Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033392 razy)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3795 dnia: 26 Lipca 2024, 13:36:12 »
Na końcu kiedy mamy wyjechać z salonu podpisujesz protokół odbioru. I to jest moment gdy nie powinieneś sie spieszyć.
A prawnie auto jest twoje gdy zapłacisz fakturę.Wtedy dostajesz komplet dokumentów do rejestracji.
Na rejestracje masz 30 dni. Zrób to w dniu umówionego
 odbioru samochodu. I w tym samym dniu ubezpiecz.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Andrzej_Andrzej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3796 dnia: 27 Lipca 2024, 19:47:30 »
Moja TS Exe już nad morzem. Odebrałem i tego samego dnia pojechałem. Jakbym miał opisać pierwsze wrażenia w porównaniu do TS Comfort +tech 2021 to sygnalizacja ograniczeń prędkości i jej przekraczania odbiera połowę przyjemności z jazdy, Silnik mam ten sam więc w trasie bez różnicy. Wiadomo HUD fajna rzecz, 18 niskoprofilowe vs 16 normalne = mniejszy komfort na nierównej nawierzchni. To tyle w off topie.
13.04.2024 - zamówienie
19.06.2024 - produkcja
21.06.2024 - opuściła fabrykę
24.06.2024 - w transporcie (Toton/Derbyshire)
nie było      - w transporcie (Onnaing, Francja)
02.07.2024 - w transporcie (Kolin, Czechy)
11.07.2024 - w transporcie (Mszczonów)
24.07.2024 - u dealera
25.07.2024 - rejestracja
26.07.2024 - odbiór

Offline kadrowy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS'24 Executive
« Odpowiedź #3797 dnia: 28 Lipca 2024, 13:21:01 »
Moja TS Exe już nad morzem. Odebrałem i tego samego dnia pojechałem. Jakbym miał opisać pierwsze wrażenia w porównaniu do TS Comfort +tech 2021 to sygnalizacja ograniczeń prędkości i jej przekraczania odbiera połowę przyjemności z jazdy, Silnik mam ten sam więc w trasie bez różnicy. Wiadomo HUD fajna rzecz, 18 niskoprofilowe vs 16 normalne = mniejszy komfort na nierównej nawierzchni. To tyle w off topie.
13.04.2024 - zamówienie
19.06.2024 - produkcja
21.06.2024 - opuściła fabrykę
24.06.2024 - w transporcie (Toton/Derbyshire)
nie było      - w transporcie (Onnaing, Francja)
02.07.2024 - w transporcie (Kolin, Czechy)
11.07.2024 - w transporcie (Mszczonów)
24.07.2024 - u dealera
25.07.2024 - rejestracja
26.07.2024 - odbiór

A nie możesz tej sygnalizacji wyłączyć?

Offline Andrzej_Andrzej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3798 dnia: 28 Lipca 2024, 16:12:53 »
Na tą chwilę samego dźwięku nie możesz, jest na ten temat oddzielny wątek: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=56443.0

Offline budzkovsky

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Soon Corolla TS
« Odpowiedź #3799 dnia: 02 Sierpnia 2024, 13:55:53 »
Dziś zmiana statusu

17.06 - zamówienie
16.07 - produkcja
18.07 - opuściła fabrykę
19.07 - w transporcie (Derbyshire)
23.07 - w transporcie (Onnaing, Francja)
27.07 - w transporcie (Kolin, Czechy)
02.08 - w transporcie (Mszczonów)
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2024, 13:57:40 wysłana przez budzkovsky »

Offline peekaboo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla SD GR
« Odpowiedź #3800 dnia: 02 Sierpnia 2024, 17:43:49 »
Ha! Nieźle :) Mój sedan utknął w Derince i nic się nie zmienia od 23.07.
Corolla HEV SD MY'24 GR Sport + Dynamic

Offline Moortan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3801 dnia: 03 Sierpnia 2024, 19:10:45 »

Więc od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Toyoty TS Gr Sport 2.0

No i stało się coś o czym wielokrotnie było tutaj pisane. Oddając dziś samochód na ceramikę sprawdziłem dopiero miernikiem lakier i okazuje się, że drzwi lakierowane a do tego wiele dziwnych ubytków, znacząco wykraczając poza normę. Nie sprawdziłem przy odbiorze miernikiem ale jest nauczka na przyszłość. Mimo wszystko spróbuję porozmawiać jeszcze ze sprzedawcą bo ewidentnie było to robione u nich.

Offline peekaboo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3802 dnia: 03 Sierpnia 2024, 20:17:31 »
Nie bardzo rozumiem... Możesz przybliżyć temat? Bo zrozumiałem to tak, że kupiłeś nowe auto, które miało prawdopodobnie w transporcie jakąś przygodę, dealer to naprawił i wyszło, że to jednak nie "nowe" auto?...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3803 dnia: 03 Sierpnia 2024, 20:27:06 »
Mimo wszystko spróbuję porozmawiać jeszcze ze sprzedawcą bo ewidentnie było to robione u nich
Pogadaj, mój kolega odebrał tak "nowe" BMW i po dłuższych negocjacjach zostało załatwione. Dla odmiany koleżance uszkodzili Forda w ASO i niestety ale nie udało się bo wszystko zeszło się do powiedzonka "widziały gały co brały".

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3804 dnia: 03 Sierpnia 2024, 20:48:06 »
Oddając dziś samochód na ceramikę sprawdziłem dopiero miernikiem lakier i okazuje się, że drzwi lakierowane a do tego wiele dziwnych ubytków, znacząco wykraczając poza normę.

Bardzo przykra sytuacja, nie zazdroszczę. Jednak niektorzy tutaj się śmieją, że po co chodzić z mechanikami, czujnikami i innymi komputerami po odbiór salonowego samochodu. Przecież napewno nie spadł z lawety, nie jest po gradzie i na bank nie był nigdzie lakierowany.

A no po to właśnie, by zatajenie istotnych rzeczy przedmiotu UMOWY wyszło odrazu na jaw.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Moortan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3805 dnia: 03 Sierpnia 2024, 20:49:46 »
Nie bardzo rozumiem... Możesz przybliżyć temat? Bo zrozumiałem to tak, że kupiłeś nowe auto, które miało prawdopodobnie w transporcie jakąś przygodę, dealer to naprawił i wyszło, że to jednak nie "nowe" auto?...

Tak, kupiłem nowe auto i teraz po tygodniu od odebrania oddałem do znajomego na ceramikę i przy okazji sprawdziliśmy czujnikiem lakier. Na jednych całych drzwiach praktycznie podwójna wartość pozostałych elementów. Ciężko powiedzieć gdzie zdarzyła się przygoda ale nałożony bezbarwny lakier i to dosyć nieumiejętnie więc raczej przykrywane w ASO a nie fabryce.

Pogadaj, mój kolega odebrał tak "nowe" BMW i po dłuższych negocjacjach zostało załatwione. Dla odmiany koleżance uszkodzili Forda w ASO i niestety ale nie udało się bo wszystko zeszło się do powiedzonka "widziały gały co brały".

Dzięki!

Offline peekaboo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3806 dnia: 03 Sierpnia 2024, 21:14:47 »
Jest mi strasznie przykro z Twojej "przygody" :cry: Obyś doczekał pozytywnego rozstrzygnięcia, bo to jednak nie jest już "nowe" autko.
Mam nadzieję, że mi się coś podobnego nie przytrafi...
Z drugiej strony, żeby w dzisiejszych czasach trzeba było drapać się po głowie, czy aby na pewno ktoś/coś po drodze z fabryki do dealera nie uszkodził auta, a potem szukać sprawiedliwości z nieuczciwymi praktykami i oddaniem klientowi "NOWEGO" pojazdu...
Nie wiem czy nie warto byłoby upublicznić tutaj dealera, który dopuścił się takiego cyrku?... :roll:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3807 dnia: 03 Sierpnia 2024, 21:19:06 »
ie wiem czy nie warto byłoby upublicznić tutaj dealera, który dopuścił się takiego cyrku?... :roll:
Jeszcze nie wiadomo, kto i czego się dopuścił, trochę przedwczesne bicie piany.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3808 dnia: 03 Sierpnia 2024, 23:55:42 »
Tydzień po odbiorze ...czarno to widzę.
Protokół podpisany. Słowo przeciwko słowu.
A w 7 dni to można nawet kolor lakieru zmienić.

Założ nowy watek bo sprawa jest rozwojowa i pewnie bedzie dużo komentarzy.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Moortan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3809 dnia: 04 Sierpnia 2024, 10:14:22 »
Protokół podpisany. Słowo przeciwko słowu.
Wiesz mi nie chodzi o to żeby cokolwiek udowadniać lub się sądzić. Chętnie sprawdzę jakie będą mieć podejście do sprawy bo ja przecież wiem, że z lakierem nic nie było robione. Fajnie jakby wykazali zaangażowanie, wzięli to na poważnie i chociaż zinwestygowali. W innym wypadku po prostu zweryfikuje to sprzedawcę w moich oczach.
 Na razie ze swojej strony zamykam temat, w przyszłym tygodniu będę u dealera to założę osobny wątek z opisem i podsumowaniem sytuacji.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2024, 10:22:25 wysłana przez Moortan »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl