Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 193944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #240 dnia: 28 Listopada 2020, 14:14:14 »
Masz racje , ALE - jesli ma nowe auto (jak ja) .. to pewnie ma w opcjach (po TPWS) 'zmiana kół' Nieaktywne zmienianie kół salonowi blokuja to!!

Techstream - trzeba wejść i tam w opcjach poszukać 'Initialization switch' i zmienić z OFF na ON -> wtedy dopiero bedzie mogl

Pamiętasz gdzie to dokładnie było. Chciałbym temat ogarnąć szybko, a kabel jakiś wolny... Jakoś jestem wrażliwy po moich przebojach z padającym aku...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #241 dnia: 28 Listopada 2020, 14:29:36 »
Masz racje , ALE - jesli ma nowe auto (jak ja) .. to pewnie ma w opcjach (po TPWS) 'zmiana kół' Nieaktywne zmienianie kół salonowi blokuja to!!

Techstream - trzeba wejść i tam w opcjach poszukać 'Initialization switch' i zmienić z OFF na ON -> wtedy dopiero bedzie mogl

Pamiętasz gdzie to dokładnie było. Chciałbym temat ogarnąć szybko, a kabel jakiś wolny... Jakoś jestem wrażliwy po moich przebojach z padającym aku...
Siedze na tel i z apki w fotki wejsc nie moge (bo mam screeny)
ale to jest tak : wchodzisz w glowne menu (System Selection Menu) i tam gdzie wyswietlone sa wszystkie ECU (na żółto niektore zaznaczone) - wybierasz 'Tire Pressure Monitor' -> potem opcja 'Initialization Switch' pewnie masz OFF to daj ON

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 14:31:47 wysłana przez crystian09 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #242 dnia: 28 Listopada 2020, 14:58:25 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 14:14:14

Cytat: crystian09 w 25-11-2020, 07:17:35

Siedze na tel i z apki w fotki wejsc nie moge (bo mam screeny)
ale to jest tak : wchodzisz w glowne menu (System Selection Menu) i tam gdzie wyswietlone sa wszystkie ECU (na żółto niektore zaznaczone) - wybierasz 'Tire Pressure Monitor' -> potem opcja 'Initialization Switch' pewnie masz OFF to daj ON

Thx!
Kolejny zestaw jakoś inaczej się wklepuje? Pojawią się jakieś dodatkowe pola?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #243 dnia: 28 Listopada 2020, 16:19:16 »

Thx!
.. ja dopiero na wiosne wklepe czujniki do letnich kół. Jeszcze sie tym nie bawiłem ale tam jak widzisz 4 zestawy numerów - to wez moze je sobie spisz i sprobuj wrzucic nowe ..//strzelam,ze tak podmianka polega - ale podpytaj na priv 'doswiadczonego'

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #244 dnia: 28 Listopada 2020, 16:39:25 »
Czy aliexpressowy czujnik cisnienia trzeba odpiac zeby przelaczyc opony na inny zestaw?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #245 dnia: 28 Listopada 2020, 17:17:45 »
Chodzi Ci chyba o wskaźnik wizualny ciśnienia  w poszczegolnych kolach?  Bo jeśli tak, to raczej nie.

« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 18:16:47 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #246 dnia: 28 Listopada 2020, 19:44:46 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 14:58:25

Thx!

.. ja dopiero na wiosne wklepe czujniki do letnich kół. Jeszcze sie tym nie bawiłem ale tam jak widzisz 4 zestawy numerów - to wez moze je sobie spisz i sprobuj wrzucic nowe ..//strzelam,ze tak podmianka polega - ale podpytaj na priv 'doswiadczonego'

U mnie "Tire Pressure Monitor" jest żółty, jak klikam na niego, mieli i po chwili wywala info, że nie może się skomunikować. Dostawia gwiazdkę, zmienia na białe i koniec. Z silnika może bez problemu odczytywać. Zastanawiam się, czy to nie wina modułu od chińczyka, za pomocą którego wyświetla wartość ciśnienia na desce.
Info z ECU silnika odczytuje.
Póki co, mimo że na niezarejestrowanych czujnikach przejechałem z 15km, nie wywaliło ani żadnego błędu, ani komunikatu. Wartości ciśnienia też już nie wyświetla... Co prawda nie przekraczałem 70km/h. Poobserwuję, ale wyjmować tego modułu mi się nie chce...
Jeszcze zrobię update Javy, bo krzyczał TIS, ale jakoś mi się nie wydaje, żeby to miało wpływ.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 19:46:44 wysłana przez Kiełek »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #247 dnia: 28 Listopada 2020, 19:45:55 »
Gdzies czytalem ze trzeba odlaczyc modul. Zainicjowac zniane kol. I dopiero wtedy zadZiala.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #248 dnia: 28 Listopada 2020, 19:57:01 »

U mnie "Tire Pressure Monitor" jest żółty, jak klikam na niego, mieli i po chwili wywala info, że nie może się skomunikować. Dostawia gwiazdkę, zmienia na białe i koniec. Z silnika może bez problemu odczytywać. Zastanawiam się, czy to nie wina modułu od chińczyka, za pomocą którego wyświetla wartość ciśnienia na desce.
Póki co, mimo że na niezarejestrowanych czujnikach przejechałem z 15km, nie wywaliło ani żadnego błędu, ani komunikatu. Wartości ciśnienia też już nie wyświetla... Co prawda nie przekraczałem 70km/h. Poobserwuję, ale wyjmować tego modułu mi się nie chce...

aa to dziwne,ze wywala Ci to
ja kabel na allegro kupilem..najtansza za chyba 80 bo inni allegrowi czarodzieje maja za ponad 100 aaa sterowniki czy Techstream to juz sam szukalem po necie.. bo nie daja../z Ali za dlugo by szlo aa chcialem 'na już'
nie wyciagaj .. pokombinuj moze jeszcze..
mi za 1ym razem program nie odpalił to tylko kabel z laptopa i ponowne wpięcie i ruszył

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 28 Listopada 2020, 19:58:38 »
Gdzies czytalem ze trzeba odlaczyc modul. Zainicjowac zniane kol. I dopiero wtedy zadZiala.

Moduł od Chińczyka?

Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 19:44:46

Cytat: crystian09 w Dzisiaj o 16:19:16

aa to dziwne,ze wywala Ci to
    ja kabel na allegro kupilem..najtansza za chyba 80 bo inni allegrowi czarodzieje maja za ponad 100 aaa sterowniki czy Techstream to juz sam szukalem po necie.. bo nie daja../z Ali za dlugo by szlo aa chcialem 'na już'
    nie wyciagaj .. pokombinuj moze jeszcze..
    mi za 1ym razem program nie odpalił to tylko kabel z laptopa i ponowne wpięcie i ruszył

Update Javy zgodnie z oczekiwaniami nic nie zmienił. Pozostałe kompy odczytuje bez problemu, ale przy Tire pressure nic.
Podłączasz na włączonym zapłonie, czy na "uruchomionym" (READY)?
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 20:01:25 wysłana przez Kiełek »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #250 dnia: 28 Listopada 2020, 20:08:18 »
Tak. Chinczyk. Ale moze jeszcze ASO mi wywalilo obecne kola i wpisalo te ktore juz sprzedalem bo przeciez dla nich bez roznicy ktore podmieniaja.

Jutro podepne Cariste.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #251 dnia: 28 Listopada 2020, 23:03:15 »
Ale samochód przecież może mieć w pamięci zapisane 2 komplety kół?

Offline peter08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: 28 Listopada 2020, 23:06:38 »
Widze że sporo zachodu jest z dodaniem nowych czujników,nie lepiej je sklonować?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #253 dnia: 28 Listopada 2020, 23:08:28 »
procedura przełączania  np. w auris
1. uruchomić silnik
2. 3-krotnie w ciągu 1 sekundy wcisnąć przycisk kalibracji ciśnienia w kołach.
3. potwierdzeniem przełączenia się na drugi zestaw czujników jest trzykrotne długie mignięcie lampki ostrzegawczej ciśnienia w ogumieniu.
4. po przełączeniu się pomiędzy zestawem czujników przeprowadzić standardową procedurę kalibracji.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,35285.262.html

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #254 dnia: 29 Listopada 2020, 09:11:48 »

:beer: Dzięki u mnie to wygląda tak.

Nic nie mogę już kliknąć dalej przytrzymanie OK nie wywołuje żadnej akcji rozumiem że tutaj to się pojawi jak ASO albo ktoś z kumaty z TEchstream mi to odblokuje.
Ile liczą za to w ASO?

To "3-krotnie w ciągu 1 sekundy wcisnąć przycisk kalibracji ciśnienia w kołach" to ta opcja "ustaw ciśnienie" powyżej i jedziemy 3xOK?
Co to znaczy "po przełączeniu się pomiędzy zestawem czujników przeprowadzić standardową procedurę kalibracji"?
Jak mi zrobili klony za 4 dyszki na wulkanizacji to się same wczytały po tym jak przejechałem kawałek - więc jak to z tą kalibracją?

Czy to trzeba robić dla każdego koła osobno czy tylko tłumaczenie na ekranie z d...y?

Podsumowując; ja perdele kto to wymyślił nie mógł być aż tak głupi więc zrobił to specjalnie do tego przedpotopowy interface graficzny z Toyoty i dla kogoś kto tutaj nie zagląda temat nie do przejścia.

Widze że sporo zachodu jest z dodaniem nowych czujników,nie lepiej je sklonować?

Oczywiście że lepiej nigdy w życiu nie chciałoby mi się bawić w ustawianie tego i przełączanie i jakieś kalibrowanie kiedy za 40 PLNów ma się klona i święty spokój.
Rzecz w tym że ja będę trzymał drugi zestaw kół w garażu i za każdym razem jak się zbliżam i startuję pali się lampka ciśnienia bo komputer w systemie wariuje dostając sygnał od czujników z drugiego zestawu (co widać z resztą na załączonym obrazku powyżej).
Próbowałem wynieść czujniki gdzieś dalej póki są w pudełku i dopiero jak są we wiacie grilowej na ogrodzie to ich nie łapie w całym domu nawet przez ściany zapala się lampka i koniec.
Zobaczę jeszcze co będzie jak założę opony na uzbrojone w TPMS fele i napompuję koła bo teraz po prostu leżą w pudełku więc pokazują że ciśnienia nie ma a jak będą w kole napompowanym to może nie będzie to wariować - zobaczę - nikt nie miał takiego problemu?
A tak swoją drogą to czy komputer nie zapisuje jakichś logów z awarii czy ubytku ciśnienia bo wtedy byłoby tego po kilka dziennie więc setki a to już może coś nie bardzo i żeby to wykasować to znowu zabawa i "piniondze Panie piniondze".

A opony zmienić trzeba bo dzisiaj rano świat wygląda tak.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl