Autor Wątek: Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0  (Przeczytany 64541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dylemat przed zakupem 1,8 czy 2.0
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Sierpnia 2019, 12:16:31 »
Druga sprawa - auto zimne nie przechodzi po kilku sekundach w tryb benzynowy jak w 1.8.
Corolla Hybrid 1.8 nie ma domyślnego trybu eV przy uruchomieniu?  Nawet jeśli to przecież wystarczy go wybrać.

chyba się nie rozumiemy. W 2.0 nie musisz mieć baterii na minimum pół stanu lub więcej by jechać  w trybie EV przez jego wymuszenie. I na tym polega ta różnica 2.0 vs. 1.8. Ja z 3 kreskami baterii jestem w stanie jechać na prądzie na zimnym silniku przez 1-2 minuty. O żeglowaniu przy 110-115 km/h nie wspominam już nawet. 
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Sierpnia 2019, 12:24:33 »
Nie słuchaj osób, które twierdzą, że 2.0 spali ci 2 litry więcej.
W międzyczasie nazbierało się trochę danych na spiritmonitor i tam już widać, że 2.0 spala średnio o 0.6-0,7 l/100 km więcej od 1.8.  Podkreślam - średnio, i to są Niemcy, gdzie się dość ściśle przestrzega przepisów a hybrydy Toyoty kupują głównie entuzjaści ekojazdy...

średnio może być więcej ok. 0,5l/100 km. Ja po raz nasty próbuję Ci wyjaśnić, że w mieście nie jest gorzej a nawet lepiej niż w 1.8 HSD Auris. Wg mnie jakbym nawet miał mieć spalanie o 0,5 litra wyższe, to 122 KM vs. 180 KM jest tego warte. Ale powtórzę się - nie katuję się jazdą o kropelce ,a czerpie radość z jazdy na podobnym poziomie spalania. I co przyznałem, przy prędkościach autostradowych widzę tę różnicę na niekorzyść 2.0 - potwierdzam, tu kłania się aerodynamika głownie w postaci wyższego CX. Choc kolega Pertyn odbył jazdę Warszawa-Gdańsk-Warszawa z bardzo mocno wciśnięta nogą w podłogę i był zachwycony jak mało podczas tak dynamicznej jazdy spaliła mu wersja 2.0 - film na YT "pertyn ględzi".   
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2019, 12:27:59 wysłana przez don_pazurro »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Sierpnia 2019, 12:35:52 »
Ja po raz nasty próbuję Ci wyjaśnić, że w mieście nie jest gorzej a nawet lepiej niż w 1.8 HSD Auris.
Chciałbym nieśmiało zauważyć, że to już inny wątek i tu porównujemy Corolle HSD 1.8 z 2.0

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Sierpnia 2019, 12:46:12 »
Ja po raz nasty próbuję Ci wyjaśnić, że w mieście nie jest gorzej a nawet lepiej niż w 1.8 HSD Auris.
Chciałbym nieśmiało zauważyć, że to już inny wątek i tu porównujemy Corolle HSD 1.8 z 2.0
fakt., balansowałem z obydwoma napędami, bo nie mam się jak odnieść do 1.8 w nowej Corolii, bo nią zwyczajnie nie jeździłem, ale znam napęd zarówno z Priusa jak i CH-R. Ale nie zmienia to faktu, że 1.8 122 KM w Corolli nie będzie spalać w mieście znacząco mniej niż 2.0  z powodów o jakich pisałem. Różnica sięgnie może 0,5l w mieście. Zresztą producent widzi to podobnie wg nowych norm jakie teraz się podaje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Sierpnia 2019, 13:28:39 »
nie mam się jak odnieść do 1.8 w nowej Corolii, bo nią zwyczajnie nie jeździłem, ale znam napęd zarówno z Priusa jak i CH-R.
Tylko że to nie jest "ten sam" napęd.  C-HR ma baterię NiMH 1.3 kWh 201,6 V, czyli bardzo podobną lub taką samą jak Auris Hybrid.  Corolla Hybrid 1.8 ma baterię Li-Ion 0,75 kWh (mniejszą bo Li-Ion ma znacznie większy zakres użyteczny od NiMH).

Wg Toyota UK https://blog.toyota.co.uk/explore-the-new-2019-toyota-corolla-powertrains :
"Hi, as the 2.0 Hybrid has a greater battery capacity than the 1.8 can it go further on electric only?
Thanks

REPLY
TOYOTA UK May 20, 2019 at 11:53
Hi Craig,

No, both vehicles will travel the same distance in electric only, which is approximately 50% of the journey."

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Sierpnia 2019, 14:08:16 »
Cytat: don_pazurro w Dzisiaj o 11:03:09Druga sprawa - auto zimne nie przechodzi po kilku sekundach w tryb benzynowy jak w 1.8.Corolla Hybrid 1.8 nie ma domyślnego trybu eV przy uruchomieniu?  Nawet jeśli to przecież wystarczy go wybrać.chyba się nie rozumiemy. W 2.0 nie musisz mieć baterii na minimum pół stanu lub więcej by jechać  w trybie EV przez jego wymuszenie. I na tym polega ta różnica 2.0 vs. 1.8. Ja z 3 kreskami baterii jestem w stanie jechać na prądzie na zimnym silniku przez 1-2 minuty. O żeglowaniu przy 110-115 km/h nie wspominam już nawet. 

Mój C-HR 1.8 nawet na 3 kreskach baterii nie odpala silnika spalinowego i można jechać przez ok 2 minuty, chyba że jest kilka stopni na zewnątrz.
Natomiast mój były Prius III 1.8 z 2009 r. po dłuższym postoju za każdym razem po kilku sekundach odpalał silnik spalinowy niezależnie od temperatury na zewnątrz i naładowania akumulatora.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Sierpnia 2019, 14:47:28 »
No, both vehicles will travel the same distance in electric only, which is approximately 50% of the journey."

a gdzie i kiedy ja twierdziłem ,że 2.0 pokona większy dystans niż 1.8? Z racji większej baterii i co za tym idzie potencjału jazdy na EV, w 2.0 możliwa jest jazda w trybie elektrycznym w dużo szerszym zakresie prędkości, a przede wszystkim tryb czysto elektryczny nie włącza się tak szybko jak w 1.8. To moim zdaniem kompensuje różnice mocy, że spalanie wersji 2.0 jest w warunkach stricte miejskich bardzo zbliżone do 1.8. I tyle w temacie. Nie ma co tu się więcej rozwodzić.   

Offline tezar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Sierpnia 2019, 16:57:31 »
Witam

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania. Dużo mi to pomogło i na chwilę obecną szala przechyla się ku silnikowi 1.8. Zależy mi na niezawodności, również, dlatego wybrałem Toyotę. Trafną sugestią była wątpliwości (moje również po przemyśleniu), co do filtra GPF, a mianowicie jak będzie on sprawował się z silnikiem, który ciągle się gasi i odpala ? hmm ciekawe. Jeśli chodzi o spalanie to powiem szczerze, że litr w lewo lub w prawo przy tak niskim spalaniu chyba nie jest dla mnie większym problemem. Bardziej obawiam się czy moc dla mnie była wystarczająca, bo ciężko to stwierdzić po jeździe testowej. Całe szczęście Trójmieście pojawiły się auta na minuty z silnikiem 1.8 Hybrid w Corolli, wezmę sobie i przetestuje.

Mam jeszcze kilka pytań może ktoś odpowie.

1. Gdzieś na forum wyczytałem, że 1.8 w trybie żeglowania do 100 -115 czy ktoś to potwierdza?
2. Czy ktoś orientuje się czy Apple Car Play trafi do obecnie zakupionych modeli czy trzeba czekać na jakiś nowy system multimedialny?
3. Czy jeśli dokupię koło dojazdowe to otrzymam też lewarek i klucz?
4. I pytanie na które nikt nie odpowiedział, może ja mam ucho pianisty ale jednak zadam je ponownie:
Podczas testów denerwował mnie dźwięk silnika przy 1,5 obrotów, maiłem wrażenie bulgotania, też to słyszycie? A silnik bardzo lubi właśnie pracować przy tej wartości obrotów.

A z pytań rodem z ciekawości. Pytanie do osób, które zakupiły Toyotę. Co was przekonało, że akurat Toyota? Mnie osobiście tylko to, że silnik hybrydowy w dodatku niezawodny oraz w miarę jeżdżący. Uwielbiam miękkość jazdy hybrydą i uwielbiam patrzeć, z jaką gracją Moja żona pokonuje ronda i jeździ w korku. Wcześniej mieliśmy Aurisa 1,3 i jak widziałem jak ona się w nim męczy to aż ja byłem zmęczony, przyznam, że ja również się nim męczyłem (chyba najgorszy samochód, jaki miałem).

I jeszcze jedno pytanie, co rozważaliście za marki oprócz Toyoty i czy były to auta ze skrzyniami typu DCT lub DSG? Co myślicie o ich niezawodności? A może ktoś żałuje, że kupił Toyotę?
Z góry dziękuje za zainteresowanie wątkiem i czekam na kolejne wypowiedzi.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Sierpnia 2019, 21:00:11 »
Mam 1.8 sedan i nie przejechałem wiele, bo nieco ponad 1100 km, ale się wypowiem. Po mieście spalanie mam na poziomie 4-4,4 l. W trasie na wakacje z wypchanym bagażami samochodem na S7 na trasie 595 km z włączonym tempomatem na 130 km/h (przez ponad 200 km) spalił wg komputera 5,4 l/100 km, ale wg moich obliczeń było to 6 l. Co do jazdy na samym ev, to max. prędkość z jaką jechałem to było 101 km/h. Silnik jest dość głośny jak dla mnie (w porównaniu z Corollą IX generacji z silnikiem 1.6). Co do świateł led, to nie wiem jak się spisują, bo się na tym nie znam????. Wsiadam i ma dobrze działać. Mam wersję comfort + pakiet tech ze style i żałuje, że nie wziąłem najwyższej wersji z pakietem vip. Wg mnie autko godne polecenia. Samochodem z 2.0 nie jeździłem, bo jestem spokojnym kierowcą.
A co przekonało? Od 1996 roku mam w rodzinie Toyoty Corolle. Mojej 23 letniej nie sprzedam nigdy, 11sto letnia poszła w rozliczeniu za hybrydę. Trochę szkoda, ale nie widzę sensu posiadania trzech samochodów jako jeden kierowca. A tak jeżdżę na zmianę - tydzień jednym, tydzień drugim. Następne auto to też będzie Toyota (może kiedyś lexus ;) ).
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2019, 21:05:30 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Sierpnia 2019, 23:27:40 »
Co do jazdy na samym ev, to max. prędkość z jaką jechałem to było 101 km/h.
Mnie dzisiaj w Toyocie zeznali że 1.8 maksymalnie ok. 75 na eV rozwija. A tu jest test Corolli 1.8 TS gdzie napisano że tryb eV jest dostępny do 115 km/h: https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-corolla-2019-test-pierwsza-jazda/

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Sierpnia 2019, 08:37:54 »
tu jest test Corolli 1.8 TS gdzie napisano że tryb eV jest dostępny do 115 km/h: https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-corolla-2019-test-pierwsza-jazda/
Wrzucanie artykułów ze spidersweb dotyczących samochodów powinno byc karane ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Sierpnia 2019, 09:54:16 »
Wrzucanie artykułów ze spidersweb dotyczących samochodów powinno byc karane
To się wpisuje w ogólną kondycję dziennikarstwa, czy raczej tego co z niego zostało...  No i zdecydowanie tak, należy karać Klienta a nie dostawcę ;-)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Sierpnia 2019, 10:08:52 »
Mam taki sam problem 1.8 czy 2.0. auto będzie jako Taxi. Co o tym myślicie?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Sierpnia 2019, 10:47:49 »
Taxi to oczywiście 1,8 plus gaz.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Sierpnia 2019, 11:08:52 »
Co do jazdy na samym ev, to max. prędkość z jaką jechałem to było 101 km/h.
Mnie dzisiaj w Toyocie zeznali że 1.8 maksymalnie ok. 75 na eV rozwija. A tu jest test Corolli 1.8 TS gdzie napisano że tryb eV jest dostępny do 115 km/h: https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-corolla-2019-test-pierwsza-jazda/
Nie wiem co mówią, ale raczej chyba to 115 jest prawidłowe. Wiadomo, że nie rozpędzam się do 115 na ev tylko benzynowo i potem puszczam gaz i znów naciskam. Jak auto dobrze rozpędzone, to na ev utrzyma prędkość.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl