Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1032757 razy)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3960 dnia: 12 Stycznia 2025, 23:35:26 »
O co chodzi z tymi niższymi mocami?

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3961 dnia: 12 Stycznia 2025, 23:46:43 »
Do produkcji to jeszcze hoho. Jak pytałem w grudniu, to odbiory na MY25 były na maj/czerwiec. Poza tym ten termin z umowy jest nic niewart. Jak to mniej mocy? To jak w ogóle zamawiałeś MY25, skoro go nie ma w ofercie i nie ma katalogu? :o
Ja zamawiałem pod koniec pazdziernika, więc terminy były na marzec/kwiecień. Silnik 2.0 jest obcięty o kilkanaście km w 2025, dealer mówił, że ze względu na emisje. A zamówiłem MY'25 tylko dlatego, że przy zamawianiu sprzedała się po prostu ostatnia sztuka modelu jaki chciałem. Mogłem wybrać albo inny kolor, albo gorsze wyposażenie (gr sport bez dynamic), executive nie wziąłem ze względu na skórę, więc dealer zaproponował, że jak bardzo chcę taką konfigurację to możemy zamówić już następny rocznik. Wyposażenie znam tylko swojej wersji z wydruku zamówienia, ale na tamten moment dealer sam sprawdzał zmiany w wyposażeniu i powiedział, że w gr sport nie zmienia się nic oprócz tego, że domyślnie ma pakiet dynamic. Dlatego jestem ciekawy jakie zmiany były w innych wersjach, bo jeśli dołożono dynamic do niższych wersji to wtedy gr sport trochę przestaje się kalkulować :/.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3962 dnia: 12 Stycznia 2025, 23:55:28 »
Do produkcji to jeszcze hoho. Jak pytałem w grudniu, to odbiory na MY25 były na maj/czerwiec. Poza tym ten termin z umowy jest nic niewart. Jak to mniej mocy? To jak w ogóle zamawiałeś MY25, skoro go nie ma w ofercie i nie ma katalogu? :o
Ja zamawiałem pod koniec pazdziernika, więc terminy były na marzec/kwiecień. Silnik 2.0 jest obcięty o kilkanaście km w 2025, dealer mówił, że ze względu na emisje. A zamówiłem MY'25 tylko dlatego, że przy zamawianiu sprzedała się po prostu ostatnia sztuka modelu jaki chciałem. Mogłem wybrać albo inny kolor, albo gorsze wyposażenie (gr sport bez dynamic), executive nie wziąłem ze względu na skórę, więc dealer zaproponował, że jak bardzo chcę taką konfigurację to możemy zamówić już następny rocznik. Wyposażenie znam tylko swojej wersji z wydruku zamówienia, ale na tamten moment dealer sam sprawdzał zmiany w wyposażeniu i powiedział, że w gr sport nie zmienia się nic oprócz tego, że domyślnie ma pakiet dynamic. Dlatego jestem ciekawy jakie zmiany były w innych wersjach, bo jeśli dołożono dynamic do niższych wersji to wtedy gr sport trochę przestaje się kalkulować :/.

W sensie masz na wycenie dopłatę za Dynamica, a ma być w standardzie? Imo wcale nie gorsze, ja umyślnie nie wybrałem bo to
-dopłacanie chorych pieniędzy w zasadzie za HUDa i wkurzające lusterka dające pomarańczem po oczach
-duże felgi, niepasujące do Corolki (imho) i prawdopodobnie komfort, spalanie na minus przez rozmiar.

A w Exe przynajmniej masz lepsze wytłumienie i klejone szyby. Co do tego tłumienia mocy - iks de. Zwiększyli moc hybrydy żeby teraz ciąć spalinówkę? Super toyota

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3963 dnia: 13 Stycznia 2025, 00:22:38 »
W sensie masz na wycenie dopłatę za Dynamica, a ma być w standardzie? Imo wcale nie gorsze, ja umyślnie nie wybrałem bo to
-dopłacanie chorych pieniędzy w zasadzie za HUDa i wkurzające lusterka dające pomarańczem po oczach
-duże felgi, niepasujące do Corolki (imho) i prawdopodobnie komfort, spalanie na minus przez rozmiar.

A w Exe przynajmniej masz lepsze wytłumienie i klejone szyby. Co do tego tłumienia mocy - iks de. Zwiększyli moc hybrydy żeby teraz ciąć spalinówkę? Super toyota
W wycenie my'24 miałem wliczony pakiet dynamic, a w my'25 w umowie nie mam dopłaty za dynamic, bo tylko opcja gr sport + dynamic teraz istnieje. Mi zależało na tym, żeby mieć RCTAB, bo obecnie mam niski samochód i po prostu w epoce SUVów w mieście często muszę wyjeżdżać na ślepo z parkingu, bo moje szyby boczne są na wysokości drzwi SUVa. A do tej pory rctab był tylko w exe i gr sport z dynamic. Executive odrzuciłem, bo po prostu skóra na ten moment jest słabym wyborem, bo z tyłu jest fotelik i pies. Gdybym wiedział, że exe ma też klejone szyby to może bym się jeszcze zastanawiał, ale dealer mi o tym nie powiedział :).

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3964 dnia: 13 Stycznia 2025, 00:32:28 »
W wycenie my'24 miałem wliczony pakiet dynamic, a w my'25 w umowie nie mam dopłaty za dynamic
[/quote]

Właśnie myślałem że nawet ta pseudo skóra jest lepsza na dzieciaki i wszelkie zabrudzenia? W każdym razie, GR ma obicia tyłów foteli zamiast materiałów, więc zawsze coś - ścierka zamiast prania tapicery. Z ciekawości, jaka różnica wyszła na to powyżej?

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3965 dnia: 13 Stycznia 2025, 09:25:43 »
Gdybym wiedział, że exe ma też klejone szyby to może bym się jeszcze zastanawiał, ale dealer mi o tym nie powiedział :).

Koszt szyb przednich bocznych laminowanych w ASO to ok 1500zł a wymiana to ok 1-2h.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3966 dnia: 13 Stycznia 2025, 09:57:01 »
Moja historia

5.12.2024 - złożenie zamówienia na ostatniego sedana z wyprzedaży rocznika
6.12.2024 - przetwarzanie zamówienia
12.12.2024 - produkcja
13.12.2024 - opuszczenie fabryki
15.12.2024 - w transporcie Sakarya
16.12.2024 - w transporcie łódka Derince

Ktoś mi powie jak to realnie wygląda, bo czytałem że opóźnienie jest takie, że status opuszczania fabryki realnie oznacza już podróż morską?

Utknęło w tym Derince jakby statku nie było. Rozniesie mnie z tym oczekiwaniem
Mój płynął statkiem Neptune Ithaki. Z radarów wynika, że wypłynął z Koper i udaje się do Turcji. Nie wiem czy jeszcze jakiś inny kontenerowiec pływa na tej trasie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Oho, dzisiaj cofnęło się do Adapazari

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód został wyprodukowany oraz w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu do Polski. Aktualnie planowana data dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 10 stycznia br.

Ktoś jeszcze czeka na auto z Turcji teraz?  :grin:

Zgodnie z teorią że w Koper pociągi są ładowane w niedziele, dzisiaj właśnie wskoczyło to miasto

A teraz wskoczyło Derince z powrotem. Ostatnio się dowiedziałem że kombi wcale tak szybko nie schodzi - było dostępnych dość sporo aut na początku stycznia z „wyprzedaży”.

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu ze Słowenii do Polski. Aktualnie planowany termin dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 27 stycznia br.

3 tygodnie w transporcie z Koper, potem 3 tygodnie w Mszczonowie i nie wiadomo ile w ASO :cry: :cry:  dramat

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3967 dnia: 13 Stycznia 2025, 10:01:07 »
Gdybym wiedział, że exe ma też klejone szyby to może bym się jeszcze zastanawiał, ale dealer mi o tym nie powiedział :).

Koszt szyb przednich bocznych laminowanych w ASO to ok 1500zł a wymiana to ok 1-2h.

Warto? W sumie ciężko byłoby mi wydać kolejną kasę po wydaniu 160 klocków. Do tego może jeszcze wygłuszenie auta 7k, wzmacniacz do głośników żeby był dźwięk, konserwacja podwozia bo czemu nie… i robi się auto klasy premium cennikowo.

