Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033638 razy)

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #2850 dnia: 06 Czerwca 2023, 22:05:52 »
A co jeżeli nie opłacisz faktury? Nie wydadzą "Twojego" auta i anulują rejestrację?
Na owej fakturze masz/mam opisane co sprzedawca poczyni w przypadku tzw. uchybienia terminowi płatności, cyt: "W przypadku uchybienia terminowi płatności dłużnik zobowiązany jest do zapłaty wierzycielowi kosztów windykacji w oparciu o art. 10 ust. 2 ustawy o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych w wysokości pełnych kosztów poniesionych przez wierzyciela na podstawie umowy z Kancelarią Adwokacką bądź firmą windykacyjną." Myślę, że oni są dobrze zabezpieczeni prawnie...

tylko jeśli auto będzie zarejestrowane i ubezpieczone, a laweta wioząca je się rozwali, to jak jest naprawiane auto? Przez ASO, czy z AC, skoro już jesteś właścicielem.

Na pewno Ty nie będziesz płacił ze swojej polisy, tylko ubezpieczony przewoźnik...
Ja nie należę do ludzi łatwowiernych, będzie to mój już dobry - kolejny nowy samochód, ale nie dajmy się zwariować....
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2851 dnia: 07 Czerwca 2023, 07:42:05 »
Ja wszystko rozumiem.
Ale jest takie staropolskie przysłowie " widziały gały co brały"
Załóżmy hipotetycznie taka sytuację.
Auto zaplacone, ubezpieczone, jedzie na lawecie do aso i laweciarz leciutko przeciera 2 elementy o gałęzie, lekkie ryski spolerowac się nie da, autko 3 dni dluzej na lakierni pieknie "szprycniete"  dwoje drzwi ...nawet nie trzeba cieniować.
Jakimś cudem dochodzisz do tego co bylo powodem 3 dniowego opóźnienia.
I teraz co ?
Ceny nie renegocjujesz bo zaplacone.
Olać auto po roku czekania?
... masz pan dywaniki w formie rekomprensaty ? *
* ...  niepotrzebne skreslić.

Sam czekam na samochod. Zobaczymy jak to bedzie wygladało u mnie.  W umowie w kwestii platnosci jedyny zapis mówi, że za auto trzeba zapłacić i ubezpieczyć przed doposażeniem. Czyli listwy, konserwacja, alarm ...to co jest ponad standard. A w tym momencie  widzac auto na placu mam jeszcze pole negocjacji.

« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2023, 07:43:38 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2852 dnia: 07 Czerwca 2023, 08:29:09 »
Auto staje się własnością, dopiero w chwili opłacenia faktury. Do tej pory zawsze rejestrowałem i ubezpieczałem samochód po jej opłaceniu, kiedy samochód już był w salonie i mogłem go dokładnie obejrzeć. Trochę dziwna to polityka, polegająca na tym, że najpierw trzeba zapłacić , ubezpieczyć, nie oglądając samochodu, a potem czekać na jego odbiór.

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2853 dnia: 07 Czerwca 2023, 08:34:03 »
Informacyjnie, przesyłam odpowiedź TCE:
Cytuj (zaznaczone)
"W nawiązaniu do podnoszonych przez kwestii chcielibyśmy poinformować Pana, iż zgodnie z procedurami Toyota Central Europe samochód może zostać zlecony do transportu do właściwej Autoryzowanej Stacji Dealerskiej, dopiero po uprzedniej rejestracji oraz opłacie.

Jednocześnie informujemy, iż zgodnie z obowiązującymi przepisami (WLTP) wszelkie dodatkowe akcesoria mogę być domontowane dopiero po zarejestrowaniu samochodu. Jeżeli dokonuje się montażu akcesoriów przed zarejestrowaniem pojazdu wiąże się to ze zmianami danych homologacyjnych."

Na pytanie co w przypadku uszkodzeń lub niezgodności z zamówieniem, odpisali tylko:
Cytuj (zaznaczone)
"W nawiązaniu do prowadzonej korespondencji uprzejmie informujemy, iż we wszelkich sprawach związanych z finalizacją procesu zakupu prosimy o bezpośredni kontakt z właściwą Autoryzowaną Stacją Dealerską."
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2023, 08:38:03 wysłana przez Homeless88PL »
Corolla FL TS 2.0 GR

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2854 dnia: 07 Czerwca 2023, 09:17:36 »
W takim razie radziłbym sprawdzać swoje auto po każdej wizycie w ASO (przeglądy itp.), bo w tych przypadkach może sie duużo zadziać...
Nudzi mnie już trochę ta kwestia późniejszego odbioru auta i niech każdy robi jak uważa. :-)

Offline Homeless88PL

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla + Aygo
« Odpowiedź #2855 dnia: 07 Czerwca 2023, 09:55:52 »
Nudzi mnie już trochę ta kwestia późniejszego odbioru auta i niech każdy robi jak uważa. :-)
A mi się nudzi w oczekiwaniu na auto, temu ciągle coś wymyślam :)
Jak były normalne czasy i można było kupić auto z placu, lub czekać tylko trochę, to nawet się nie myślało o takich kwestiach.
Teraz jest stanowczo za długi czas oczekiwania.

Współczuję tym co teraz zamawiają. Podobno TS w niektórych konfiguracjach jest już na 2025, no i brak gwarancji ceny...
Corolla FL TS 2.0 GR

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2856 dnia: 07 Czerwca 2023, 11:19:19 »
W takim razie radziłbym sprawdzać swoje auto po każdej wizycie w ASO (przeglądy itp.), bo w tych przypadkach może sie duużo zadziać...
Oj czasami się dzieje, mi kiedyś zapomnieli zamontować, zdjętą na czas naprawy, osłonę pod silnikiem wraz z nadkolami, innym razem nie działo całe oświetlenie. O drobiazgach, typu zarysowania lub ubrudzenia nie będę wspominał. 

Meriva

• Gość
« Odpowiedź #2857 dnia: 07 Czerwca 2023, 20:09:44 »
Ja na turka czekałem pół roku . Gdyby ktoś chciał wcześniej to zapraszam na priv .Niespelna roczny samochod.
To już tylko uzytkownicy wiedzą w spalaniu nie ma wiekszej roznicy jak 0.2l. Zachwyt zawsze jest a zimą to się okaże .

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2858 dnia: 08 Czerwca 2023, 15:43:33 »
Dealer da ci papiery zarejestrujesz na siebie a faktura nie opłacona?
Tak właśnie. Auto zarejestrowane wczoraj, ubezpieczenie również wczoraj zawarte, bo taki mus, a faktura nieopłacona, bo jest prolongata do 20 czerwca br.
Po rejestracji auta i jego ubezpieczeniu, dealer puścił dopiero informację do Toyoty, aby można było auto do nich dowieźć. Bez tego nie byłoby to możliwe.
Czyżby było różnie w salonach Toyoty? Tak naprawdę, to dla mnie osobiście nie ma większego znaczenia, bo i tak trzeba za nie zapłacić i jeszcze raz napiszę, żeby bardziej zwracać uwagę na późniejsze oddawanie w różnych okolicznościach swojego autka do ASO, dokładnie je przy odbiorze oglądać, bo może się tam różnie zadziać. Natomiast przy odbiorze auta nowego dokładnie je oglądasz (nie spiesząc się) i dopiero podpisujesz protokół odbioru swojego auta...

Offline slk187

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Grande Punto
« Odpowiedź #2859 dnia: 09 Czerwca 2023, 09:38:43 »

Offline slk187

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2860 dnia: 10 Czerwca 2023, 10:59:05 »
I gdyby kogoś ciekawiło:

30.11.2021 - zamówienie
11.10.2022 - anulowanie zamówienia przez Toyotę
28.10.2022 - złożenie nowego zamówienia
20.04.2023 - potwierdzenie zamówienia przez fabrykę
17.05.2023 - rozpoczęcie produkcji
20.05.2023 - wyjazd z fabryki
22.05.2023 - w transporcie Grimsby, UNITED KINGDOM
30.05.2023 - w transporcie Zeebrugge, BELGIUM
6.06.2023 - w transporcie Mszczonów, POLAND
9.06.2023 - pojawiło się Krak?w, POLAND

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2861 dnia: 10 Czerwca 2023, 12:02:48 »
Super, że wreszcie, ale nie wiadomo śmiać się czy płakać :embarassed: :|
...a jak z ceną auta przy złożeniu nowego zamówienia?
Masz już termin odbioru?

Offline slk187

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2862 dnia: 10 Czerwca 2023, 12:05:08 »
Przy nowym zamówieniu nowa cena +15k. Interweniowałem u Prezesa Toyoty i niby dostałem 3% rabatu ale to marne pocieszenie :/
Nie mam terminu bo jak na złość opiekun poszedł na urlop i wraca w poniedziałek. Będę do niego dzwonił wtedy

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2863 dnia: 10 Czerwca 2023, 12:21:45 »
W nowym tygodniu pewnie odbierzesz, liczę, że może i ja też. Dzisiaj zawiozłem do salonu zakupione opony całoroczne/wielosezonowe i mają mi je zamontować w nowej Corolli. Nie wrócę już do opon sezonowych, bo 90 mojej jazdy to Warszawa i jej okolice. Zakupiłem z rantem ochronnym, bo ten wynalazek naprawdę się sprawdza...
Rozmawiając z kierownikiem salonu dowiedziałem się, że w Mszczonowie teraz nie montują systemu zabezpieczenia (bo jest ich deficyt na rynku), a w salonie gdzie wcześniej podobno je posprowadzali.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2864 dnia: 11 Czerwca 2023, 07:28:01 »
Z tego co widzę w MyT to moja sztuka jedzie do PL koleją.
Załadunek w Toton i póki co w takim statusie jest. Później ma być Valenciennes we FR, Kotlin w CZ i dopiero PL
Jak wyszukałem w necie to jakaś nowa trasa typowo kolejowa.
Auto było szybko wyprodukowane ale transportowane jest trasą widokową, widocznie promem przez Belgię transport idzie szybciej.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl