Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034221 razy)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #4035 dnia: 27 Lutego 2025, 15:46:44 »
Można i mieć w zimę mniejsze spalanie, wyłącz tylko nawiew. Ale czy warto dla kilku PLN jeździć w zimę w zimnym samochodzie ?

Mam zwykle 21.5 stopnia na Eco/1 wentylatorku bo i tak wiem że się nie rozgrzeje. Nie pomaga nic

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4036 dnia: 27 Lutego 2025, 15:51:08 »
Porównujesz miejskie toczydełko z SUVem? To jak porównywać psa z tygrysem - albo brukselkę z arbuzem.

To jest wątek o Corolli hello budzimy się xD
Nadal porównujesz kompakta z miejskim, niech będzie, małym samochodem. Czyli albo Corolla i Megane albo Clio i Yaris.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #4037 dnia: 27 Lutego 2025, 15:56:05 »
Cytuj (zaznaczone)
Spalanie nie jest jakieś zachwycające niestety, na odcinkach 10km widzę spalanie porównywalne do takiego Clio (6-7L a czasami i 9 na krótszych), które nie dość że tańsze to jeszcze daje więcej frajdy z jazdy. Może jak się zrobi cieplej i silnik dotrze to będzie lepiej.

Nie no, akurat takiego spalania na krótkich trasach bym się spodziewał, bo wszystkie hybrydy, które testowałem na jesień u dealerów różnych marek miały spalanie w granicach 7-9l, a one są właśnie używane w takim trybie (postój na zewnątrz, kilka kilometrów przejazdu i znowu postój na zewnątrz). U mnie tryb jazdy wygląda tak, że wyjeżdżam z garażu z temperaturą około 18 stopni, 2 km -> drogami osiedlowymi -> 2 km krajówki -> 20 km autostrady -> 5-10 km miastem, a po 2-3h kręcenia się po mieście wracam w drugą stronę, więc silnik będzie nagrzany. Swoim Oplem w 1.6 w zimie robię taką trasę ze średnim spalaniem 7.5 (6.5 autostradą, 8 miasto), w lecie 6.5.
Dlatego myślę, że realnie Toyota będzie spalała mniej, bo z opinii tutaj czytałem, że na autostradzie koło 6.5 pali, więc tyle co mój Opel, a w mieście będę miał już ciepły silnik, a tam zyskuje się najwięcej na hybrydzie.
A jak będzie w praktyce to się przekonam :).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4038 dnia: 27 Lutego 2025, 15:59:13 »
Hybryda najpierw rozgrzewa ICE i na dystansie tych 8-10 km ma stosowne spalanie. Po tych 8 km zauważysz im dalej tym spalanie zauważalnie spada.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4039 dnia: 27 Lutego 2025, 16:17:08 »
No tak, czasami jak ma dobry humor to i pokaże 4.4 na mrozie  :grin: dlatego mnie podwójnie wkurzają te wysokie wyniki. Co do rozgrzewania silnika to też jest dziwne, bo po ok. 2 minutach permanentnie go gasi i odpala przy przyspieszaniu, więc mam wrażenie że jeżdżę cały czas na ssaniu, a kiedy nie używa EV paradoksalnie spalanie jest lepsze.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4040 dnia: 27 Lutego 2025, 16:24:46 »
U mnie na mrozie od razu odpala ICE i wskazanie 99,9 ;) po kilku kilometrach spada do 7-8.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4041 dnia: 03 Marca 2025, 00:08:39 »
Okej, spalanie ostatnio się uspokoiło. Grzanie nie do końca mogę skalibrować, mam wrażenie że cieple leci po co najmniej 5km. Szkoda że tej grzałki nie zamówiłem przy montażu alarmu.
Zastanawia mnie czy ruszacie na EV spod świateł? Staram się tak robić, ale dla mnie to zamuła straszna. Pedal może być wciśnięty max 20%, a i tak jeżdżę na eco póki co, inaczej włącza się spalina.

PS. Nie wiem czy widzieliście nowy cennik wyprzedażowy od 19 lutego, zrzucili ceny i to konkretnie - TS kombi 24 można dostać w cenie sedana
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2025, 00:23:52 wysłana przez Niki »

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4042 dnia: 03 Marca 2025, 09:46:12 »
PS. Nie wiem czy widzieliście nowy cennik wyprzedażowy od 19 lutego, zrzucili ceny i to konkretnie - TS kombi 24 można dostać w cenie sedana
Ja z tego powodu brałem rocznik 25 w zeszłym roku. Długo negocjowałem z różnymi dealerami, na salonie wielki napis "wielka wyprzedaż rocznika", a wchodzisz i oferują obniżkę ceny o ekobonus, czyli cennik jak z lutego 2024. Z jednym dealerem negocjowałem z dobry miesiąc i w końcu zgodził się na dorzucenie akcesoriów do ceny, ale jak przyszło do zamawiania to okazało się, że interesujący mnie kolor już się skończył na stanie i w fabryce, więc dealer naciskał na inny kolor. Zapytałem dlatego jaka będzie różnica w cenie między rocznikami i wyszło 1000 zł. No i po tym uznałem, że to robienie z ludzi frajerów, jeśli roczniki między "wielką wyprzedażą" różnią się o 1000 zł, a termin dostarczenia byłby i tak na luty 2025 i wziąłem rocznik 2025. Co lepsze okazało się, że na następnym roczniku dealer chętniej negocjował i w cenie dorzucił zimówki... widocznie na 2024 mieli już wyrobione cele i zależało, żeby tylko ściągnąć jak najwięcej prowizji.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4043 dnia: 03 Marca 2025, 14:46:40 »
U mnie też różnica była żałosna - 1000, ale po prostu nie mogłem sobie pozwolić na czekanie do kwietnia-czerwca na odbiór. Poza tym teraz cena skoczyła o 6k, więc to taka wyprzedaż do przodu.  Toyoty w sedanie  schodzą niestety na pniu, co kwartał nowy cennik co najmniej +1k, a rozmowy były wszędzie na zasadzie bierze Pan czy nie, bo znikają z systemu. Może jeden salon w całej Polsce w Gorzowie dorzucił mi 1% rabatu.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2025, 14:48:39 wysłana przez Niki »

Offline craft888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2023
« Odpowiedź #4044 dnia: 03 Marca 2025, 16:23:18 »
Sedany pewnie znikają pod Ubera i inne przewozy - wszędzie te Toyoty jeżdżą przecież.

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4045 dnia: 03 Marca 2025, 22:17:10 »
No tak, nie wiem co to zmienia ale tak. Kombi też jeżdżą wszędzie na flotach, ale widocznie nie aż tak.

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4046 dnia: 04 Marca 2025, 19:04:08 »
28.10.24 - zamówienie i przetwarzanie zamówienia.
24.01.25 - przetwarzanie zamówienia
23.02.25 - produkcja
25.02.25 - opuszczenie fabryki,
25.02.25 - w transporcie, Derbyshire (po godzinie od opuszczenia fabryki),
25.02.25 - w transporcie, Toton (po 3h od poprzedniego statusu)
Pewnie teraz na chwilę się zatrzyma czekając na transport do Francji.
3.03.25 - wyjechał z Toton (cofnął się na mapce do Derbyshire)
4.03.25 - Onnaing, Francja
4.03.25 - po kilkudziesięciu minutach pojechał do Czech (cofnięcie do Toton).
W UK dało się śledzić pociąg, ale we Francji już nie znalazłem żadnego sposobu na to, więc teraz muszę cierpliwie czekać aż pociąg zamelduje się w Czechach :).

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4047 dnia: 07 Marca 2025, 17:33:11 »
28.10.24 - zamówienie i przetwarzanie zamówienia.
24.01.25 - przetwarzanie zamówienia
23.02.25 - produkcja
25.02.25 - opuszczenie fabryki,
25.02.25 - w transporcie, Derbyshire (po godzinie od opuszczenia fabryki),
25.02.25 - w transporcie, Toton (po 3h od poprzedniego statusu)
Pewnie teraz na chwilę się zatrzyma czekając na transport do Francji.
3.03.25 - wyjechał z Toton (cofnął się na mapce do Derbyshire)
4.03.25 - Onnaing, Francja
4.03.25 - po kilkudziesięciu minutach pojechał do Czech (cofnięcie do Toton).
7.03.25 - Kolin, Czechy
Co ciekawe po dojechaniu do Czech znikło mi zdjęcie poglądowe auta ze strony i wyświetla się tylko szary obrys :D.

Offline apete

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4048 dnia: 08 Marca 2025, 02:37:36 »
7.03.25 - Kolin, Czechy
Co ciekawe po dojechaniu do Czech znikło mi zdjęcie poglądowe auta ze strony i wyświetla się tylko szary obrys :D.
Moje auto również już wyprodukowane i jedzie śladami Twojego. Wczoraj wyjechało do Czech, bo z Onnaing cofnęło się do Toton. W Onnaing było ledwie kilkadziesiąt minut.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2025, 02:40:13 wysłana przez apete »

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4049 dnia: 08 Marca 2025, 21:23:35 »
7.03.25 - Kolin, Czechy
Moje auto również już wyprodukowane i jedzie śladami Twojego. Wczoraj wyjechało do Czech, bo z Onnaing cofnęło się do Toton. W Onnaing było ledwie kilkadziesiąt minut.

A to pewnie do Mszczonowa dojadą razem, bo przez weekend moje raczej nie ruszy :).

A tak z ciekawości, renegocjował ktoś cenę po wejściu nowego cennika? Bo mój model potaniał o 8 tysięcy względem umowy, więc zastanawiam się, czy da się coś z tym zrobić jeszcze. Gość w salonie wspominał, żeby leasing brać dopiero jak samochód przyjedzie do Polski, bo może będzie jakaś promocja - no i tak się stało.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl