Autor Wątek: koło zapasowe dojazdowe 17"  (Przeczytany 9391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
koło zapasowe dojazdowe 17"
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Grudnia 2023, 13:39:03 »
Masz 3 opcje:
- dojazdówka
- pełnowymiarowy zapas
- Assistance
Dojazdówka ma uproszczony bieżnik, pełnowymiarowe koło ma taki jaki założysz.
Zestaw naprawczy jest dobry przy zwykłym gwoździu

W takiej sytuacji nie pomoże.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2023, 13:40:34 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: koło zapasowe dojazdowe 17"
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Grudnia 2023, 17:15:05 »
Cześć, za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżamy z Żoną na Święta. Do przejechania 3/4 Polski, mamy Aurisa II w hybrydzie, koła Alu 17 cali. Niestety nie mamy koła zapasowego, tylko zestaw naprawczy, a wczoraj na spotkaniu rodzinnym nastraszyli nas, że taki zestaw jest do niczego.
Z tego, co tu czytam, to nie warto kupować dojazdówki w ASO. O co jednak zadbać np. przy zakupie na allegro czy olx? Jak z bieżnikiem? Zapasówki mają opony całoroczne?

- pełnowymiarowy zapas
Mam (nie hybryde) Auris II z 2013 roku wersję Premium+ Comfort, jest w niej bagażnik z podwójną podłogą i do niej nie wejdzie pełnowymiarowe koło przez podpórkę na półkę. Musiałem kupić koło dojazdowe jest ono węższe od koła pełnowymiarowego i zmieści się pod tą podpurkę. Jaką ty masz wersję Aurisa II to nie wiem więc sprawdź z tą podłogą bagażnika.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2023, 17:16:54 wysłana przez Pazurek »
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline Sauron88

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris 2
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Grudnia 2023, 17:27:55 »
Dziękuję za odpowiedzi. Mamy podwójne dno, sprawdzę dokładnie jak to wygląda "za dnia", ale pewnie będziemy decydować się na dojazdówkę. Muszę też sprawdzić dokładnie wersję auta, bo nawet na polisie AC nie mogę tego znaleźć... Kojarzy mi się Prwstige+, w każdym razie jest bogato wyposażona. Nie ma chyba tylko dwustrfowej klimy i nawigacji.

PS jak to jest z homologacją kół w hybryda h? W ASO nam mówili, że do hybrydy tylko 17 cali, a szczerze wolałbym 16, przynajmniej na zimę...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Grudnia 2023, 17:32:36 »
Zgodnie z przepisami musi zgadzać się średnica koła, nie haczyć o nadkola a czoło bieżnika być schowane w nadkolu. Na oponeo znajdź kalkulator opon i dobierzesz zamienniki. Ciebie  homologacja nie ogranicza.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Grudnia 2023, 19:51:27 »
W Google wpisz frazę toyodiy vin, a następnie na otwartej stronie nr vin samochodu. Pojawią się podstawowe informacje o samochodzie, w tym jego wersja.

Offline Sauron88

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris 2
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Grudnia 2023, 20:39:51 »
Dzięki! Zrobię to jutro z kompa.
Ciebie  homologacja nie ogranicza.
Tzn., że Auris II w hybrydzie może być na baloniastych 16" czy nawet 15"????? Gdy przy zakupie samochodu chcieliśmy zmienić koła i opony z 17 na 16 cali dowiedzieliśmy, że tylko na własne ryzyko, tj. Autocasco nie zadziała w razie szkody, bo mamy "niehomologowane koła do tego modelu". Jeszcze nalegali, żeby ubezpieczenie kupić u nich za większą kasę, ale niby dorzucają nowe zimówki 17"... Wolałbym tańszą (ale ta samą polisę) gdzie indziej, bez "bonusy" w post i tych opon i zaoszczędzoną kasę zainwestować w 16" za dopłatą... Ech...

PS mamy wersję Dynamic (hatchtback)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Grudnia 2023, 21:04:14 »
Jeżeli chodzi o AC to trzeba sprawdzić zapisy OWU danego towarzystwa. Przy AC może być takie zastrzeżenie- ale ja z takim się nie spotkałem. W OC takowego zapisu być nie może. W ASO często wciskali ciemnotę abyś kupił od nich koła zimowe mówiąc, że tylko oni mają koła homologowane. Tymczasem każda opona musi być homologowaną - podobnie jak żarówka. Jednak ani jedno ani drugie nie jest homologowane na wyłączność. Możesz wymienić żarówki na dowolnej marki, podobnie opony czy felgi. Muszą one spełniać pewne fizyczne ograniczenia. W szczególności felga 16 raczej nie wejdzie jeżeli zacisk hamulcowy jest pod felgę siedemnastkę. Ale jeżeli mniejsza felga fizycznie się zmieści i spełnione są inne warunki to spełnia wymogi dopuszczenia pojazdów do ruchu i jest legalne. Homologacja to dokument dopuszczający do sprzedaży przez producenta. Wymagania techniczne dopuszczenia do ruchu to nie to samo co homologacja. Producent/importer nie może sprzedać Ci samochodu niezgodnego z homologacją, dlatego wszystkie doposażenia w akcesoria robione są PO wystawieniu faktury sprzedażowej a czasem po rejestracji. Wtedy możesz w samochodzie zmiejiać co Ci się podoba nie patrząc na homologację tylko na warunki techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Grudnia 2023, 23:25:30 »
Do Corolli Sedan 1,5 Comfort + Style + Tech oryginalnie na 225/45 R 17 na felgach 7,5 J 17 założyłem na zimę 205/55 R 16 na felgach 7 J 16. Zgodnie z tabelą zamienników rozmiarów opon. I zgodnie z rozmiarem dla wersji beż Style.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Grudnia 2023, 09:45:21 »
15" przy fabrycznych 17" może nie wejść, ale 16" jak najbardziej - mam zimówki na 16" i się mieści wszystko.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Grudnia 2023, 11:05:03 »
Ja podałem przykładowo. Nie wiem konkretnie jakie felgi pasują lub nie w Corolli.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Grudnia 2023, 11:36:01 »
Wg instrukcji od 15 do 18 cali.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl