Autor Wątek: Ceny części  (Przeczytany 323458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Ceny części
« Odpowiedź #450 dnia: 06 Sierpnia 2025, 23:15:02 »
geralt5, sens malowania wydechu specjalną farbą widzę w dwóch przypadkach:

1. Masz wydech, który już swoje przejeździł i chcesz mu odrobinę przedłużyć życie.

2. Kupiłeś wydech zamiennik najtańszy z najtańszych i chcesz żeby pojeździł dłużej niż dwa lata.

Trzeba mieć świadomość, że wydechy w samochodach benzynowych rdzewieją głównie od środka.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #451 dnia: 06 Sierpnia 2025, 23:17:35 »
Obywatel1978 - właśnie dlatego drążę temat, bo bez wypowiedzi kolegi, to bym raczej unikał tych marek (dla mnie do tej pory mało znanych), a tak, to wiem, że ktoś już to montował, jeździł i był zadowolony. Czasem takie niepozorne firemki mają dobry stuff.

A Delphi to w takim razie chyba trochę loteria, bo taka średnia póki - jedni chwalą, inni niekoniecznie. Ja ostatni raz brałem jakieś części od nich ponad 12-lat temu do Bawary (coś do zawieszenia bodajże) i nie było problemów, ale teraz jakby miał coś wziąć, to nie wiem czy nie szukałbym czegoś innego. Natomiast jeżeli chodzi o zawieszenie i te sprawy, to dobrze wspominam np. Moog'a i wahacze od niego (kompletne). Dobra cena, dobra jakość.

Swoją drogą ciekawe czy takie marki jak Hart czy Maxgear poprawiły jakość, bo jak pamiętam 10+ lat wstecz, to to się do niczego nie nadawało. Natomiast z budżetówek coś kilka razy brałem od Kamoki (chyba czeskie to?) i było ok.

Dzięki również za odzew i udział w rozmowie.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #452 dnia: 06 Sierpnia 2025, 23:21:08 »
I tu pełna zgoda, ale naprawdę te tanie zamienniki (typu Polmo) wam tak szybko padają? Tak jak pisałem wcześniej - w Mondku 4 lata mi posłużył i sprzedawałem cały, zdrowy i nie spawany. Nawet nalotu z rdzy jakiegoś nie było. Ciekawe ile w takim razie ten, który mam teraz wytrzyma.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #453 dnia: 06 Sierpnia 2025, 23:31:06 »
We wrześniu 2016, nowy wydech Bosal mi w warsztacie założyli, oczywiście goły (niemalowany) jak przyszedł z fabryki. W późniejszych latach pomalowałem go antykorozyjnie i może by mi dalsze lata służył, bo był w dobrym stanie przy demontażu w 2024r., gdybym go właśnie w 2024r. nie wyrwał zaczepiając o wystający uchwyt od bramy. To kupiłem nowy. A ten nowy wydech sam malowałem przed montażem i montowałem osobiście.

Jak chcesz coś się dowiedzieć o profesjonalnej konserwacji pojazdów (a nie amatorskiej jak moja), to obejrzyj filmy z kanału youtube „Stacja: Konserwacja”. Admin z naszego forum Marcin pokazuje jak fachowo zabezpiecza Toyoty. Tylko ja robię konserwację pędzlem i puszką farby antykorozyjnej za 30-40zł, a on robi za 10-12 tys.zł.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #454 dnia: 06 Sierpnia 2025, 23:45:47 »
carinae20gli - to faktycznie szkoda, że tak skończył. Ja się zdałem na tłumikarza, a że nie miałem wcześnie problemów z Polmo - nie protestowałem. ;) Pożyjemy - zobaczymy. Na razie niecałe 10 tys. km. na tym zrobiłem. Samochód pod chmurą (garażu nie posiadam). Muszę się jeszcze przed jesienią "położyć" na glebę i zrobić inspekcję całości po ponad roku użytkowania, to wtedy dam znać jak wrażenia.

Co do konserwacji to też już co nieco liznąłem temat w zeszłym roku. Wiele lat temu przerabiałem już np. tzw. "baranka" za 200-300 zł i o ile mi to wtedy wystarczyło (jak auto sprzedawałem, to był on jeszcze "widoczny" na podwoziu), to do Cariny już nie.
Kosztowało mnie to 2500 zł (mycie + konserwacja całej płyty podłogowej wraz z nadkolami jakimś preparatem do konserwacji łodzi - nie najdroższa, ale przyzwoita chemia z tego co ustaliłem) + wosk w progi (osobno) i jak na razie jest dobrze po pierwszej zimie. Całość się trzyma. Natomiast nie konserwowali elementów typu właśnie wydech, bak etc.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #455 dnia: 06 Sierpnia 2025, 23:48:34 »
PS. Na konserwacje za 10-12 tys. mnie raczej nie stać. ;) Aczkolwiek zakładam, że fachowa robota. Pewnie dużo pracy + sama chemia z górnej półki też ponoć sporo kosztuje.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #456 dnia: 07 Sierpnia 2025, 22:55:15 »
Odnośnie samych podzespołów do Cariny 1.6 4A-FE to dodam jeszcze:

- rok 2022  ->  olej Mobil 5W50 4l. 110 zł oraz filtr oleju Mann 16 zł (tyle też wychodziło +/- od 2018 r.)

- rok 2024  ->  olej Mobil 5W50 4l. 162 zł, do tego filtr oleju Mann 23zł, powietrza Blue Print 19 zł oraz kabinowy Knecht 35 zł

- rok 2025  ->  olej Mobil 5W50 4l. 162 zł oraz filtr oleju Mann 20 zł

Po skoku cenowym parę lat temu ceny na razie ustabilizowały się.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #457 dnia: 13 Stycznia 2026, 19:18:05 »
Pompa wspomagania Meyle do 1.6 benz. 450 zł.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #458 dnia: 04 Marca 2026, 13:31:23 »
Na początku roku ponownie przerabiałem problem alternatora (poprzednim razem miało to miejsce pod koniec 2022 roku), więc na 2026 ceny altków do Cariny E 4A-FE 1.6 bez. kształtują się następująco:

- nowy Nipparts ok. 360 zł

- nowy Wai (bo to miałem wcześniej) ok. 450 zł

- nowy AS (Auto-Startrer) ok. 410-450 zł (dość popularny i polecany mi w warsztatach obecnie producent)

- regenerowany Bosch z gwarancją na 1 rok ok. 550-600 zł

Ceny z portalu aukcyjnego. Najniższe, uśrednione, które widziałem.

Po zawodzie poprzednim zamiennikiem zdecydowałem się na regenerowany oryginał.

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #459 dnia: 05 Marca 2026, 21:29:09 »
Jeszcze jako mały update do tematu pomp wspomagania (bo sprawdzałem właśnie) to na chwilę obecną można kupić zamiennik od NTY w cenie ok. 260 zł na portalu aukcyjnym. Jest on co prawda dedykowany niby do pierwszej Avki, ale wygląda tak samo jak w poliftowej Carinie i powinien pasować (przed liftem był m.in. okrągły zbiornik - polift ma sześcienny, tak jak Avki z lat 1997-2000 z 4A-FE).

Jeżeli się mylę, to mnie skorygujcie, ale na moje oko powinien pasować.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #460 dnia: 05 Marca 2026, 23:16:49 »
W niektórych kręgach NTY znaczy „no, thanks!”
Po moich doświadczeniach z tą firmą to ja bym nawet kijem tego nie tykał. Szajs do entej potęgi.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline geralt5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #461 dnia: 06 Marca 2026, 07:30:10 »
Nigdy nie przerabiałem ich produktów, ale mam podobne obawy, jak Twoje odczucia w tej kwestii. Nawet ceny są tak podejrzanie niskie, że to budzi wątpliwości (np. przekładnia kierownicza od NTY do Cariny za ok. 600 zł nowa).

Problem jest innej materii moim zdaniem - co robić, kiedy już nic innego nie jest lub nie będzie dostępne? Ja dla przykładu kupiłem w listopadzie Meyle za prawie dwa razy tyle i też jest ona daleka od ideału, bo miałem (i dalej mam) trochę zabawy z układem wspomagania. Na ten moment, do tego samochodu, nie ma praktycznie innego producenta dostępnego w temacie pomp, a nie zawsze regenerować się da (mojej ori nie dało rady).

Wczoraj jak przeglądałem czy coś się zmieniło, to wskoczył Spidan, czyli niby dobra marka, ale cena ponad 1600 zł. Jako last resort ok, ale co jak w końcu nic innego nie będzie dostępne? Wówczas montować takie NTY by mieć cokolwiek i to regularnie wymieniać?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #462 dnia: 06 Marca 2026, 10:16:16 »
Jak nic innego nie będzie to nie będzie wyboru…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #463 dnia: 06 Marca 2026, 13:32:28 »
Z wiekiem chyba dojrzewam do decyzji że szkoda czasu i przestoju, lepiej robić na oryginałach skoro potrafią wytrzymać setki tysięcy kilometrów, a zamienniki jak dobrze będzie to 50k
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #464 dnia: 06 Marca 2026, 14:37:08 »
Z wiekiem chyba dojrzewam do decyzji że szkoda czasu i przestoju, lepiej robić na oryginałach skoro potrafią wytrzymać setki tysięcy kilometrów, a zamienniki jak dobrze będzie to 50k

Dokładnie, jeśli chodzi o kasę to tak naprawdę się w końcu zrównoważy, a straconego czasu na wymiany nie odzyskasz.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2026, 14:39:16 wysłana przez dzejdzej007 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl