Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1034717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #4065 dnia: 24 Marca 2025, 09:05:50 »
28.10.24 - zamówienie i przetwarzanie zamówienia.
24.01.25 - przetwarzanie zamówienia
23.02.25 - produkcja
25.02.25 - opuszczenie fabryki,
25.02.25 - w transporcie, Derbyshire (po godzinie od opuszczenia fabryki),
25.02.25 - w transporcie, Toton (po 3h od poprzedniego statusu)
Pewnie teraz na chwilę się zatrzyma czekając na transport do Francji.
3.03.25 - wyjechał z Toton (cofnął się na mapce do Derbyshire)
4.03.25 - Onnaing, Francja
4.03.25 - po kilkudziesięciu minutach pojechał do Czech (cofnięcie do Toton).
7.03.25 - Kolin, Czechy
17.03 - Mszczonów, Polska
22.03 - cofnięcie do Kolin.
Podejrzewam, że samochód jest już u dealera, niestety mogę tylko podejrzewać, bo wyciągnąć jakąkolwiek informację od dealera to chyba cud. Nikt nic nie wie, mam śledzić informacje w aplikacji, czy dotarł, kiedy będzie gotowy do odbioru - nikt nie jest w stanie powiedzieć - mam czekać na telefon. Wydawało mi się, że to w interesie salonu, żeby klient wiedział na kiedy ma się przygotować na odbiór, ale najwyraźniej się myliłem :).

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4066 dnia: 24 Marca 2025, 09:18:01 »
28.10.24 - zamówienie i przetwarzanie zamówienia.
24.01.25 - przetwarzanie zamówienia
23.02.25 - produkcja
25.02.25 - opuszczenie fabryki,
25.02.25 - w transporcie, Derbyshire (po godzinie od opuszczenia fabryki),
25.02.25 - w transporcie, Toton (po 3h od poprzedniego statusu)
Pewnie teraz na chwilę się zatrzyma czekając na transport do Francji.
3.03.25 - wyjechał z Toton (cofnął się na mapce do Derbyshire)
4.03.25 - Onnaing, Francja
4.03.25 - po kilkudziesięciu minutach pojechał do Czech (cofnięcie do Toton).
7.03.25 - Kolin, Czechy
17.03 - Mszczonów, Polska
22.03 - cofnięcie do Kolin.
Podejrzewam, że samochód jest już u dealera, niestety mogę tylko podejrzewać, bo wyciągnąć jakąkolwiek informację od dealera to chyba cud. Nikt nic nie wie, mam śledzić informacje w aplikacji, czy dotarł, kiedy będzie gotowy do odbioru - nikt nie jest w stanie powiedzieć - mam czekać na telefon. Wydawało mi się, że to w interesie salonu, żeby klient wiedział na kiedy ma się przygotować na odbiór, ale najwyraźniej się myliłem :).
Co im to zmienia tak szczerze? Przecież nie będą trzymać auta jak gotowe, parking zajmuje. Będzie to będzie, nikt nic nie zyska na dodatkowym trzymaniu auta na jakimś etapie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Trulying

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #4067 dnia: 24 Marca 2025, 09:27:27 »
Im zmienia niewiele, natomiast mi całkiem dużo. Muszę podjechać 300 km do salonu, więc jakiś dzień muszę zostawić sobie wolny od klientów, ciężko to zaplanować, jeśli nie wiadomo kiedy będzie odbiór.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #4068 dnia: 24 Marca 2025, 10:50:20 »
Kurczę. A mi mija dzisiaj 3 tyg od momentu zamówienia auta z placu. Ciagle cisza.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4069 dnia: 24 Marca 2025, 10:51:09 »
Kurczę. A mi mija dzisiaj 3 tyg od momentu zamówienia auta z placu. Ciagle cisza.
W jakim kraju jest ten plac, bo nie ma gwarancji że w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline apete

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4070 dnia: 24 Marca 2025, 12:57:53 »
Im zmienia niewiele, natomiast mi całkiem dużo. Muszę podjechać 300 km do salonu, więc jakiś dzień muszę zostawić sobie wolny od klientów, ciężko to zaplanować, jeśli nie wiadomo kiedy będzie odbiór.
Mój też już w Mszczonowie, więc pewnie lada dzień ruszy do salonu.

Zakładam, że jak auto do salonu trafi to będą chcieli je szybko wypchnąć. Bo przynajmniej w moim salonie plac wydaje się mały i jak byliśmy jesienią składać zamówienia to ledwo było gdzie zaparkować.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4071 dnia: 25 Marca 2025, 08:24:21 »
W jakim kraju jest ten plac, bo nie ma gwarancji że w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chyba w Albanii :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4072 dnia: 25 Marca 2025, 08:33:15 »
Może przypominaj o sobie najlepiej telefonicznie a jeszcze lepiej osobiście :-) szybciej się znajdzie auto i plac :-)

Taka luźna propozycja bo zamówienie możliwe że przyjmował typowy przedstawiciel pokolenia "Z" czyli "A" ameba i mu AI + TikTak pomyliły coś, zamiast pójść do pracy w salonie Skody wszedł do salonu Toyoty "ale też było fajnie"  :grin:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4073 dnia: 25 Marca 2025, 08:35:04 »
Sprzedawca chyba w miarę ok :) zastanawiam się dlaczego dostałem FV z 7dniowym terminem zapłaty skoro auta jeszcze nie było na parkingu u dilera. Pierwszy raz coś takiego miało miejsce.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4074 dnia: 25 Marca 2025, 08:47:19 »
Ja dostałem FV dopiero jak auto przyjechało do dealera. Wtedy pojechałem je zobaczyć i dopiero opłaciłem.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline apete

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4075 dnia: 25 Marca 2025, 15:37:12 »
Sprzedawca chyba w miarę ok :) zastanawiam się dlaczego dostałem FV z 7dniowym terminem zapłaty skoro auta jeszcze nie było na parkingu u dilera. Pierwszy raz coś takiego miało miejsce.
Moje auto na parkingu centralnym w Mszczonowie, a faktura z 14 dniowym terminem zapłaty. Więc to chyba standard.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2025, 15:49:38 wysłana przez apete »

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #4076 dnia: 25 Marca 2025, 15:54:29 »
No chyba nie ok. Jak kupujesz auto jako osoba fizyczna to spoko lecz schody mogą się zacząć jak bierzesz na firmę i zapłacisz fakturę przed odebraniem auta i się okaże, że jest uszkodzone ( zjeżdżał z lawety i uszkodzili podwozie, odpryski, porysowany lakier, wgniota itd.). Nigdy nie praktykowałem takich zagrań. Auto przyjedzie do dilera, umów się i obejrzyj i jak wszystko będzie ok to robisz przelew i na drugi dzień odbierasz choć wszystkiego nie jesteś w stanie wychwycić ale podstawy jak zmierzenie lakieru i obejrzenie podwozia, szyb. Jak swoje odbierałem to właśnie tak robiłem a i tak maskę miałem porysowaną przez brudną szmatę bo w dniu odbioru myli choć dzień wcześniej prosiłem aby go nie myli.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4077 dnia: 25 Marca 2025, 16:03:43 »
No chyba nie ok. Jak kupujesz auto jako osoba fizyczna to spoko lecz schody mogą się zacząć jak bierzesz na firmę i zapłacisz fakturę przed odebraniem auta i się okaże, że jest uszkodzone ( zjeżdżał z lawety i uszkodzili podwozie, odpryski, porysowany lakier, wgniota itd.). Nigdy nie praktykowałem takich zagrań. Auto przyjedzie do dilera, umów się i obejrzyj i jak wszystko będzie ok to robisz przelew i na drugi dzień odbierasz choć wszystkiego nie jesteś w stanie wychwycić ale podstawy jak zmierzenie lakieru i obejrzenie podwozia, szyb. Jak swoje odbierałem to właśnie tak robiłem a i tak maskę miałem porysowaną przez brudną szmatę bo w dniu odbioru myli choć dzień wcześniej prosiłem aby go nie myli.
Myślę że warto mierzyć siły na zamiary, w ASO pracują takie fleje, pod przywództwem jeszcze większych patałachów że wystarczy po prostu się przyjrzeć na spokojnie i jak widziałeś już trochę aut to zauważysz że coś jest nie tak jak powinno być. Ile razy patrzę na te ich robotę to widzę kolejne niedoskonałości, no myślę że jak bardzo by chcieli to i tak by nie ukryli że coś robili.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #4078 dnia: 25 Marca 2025, 19:10:59 »
Akurat mam sąsiada mechanika w Aso Toyota i nasłuchałem się jego opowieści jak auta zjeżdżają z lawet i jest to niestety duży odsetek aut które przywalą podwoziem lecz nikt się tym nie przejmuje bo 80% zakupionych aut to flota i tam autami nikt się nie przejmuje bo zjazd, rejestracja i flota zabiera a biedny Kowalski na tym traci bo nikt mu prawdy nie powie jak coś się stanie ( np. połamana osłona itd. ) a potem na przeglądzie dowiadujesz się ''ma Pan połamaną osłonę''. Sam byłem świadkiem jak odbierałem auto a stały jeszcze 3 na wydawce to przyszedł Pan w kombinezoniku i sru szmatką po felgach i karoserii. Ręce opadają. Dlatego oglądałem auto dokładnie z żądaniem wjechania na podnośnik, sprawdzam miernikiem lakier, świecę sobie lampką inspekcyjną, wszystko sobie spokojnie oglądam  bo jest to mój czas i sapanie sprzedawcy, że ma jeszcze kilka aut dzisiaj do wydania na mnie nie działa. I co auto obejrzałem i poprosiłem aby go nie myć i na drugi dzień przychodzę po odbiór a tu auto umyte i swirle na masce, w środku pełno tłustych odcisków łap i paluchów ale wlepa Numer 1 na Świecie jest. :)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2025, 19:15:47 wysłana przez ostry2407 »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4079 dnia: 26 Marca 2025, 15:37:07 »
Moje czekanie dobiega końca. Cofnięto do Słowenii i był telefon od sprzedawcy ze samochod dzisiaj będzie. Odbiór piątek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl