Autor Wątek: Wideorejestrator plus Powerbank  (Przeczytany 56562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pshybysz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CharlesNib
Odp: Wideorejestrator plus Powerbank
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Marca 2020, 14:21:35 »
Czy ktoś kto montował wideo-rejestrator sam chciałby pochwalić się jak to najlepiej zrobić?

W moim poprzednim aucie gdzie wtyczka zapalniczki była normalnie pod deską rozdzielczą pociągnąłem kabel po słupkach i tyle.
W Corollce gniazdo jest w podłokietniku i ciągnąć tam kabel to już za dużo.

Z kolei jak rozmawiałem z ASO (póki co jednym) to stwierdzili, że montaż kamerki owszem, ale zazwyczaj trwa to ~2h, a za godzinę biorą 300zł.
Więc trochę średnio mi się uśmiecha wydać tyle kasy.
Najfajniej by było poznać tę opcję z wpięciem się do bezpieczników, ale jak kable pociągnąć? Czy potem nie trzeba czegoś przestawiać - przecież elektryka w autach wyżyłowana jest na maksimum?

Nie znam się na takich sprawach za bardzo, więc potrzebowałbym jakiejś bardziej szczegółowej instrukcji :)

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Marca 2020, 21:11:48 »
Może z tego tematu zaczerpniesz wiedzę?
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45868.0.html
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Kwietnia 2020, 22:49:00 »

Tylko na tym kropkowanym przyssawka nie trzyma
Dlatego zastosowalem cos takiego
https://allegro.pl/oferta/podkladka-zelowa-pod-uchwyt-iottie-dashboard-pad-8101410406?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

A taśma dwustronnie klejąca by się nie nadała?
https://www.3mpolska.pl/3M/pl_PL/firma-pl/all-3m-products/~/Wszystkie-produkty-3M/Transport/Ta%C5%9Bmy-i-kleje/Ta%C5%9Bmy-i-Kleje-Przemys%C5%82owe/Ta%C5%9Bmy-dwustronne/?N=5002385+8709962+8710676+8711017+8713638+8719120&rt=r3

Pewnie by sie nadala ale nie chcialem kleju. Podkladka ma zel ktory odchodzi nawet po kilku latach bez pozostawiania sladu. W poprzednim samochodzie jezdzila 3 lata i jest to ta sama podkladka ktora uzywam teraz.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Lipca 2020, 20:36:36 »
Planuje zakup kamerki VANTRUE N4 3CH i chciałabym podpytać o kamerę na tylnej szybie. W tym wątku było wspomniane o zakłóceniach radia w sedanie. Czy problem nadal występuje? Dodatkowo chciałbym podpytać czy ktoś montując kamerkę w sedanie - przód tył może podzielić się zdjęciami jak i gdzie ukrył kabel. W ASO chcą 400 zł za założenie. Wolał bym spotkać się z kimś w Wawie kto sam to robił i za dobrą butelkę zrobić to razem z nim niż nabijać im kasę.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2020, 20:44:24 wysłana przez Portowiec »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 08 Lipca 2020, 20:48:19 »
W moim poprzednim aucie gdzie wtyczka zapalniczki była normalnie pod deską rozdzielczą pociągnąłem kabel po słupkach i tyle.
Kup sobie kabel do zasilania kamery wpinany do portu OBDII. Dodatkowo będziesz mógł uruchomić bezpieczny dla akumulatora tryb parkingowy. Np. taki https://www.aliexpress.com/item/-/4000986705500.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.71552e0ebXmaqq

« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2020, 20:50:13 wysłana przez mariuszs »

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Lipca 2020, 20:57:15 »
Kup sobie kabel do zasilania kamery wpinany do portu OBDII. Dodatkowo będziesz mógł uruchomić bezpieczny dla akumulatora tryb parkingowy. Np. taki https://www.aliexpress.com/item/-/4000986705500.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.71552e0ebXmaqq

Znalazłem dedykowany produkt do tej kamery https://www.vantrue.net/Goods/detail/gid/76.html
Gdzieś czytałem że podpięcie w ten sposób zasilania do OBDII może powodować błędy. Ktoś może się wypowiedzieć?
Czy Kolega ma tak podłączony kamerkę?
No i ta kamera z tyłu. Czy uda mi się przeciągnąć kabel po podsufitce?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Lipca 2020, 21:22:36 »
Tak, mam ten kabel i podpiętą kamerkę Viofo A119 v3 z trybem parkingowym. Wszystko działa idealnie. Co najważniejsze kabelek odcina kamerę jak napięcie na akumulatorze jest za niskie. Pewnie najlepiej jest wpiąć się w skrzynkę bezpieczników, ale trzeba wiedzieć w który się wpiąć i mieć przejściówki do bezpieczników, więc jest trochę zabawy.

Ten kabel z Twojego linku jest nawet lepszy, bo ma mniejszą wtyczkę OBDII.

Jedyny minus jest taki że nie można już korzystać z adapter OBDII do zczytywania danych z auta.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2020, 21:25:43 wysłana przez mariuszs »

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Lipca 2020, 21:41:04 »
Tak, mam ten kabel i podpiętą kamerkę Viofo A119 v3 z trybem parkingowym. Wszystko działa idealnie. Co najważniejsze kabelek odcina kamerę jak napięcie na akumulatorze jest za niskie. Pewnie najlepiej jest wpiąć się w skrzynkę bezpieczników, ale trzeba wiedzieć w który się wpiąć i mieć przejściówki do bezpieczników, więc jest trochę zabawy.

Ten kabel z Twojego linku jest nawet lepszy, bo ma mniejszą wtyczkę OBDII.

Jedyny minus jest taki że nie można już korzystać z adapter OBDII do zczytywania danych z auta.

To akurat żaden minus, bo i tak nigdy nie korzystam z tego złącza. Mógłby Kolega pokazać jak ukrył kabel prowadzący do kamery? Jeżeli ukryłeś...?  :grin: Niektórzy tego nie robią bo im to nie przeszkadza... Ja lubię jak wszystko jest dopracowane.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Lipca 2020, 22:17:41 »
Mógłby Kolega pokazać jak ukrył kabel prowadzący do kamery? Jeżeli ukryłeś...?  :grin: Niektórzy tego nie robią bo im to nie przeszkadza... Ja lubię jak wszystko jest dopracowane.
Nie za bardzo mam co pokazywać, wcisnąłem w podsufitkę, za belkę i za uszczelkę.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Lipca 2020, 17:52:06 »
A czy ktoś może podłączał kamerkę za pomocą czegoś takiego?

Jeżeli tak to mógłby ktoś wrzucić zdjęcie w którym miejscu to zrobił, jaki bezpiecznik itp Tak w formie instruktaż  :-)

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Lipca 2020, 17:52:34 »
Foto na pewno ułatwi  :cool:
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2020, 17:55:05 wysłana przez Portowiec »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Lipca 2020, 17:20:32 »
Zamówiłem wczoraj takie cudo:
Cellink Neo9. Jutro jak przyjdzie, to od razu zamontuję.
Stwierdzam, że do hybryd to jest jedyne rozwiązanie aby sensownie działał tryb parkingowy. Za malutki akumulator na rozwiązania typu MIO Smartbox.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Lipca 2020, 17:51:12 »
O matko. Nieźle się cenią za ten powerbank :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Lipca 2020, 19:01:18 »
Za malutki akumulator na rozwiązania typu MIO Smartbox.
Dlaczego? Sprawdzałeś?

Na znanym chińskim portalu można kupić odpowiednie baterie trochę taniej

https://www.aliexpress.com/item/-/32882745979.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.64ba2e0eDXJZho
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2020, 19:06:56 wysłana przez mariuszs »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl