Moje przygoty z Mirrorlink:
Konfiguracja jakiej aktualnie używam:
Telefon1: podłączony po USB Samsung S5 Neo (jedyny jaki mam na teraz dostępny z mirrorlink, na telefonie Android w wersji 6.0) - telefon jest dedykowany do używania w samochodzie przez mirrorlink.
Tutaj polecam takie krótkie kabelki z wtyczkami kątowimi - dzisiaj odebrałem i pasuje idealnie
https://allegro.pl/oferta/kabel-katowy-micro-usb-90-stopni-ladowarka-25-cm-7508099904Telefon2: podłączony po bluetooth (audio, rozmowy, kontakty)
Cel który chciałem osiągnąć to nawigacja z Telefonu1 i jednocześnie muzyka,rozmowy z Telefonu2
Telefon1:
Przy Android 6.0 można wykorzystać aplikację LG Mirrodrive w wersji 1.2.1.2 do pobrania z apkmirror
https://www.apkmirror.com/apk/lgelectronics/lg-mirrordrive/lg-mirrordrive-1-2-1-2-release/Kombinacja android 6.0 + ta wersja aplikacji LG Mirrodrive powoduje że nie trzeba nic więcej aby wyświetlić ekran telefonu
Przy android 7.0 może się bardzo przydać Floating Apps for Auto i opisana konfiguracja na stronie programu
Telefon2: standardowe połączenie po bluetooth z samochodem.
Wrażenia:
Działa, nie blokuję sobie telefonu którego używam do rozmów - rozmowa nie przerywa nawigacji, mam muzykę niezleżną od nawigacji - telefon do rozmów mam na dłuższym kabelku podpiętym w podłokietniku
Wady:
Każde wyświetlenie nowego okna aplikacji powoduje powrót do menu aplikacje w systemie multimedialnym (Dlatego też nawigacje lepiej sobie wcześniej skonfigurować na telefonie)
Brakuje przycisków ekranowych - mogę polecić tutaj
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smart.swkey.nonroot&hl=plUruchomienie lg mirordrive nie powoduje przerwania bieżącego źródła dzwięku (radio, drugi telefon ze spotify)
natomiast pierwszy komunikat z nawigacji po mirrrorlink przełącza audio na mirrorlinka - to jest spory mankament.
I tutaj wychodzi zaleta aplikacji dedykowanych dla Mirrorlink - czyli Sygic. On potrafi odtwarzać komunikaty nawigacji równocześnie z odtwarzanym audio (radio albo drugi telefon)
U mnie z Sygic występuje dodatkowy problem że ma jakieś problemy z mirrorlink (support sygica poległ) - natomiast funkcjonuje poprawnie za pomocą LG mirrordrive i rozpoznaje tryb samochodowy i pewnie dzięki temu komunikaty nawigacji są odtwarzane bez zakłócenia bieżącego źródła dźwięku.
Nie udało mi się zmusić nawigacji Google aby odtwarzałą komunikaty równocześnie jest tam opcja odtwarzaj przez bluetooth ale nie zmienia to działania.
Jako obejście zastosowałem wyłączenie dźwięku w Google Maps. W Google Maps fajnie wygląda tryb samochodowy - można utworzyć sobie do tego trybu skrót.
Także mamy tutaj dwa rozwiązania - aplikacja dedykowana Mirrorlink (poprawna obsługa komunikatów nawigacji) albo LG mirrordrive
Z aplikacji dedykowanych znalazłem Sygic, Sygic Car navigation i BringGo Eastern Europe (deweloper: EnGIS Technologies, Inc.)
Ładowanie Telefonu1 - sprawdziłem że w trakcie nawigacji telefon ładuje się. Niestety nie znalazłem jeszcze sposobu na to aby móc zostawić Telefon1 na stałe podłączony w samochodzie gdyż po wyłączeniu zapłonu znika napięcie w porcie USB. Szukam jakiś aplikacji do automatyzacji w androidzie, które potrafiły by zareagować na przełączenie w tryb zasilania bateryjne i wyłączyć program i uruchomić tryb oszczędzania energii.