Witam
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania. Dużo mi to pomogło i na chwilę obecną szala przechyla się ku silnikowi 1.8. Zależy mi na niezawodności, również, dlatego wybrałem Toyotę. Trafną sugestią była wątpliwości (moje również po przemyśleniu), co do filtra GPF, a mianowicie jak będzie on sprawował się z silnikiem, który ciągle się gasi i odpala ? hmm ciekawe. Jeśli chodzi o spalanie to powiem szczerze, że litr w lewo lub w prawo przy tak niskim spalaniu chyba nie jest dla mnie większym problemem. Bardziej obawiam się czy moc dla mnie była wystarczająca, bo ciężko to stwierdzić po jeździe testowej. Całe szczęście Trójmieście pojawiły się auta na minuty z silnikiem 1.8 Hybrid w Corolli, wezmę sobie i przetestuje.
Mam jeszcze kilka pytań może ktoś odpowie.
1. Gdzieś na forum wyczytałem, że 1.8 w trybie żeglowania do 100 -115 czy ktoś to potwierdza?
2. Czy ktoś orientuje się czy Apple Car Play trafi do obecnie zakupionych modeli czy trzeba czekać na jakiś nowy system multimedialny?
3. Czy jeśli dokupię koło dojazdowe to otrzymam też lewarek i klucz?
4. I pytanie na które nikt nie odpowiedział, może ja mam ucho pianisty ale jednak zadam je ponownie:
Podczas testów denerwował mnie dźwięk silnika przy 1,5 obrotów, maiłem wrażenie bulgotania, też to słyszycie? A silnik bardzo lubi właśnie pracować przy tej wartości obrotów.
A z pytań rodem z ciekawości. Pytanie do osób, które zakupiły Toyotę. Co was przekonało, że akurat Toyota? Mnie osobiście tylko to, że silnik hybrydowy w dodatku niezawodny oraz w miarę jeżdżący. Uwielbiam miękkość jazdy hybrydą i uwielbiam patrzeć, z jaką gracją Moja żona pokonuje ronda i jeździ w korku. Wcześniej mieliśmy Aurisa 1,3 i jak widziałem jak ona się w nim męczy to aż ja byłem zmęczony, przyznam, że ja również się nim męczyłem (chyba najgorszy samochód, jaki miałem).
I jeszcze jedno pytanie, co rozważaliście za marki oprócz Toyoty i czy były to auta ze skrzyniami typu DCT lub DSG? Co myślicie o ich niezawodności? A może ktoś żałuje, że kupił Toyotę?
Z góry dziękuje za zainteresowanie wątkiem i czekam na kolejne wypowiedzi.