Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034936 razy)

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #4005 dnia: 09 Lutego 2025, 18:36:40 »
Jasne, ja mam swoje auta za gotówkę (po 11 leasingach w swoim życiu). Dobrze wymyślony leasing bardziej się opłaca niż gotówka. Nie jestem finansistom ale w firmie dla której pracuje ktoś te najmy wyliczył jako bardziej opłacalne niż leasing alb9 zakup.

Pamiętaj też że kinto ma 3 poziomy klientów, a różnice sięgają 10%.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #4006 dnia: 09 Lutego 2025, 18:47:42 »
No tak, firma musi oddać VAT i naliczyć CIT przy obrocie autem. Firmy trochę inaczej liczą pieniądze

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #4007 dnia: 10 Lutego 2025, 14:58:22 »
W firmie ktos sie przede wszystkim musi tym zajac. A to jest czas i pieniadze. Kazda ma jakas swoja dzialalnosc i chce sie na niej skupiac a nie na sprzedazy, kupnie i dbaniu o samochody.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4008 dnia: 10 Lutego 2025, 18:07:25 »
[/center]
W firmie ktos sie przede wszystkim musi tym zajac. A to jest czas i pieniadze. Kazda ma jakas swoja dzialalnosc i chce sie na niej skupiac a nie na sprzedazy, kupnie i dbaniu o samochody.

Zawiezienie do komisu to taki trud? Albo najprostszy zwrot do leasingu? Chodzi o kasę, podatki.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4009 dnia: 10 Lutego 2025, 19:18:58 »
sprzedazy, kupnie i dbaniu o samochody.

Już przy flocie 30-40 samochodów do bieżącej obsługi byłby potrzebny jeden człowiek na stałe.

Tak było w mojej firmie póki nie weszliśmy w wynajem.
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4010 dnia: 12 Lutego 2025, 22:54:01 »
Auto odebrane :cool: Muszę powiedzieć, że Royal Grey w GR Sport nie jest fajny. Jest prze-za-je-bi-sty. Potrzebuje trochę światła żeby wydobyć z siebie te cudowne nuty metaliczne. Naprawdę jestem zaskoczony jak ładnie wygląda. Obawiałem się tej szarości którą pamiętam ze starszych generacji "dziadkowych" Coroll, ale naprawdę nie było czego.

Co do odbioru auta, czuć że to masówka. Cztery auta pod szybą, jeden za drugim, objazd po stanowiskach jak w fabryce - ale sprawnie i bez większego czekania. Zaskoczeniem było dla mnie to, że handlowiec nie potrafił odpowiedzieć na absolutnie, żadne, pytanie. Wprawdzie szybką odpowiedź uzyskaliśmy w dziale mechanicznym i u chłopaka ewidentnego pasjonata, który zajmował się wydawką, więc nie mam na co narzekać, ale wciąż było to trochę dziwne. Akumulator 11.6v - sprawny-doładować, problemów nie mamy bo norma od 11.5v  :-P Pan z mechanicznego twierdził że to z transportu, a bateria ładuje się cały czas z baterii trakcyjnej, postój, zgaszony czy jazda! (To czemu nie jest doładowana? Idk nie chciałem się kłócić już). Z bajerów dostałem zestaw kosmetyków i zestaw gadżetów, które wyglądają naprawdę porządnie. Mała dopłata za wymianę opon i apteczkę.

5.12.2024 - złożenie zamówienia
6.12.2024 - przetwarzanie zamówienia
12.12.2024 - produkcja
13.12.2024 - opuszczenie fabryki
15.12.2024 - w transporcie Sakarya
16.12.2024 - w transporcie łódka Derince
30.12.2024 - Koper
13.01.2025 - Mszczonów
30.01.2025 - w drodze do salonu
31.01.2025 - w salonie
10.02.2025 - odbiór auta.

https://imgur.com/a/pbQuZye

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4011 dnia: 12 Lutego 2025, 23:08:10 »
Moje pierwsze duże felgi na niskim profilu - 45%/17". Pierwsza jazda - czuć że są 'mięsiste'. Nie jest niekomfortowo, ale nierówności i studzienki tak specyficznie twardo rozchodzą się po ramie, że aż strach. Nie wyobrażam sobie 18" jeździć po bruku  :shock: Ciekawe jak trasa, nie mogę się doczekać jakiegoś poważniejszego tripa po krajówkach. Hamulce są mega twarde jeszcze, a noga kusi żeby pośmigać, ale wszelkie zapachy docierania się wszystkiego zniechęcają  :laugh:

Ciekawy jestem skąd bierze się woda w systemie oczyszczania NanoeX. Sam system jakby czasem się włącza, czasem nie? Nie wiem też czy czegoś nie zepsułem, bo jak oddalam się to auto się nie zamyka  :grin: Została poprawiona dioda BLE, nie ma już liczenia mrugnięć, tylko po prostu świeci się na zielono jak pastylka jest OK, a na czerwono jak się rozładowuje - wciąż jednak nie widać jej zza kierownicy.

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #4012 dnia: 12 Lutego 2025, 23:09:50 »
bateria ładuje się cały czas z baterii trakcyjnej, postój, zgaszony czy jazda
Bzdura :)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4013 dnia: 14 Lutego 2025, 20:21:21 »
Z dalszych wrażeń. Zawieszenie trochę się rozruszało i muszę przyznać, że jest w sam raz. Dalej boję się studzienek, ale resorowanie jest ok - czuć sztywność przy normalnym komforcie. Mam opony zimowe pierwszy raz od dawien dawna i wow. Auto przyklejone do jezdni, zamiast czucia zrywania przyczepności na każdym zakręcie na krajówce. Bardzo się cieszę że nie wziąłem wielosezonów.  Zauważyłem że na kierownicy jest delikatny luz i muszę korygować często tor jazdy. Nie wiem jak to możliwe w nowym aucie, przy najbliższej okazji podjadę do salonu i wezmę testówkę do sprawdzenia. Przez telefon powiedzieli mi że tttm.

Drugie zmartwienie, zastanawiam się jak długo lakier będzie tak ładnie wyglądał, bo wiadomo jak to w Toyocie, malowanie warstwami po jednym  atomie plus pewnie czymś nasmarowali w salonie. Czas rozejrzeć się za woskiem i folią na maskę.

Spalanie 5L/100km krajówka i 6L spokojna autostrada. Prądu odpowiednio 38% i 17%. Ciekawi mnie jak komputer liczy spalanie przy 1/3 trasy na prądzie. Wyłącza to z kalkulacji, czy może spalanie cząstkowe to tak naprawdę 9L? Musze pogrzebać w instrukcji, również jak poustawiać spalanie żeby było per trip A/B na zegarach, zamiast od uruchomienia, no i jak zdezaktywować drugi kluczyk który idzie do szafy. Zwłaszcza że w jednym kluczyku miga dioda ciągle i chciałbym się dowiedzieć co to znaczy. Apple Car czasem świruje i ładowanie indukcyjne trwa wieki. Może to kwestia etui.

Na koniec wrażenia z silnika 1.8. Powiem tak, jakbym miał możliwość w sedanie, to bym dopłacił nawet te 10k do 2.0  :laugh:

Offline peekaboo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla SD GR
« Odpowiedź #4014 dnia: 15 Lutego 2025, 00:14:18 »
Na koniec wrażenia z silnika 1.8. Powiem tak, jakbym miał możliwość w sedanie, to bym dopłacił nawet te 10k do 2.0

Naprawdę @Niki?... Czym to uzasadnisz?... Zapodaj proszę jakieś "za i przeciw" czego Ci brakuje w 1.8 versus 2.0. Przecież musisz mieć w tym względzie jakiś punkt odniesienia...
Corolla HEV SD MY'24 GR Sport + Dynamic

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #4015 dnia: 17 Lutego 2025, 21:40:29 »
Czy może ktoś wie, czy aplikacja ze statusem produkcji jest opóźniona? Bo mój samochód już od 3 tygodni wisi przyjęty przez fabrykę (ale jeszcze nie zaczęto produkcji), zapytałem więc w Toyocie kiedy planowana jest produkcja i w odpowiedzi dostałem, że zamówienie właśnie przyjeto do realizacji. Jednak w aplikacji dalej wyświetla się tylko fabryka i mapka, która co jakiś czas zmienia trasę transportu :). Więc zastanawiam się, czy to "przyjęcie do realizacji produkcji" to oznacza, że zaczęto produkcję, czy oznacza tyle co przez ostatnie 3 tygodnie - czyli wisi w fabryce.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4016 dnia: 17 Lutego 2025, 22:13:04 »
Ja to rozumiem jako zarezerwowanie slotu produkcyjnego, czyli zmian już nie wprowadzisz ale produkcja twojej konfiguracji nie ruszyła, dopiero jest zaplanowane co, kiedy i gdzie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #4017 dnia: 17 Lutego 2025, 22:27:47 »
No właśnie rozumiem to w podobny sposób tylko zdziwiło mnie to w kontekście pytania, które zadałem, czyli "kiedy samochód trafi do produkcji", a dostałem odpowiedź, że "w chwili obecnej został przyjęty do realizacji - produkcji." Trochę to nie ma sensu ta odpowiedź, bo w tym stanie jest już od 3 tygodni. No, ale nic, może nie mają teraz jak sprawdzić przydzielonych slotów i muszę czekać dalej :).

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4018 dnia: 17 Lutego 2025, 22:37:50 »
Może testują AI i podało ci najświeższą informacje jaka jest w systemie
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline apete

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4019 dnia: 18 Lutego 2025, 00:07:16 »
w tym stanie jest już od 3 tygodni. No, ale nic, może nie mają teraz jak sprawdzić przydzielonych slotów i muszę czekać dalej :).
Jestem w identycznej sytuacji. Trzy tygodnie temu w apce pojawił się stan "Zamówienie w trakcie" i póki co tak wisi. Teoretycznie podczas zakupu w listopadzie zgłaszałem chęć odebrania na początku kwietnia, ale powoli zaczynam wątpić. Cóż, będzie miesiąc czy dwa młodsze więc nie ma tego złego... Poza tym chlapa wczesno-wiosenna minie i się nie zdąży resztkami zimy ubrudzić. Trzeba jakoś się pocieszać ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl