Autor Wątek: RAV4 2019 - dodatkowe felgi  (Przeczytany 193897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #465 dnia: 05 Stycznia 2022, 23:19:07 »
a michelin easy grip nie kwalifikują się w austrii/włoszech jako łańcuchy?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #466 dnia: 17 Stycznia 2022, 11:59:32 »
Zrobiłem przeglad rynku i w zasadzie wychodzi mi, że na koła 225/55R19 najlepszym wyborem będą łańcuchy Veriga Pro Compact 140. Zaletą jest ogniwo 9mm - najmniejsze dostępne, a biorąc pod uwagę, że w/g instrukcji na 19" nie można zakladać łańcuchów to tu mamy najmniejsze ryzyko gdy już utkniemy bez szans na wyjechanie na samych gumach i całą tą instrukcje bedziemy mieli głeboko gdzieś  :grin: . Te same łańcuchy, oczywiście w innym rozmiarze, miałem w Tucsonie 2WD i na kilka górek wyjechałem, zakłada się standardowo - trzeba przećwiczyć, felg nie niszczą. Zresztą w przypadku AWD łańcuchy wydają się być tylko spełnieniem obowiazku posiadania.
BTW oglądałem nadkole i widze że łańcuch musiałby się naprawdę mocno poluzować żeby o coś tam zahaczyć.

a michelin easy grip nie kwalifikują się w austrii/włoszech jako łańcuchy?
Nie wiem, ale ogladałem je ostatnio i dla mnie to pic na wodę. Drogie jak cholera, a jakieś takie delikatne z wyglądu. Te paciorki co mają robić przyczepność też jakieś takie nijakie. Łańcuch mocno obrywa w czasie jazdy. To nie jest tak, że jedziemy po bialutkim ubitym śnieżku. Tam gdzie już nie umiałem podjechać to droga była zwyklę troche oblodzona z przymarzniętymi miejscami żwirowymi kamyczkami. Nie ma miękkiej gry... Te easy grip to imho sa przeznaczone dla słabego kierowcy, który dodatkowo nie potrafi założyć normalnych "chamskich" łańcuchów i do jazdy po drodze gdzie przy minimalnej wprawie można sobie poradzić bez nich, a już na pewno w AWD. Podsumowując. Do jazdy za słabe, do pokazania, że się ma - za drogie.
Oczywiście to jest moja subiektywna opinia po obejżeniu ich w sklepie na kole, a nie z doświadczenia więc mogę się grubo mylić.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #467 dnia: 25 Marca 2022, 13:10:35 »
ASO - wczoraj założenie letniej na nową felge + kodowanie oryg. TPMS za .. 200 pln aaa nie jak przez tel mi kobitka mowila,ze wyjdzie 320 .. nie wiem,moze promocja - w kazdym badz razie 190pkt dalem z Toyota More i 10pln musialem zaplacic - bo oni papier musieli wystawic (takie reguły) .
Lokalny wulkanizator chcial 260pln.
Inny nie mial programu do oryginalnych czujników, tak wiec padło na ASO bo i pkt sie przydały

felgi : po długich poszukiwaniach padło na Anzio Spark 8 szer. 18" ET35. Jedynie tylko pierścienie weszly by otwór byl 60,1

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No i wyszło jak trzeba a felki pasują do białego jak ta lala.
2 stówy za założenie i kodowanie w ASO to bdb cena.
Mnie wyszło tyle samo u Pana Cześka za rogiem 160 za założenie opon (u mnie były akurat zimowe) i 40 zł za klonowanie czujników ale to robiłem wcześniej bo klony mam na lato (miały być czarne szyjki wentyli  taki detal bo oryginały są srebrne):grin:
Jak ASO to chyba wpisali Ci drugi komplet w komputer (pamiętam że mi chyba mówili że za to tylko 200zł liczą  :wallbash:).

Powiem że nie wiem jak to działa bo w osobówce za podmianę opon co roku na felgach (fakt stalowe i mniejsze bo 14") przez lata płaciłem 60zł - teraz nie pamiętam kilka złotych więcej (bo dokupiłem dwie opony).
Ale 160 to już jest trochę  - a operacja x2 w ciągu roku powoduje że zaczynam rozumieć ludzi którzy zakładają całoroczne i maja to wszytko tam gzie słońce nie dochodzi.
Kumpel tak jeździ - ma index mud & snow elektronika dała radę pod górkę podczas największych śniegów zapłacił  raz za zbieżność ustawianą na założonym kole chyba 200zł - auto mu idzie jak po sznurku i nie wydawał kasy na felgi opony zmianę i inne pierdoły.
Tylko w zimie nie do każdego kraju wjedziesz na takich kapciach - ale stanowczo ma to wg. mnie sens.
Teraz to już pozamiatane bo mam dwa komplety (zobaczę ile mnie zczesza za zmianę gotowych kół) ale po czasie sprzedałbym firmowe opony letnie i kupił całoroczne - takich śniegów jak w tym roku to nie było z 15 lat więc albo będą co roku albo nigdy.
Ja to u Was wygląda lokalnie może ktoś ma jakąś anegdotę?

No więc mam i ja zrobione na czarno fabryczne felgi z letnimi oponami. Z białą karoserią bardziej mi się podobają czarnuchy niż klasyczne srebrzanki.

Mam 2kpl kół : zimowe i letnie. W przypadku mojego korzystania (wypady zimą w górskie niechwieje) nie ma innej opcji.

Zimówki mam na takich felgach

« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2022, 13:14:08 wysłana przez wszim »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #468 dnia: 05 Kwietnia 2022, 20:58:23 »
Jak tak czytam, to dochodzę do wniosku, że wcale dużo nie przepłaciłem za komplet kół z zaprogramowaniem ich od razu w samochodzie (7100).

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Witam wszystkich uprzejmie.
Wiem, że późno odpowiadam ale od niedawna jestem na forum bo swoja Ravcie zamówiłem pod koniec marca i dopiero przecieram ścieżki na forum. A odnośnie opon to otrzymałem komplet zimowych w serwisie 19' z Nokianami za 5 800. 
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #469 dnia: 23 Kwietnia 2022, 11:49:12 »
Gdzie można kupić czarne nakrętki zabezpieczające pasujące do felg Toyoty RAV4 OEM? W RAV4 Adventure będę miał felgi OEM czarne matowe. W cenniku Toyoty znalazłem jedynie zestaw PW456-00000, który zawiera nakrętki srebrne. Trochę głupio będzie wyglądać jedna srebrna nakrętka zabezpieczająca w czarnej feldze z czarnymi zwykłymi nakrętkami.
Druga sprawa to nakrętki zabezpieczające do felg aluminiowych nie OEM. Ponieważ na rynku nie ma ciekawych felg aluminiowych w rozmiarze 18x7.0 5x114.3 ET35 otwór 60.1 (rozmiar felgi 18" wg homologacji dla RAV4 2019) zdecydowałem się zestawu na zimę wyposażyć w felgi Anzio Split Matt Black. Jakie czarne nakrętki zabezpieczające będą pasowały do wspomnianych felg ANZIO (nie OEM) ? Na co zwrócić uwagę przy doborze nakrętek zabezpieczających?
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2022, 12:05:59 wysłana przez krzysp3 »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 2019 - dodatkowe felgi
« Odpowiedź #470 dnia: 23 Kwietnia 2022, 12:59:24 »
Gdzie można kupić czarne nakrętki zabezpieczające pasujące do felg Toyoty RAV4 OEM? W RAV4 Adventure będę miał felgi OEM czarne matowe. W cenniku Toyoty znalazłem jedynie zestaw PW456-00000, który zawiera nakrętki srebrne. Trochę głupio będzie wyglądać jedna srebrna nakrętka zabezpieczająca w czarnej feldze z czarnymi zwykłymi nakrętkami.
Druga sprawa to nakrętki zabezpieczające do felg aluminiowych nie OEM. Ponieważ na rynku nie ma ciekawych felg aluminiowych w rozmiarze 18x7.0 5x114.3 ET35 otwór 60.1 (rozmiar felgi 18" wg homologacji dla RAV4 2019) zdecydowałem się zestawu na zimę wyposażyć w felgi Anzio Split Matt Black. Jakie czarne nakrętki zabezpieczające będą pasowały do wspomnianych felg ANZIO (nie OEM) ? Na co zwrócić uwagę przy doborze nakrętek zabezpieczających?
Ja mam fabryczne czarne z połyskiem na lato, juz 2 sezon mam te nakładki i wszystkie sie trzymają

https://allegro.pl/oferta/nakladki-silikonowe-na-sruby-kol-21-mm-20-sztuk-7756527227

Na zime kupilem Anzio Spark Black .. ale  do nich nie mam nakładek,bo one są czarno-srebrne, wiec srebrne śruby są ok .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #471 dnia: 23 Kwietnia 2022, 13:23:54 »
powiem wam że jak czytam ten wątek o kontrolkach ciśnieniach opon to w moim przypadku olewam. Dlaczego? zdarzało mi się że kupione felgi używane na zimówki które mi wyświetlały kontrolki ciśnienia opon które nie były kalibrowane bądź(wysiadły baterie) trzeba sprawdzić ciśnienia opon co 2 tygodnie które nic nie zmieniły parametry. Mnie ta kontrolka nie przeszkadza kosztem usług.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #472 dnia: 23 Kwietnia 2022, 14:50:58 »
Gdzie można kupić czarne nakrętki zabezpieczające pasujące do felg Toyoty RAV4 OEM?

W toyocie mają też czarne, choć faktycznie nie ma ich na stronie. Jakkolwiek upewnij się, że będziesz miał czarne śruby - ja zamówiłem czarne do wersji JBL Black i dealer ściągnął mi je bez zastanowienia. Jak przyszedł czas na montaż, to okazało się, że oryginalne śruby jednak są srebrne. Na szczęście srebrne mieli na stanie, więc podmienilismy na miejscu

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #473 dnia: 21 Maja 2022, 07:51:39 »
Od ponad 2 tygodni toczę walkę z Toyota Cetral Europe w sprawie możliwości instalacji kół z oponami zimowymi o średnicy 18". Powoli odnoszę wrażenie, że robią wszystko żeby zniechęcić mnie do pomysłu instalacji kół o innym rozmiarze niż te, na których Toyota RAV4 Adventure opuściła fabrykę. Najpierw kłamali, że homologacja dopuszcza tylko koła 19". Na dowód przesłali mi Świadectwo zgodności, które jak im udowodniłem w kolejnej korespondencji Świadectwem homogacji nie jest.  Idąc, za przykładem użytkowników Corolli i Auris poprosiłem o udostępnienie pełnej treści Świadectwa homologacji wskazując, że mają mi przesłać dodatkowo homologacje cząstkowe dot. hamowania i kół. Tym razem nie mogli już zbyć mnie płytkim kłamstwem bo zauważyli, że wiem o co pytać. Przesłali mi swoje stanowisko z wymaganymi fragmentami świadectwa homologacji z zastrzeżeniem, że stanowisko to jest tylko dla mnie i nie wolno mi się nim dzielić. Bo niby ma to wpływ na bezpieczeństwo innych użytkowników RAV4, których samochody mogą się różnić od mojego (czytaj: inne RAV4 Adventure Hybrid różnią się od mojej). A przecież cennik RAV4 nadal wskazuje 225/60R18 jako kola do wersji  Comfort. Co więcej do niedawna wybrane modele RAV4 wyposażano fabrycznie w koła 18" a po faceliftingu zmieniono je na 19". Czyli naklejki dot. kół 18"  TCE posiada. Czyli kolejne kłamstwo. Wniosek z rozumowania TCE: homologacja RAV4 na teren Unii Europejskiej dopuszcza stosowanie kół 18" ale naklejki wymaganej przepisami tejże wspólnoty już od TCE nie dostanę bo jest to "niebezpieczne". Pozostaje mi skierowanie swoich pytań do producenta samochodów tej nieszczęsnej marki albo wystosowanie listem poleconym oficjalnej skargi do zarządu TCE. Tak przy okazji. Chlapaczy do RAV4 Adventure nie mogę dostać w ramach bonusu 1000zl bo podobno nie mają homologacji. Ciekawe czy homologacja jest też przyczyną nie wydania mi także dywaników gumowych. Mam tylko cichą nadzieję, że z samochodu będę zadowolony bo obsługa Toyoty to samo dno.
Sytuację tą opisuję po to by innym oszczędzić nerwów i kontaktu z TCE w sprawie dopuszczalności kół 18" w RAV4, które fabrycznie wyposażono w koła 19".

« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2022, 08:24:51 wysłana przez krzysp3 »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #474 dnia: 21 Maja 2022, 09:46:42 »
Tak czytam ten i inne wątki w których od czasu do czasu przewija się informacja kogoś, że chce koła 18. a nie 19.
Czy chodzi tylko o cenę czy 18. są wyraźnie lepsze od 19.?
Również gdy zamawiałem swoja Ravkę chciałem zamówić koła zimowe 18. ale dowiedziałem się, że mogę tylko 19. bo homologacja.
No trudno, nie wnikając w szczegóły zamówiłem 19.
A teraz tak zastanawiam się czy nie popełniłem jakiegoś błędu.
Ale z drugiej strony im większe koła tym bardziej mi się podobają.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #475 dnia: 21 Maja 2022, 10:13:32 »
Czy chodzi tylko o cenę czy 18. są wyraźnie lepsze od 19.?
Zwolenników kół 19" jest zapewne tylu ilu 18". W moim przypadku chodzi wyłącznie o dostępność felg oraz opon a dodatkowo o cenę. Proste porównanie: wybrana przeze mnie felga 18" kosztuje 860 zł za sztukę identyczna 19" 1130zł (prawie 300 zł różnicy). Podobnie z oponą: 18" kosztuje 800 z groszami, 19" ponad 1000 zł (mowa o klasie premium).
Piszę oczywiście o felgach o identycznych parametrach jak fabryczne czyli 18" (7J, ET35, otwór 60,1) / 19" (7.5J/ ET40, otwór 60.1). Nie chcę bawić się w pierścienie centrujące czy też mierzenie odległości od zacisków czy innych elementów samochodu w przypadku wyboru felg np. szerszych od zalecanych.
Do swojej RAV4 Adventure chciałem kupić felgi OEM ale czarno-srebrne, które montowane są w RAV4 Adventure benzynowej za oceanem. W salonie Toyoty usłyszałem, że nie da się ich sprowadzić bo ... oczywiście problem z homologacją. Czyli kolejne kłamstwo bo są to identyczne felgi jak w Adventure Hybrid tylko inaczej malowane.
Swoją drogą dealerzy i TCE ma super wymówkę na brak towaru. Zamiast przyznać się po męsku, że Toyota ma problemy z dostawami i produkcją to wygadują i wypisują brednie o homologacji. Oj zła ta Unia Europejska. Najpierw okrada nas na prądzie (słynna akcja z banerami żarówkowymi) a teraz wykorzystuje homologację przeciw właścicielom samochodów w Polsce.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #476 dnia: 21 Maja 2022, 11:22:37 »
Mi w mojej wersji EXE nie podobają się srebrne felgi 19 calowe ani biały dach, czy też te srebrne klamki. Szkoda, że przy skyView nie palują dachu na czarno, w końcu dużo go nie zostało.  Ale nie widzę sensu wywalać kasę na czarne 19. Może jak te poobijam, to wtedy kupię sobie drugi komplet czarnych a poobijane oddam do piaskowania i malowania na czarno. Opony zimowe 19 już kupiłem w obawie przed brakami w przyszłości. 

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #477 dnia: 21 Maja 2022, 13:25:45 »
Osobiście nie mogę od lat przekonać się do białego koloru. Zawsze samochody kojarzą mi się z dostawczakiem.
Gdy weszły czarne dachy jakoś zaczęło to wyglądać. Wiem, że to modny kolor ale modny a ładny, to dwie osobne rzeczy i wiem, że nie to jest ładne co jest ładne ale to co się komu podoba.  :cheesy:
A połączenie białego ze srebrnym jest już nie do przełknięcia przeze mnie.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #478 dnia: 28 Maja 2022, 16:27:14 »
Zgodnie z tym co pisałem we wcześniejszych postach wysłałem oficjalne pismo do Prezesa Zarządu  TCE sp z o.o. do Warszawy z prośbą o interwencję w sprawie dopuszczalności instalacji kół 18" w RAV4 Adventure oraz problemów z pozyskaniem naklejki, która w przypadku montażu kół innych niż fabryczne winna znaleźć się na słupku samochodu. Ponieważ korespondencja mailowa była bezskuteczna (każda kolejna odpowiedź była albo kolejnym kłamstwem albo bezsensowną wymówką) zostałem zmuszony do interwencji u samego Prezesa Zarządu. List polecony odebrano w TCE w godzinach porannych i już po 5 godzinach dzwonił do mnie specjalista ds. kontaktów z klientami (autor maili) tłumacząc się za swoje postępowanie. Finalnie poinformował mnie, że spełnią wszystkie moje prośby i w poniedziałek zostanie do mnie wysłany oficjalny dokument potwierdzający możliwość instalacji kół 18" (7J, ET35, 225/60R18) w Toyocie RAV4 Adventure (zgodnie ze świadectwem homologacji) oraz naklejka na słupek, której nie mogłem się doprosić w korespondencji mailowej.
Wniosek z całej sprawy jest jeden - jak toczycie bezskuteczne boje z dealerem czy przedstawicielem TCE nie bójcie się prosić o interwencję samego zarządu.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2022, 16:36:47 wysłana przez krzysp3 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #479 dnia: 28 Maja 2022, 21:59:54 »
Warto było? Tyle energii, imho, zmarnowanej. Ale to nie moja energia.
Szkoda mi tylko tego gościa, co musiał się Ci tłumaczyć, imho, z takiej pierdoły i jeszcze dostał za to reprymendę.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2022, 22:02:26 wysłana przez Kiełek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl