Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033513 razy)

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2700 dnia: 07 Kwietnia 2023, 13:21:54 »
Zgadza się, ale od października może być MY’24 rok produkcji 2023.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2701 dnia: 07 Kwietnia 2023, 16:22:38 »
Ja swoją zamówiłem 12 kwietnia 2022r. z terminem odbioru wg. umowy w lutym 2023, a Toyota jak też dealer przez tygodnie odpowiadali mi, że rozpoczęcie produkcji ma nastąpić w marcu br., a odbiór przełom kwietnia/maja br. Wczoraj na moje zapytanie u Toyoty co się dzieje z moim zamówieniem odpowiedziano mi, że produkcja ma się zacząć w ... maju, a dostawa to przełom czerwca/lipca br....
Dzisiaj potwierdził to mój dealer zastrzegając przy tym, że to są info szacunkowe, więc nie wykluczają jeszcze jakiejś obsuwy.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline marko_all

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: czekam na Toyot
« Odpowiedź #2702 dnia: 07 Kwietnia 2023, 16:34:48 »
Ja swoją zamówiłem 12 kwietnia 2022r. z terminem odbioru wg. umowy w lutym 2023, a Toyota jak też dealer przez tygodnie odpowiadali mi, że rozpoczęcie produkcji ma nastąpić w marcu br., a odbiór przełom kwietnia/maja br. Wczoraj na moje zapytanie u Toyoty co się dzieje z moim zamówieniem odpowiedziano mi, że produkcja ma się zacząć w ... maju, a dostawa to przełom czerwca/lipca br....
Dzisiaj potwierdził to mój dealer zastrzegając przy tym, że to są info szacunkowe, więc nie wykluczają jeszcze jakiejś obsuwy.
Jejku. Idzie się wkurzyć...

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2703 dnia: 13 Kwietnia 2023, 08:25:14 »
Czy ktoś, kto zamówił Corolle MY23 2.0 TS lub HB w GR Sport + Dynamic ma potwierdzoną produkcję lub odebrał już auto?
Bo nie wiem, czy to tylko moje zamówienie tak się ciągnie, czy po prostu skupili się na 1.8 i niżej wyposażonych.
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2704 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:15:39 »
Wczoraj byłem w aso popatrzeć i popytac o różne rzeczy.
Z ciekawostek:
corolla TS zamówiona przy mnie termin grudzień 2024.
Kalkulacja ubezpieczenia dla mnie corolla sedan hybrid 1.8 wartości 140 tys  pakiet z PZU 2800zl
Sedany spodziewane są w Polsce koło połowy maja na te chwilę nie ma ani jednego w kraju.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Last

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2705 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:46:36 »
Wczoraj byłem w aso popatrzeć i popytac o różne rzeczy.
Z ciekawostek:
corolla TS zamówiona przy mnie termin grudzień 2024.
Kalkulacja ubezpieczenia dla mnie corolla sedan hybrid 1.8 wartości 140 tys  pakiet z PZU 2800zl
Sedany spodziewane są w Polsce koło połowy maja na te chwilę nie ma ani jednego w kraju.

Ja zamówiłem swoją Corolle TS 1.8 w wersji GR Sport + Dynamic 28 lutego 2023 z planowanym odbiorem na lipiec 2024. Mam wrażenie, że producent/importer? nie przewidział aż takiego zainteresowania tym modelem.

Zastanawiam się co będzie z ceną auta - mam nadzieję, że pomimo braku zapisu o cenie gwarantowanej w dniu podpisania umowy, zważywszy na długi czas oczekiwania, co za tym idzie wykazanie się jednak dużą cierpliwością - pozostawienie ceny z dnia umowy byłoby dobrym zabiegiem "marketingowym". Nie mniej jednak nie znam praktyk salonów itp, jest to moje pierwsze auto w życiu zamówione w salonie. Może ktoś się wypowie, kto ma wiedzę w temacie polityki cenowej Toyoty.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2706 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:47:38 »
Ja mam w umowie zapis o gwarancji ceny.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2707 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:53:34 »
Zastanawiam się co będzie z ceną auta - mam nadzieję, że pomimo braku zapisu o cenie gwarantowanej w dniu podpisania umowy, zważywszy na długi czas oczekiwania, co za tym idzie wykazanie się jednak dużą cierpliwością - pozostawienie ceny z dnia umowy byłoby dobrym zabiegiem "marketingowym".
Poczytaj w takim razie swoją umowę bo w niej masz na pewno zawarte, kiedy sprzedający może cenę auta podnieść. Poza tym są też różnice, czy jesteś konsumentem w rozumieniu KC, czy też np. przedsiębiorcą i bierzesz auto na firmę...
Czy ktoś, kto zamówił Corolle MY23 2.0 TS lub HB w GR Sport + Dynamic ma potwierdzoną produkcję lub odebrał już auto?
Bo nie wiem, czy to tylko moje zamówienie tak się ciągnie
Mam niemalże identycznie jak Ty :embarassed:
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 10:56:53 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Online topoll

• Toyot Spamer
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2708 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:56:29 »
Tak, dla konsumenta może zmienić się cena gdy zmienią się podatki bezpośrednio wpływające na cenę auta - czyli akcyza lub VAT. Dla przedsiębiorcy gdy kurs EUR przekroczy 5 złotych.

Dokładnie takie są przesłanki kontraktowe uprawniające do podniesienia ceny.

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2709 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:38:19 »

Zastanawiam się co będzie z ceną auta - mam nadzieję, że pomimo braku zapisu o cenie gwarantowanej w dniu podpisania umowy, zważywszy na długi czas oczekiwania, co za tym idzie wykazanie się jednak dużą cierpliwością - pozostawienie ceny z dnia umowy byłoby dobrym zabiegiem "marketingowym".
To będzie moje 3 auto z salonu. Dwa poprzednie były kupowane w "normalnych czasach" więc ciężko porównywać.

Raczej Cię nie pocieszę. Z racji tak dużego zainteresowania, wątpię by martwili się o zabiegi marketingowe, zwłaszcza jeśli chodzi o cenę. Nie bez powodu, nie dają już gwarancji ceny.
Jeśli poznasz ostateczną cenę i jednak zrezygnujesz, to mają kolejkę chętnych na Twoje miejsce. Niestety...
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2710 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:53:47 »
Raczej Cię nie pocieszę. Z racji tak dużego zainteresowania, wątpię by martwili się o zabiegi marketingowe, zwłaszcza jeśli chodzi o cenę. Nie bez powodu, nie dają już gwarancji ceny.
Jeśli poznasz ostateczną cenę i jednak zrezygnujesz, to mają kolejkę chętnych na Twoje miejsce. Niestety...

Pttałem jak teraz wyglada umowa w kontekscie ceny.
Sprzedawca odpowiedział, że cena w umowie jest orientacyjna, nawet nie bawią sie w rabaty czy upusty.
Klient poznaje cenę końcową 3 mc przed wydaniem auta, może zrezygnować bez konsekwencji.
Najbardziej facet ubawił mnie gdy zwróciłem mu uwagę, że przy demonstracyjnej corolli ts. GR my2023 wisi na potykaczu ze specyfikacją cena z marca a od 6 kwietnia jest nowy cennik ....stwierdził ...a co to zmienia

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Last

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2711 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:09:12 »

Ciekawych czasów dożyliśmy. Powiedzenie nasz klient nasz pan, odeszło do lamusa w odniesieniu do salonów samochodowych.

Ciekawostką jest fakt, że wprowadzają kolejne cenniki na 2023 Corolli (1 marca 2023, 6 kwietnia 2023), gdzie wiadomo, że auto zostanie wyprodukowane w 2024, po co? Mogliby zamknąć sprzedaż na 2023, usunąć cenniki skoro planowany jest duży rozstrzał cenowy między podpisaniem umowy, a odbiorem auta w przyszłości. Myślę, że jednak "po coś" podana cena jest i tak jak powiedzieli poprzednicy, jedynymi przesłankami do zmiany ceny będzie kurs PLN/EUR oraz zmiany podatkowe.
Po powrocie z pracy muszę dokładnie przeanalizować umowę.

Dodatkowo mogę powiedzieć, od znajomego kierownika jednego z salonu Toyoty dowiedziałem się, że w jego kilkunastoletniej karierze - nigdy Toyota nie podwyższyła ceny klientowi z umowy, pomimo wyższych kosztów produkcji finalnej (Informacja na luty 2023).

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2712 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:12:02 »

Pttałem jak teraz wyglada umowa w kontekscie ceny.
Sprzedawca odpowiedział, że cena w umowie jest orientacyjna, nawet nie bawią sie w rabaty czy upusty.
Klient poznaje cenę końcową 3 mc przed wydaniem auta, może zrezygnować bez konsekwencji.
Najbardziej facet ubawił mnie gdy zwróciłem mu uwagę, że przy demonstracyjnej corolli ts. GR my2023 wisi na potykaczu ze specyfikacją cena z marca a od 6 kwietnia jest nowy cennik ....stwierdził ...a co to zmienia
Mi też powiedział, że kurs EUR decyduje  (jestem konsumentem a nie przedsiębiorcą) ale w umowie jest tak jak napisałem.

Offline Xaron

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #2713 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:02:29 »
Ciekawostką jest fakt, że wprowadzają kolejne cenniki na 2023 Corolli (1 marca 2023, 6 kwietnia 2023), gdzie wiadomo, że auto zostanie wyprodukowane w 2024, po co? Mogliby zamknąć sprzedaż na 2023, usunąć cenniki skoro planowany jest duży rozstrzał cenowy między podpisaniem umowy, a odbiorem auta w przyszłości. Myślę, że jednak "po coś" podana cena jest i tak jak powiedzieli poprzednicy, jedynymi przesłankami do zmiany ceny będzie kurs PLN/EUR oraz zmiany podatkowe.
Po powrocie z pracy muszę dokładnie przeanalizować umowę.

Ja ostatnio się pytałem po co zmiany w cenniku na 2023 rok skoro i tak wszystkie zamówione teraz samochody będą miały zupełnie inną cenę.
Dostałem odpowiedź że jedna na 1000 osób rezygnuje z zarezewowanego samochodu, i wtedy od ręki sprzedają samochód po tej cenie z aktualnego katalogu.

Dodatkowo mogę powiedzieć, od znajomego kierownika jednego z salonu Toyoty dowiedziałem się, że w jego kilkunastoletniej karierze - nigdy Toyota nie podwyższyła ceny klientowi z umowy, pomimo wyższych kosztów produkcji finalnej (Informacja na luty 2023).
Bo umowy bez gwarancji ceny weszły dopiero na początku 2023 roku, więc dopiero w 2024 będą się zastanawiali nad tym jaką cenę ustalić dla klientów którzy zamówili w 2023
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 14:06:50 wysłana przez Xaron »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2714 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:12:14 »
Dokładnie, Lexus też zrezygnował z gwarancji ceny od tego roku o ile mi wiadomo.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl