Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 194101 razy)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #390 dnia: 31 Października 2021, 18:05:09 »
Takie rzeczy masz w homologacji napisane w dziale "osie i zawieszenie". Nie podam Ci co tam napisane, bo jeszcze nie mam ravki. Jeszcze mam Corollę.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #391 dnia: 31 Października 2021, 18:51:31 »
ja też jeszcze nie mam;) ale chciałbym się zacząć już rozglądać za oponami i ewentualnie felgami

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #392 dnia: 31 Października 2021, 21:15:47 »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #393 dnia: 31 Października 2021, 23:19:42 »
Tak, ponieważ cena dotyczy kół z oponami 225(hybryda) a nie 235 (wersja benzynowa) i to cały powód zamieszania.

@Krisman: skąd ta informacja, że do hybrydy ma być 225, a do benzyny 235? to pewne info?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #394 dnia: 31 Października 2021, 23:23:32 »
udało mi się znaleźć w ich sklepie:

https://sklep.toyota.pl/produkt/kolo-rav4-19-kompletne-kolo-zimowe-na-feldze-aluminiowej-rav4-hybrid-19.html

więc wychodzi, że faktycznie 225.

swoją drogą ten sklep jest chyba najgorszym jaki w życiu widziałem;/

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #395 dnia: 01 Listopada 2021, 11:50:44 »
co do opon... ja chyba jednak postawię na całoroczne.

był w tym wątki jeden, który to sugerował i delikatnie mówiąc: trochę żeście na niego naskoczyli;P tymczasem wydaje mi się, że to wcale nie jest zły pomysł...

ktoś napisał, że oszczędzanie na oponach to najgorszy sposób "oszczędzania" i z tym się w 100% zgadzam, ale oszczędność finansowa to tylko jeden z argumentów za całoroczniakami. komfort z brakiem przekładek też nie jest dla mnie zbyt istotnym argumentem. uważam natomiast, że w naszym klimacie całoroczne są... bezpieczniejsze!

popatrzcie jaką teraz mamy temperaturę za oknem, a już sporo aut jeździ na zimówkach po ostatnich przymrozkach. w tej sytuacji całoroczne sprawdzają się nieporównywalnie lepiej, niż zimowe. a jak ktoś jeszcze ma letnie? cóż - nad ranem za kilka dni znowu może być w okolicach 0, czy niewiele na plusie i znów - lepiej mieć całoroczne. pamiętam też jak kilka lat temu jechałem gdzieś na majówkę i spadł śnieg - absolutna większość aut (w tym moje) było już po wymianie na letnie - no dramat...

generalnie dążę do tego, że u nas nie ma dobrego momentu na wymianę opon letnich na zimowe, czy zimowych na letnie. te okresy przejściowe są bardzo długie. mamy na przemian ciepło i zimno i którykolwiek z tych kompletów nie jest założony, to spisuje się on słabiej, niż całoroczne.

Oczywiście jest też parę dni w roku, kiedy zimówki sprawdzą się dużo lepiej - jakieś wyjazdy w nocy po nieośnieżonych drogach, jakiś wypad w góry... ale tych dni jest u nas zdecydowanie mniej, niż dni "przejściowych",a przecież to też nie tak, że całoroczne się wtedy nie nadają... całoroczne klasy premium będą działały podobnie jak zimowe klasy średniej - dramatu nie ma, do tego napęd 4x4 i jazda powinna być ok

aha, jeszcze co do mojego jeżdżenia: głównie miasto, 10-15k km rocznie, sporadyczne wypady w góry (ze 3-4 razy w roku) i sporadyczne dalsze wypady w lato na jakieś wakacje, czy weekendy. jakbym miał większe przebiegi, to raczej bym o tym nie myślał ze względu na szybkie zużycie. na ten moment jestem w zasadzie zdecydowany na micheliny crossclimate, które mają zdecydowanie najlepsze parmetry w lecie i nie odstają od innych w zimie

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #396 dnia: 01 Listopada 2021, 12:02:51 »
co do opon... ja chyba jednak postawię na całoroczne.

był w tym wątki jeden, który to sugerował i delikatnie mówiąc: trochę żeście na niego naskoczyli;P tymczasem wydaje mi się, że to wcale nie jest zły pomysł...

ktoś napisał, że oszczędzanie na oponach to najgorszy sposób "oszczędzania" i z tym się w 100% zgadzam, ale oszczędność finansowa to tylko jeden z argumentów za całoroczniakami. komfort z brakiem przekładek też nie jest dla mnie zbyt istotnym argumentem. uważam natomiast, że w naszym klimacie całoroczne są... bezpieczniejsze!

popatrzcie jaką teraz mamy temperaturę za oknem, a już sporo aut jeździ na zimówkach po ostatnich przymrozkach. w tej sytuacji całoroczne sprawdzają się nieporównywalnie lepiej, niż zimowe. a jak ktoś jeszcze ma letnie? cóż - nad ranem za kilka dni znowu może być w okolicach 0, czy niewiele na plusie i znów - lepiej mieć całoroczne. pamiętam też jak kilka lat temu jechałem gdzieś na majówkę i spadł śnieg - absolutna większość aut (w tym moje) było już po wymianie na letnie - no dramat...

generalnie dążę do tego, że u nas nie ma dobrego momentu na wymianę opon letnich na zimowe, czy zimowych na letnie. te okresy przejściowe są bardzo długie. mamy na przemian ciepło i zimno i którykolwiek z tych kompletów nie jest założony, to spisuje się on słabiej, niż całoroczne.

Oczywiście jest też parę dni w roku, kiedy zimówki sprawdzą się dużo lepiej - jakieś wyjazdy w nocy po nieośnieżonych drogach, jakiś wypad w góry... ale tych dni jest u nas zdecydowanie mniej, niż dni "przejściowych",a przecież to też nie tak, że całoroczne się wtedy nie nadają... całoroczne klasy premium będą działały podobnie jak zimowe klasy średniej - dramatu nie ma, do tego napęd 4x4 i jazda powinna być ok

aha, jeszcze co do mojego jeżdżenia: głównie miasto, 10-15k km rocznie, sporadyczne wypady w góry (ze 3-4 razy w roku) i sporadyczne dalsze wypady w lato na jakieś wakacje, czy weekendy. jakbym miał większe przebiegi, to raczej bym o tym nie myślał ze względu na szybkie zużycie. na ten moment jestem w zasadzie zdecydowany na micheliny crossclimate, które mają zdecydowanie najlepsze parmetry w lecie i nie odstają od innych w zimie
CrossClimat 2 mają krótszą drogę hamowania niż CrossClimat+ dlatego zdecydowałem się na zakup tych opon i nie żałuje. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić ich na śniegu ale na pewno są cichsze i lepiej się sprawują na deszczu niż moje poprzednie letnie opony Michelin Energy Saver

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #397 dnia: 01 Listopada 2021, 12:28:39 »
CrossClimat 2 mają krótszą drogę hamowania niż CrossClimat+ dlatego zdecydowałem się na zakup tych opon i nie żałuje. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić ich na śniegu ale na pewno są cichsze i lepiej się sprawują na deszczu niż moje poprzednie letnie opony Michelin Energy Saver

niestet CC2 nie ma w rozmiarze pasującym na 19" felgę w rav4;/

brałeś wersję SUV, czy zwykłą?

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #398 dnia: 01 Listopada 2021, 12:30:03 »

niestet CC2 nie ma w rozmiarze pasującym na 19" felgę w rav4;/

brałeś wersję SUV, czy zwykłą?
205/55 R16 pospolity rozmiar

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #399 dnia: 01 Listopada 2021, 15:05:19 »
205/55 R16?

jesteśmy w wątku o RAV4...;P

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #400 dnia: 01 Listopada 2021, 15:50:58 »
205/55 R16?

Aa no tak, przepraszam nie zauważyłem. Nie zmienia to faktu na temat opon

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #401 dnia: 02 Listopada 2021, 20:09:32 »
205/55 R16?

Aa no tak, przepraszam nie zauważyłem. Nie zmienia to faktu na temat opon

Cytując klasyka "Jestem za a nawet przeciw" :)

Kupiłem na lato świetną oponę Uniroyal Rainsport, w deszczu prowadzi się jak marzenie.
Niestety rozwaliłem 3 z 4 i to pomimo że zamówiłem ze wzmocnionymi rantami.
Opona musi być zaprojektowana do SUV i nie wystarczy że, pasuje rozmiar i udźwig.

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #402 dnia: 03 Listopada 2021, 10:43:54 »
witam, czy felgi od iv generacji będą pasować do V ?
chodzi mi o taką felgę https://sklep.toyota.pl/produkt/kolo-rav4-18-kompletne-kolo-zimowe-na-feldze-aluminiowej-rav4-18.html
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2021, 10:49:06 wysłana przez viorafa »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #403 dnia: 03 Listopada 2021, 11:07:41 »
chodzi mi o taką felgę https://sklep.toyota.pl/produkt/kolo-rav4-18-kompletne-kolo-zimowe-na-feldze-aluminiowej-rav4-18.html
ktoś tu kiedys pisal nr IV gen. w stos. do V / wez przeleć posty,bo nie pamietam

Offline alchemist

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #404 dnia: 03 Listopada 2021, 14:28:04 »
Przecież masz kompatybilne modele:
10/2015 - 10/2018 - 5D Benz./Diesel
10/2015 - 10/2018 - 5D Hybrid
11/2013 - 10/2015 - 5D
11/2012 - 11/2013 - 5D

więc nie, nie będzie pasować

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl