auto będzie do odbioru 21.03!!! Rozumiem dzień, dwa, a nawet trzy dni dlatego delikatnie mówiąc zjeżyłem się trochę bo mam auto, a jakobym go nie miał. I naszły mnie wątpliwości czy 2-tygodniowa zwłoka z odbiorem nie jest spowodowana jakąś przygodą auta.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2619 dnia: 13 Marca 2023, 10:37:11 »
Dzięki za odpowiedź.
I naszły mnie wątpliwości czy 2-tygodniowa zwłoka z odbiorem nie jest spowodowana jakąś przygodą auta.
Jeśli tak, to poproś/zażądaj aby przygotowali przy odbiorze pismo, że auto nie było uszkodzone/naprawiane.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2620 dnia: 13 Marca 2023, 10:50:20 »
Co stoi na przeszkodzie bys sie osobiscie pofatygował do serwisu z żądaniem pokazania Twojego samochodu ?
Rozumiem że dałeś pełnomocnictwo na zarejestrowanie auta a co z ubezpieczeniem ? Też już masz zaplacone?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2621 dnia: 13 Marca 2023, 11:18:30 »

Zamawiałeś jakieś pakiety dodatkowe np. czujniki, alarm, Cobra, listwy itd.? Bo sporo z tego jest montowane już na miejscu i wtedy faktycznie mogą być przestoje jak się okaże że mają od tego jedną osobę...

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2622 dnia: 13 Marca 2023, 13:26:08 »
Co stoi na przeszkodzie bys sie osobiscie pofatygował do serwisu z żądaniem pokazania Twojego samochodu ?
@shark, dokładnie tak zrobiłem. Poprosiłem sprzedawcę czy pokazałby mi moje autko, bo nie ukrywam, że już mnie ciekawość zżera. I oglądałem swoje auto(nr VIN się zgadzał). Stoi na placu i widać, że stoi tam od ładnych paru dni bo jest nieco zakurzone. Pracownik salonu tłumaczył zwłokę tym, że przez jakiś czas Toyota stała z produkcją i tym samym nie było dostaw od kilku miesięcy. Mój pech polegał na tym, że trafiłem na moment gdy wszystkie zaległe auta przywieźli jednocześnie i teraz mają urwanie gwizdka z wydawaniem aut. I jego tłumaczenie wydało mi się wiarygodne, bo cały plac, a nawet parking dla klientów(który gdy zamawiałem auto był pusty) był zastawiony autami z kartkami za szybą z numerem "do wydania". Nic, pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość i ten tydzień jakoś przeczekać. Auto rejestrowałem sam, a dokumenty salon przesłał kurierem. Z ubezpieczeniem było tak, że przesłałem skan Tymczasowego DR, a pani od ubezpieczeń w Toyocie zrobiła co trzeba.
@czarmi, i co z tego, że takie pismo mi wystawią. Bo niby jak sprawdzę czy auto było uszkodzone. Podam przykład sprzed kilkunastu lat. Jechaliśmy w trzy auta na wakacje. Jedno z tych aut(Astra) miało 2 tygodnie i przebieg kilkaset km. Gdy zajechaliśmy na miejsce kolega nie mógł zakołkować prawych przednich drzwi. Doszliśmy do wniosku, że "kołek" wyskoczył z mocowania. Zdjęliśmy boczek i faktycznie okazało się, że spadła spinka mocująca "kołek". Ale gdy przyjrzeliśmy się dokładniej zauważyliśmy, że folia os wewnątrz drzwi jest jakoś trochę niechlujnie przyklejona, a przy dokładniejszych oględzinach widać było delikatne ślady prostowania poszycia drzwi. Po powrocie kolega podjechał do ASO i oświadczył, że sprzedali mu naprawiane auto. Zgadnijcie jaka była odpowiedź. Tak macie rację. Usłyszał coś w tym stylu "proszę pana, a skąd mamy pewność, że pan sam sobie nie uszkodził i później nie naprawił auta? Przez miesiąc to można nie tylko drzwi naprawić". Na szczęście Astra okazała się bardzo udanym egzemplarzem bo przez ponad 200 tys. km nic się nie psuło. Poza oczywistą wymianą elementów eksploatacyjnych.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2023, 13:41:36 wysłana przez bbbb »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2623 dnia: 13 Marca 2023, 14:39:28 »
Ok.
Wszystko do przyjecia.
Pytanie brzmi co z odbiorem samochodu.
Co z kartą wydania ?
Jakie ty bedziesz miał argumenty gdy Ci się cos nie spodoba?
Auto zapłacone i zarejestrowane i ubezpieczone
Takie coś to ja mogę zrobić gdy jutro bedę. samochód odbierać

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2624 dnia: 17 Marca 2023, 08:57:23 »
I kolejny update w transporcie, tym razem już w Belgii w porcie Zeebrugge. Gdyby kogoś interesowało to auta przewożone są statkiem o nazwie "SEA CRUISER 2" pozycję można śledzić na stronie MarineTraffic.

Wczoraj statek dopłynął około 14 do portu a w późnych godzinach wieczornych wedle aplikacji auto nagle cofnął się z powrotem do Derbyshire i dzisiaj rano wskoczyła Belgia.

28.04.2022 - zamówienie
31.01.2023 - Slot na produkcję (pojawienie się nazwy miasta produkcji i transportu)
04.03.2023 - Produkcja w toku
07.03.2023 - Opuścił Fabrykę
08.03.2023 - W transporcie Derbyshire -> Grimsby
17.03.2023 - W transporcie Grimsby -> Zeebrugge

23.03 ma być Mszczonów zobaczymy ;)
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl