Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2715 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:41:55 »
Dodatkowo mogę powiedzieć, od znajomego kierownika jednego z salonu Toyoty dowiedziałem się, że w jego kilkunastoletniej karierze - nigdy Toyota nie podwyższyła ceny klientowi z umowy, pomimo wyższych kosztów produkcji finalnej (Informacja na luty 2023).
Bo umowy bez gwarancji ceny weszły dopiero na początku 2023 roku, więc dopiero w 2024 będą się zastanawiali nad tym jaką cenę ustalić dla klientów którzy zamówili w 2023
Na koniec 2022r była fala anulowania zamówień na wersję przedliftową, bo kończą produkcję. W zamian, klienci, mogli zmienić zamówienie na polifta, ale już po wyższej cenie. Z niewielkim rabatem, ale jednak cena była inna.
Tak więc oficjalnie nie podnieśli ceny, po prostu anulowali zamówienie :P
Corolla FL TS 2.0 GR

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2716 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:48:40 »
I trafili na koniec czy na początek kolejki ?
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2717 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:56:35 »
Na początek
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Haczyk94

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 23
« Odpowiedź #2718 dnia: 13 Kwietnia 2023, 16:59:30 »
Ja mam umowę ze stycznia (jak dobrze pamietam to z 18 stycznia) i mam gwarancję ceny.

Offline dziubas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
« Odpowiedź #2719 dnia: 13 Kwietnia 2023, 18:06:09 »
w umowie z 20-go lutego właściwie też, o czym mówi §3 pkt. 6 i 7.
Ciekawe, że przewiduje się tylko podwyższenie ceny  :grin:

Ja mam umowę ze stycznia (jak dobrze pamietam to z 18 stycznia) i mam gwarancję ceny.
Corolla 2.0 HB Style 6X1 MY2024

Offline Xaron

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #2720 dnia: 13 Kwietnia 2023, 18:43:00 »
A nie masz punktu §2 ust. 4 ?

W terminie trzech miesięcy przed datą, o której mowa w §3 ust.1 Umowy, SPRZEDAJĄCY poinformuje KUPUJĄCEGO o dokładnej wysokości
ceny, o której §1 Umowy. Jeśli cena, o której mowa w zdaniu poprzednim różni się od ceny orientacyjnej o której mowa w §1 umowy lub specyfikacja
samochodu różni się od tej, o której mowa w §1 ust. 2 Umowy (Załącznik nr 1 i 2 do umowy), w terminie 14 dni od daty otrzymania przez KUPUJĄCEGO
informacji, o której mowa w zdaniu poprzednim, KUPUJĄCY jest uprawniony do złożenia SPRZEDAJĄCEMU oświadczenia o odstąpieniu od Umowy.

Offline dziubas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
« Odpowiedź #2721 dnia: 13 Kwietnia 2023, 20:33:56 »
nad rubryką z ceną mam (przepisuję bo mam tylko skan umowy):
            za cene orientacyjną, z zastrzeżeniem §2 ust. 4 oraz  §3 ust. 6 i 7 Umowy (podkreślenie moje)
czyli podane są warunki zmiany ceny, w skrócie zmiana przepisów podatkowych lub euro powyżej 5 pln dla przesiębiorców
Corolla 2.0 HB Style 6X1 MY2024

Offline Haczyk94

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 23
« Odpowiedź #2722 dnia: 13 Kwietnia 2023, 20:58:09 »
To ja nie mam takich zapisów. Mam „… za cenę wynoszącą, z zastrzeżeniem par. 3 ust. 6 i 7 umowy”. W par. 2 nie mam tego zapisu o informowaniu o ostatecznej cenie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2723 dnia: 13 Kwietnia 2023, 22:30:36 »
Zamówienie z grudnia 2022 - ja mam tak w umowie:
"6. KUPUJĄCY oświadcza, że SPRZEDAJĄCY poinformował go o możliwości zmiany (podwyższenia) ceny Samochodu w związku z ewentualną zmianą
przepisów podatkowych obowiązujących w terminie dostawy Samochodu mającą wpływ na sposób jej ustalenia. W wypadku zmiany ceny KUPUJĄCY jest
uprawniony do odstąpienia od Umowy przez złożenie SPRZEDAJĄCEMU oświadczenia o odstąpieniu od Umowy w terminie 14 dni od dnia otrzymania od
SPRZEDAJĄCEGO informacji o zmianie ceny.
7. W przypadku, gdy KUPUJĄCY nie jest konsumentem w rozumieniu art. 221KC, cena pojazdu może ulec zwiększeniu, gdy opublikowany przez NBP
średni kurs Euro w złotych z dnia przygotowania przez SPRZEDAJĄCEGO informacji o której mowa w §3 ust. 1 Umowy przekroczy 5 zł. W takiej sytuacji
SPRZEDAJĄCY poinformuje KUPUJĄCEGO o nowej cenie. §3 ust. 6 zdanie 2 Umowy stosuje się."

Offline Xaron

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2724 dnia: 14 Kwietnia 2023, 08:43:16 »
nad rubryką z ceną mam (przepisuję bo mam tylko skan umowy):
            za cene orientacyjną, z zastrzeżeniem §2 ust. 4 oraz  §3 ust. 6 i 7 Umowy (podkreślenie moje)
czyli podane są warunki zmiany ceny, w skrócie zmiana przepisów podatkowych lub euro powyżej 5 pln dla przesiębiorców

Czyli rozumiem że punkt §2 ust. 4 masz w umowie, ale uwzględniasz że on nie mówi o warunkach zmiany ceny, a jedynie kiedy ma być podana cena ostateczna (ustalona na podstawie §3 ust. 6 i 7).

Offline Leniwiec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Octavia
« Odpowiedź #2725 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:15:44 »
A jak już jesteśmy w temacie umów zamówienia auta, a konkretnie Corolli, orientuje się ktoś może, jak wygląda kwestia ewentualnej zmiany zamawiającego na inną osobę/podmiot?
Chodzi mi w sumie najbardziej o stronę praktyczną takiej operacji i jak salony do tego podchodzą. Szczególnie w temacie utrzymania ceny z zamówienia.
Obecna umowa jest na osobę fizyczną, jeśli ma to znaczenie.
Miała być Toyota Corolla TS 2.0 GR Sport + Dynamic, będzie coś innego :D

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2726 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:17:56 »
Mi powiedzieli, ze możliwe jest wyłącznie w ramach członków rodziny. Obce osoby - nie zgadzają się na cesję umowy.

Offline Xaron

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2727 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:49:18 »
Mi natomiast powiedzieli że zmiana jest trudna ale możliwa. Toyota zabezpiecza się by dealerzy nie 'rezerwowali' samochodów masowo w ciemno, i nie sprzedawali ich poza normalnym procesem po wyższych cenach. Dlatego Toyota dopuszcza tylko pojedyńcze sporadyczne zmiany w danych, jak nazwisko się zgadza to pewnie przejdzie, lub jak dealer nie dokonywał wcześniej za dużo takich zmian to też jest szansa że przejdzie na dowolną inną osobę.
Ja się o to pytałem w kontekście zmiany z JDG na osobę prywatną (nie wiadomo co rząd wymyśli i co się będzie bardziej opłacać), i dostałem informację że jak nazwisko się będzie zgadzać to prawdopodobnie się uda.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2728 dnia: 14 Kwietnia 2023, 11:50:22 »
Jak zawsze. Co salon to inna praktyka.

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2729 dnia: 14 Kwietnia 2023, 12:08:17 »
Ja już fakturę dostałem ale też o to pytałem to w kwestii jdg nie było żadnego problemu mogłem albo na swoją firmę albo na siebie. Jeśli chciałbym przenieść zamówienie to wystarczyło oświadczenie dlaczego chcę to zrobić i też miało nie być większego problemu, żeby odstąpić zamówienie komuś innemu.

Odbiór mam wstępny na czwartek jak ktoś chce, żebym o coś zapytał to niech pisze.
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl