Witam !
Jestem po jeździe Corolla 1.8 i 2.0
moja opinia jest TYLKO moim odczuciem
zacznę od 1.8:
1.Całkiem przyzwoity napęd. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić.
2.Do spokojnej jazdy w zupełności wystarczy a i może pokazać koci pazur. zbiera się poprawnie. od najniższych prędkości - żwawo .
3.Silnik co prawda jest trochę głośniejszy (taki metaliczny dźwięk) i dostaje trochę zadyszki przy wyższych prędkościach i (obrotów) powyżej 70-80 km lub przy pedał w podłodze ale dramatu nie ma. Byłem pozytywnie zaskoczony. Czuć ze ma 122 KM
4. Niemniej w sytuacjach awaryjnych odpuścił bym pewne manewry lub wykonywał je z duszą na ramieniu.
2.0:
1. Pierwsze co mi przyszło na myśl JEST MOC. Aż zanadto
2.Ten silnik wydaje piękna barwę (bulgocze jak V6 albo ja mam coś ze słuchem

).
3. Cały czas miałem ochotę przyciskać pedał gazu więcej i więcej .
4. wykonywanie manewrów drogowych jest śmiesznie łatwe i w miarę bezpieczne.
5. Prowadzenie tego samochodu to czysta przyjemność i frajda
6. 2.0 to silnik bez kompromisów - szalejesz - płacisz więcej. Jedziesz Jak działkowiec płacisz mniej.
Spalanie testowanych silników:
droga przebyta około 4-5 km przy zimnych silnikach spod salonu.
1.8- 7.0 l/km
2.0 -7,6 l/100 km
Posumowanie 1 :
1.8 to fajna jednostka dla mega oszczędzających (gaz). Dynamika bez zarzutu. Da się tym jeździć i ma trochę nuty dynamizmu
2.0 . JEST MOC
Podsumowanie 2.
Mój Portfel..Wybrał .....................
Executiwe 2.0+Navi (lubię ta prosta i siermiężną Nawigacje

)+lakier metalic + chlapacze , matę w bagażniku+ ochrona tylnego zderzaka
Dealer dodał gratis koło dojazdowe i autoalarm. Nie zapomniał też o fajnym rabacie

P.s moja opinia jest moim subiektywnym odczuciem
dziękuje koledzy za pomoc w podjęciu decyzji
Pozdrawiam
p.s
dla tych co maja zestaw naprawczy: czujnik ciśnienia to 200 zł. Montaż i kalibracja ( dealer nie chciał mi powiedzieć) pewnie z 300-400 zł. Oponę da siu naprawić (ponoć nie chętnie ) koszt 150 zł. razem 750 zł (dane nie potwierdzone !!!!!!!!!!!!!!!)