Offline Saldo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3968 dnia: 13 Stycznia 2025, 10:01:26 »
Mój właśnie dojechał do salonu czyli dokładnie miesiąc po tym jak był w Mszczonowie. Odbiór mam w najbliższą sobotę.

Corolla 1.8 hybrid style sedan

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3969 dnia: 13 Stycznia 2025, 11:58:16 »
Moja historia

12.12.2024 - produkcja

Ktoś mi powie jak to realnie wygląda, bo czytałem że opóźnienie jest takie, że status opuszczania fabryki realnie oznacza już podróż morską?

Mój płynął statkiem Neptune Ithaki. Z radarów wynika, że wypłynął z Koper i udaje się do Turcji. Nie wiem czy jeszcze jakiś inny kontenerowiec pływa na tej trasie.

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód został wyprodukowany oraz w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu do Polski. Aktualnie planowana data dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 10 stycznia br.

Zgodnie z teorią że w Koper pociągi są ładowane w niedziele, dzisiaj właśnie wskoczyło to miasto

A teraz wskoczyło Derince z powrotem. Ostatnio się dowiedziałem że kombi wcale tak szybko nie schodzi - było dostępnych dość sporo aut na początku stycznia z „wyprzedaży”.

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód w chwili obecnej znajduje się w trakcie transportu ze Słowenii do Polski. Aktualnie planowany termin dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to 27 stycznia br.

3 tygodnie w transporcie z Koper, potem 3 tygodnie w Mszczonowie i nie wiadomo ile w ASO :cry: :cry:  dramat

Kuzwa otwarłem właśnie apke i jest Mszczonow XD

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3970 dnia: 13 Stycznia 2025, 22:37:01 »
Moja historia

12.12.2024 - produkcja

Szanowny Panie,

Szanowny Panie,

Kuzwa otwarłem właśnie apke i jest Mszczonow XD

Info z salonu: jest na placu centralnym i zafakturowany, cokolwiek to znaczy. Myślałem że fakturę z TMP dostają dopiero po wydaniu

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #3971 dnia: 14 Stycznia 2025, 06:52:50 »
To tak działa, bo gdybyś brał leasing (lub bierzesz) to czas jazdy z Mszczonowa można już wykorzystać na załatwianie formalności przez co auto krócej stoi u dealera. Zasadniczo to przy obu moich kupowanych za gotówkę jak dzwonili że mają fakturę to na drugi dzień mieli auto u siebie.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3972 dnia: 16 Stycznia 2025, 19:45:36 »
Handlowiec się obudził. Bo ma super promocję na leasing na stałej stopie (5 lat) i zimówki za jedyne 7 000  :grin:

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3973 dnia: 16 Stycznia 2025, 20:07:36 »
I świetny procent do kieszeni za kolejnego Klienta
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3974 dnia: 17 Stycznia 2025, 00:05:25 »
Ja rozumiem że każdy chce zarobić, ale te próby golenia jelenia są przekomiczne. Do tego wcześniej miałem wrzucony koszt rejestracji w ratę, jak zapytałem czemu tak drogo (niby 200 więcej ale zawsze), to odpowiedź że tak wygodniej bo nie trzeba przelewów robić xD GAP oczywiście cena 2x ta z ulicy. Warunki leasingu w ofercie tak nikłe jak się tylko da. No i oczywiście handlowiec skory do kontaktu tylko jak chcę do czegoś dopłacić, tak to nawet telefonów nie odbiera od kiedy złożyłem zamówienie, muszę pisać mejle.

Jeśli ktoś chce się nauczyć na moich błędach, to polecam tak:
-absolutnie NIE brać handlowca który odpisze na mejlową ofertę z ogólnego mejla
-znaleźć kogoś kto pracuje dłużej niż rok (linkedin)
-poszukać mniejszych salonów, np. w Gorzowie miałem super ofertę. Mniejszy przemiał, większa troska. Jak zamówisz taki pakiet GR to będą cię wielbić. Czasem szybszy odbiór (kolejka), chyba że czekają długo na zapełnienie transportu. Nie wiem jak technicznie bo tu ufam większym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl