Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 193921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #360 dnia: 26 Marca 2021, 08:09:49 »
ASO - wczoraj założenie letniej na nową felge + kodowanie oryg. TPMS za .. 200 pln aaa nie jak przez tel mi kobitka mowila,ze wyjdzie 320 .. nie wiem,moze promocja - w kazdym badz razie 190pkt dalem z Toyota More i 10pln musialem zaplacic - bo oni papier musieli wystawic (takie reguły) .
Lokalny wulkanizator chcial 260pln.
Inny nie mial programu do oryginalnych czujników, tak wiec padło na ASO bo i pkt sie przydały

felgi : po długich poszukiwaniach padło na Anzio Spark 8 szer. 18" ET35. Jedynie tylko pierścienie weszly by otwór byl 60,1

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #361 dnia: 26 Marca 2021, 08:18:40 »
Ze zdjęć wynika, że Ci auto przemalowali
A serio, jest git. Jaka szerokość felgi?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #362 dnia: 26 Marca 2021, 08:37:49 »
Ze zdjęć wynika, że Ci auto przemalowali
A serio, jest git. Jaka szerokość felgi?

hehe..teraz rano robilem z letnimi i słońce tak rzucilo i juz nie kombinowalem z filtrami foto

Szerokość felgi napisalem wyżej - ma 8 .
Opony letnie z salonu wiec mają 225/60/18
Zimowe felgi mają 7 szer.
Nic sie nie powinno dziać.
Sprobuje dzis zimówke wrzucic do bagażnika - jako rezerwe.

PS jakby ktoś chcial info odnośnie powłoki na fege - to 3 dni temu położyłem

Wystarczy też na zimowe felgi. Moze sie dzis wezme za to.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #363 dnia: 26 Marca 2021, 08:42:29 »
No fakt, nie zwróciłem uwagi, że w nazwie jest 8.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wist1974

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #364 dnia: 27 Marca 2021, 20:18:35 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 14:58:25

U mnie "Tire Pressure Monitor" jest żółty, jak klikam na niego, mieli i po chwili wywala info, że nie może się skomunikować. Dostawia gwiazdkę, zmienia na białe i koniec. Z silnika może bez problemu odczytywać. Zastanawiam się, czy to nie wina modułu od chińczyka, za pomocą którego wyświetla wartość ciśnienia na desce.
Póki co, mimo że na niezarejestrowanych czujnikach przejechałem z 15km, nie wywaliło ani żadnego błędu, ani komunikatu. Wartości ciśnienia też już nie wyświetla... Co prawda nie przekraczałem 70km/h. Poobserwuję, ale wyjmować tego modułu mi się nie chce...

aa to dziwne,ze wywala Ci to
ja kabel na allegro kupilem..najtansza za chyba 80 bo inni allegrowi czarodzieje maja za ponad 100 aaa sterowniki czy Techstream to juz sam szukalem po necie.. bo nie daja../z Ali za dlugo by szlo aa chcialem 'na już'
nie wyciagaj .. pokombinuj moze jeszcze..
mi za 1ym razem program nie odpalił to tylko kabel z laptopa i ponowne wpięcie i ruszył

Może głupie pytanie ale jak zmienić z off na on?

Offline Walrus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #365 dnia: 10 Kwietnia 2021, 07:24:22 »
ASO - wczoraj założenie letniej na nową felge + kodowanie oryg. TPMS za .. 200 pln aaa nie jak przez tel mi kobitka mowila,ze wyjdzie 320 .. nie wiem,moze promocja - w kazdym badz razie 190pkt dalem z Toyota More i 10pln musialem zaplacic - bo oni papier musieli wystawic (takie reguły) .
Lokalny wulkanizator chcial 260pln.
Inny nie mial programu do oryginalnych czujników, tak wiec padło na ASO bo i pkt sie przydały

felgi : po długich poszukiwaniach padło na Anzio Spark 8 szer. 18" ET35. Jedynie tylko pierścienie weszly by otwór byl 60,1

No i wyszło jak trzeba a felki pasują do białego jak ta lala.
2 stówy za założenie i kodowanie w ASO to bdb cena.
Mnie wyszło tyle samo u Pana Cześka za rogiem 160 za założenie opon (u mnie były akurat zimowe) i 40 zł za klonowanie czujników ale to robiłem wcześniej bo klony mam na lato (miały być czarne szyjki wentyli  taki detal bo oryginały są srebrne):grin:
Jak ASO to chyba wpisali Ci drugi komplet w komputer (pamiętam że mi chyba mówili że za to tylko 200zł liczą  :wallbash:).

Powiem że nie wiem jak to działa bo w osobówce za podmianę opon co roku na felgach (fakt stalowe i mniejsze bo 14") przez lata płaciłem 60zł - teraz nie pamiętam kilka złotych więcej (bo dokupiłem dwie opony).
Ale 160 to już jest trochę  - a operacja x2 w ciągu roku powoduje że zaczynam rozumieć ludzi którzy zakładają całoroczne i maja to wszytko tam gzie słońce nie dochodzi.
Kumpel tak jeździ - ma index mud & snow elektronika dała radę pod górkę podczas największych śniegów zapłacił  raz za zbieżność ustawianą na założonym kole chyba 200zł - auto mu idzie jak po sznurku i nie wydawał kasy na felgi opony zmianę i inne pierdoły.
Tylko w zimie nie do każdego kraju wjedziesz na takich kapciach - ale stanowczo ma to wg. mnie sens.
Teraz to już pozamiatane bo mam dwa komplety (zobaczę ile mnie zczesza za zmianę gotowych kół) ale po czasie sprzedałbym firmowe opony letnie i kupił całoroczne - takich śniegów jak w tym roku to nie było z 15 lat więc albo będą co roku albo nigdy.
Ja to u Was wygląda lokalnie może ktoś ma jakąś anegdotę?

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #366 dnia: 31 Sierpnia 2021, 17:53:48 »
Cześć. Mój pierwszy post :)

Autko zamówiłem tydzień temu (do odbioru w grudniu), przeglądam forum żeby się dowiedzieć co kupiłem. Wygląda na to że nie jest źle. Nikt, no prawie, z małymi wyjątkami, nie bluzga na forum na to auto.

W kontekście opon to nigdy nie jeździłem  na całorocznych ale w tym przypadku planuję od razu założyć takowe. Kumpel jeździ i sobie chwali, ja robię podobne trasy i mam nadzieję że się nie zawiodę. Głównie południowa Polska + kilka wyjazdów na narty w sezonie - też w naszym kraju. Jak się dla mnie nie sprawdza to przynajmniej wyrobie sobie własne zdanie na ich temat.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #367 dnia: 31 Sierpnia 2021, 19:07:09 »
Miałem Michelin CrossClimate i moim zdaniem jeśli jeździsz w góry, na narty to naprawdę daj sobie spokój. Opony są fajne, ale do kręcenia się po mieście, albo na bardzo krótkie odcinki w dodatku dobrze odśnieżone. Na dłuższych trasach umęczysz  się na nich. Myślę że inne wielosezonowe będą sprawowały się podobnie.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2021, 19:21:27 wysłana przez lechu »

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #368 dnia: 31 Sierpnia 2021, 19:57:17 »
Uważam tak samo. Mam drugi kpl kół  z oponami zimowymi ,które dobrze radzą sobie i na śniegu i deszczu

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #369 dnia: 31 Sierpnia 2021, 20:13:12 »
Głównie południowa Polska + kilka wyjazdów na narty w sezonie - też w naszym kraju.
Właśnie wtedy i tu przydają się zimowe opony. Nie odważyłbym się na całorocznych pojechać np w Alpy, a jeżdżę co rok. Całoroczne jeżeli jeździsz w koło komina po mieście gdzieś w centralnej Polsce, czy nad morzem gdzie śnieg spadnie raz od wielkiego dzwonu to tak. No ale w górach na południu?
Swoją rav4 odbieram w listopadzie i pierwsze co zrobię to założę jej zimowe buty.  I raczej mam chęć na felgi 17" i wyższy profil opony pozwalający na lepszą przyczepność mimo dziwnej polityki homologacji aut w toyocie. Niech 18" będą na lato.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #370 dnia: 31 Sierpnia 2021, 21:23:20 »
Uważam tak samo. Mam drugi kpl kół  z oponami zimowymi ,które dobrze radzą sobie i na śniegu i deszczu
j.w ;)

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #371 dnia: 31 Sierpnia 2021, 21:50:08 »
Trochę poczytałem i znalazłem ciekawą opinię o całorocznych, a tak na prawdę wyniki testów ADAC.

https://autokult.pl/38410,adac-sprawdzil-caloroczne-opony-do-suv-ow-efekty-nie-byly-zachwycajace

Jednak chyba macie rację, wygląda na to że to typowe opony do miasta i dam sobie z nimi spokój. W tym wypadku pewnie kupię zimówki i przełożę na org felgi w salonie jeszcze przed odbiorem auta a do letnich poszukam jakieś ładniejszej felgi. Te seryjne są wg. mnie takie o, bez efektu "wow".

Dzięki za Wasz głos w tej sprawie.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #372 dnia: 31 Sierpnia 2021, 22:33:30 »
Najgłupszy pomysł oszczędzać na oponach, to co jest do wszystkiego jest do niczego,  zresztą te całoroczne szybciej się wycierają.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #373 dnia: 01 Września 2021, 08:08:30 »
I raczej są droższe.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #374 dnia: 01 Września 2021, 08:58:28 »
Mam drugi kpl kół  z oponami zimowymi
Drugi komplet opon - tak, jak najbardziej.
Ale ja osobiście wyleczyłem się z drugiego kompletu felg. Miałem tak w Mondku i nigdy więcej.
Kompletne koło waży 2x tyle co sama opona (ok 12 kg), a i tak na przekładki jeżdżę do warsztatu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl