Autor Wątek: Android Auto, Carplay  (Przeczytany 737846 razy)

Offline kubacki

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #645 dnia: 20 Czerwca 2020, 21:51:49 »
A generalnie to jedno wielkie zapóźnienie, toyota daje ciała podobnie jak inni producenci.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #646 dnia: 20 Czerwca 2020, 22:14:07 »
To że działają inne nawigacje to teoretyczny plus CP. Tyle że są to tak okrojone funkcjonalnie i graficznie wersje, że praktycznie bezużyteczne. Jak pisałem przez tydzień testowałem CP+ NE. Przy okazji też AutoMapa i Google maps.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2020, 22:19:17 wysłana przez pawelll »
Corolla TS HEV 2.0 Executive

pireus

• Gość
« Odpowiedź #647 dnia: 21 Czerwca 2020, 00:20:34 »
To że działają inne nawigacje to teoretyczny plus
Nie teoretyczny tylko praktyczny, używam i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli Ci nie odpowiada Navi expert ,to możesz korzystać praktycznie z każdej dostepnej na rynku. Może to byc Auto Mapa, Tom-Tom itd itd. wszystkie są lepsze od Google Maps , z której jak ją tak lubisz równiez możesz korzystać. W/g Ciebie brak wyboru nawigacji jest lepszy niz możliwośc wyboru? Możesz uruchomić też Yanosika.Teraz mi napisz jedną rzecz, jedną funkcję w której AA przewyższa CP, bo ja takiej nie znam. Czekam z niecierpliwością.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 00:23:47 wysłana przez pireus »

Offline Casperos

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #648 dnia: 21 Czerwca 2020, 00:29:58 »
Ja wam powiem, że dla mnie nie ma różnicy czy CP czy AA, korzystam naprzemiennie z obu (s10+ prywatnie i iphone se służbowo) i CP I AA są dla mnie biedne, więc cieszę się z tego co mogę uruchomić.
Spali tyle ile wlejesz...
------------------------------------------------------------------
Corolla TS 2.0HSD Comfort + Style + Tech + Connect

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #649 dnia: 21 Czerwca 2020, 09:07:27 »
Ja wam powiem, że dla mnie nie ma różnicy czy CP czy AA, korzystam naprzemiennie z obu (s10+ prywatnie i iphone se służbowo) i CP I AA są dla mnie biedne, więc cieszę się z tego co mogę uruchomić.
W jednym aucie można korzystać z AA I CP naprzemiennie? Oba są wgrane? Chodzi mi o to czy jeżeli narazie mam s10 i korzystam z AA to czy jak za miesiąc kupię Iphona to po podłączeniu do auta mogę korzystać z CP?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #650 dnia: 21 Czerwca 2020, 09:10:05 »
CP I AA są dla mnie biedne, więc cieszę się z tego co mogę uruchomić.
Biedne w stosunku do czego?
czy jak za miesiąc kupię Iphona to po podłączeniu do auta mogę korzystać z CP?
Oczywiście

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #651 dnia: 21 Czerwca 2020, 09:12:06 »
CP I AA są dla mnie biedne, więc cieszę się z tego co mogę uruchomić.
Biedne w stosunku do czego?
czy jak za miesiąc kupię Iphona to po podłączeniu do auta mogę korzystać z CP?
Oczywiście
To fajnie bo myślałem że musiałbym wybrać co mi mają wgrać AA czy CP

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
Android Auto, Carplay
« Odpowiedź #652 dnia: 21 Czerwca 2020, 10:37:08 »
Szybciej Mierzeje Wślaną przekopią i centralne lotnisko wybudują niż dostaniesz update od Toyoty :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #653 dnia: 21 Czerwca 2020, 11:26:15 »
Tutaj
https://forum.naviexpert.pl/topic1357.htmlest kilkustronicowy dyskusja nt NE pod CP. Podobne są na forum AM. Najsensowniej pod CP działa TomTom - to też testowałem. Ale wszystkim im dużo brakuje do prostoty obsługi i ergonomiczności jaką ma GM pod AA.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #654 dnia: 21 Czerwca 2020, 11:27:31 »
Oczywiście mówimy o obsłudze w czasie jazdy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #655 dnia: 21 Czerwca 2020, 12:17:01 »
Ale wszystkim im dużo brakuje do prostoty obsługi i ergonomiczności jaką ma GM pod AA.
A czego w takim razie brakuje Google Maps pod CarPlay?  Wskaż mi jedną przewagę AA nad CarPlay. Bo nie bardzo rozumiem jak można krytykować system w którym można zainstalować wszystkie dostepne nawigacje, a chwalić system w którym tego nawet nie można zrobić. Czyli coś co działa ale nie najlepiej w/g Ciebie, jest gorsze od czegoś co nigdy nie zadziała? Nie bardzo rozumiem. To może najlepiej nie mieć niczego, przyczepić telefon do szyby i mówić że jest to najlepsze rozwiązanie bo AA i CarPlay są słabe bo coś mi w nich nie pasuje.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 12:23:23 wysłana przez pireus »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #656 dnia: 21 Czerwca 2020, 13:14:35 »
Wiem, że to fajnie i modnie jechać po Google i Androidzie. Tyle że warto zachować zdrowy rozsądek. Trzeba zacząć od tego, że aktualnie GM jest już od jakiegoś czasu przyzwoitą nawigacją (mówię o wersji telefonicznej). Nadal brakuje trochę funkcji planowania, można się spierać czy algorytmy wyszukiwania tras są optymalne ale generalnie jest to przyzwoity poziom. Co prawda uważam, że najlepszą (w całokształcie) nawigacją w Polsce jest NE ale z punktu widzenia pokazywania realnego ruchu on-line GM jest najlepsze. A jeśli ktoś dużo jeździ po autostradach (tak jak ja) szczególnie A4, wie że wjechanie na autostradę bez aktualnej wiedzy o ruchu jest b. ryzykowne.
Co do AA. Ma bardzo czytelny intuicyjny interfejs i obsługę głosową po polsku. Wadą jest to, że ogranicza możliwości GM i np. nie pokazuje bieżącego ograniczenia prędkości. Ale w prosty i ergonomiczny (czyli bezpieczny) sposób pozwala zrobić to co jest potrzebne w czasie jazdy- znaleźć alternatywną trasę, stację benzynową, dodać punkt pośredni. Gdyby nie brak pokazywania ograniczeń prędkości i momentami niedostatki algorytmów w 100% pokrywałaby typowe potrzeby na czas jazdy. Możliwość obsługi innych funkcji (muzyka, audiobooki) na poziomie CP. Można głosowo wysyłać wiadomości (także np. przez WatsApp) po polsku.
Tak jak pisałem, w CP teoretycznie działają inne nawigacje ale jak na razie w sposób który je dyskwalifikuje (może poza TT). Brak wyszukiwania np. stacji benzynowej w czasie jazdy to czerwona kartka- prawie jak traktor na 3 kołach (młodsi pewnie nie pamiętają o co chodzi :)).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #657 dnia: 21 Czerwca 2020, 13:34:48 »
Ale nie odpowiedziałeś mi na zasadnicze pytanie. W CarPlay też masz Google Maps, w związku z tym, w czym jest lepsze AA? Bo CarPlay ma to wszystko co  w AA  ale też dodatkowe możliwości.

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #658 dnia: 21 Czerwca 2020, 13:49:26 »
Choćby w tym, że można obsługiwać głosowo po polsku - włącznie z wysyłaniem wiadomości (SMS, WhatsApp, ...). (Oczywiście od jakiegoś czasu jest problem z czytaniem polskich wiadomości- ale to raczej chwilowy bug a nie brak). Poza tym grafika CP jest (jak dla mnie) po prostu brzydka.

A co w takim razie ekstra ma CP w porównaniu do AA (poza niespecjalnie działającymi alternatywnymi nawigacjami i nie znająca języka polskiego Siri)?
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 14:03:16 wysłana przez pawelll »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #659 dnia: 21 Czerwca 2020, 14:32:35 »
A co w takim razie ekstra ma CP w porównaniu do AA (poza niespecjalnie działającymi alternatywnymi nawigacjami i nie znająca języka polskiego Siri)?
Jest już czeska nakładka na Siri po polsku i sprawuje sie bardzo dobrze, chociaż mi brak języka polskiego nie przeszkadzał w komunikowaniu się,  IOS to system bardziej stabilny, nic się nie chrzani po kolejnej aktualizacji. Mogę też korzystać z Asystent Google. Tanim kosztem możesz mieć funkcję bezprzewodową, wtedy nie musisz sięgać po kabel, podłączać go do smartfona oraz samochodu i następnie szukać miejsca, w którym iPhone leżałby stabilnie.  Smartfon może cały czas znajdować się w kieszeni.  Dla mnie nawigacje inne od Google Maps są lepsze i mogę z nich korzystać i używać kilku map jednocześnie, poszerza dostęp do aplikacji kolejnych firm, mam ostrzeżenia Yanosika. Wycisza mi nawet pracę wentylatorów klimatyzacji w czasie komunikatów i rozmów telefonicznych. Nie wymaga instalowania dodatkowych aplikacj,  układ aplikacji w siatce ikon ma wygodniejszy, co więcej możemy skonfigurować rozmieszczenie poszczególnych aplikacji na ekranie głównym. Reasumując Car Play ma  to wszystko co AA i jeszcze o wiele wiecej możliwości.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2020, 14:35:55 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl