co do opon... ja chyba jednak postawię na całoroczne.
był w tym wątki jeden, który to sugerował i delikatnie mówiąc: trochę żeście na niego naskoczyli;P tymczasem wydaje mi się, że to wcale nie jest zły pomysł...
ktoś napisał, że oszczędzanie na oponach to najgorszy sposób "oszczędzania" i z tym się w 100% zgadzam, ale oszczędność finansowa to tylko jeden z argumentów za całoroczniakami. komfort z brakiem przekładek też nie jest dla mnie zbyt istotnym argumentem. uważam natomiast, że w naszym klimacie całoroczne są... bezpieczniejsze!
popatrzcie jaką teraz mamy temperaturę za oknem, a już sporo aut jeździ na zimówkach po ostatnich przymrozkach. w tej sytuacji całoroczne sprawdzają się nieporównywalnie lepiej, niż zimowe. a jak ktoś jeszcze ma letnie? cóż - nad ranem za kilka dni znowu może być w okolicach 0, czy niewiele na plusie i znów - lepiej mieć całoroczne. pamiętam też jak kilka lat temu jechałem gdzieś na majówkę i spadł śnieg - absolutna większość aut (w tym moje) było już po wymianie na letnie - no dramat...
generalnie dążę do tego, że u nas nie ma dobrego momentu na wymianę opon letnich na zimowe, czy zimowych na letnie. te okresy przejściowe są bardzo długie. mamy na przemian ciepło i zimno i którykolwiek z tych kompletów nie jest założony, to spisuje się on słabiej, niż całoroczne.
Oczywiście jest też parę dni w roku, kiedy zimówki sprawdzą się dużo lepiej - jakieś wyjazdy w nocy po nieośnieżonych drogach, jakiś wypad w góry... ale tych dni jest u nas zdecydowanie mniej, niż dni "przejściowych",a przecież to też nie tak, że całoroczne się wtedy nie nadają... całoroczne klasy premium będą działały podobnie jak zimowe klasy średniej - dramatu nie ma, do tego napęd 4x4 i jazda powinna być ok
aha, jeszcze co do mojego jeżdżenia: głównie miasto, 10-15k km rocznie, sporadyczne wypady w góry (ze 3-4 razy w roku) i sporadyczne dalsze wypady w lato na jakieś wakacje, czy weekendy. jakbym miał większe przebiegi, to raczej bym o tym nie myślał ze względu na szybkie zużycie. na ten moment jestem w zasadzie zdecydowany na micheliny crossclimate, które mają zdecydowanie najlepsze parmetry w lecie i nie odstają od innych w zimie