Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737582 razy)

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Września 2019, 23:08:15 »
Ja rowniez czekalem na apple carplay ale doszedlem do wniosku ze nie ma sensu. Kupilem Samsung A3 2015 i streamuje google maps na ekran. Jest to bardzo wygodne. Dwa klikniecia i mapy wlaczone.

Na pewno nie jest to tak stabilne jak AA/AC ale mam juz dosc czekania.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A która wersja androida, i która wersja lg mirror drive ?
Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Września 2019, 09:03:55 »
Android 6.0
Lg Mirrordrive 1.2.1.1
Savior button non root
Powoduje to ze przerzucam caly telefon na ekran auta.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Września 2019, 12:19:22 »
A nie masz problemu z tym że się to zwiesza - czyli nie da się ponownie odpalić LG Mirrordrive (po wybraniu apki zero reakcji i nie można odpalić zadnej aplikacji mirrorlink)?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Września 2019, 18:29:19 »
Nie mam takiego problemu. Wlaczam jakas aplikacje i idzie z powrotem do lg mirrordrive ale klikam i znowu sie pokazuje aplikacja. Cala operacja od klikniecia w google maps i uruchomieniem map trwa moze z 10 sekund.

Offline sebavfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Września 2019, 19:17:14 »
Witam ja zamawiałem pod koniec sierpnia i mam obiecane, a nawet zapewnione że odbiór maksymalnie do 15.12.
toyta corolla TS 2,0 Executiv +VIP+ carplay.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Września 2019, 22:30:07 »
Nie mam takiego problemu. Wlaczam jakas aplikacje i idzie z powrotem do lg mirrordrive ale klikam i znowu sie pokazuje aplikacja. Cala operacja od klikniecia w google maps i uruchomieniem map trwa moze z 10 sekund.

ok ja obserwowałem sytuacje gdzie przy takiej sekwencji zwieszało sie - jak odbiorę swój samochód będę sprawdzał to dalej

Offline adis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Września 2019, 19:54:02 »
Ja na swojego androida nie mogłem pobrać tej aplikacji, pobralem za to floating maps za ok. 30zl z oficjalnego sklepu.
W sumie to na moim telefonie dało się odpalić Youtube i mapę i coś tam jeszcze w tym samym czasie. Nie działa to najgorzej, jak będę jechał w trasę to przetestuje i dam znać.  :-)
Edit;
Telefon Samsung s8, android 9.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2019, 19:56:23 wysłana przez adis »

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Września 2019, 07:31:19 »
Moje przygoty z Mirrorlink:

Konfiguracja jakiej aktualnie używam:

Telefon1: podłączony po USB Samsung S5 Neo  (jedyny jaki mam na teraz dostępny z mirrorlink, na telefonie Android w wersji 6.0) - telefon jest dedykowany do używania w samochodzie przez mirrorlink.

Tutaj polecam takie krótkie kabelki z wtyczkami kątowimi - dzisiaj odebrałem i pasuje idealnie
https://allegro.pl/oferta/kabel-katowy-micro-usb-90-stopni-ladowarka-25-cm-7508099904

Telefon2: podłączony po bluetooth (audio, rozmowy, kontakty)

Cel który chciałem osiągnąć to nawigacja z Telefonu1 i jednocześnie muzyka,rozmowy z Telefonu2

Telefon1:
Przy Android 6.0 można wykorzystać aplikację LG Mirrodrive w wersji 1.2.1.2 do pobrania z apkmirror

https://www.apkmirror.com/apk/lgelectronics/lg-mirrordrive/lg-mirrordrive-1-2-1-2-release/

Kombinacja android 6.0 + ta wersja aplikacji LG Mirrodrive powoduje że nie trzeba nic więcej aby wyświetlić ekran telefonu
Przy android 7.0 może się bardzo przydać Floating Apps for Auto i opisana konfiguracja na stronie programu

Telefon2: standardowe połączenie po bluetooth z samochodem.

Wrażenia:

Działa, nie blokuję sobie telefonu którego używam do rozmów - rozmowa nie przerywa nawigacji, mam muzykę niezleżną od nawigacji - telefon do rozmów mam na dłuższym kabelku podpiętym w podłokietniku

Wady:

Każde wyświetlenie nowego okna aplikacji powoduje powrót do menu aplikacje w systemie multimedialnym (Dlatego też nawigacje lepiej sobie wcześniej skonfigurować na telefonie)

Brakuje przycisków ekranowych - mogę polecić tutaj https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smart.swkey.nonroot&hl=pl

Uruchomienie lg mirordrive nie powoduje przerwania bieżącego źródła dzwięku (radio, drugi telefon ze spotify)
natomiast pierwszy komunikat z nawigacji po mirrrorlink przełącza audio na mirrorlinka - to jest spory mankament.

I tutaj wychodzi zaleta aplikacji dedykowanych dla Mirrorlink - czyli Sygic. On potrafi odtwarzać komunikaty nawigacji równocześnie z odtwarzanym audio (radio albo drugi telefon)

U mnie z Sygic występuje dodatkowy problem że ma jakieś problemy z mirrorlink (support sygica poległ) - natomiast funkcjonuje poprawnie za pomocą LG mirrordrive i rozpoznaje tryb samochodowy i pewnie dzięki temu komunikaty nawigacji są odtwarzane bez zakłócenia bieżącego źródła dźwięku.

Nie udało mi się zmusić nawigacji Google aby odtwarzałą komunikaty równocześnie jest tam opcja odtwarzaj przez bluetooth ale nie zmienia to działania.
Jako obejście zastosowałem wyłączenie dźwięku w Google Maps. W Google Maps fajnie wygląda tryb samochodowy - można utworzyć sobie do tego trybu skrót.

Także mamy tutaj dwa rozwiązania - aplikacja dedykowana Mirrorlink (poprawna obsługa komunikatów nawigacji) albo LG mirrordrive
Z aplikacji dedykowanych znalazłem Sygic, Sygic Car navigation i BringGo Eastern Europe (deweloper: EnGIS Technologies, Inc.)

Ładowanie Telefonu1 - sprawdziłem że w trakcie nawigacji telefon ładuje się. Niestety nie znalazłem jeszcze sposobu na to aby móc zostawić Telefon1 na stałe podłączony w samochodzie gdyż po wyłączeniu zapłonu znika napięcie w porcie USB. Szukam jakiś aplikacji do automatyzacji w androidzie, które potrafiły by zareagować na przełączenie w tryb zasilania bateryjne i wyłączyć program i uruchomić tryb oszczędzania energii.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Września 2019, 09:06:22 »
mam muzykę niezleżną od nawigacji - telefon do rozmów mam na dłuższym kabelku podpiętym w podłokietniku

Czy dobrze rozumiem, muzykę masz z telefonu po kablu usb podpiętego w podłokietniku?
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Września 2019, 10:12:03 »
mam muzykę niezleżną od nawigacji - telefon do rozmów mam na dłuższym kabelku podpiętym w podłokietniku

Czy dobrze rozumiem, muzykę masz z telefonu po kablu usb podpiętego w podłokietniku?

Muza po bt

Kabelek tylko do ładowania tam tylko można ładować

Offline adis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Września 2019, 10:49:24 »
Na floating apps można uruchamiać wiele okienek jednocześnie, nawet ustawiać obok siebie itd - działa tutaj wielozadaniowość.
Minusem jest trochę wykorzystanie pamięci i procesora telefonu, aż czasami się grzeje no i pewnie trzeba mieć dobre bebeszki żeby to wszystko uciągnąć. A już po wyjściu z samochodu trzeba na telefonie zatrzymać aplikację, bo cały czas jakby wisi w tle.

Ale do wprowadzenia android auto trzeba się jakoś ratować.

PS. @krk_man, niezły doktorat z podłączenia mirrorlinka  :grin:

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Września 2019, 16:03:06 »
Na floating apps można uruchamiać wiele okienek jednocześnie, nawet ustawiać obok siebie itd - działa tutaj wielozadaniowość.
Minusem jest trochę wykorzystanie pamięci i procesora telefonu, aż czasami się grzeje no i pewnie trzeba mieć dobre bebeszki żeby to wszystko uciągnąć. A już po wyjściu z samochodu trzeba na telefonie zatrzymać aplikację, bo cały czas jakby wisi w tle.

Ale do wprowadzenia android auto trzeba się jakoś ratować.

PS. @krk_man, niezły doktorat z podłączenia mirrorlinka  :grin:

A przy floating apps - uruchomienie nowej aplikacji w okienku też powoduje powrót do menu z wyborem aplikacji?
Dodam jeszcze że u mnie czasami wywalanie się mirrorlink (czyli powrót do menu aplikacje w samochodzie) spowodowany odpaleniem się jakiegoś okienka powoduje zawieszenie się mirrorlink i problem można rozwiązać wyłącznie przez odpięcie i ponowne podłączenie telefonu

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Września 2019, 16:05:25 »
PS. @krk_man, niezły doktorat z podłączenia mirrorlinka 
i wiele godzin spędzonych w garażu  :-)

Dodam też że z innego forum ciekawostke - mam telefon w orange i siec wysyła numery osób dzwoniących bez +48 a ja miałem tak wpisane w telefonie wszystko

To powodowało że samochód nie wyświetlał nazwy osoby dzwoniącej

Dodane drugiego numeru na kontakcie bez +48 można zastosować jako obejście problemu

Przy okazji czy komuś udało się spowodować że w samochodzie widać zdjęcia kontaktów? Nie wiem czy to kwestia mojego telefonu czy znowu ułomność Toyota Touch 2 ?

Offline adis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Września 2019, 16:16:21 »
Przy okazji czy komuś udało się spowodować że w samochodzie widać zdjęcia kontaktów? Nie wiem czy to kwestia mojego telefonu czy znowu ułomność Toyota Touch 2 ?

Jak się łącze przez BT to mam zdjęcia kontaktów, tak samo jak sobie muzykę przez BT puszczę - jest grafika 'albumu płyty'. Jak dla mnie poł. telefonu przez BT z samochodowym audio jest na wysokim poziomie - nawet czyta smski czy reaguje głosowo do kogo dzwonić :).

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Września 2019, 16:16:37 »
Po podłączeniu iphona zdjęcia kontaktów są widoczne. Ja odpuściłem zupełnie ten mirrorlink i czekam na carplay, a w trasy wędruje garmin na szybę.
C-HR 2.0 2023

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl