Zrobiłem przeglad rynku i w zasadzie wychodzi mi, że na koła 225/55R19 najlepszym wyborem będą łańcuchy Veriga Pro Compact 140. Zaletą jest ogniwo 9mm - najmniejsze dostępne, a biorąc pod uwagę, że w/g instrukcji na 19" nie można zakladać łańcuchów to tu mamy najmniejsze ryzyko gdy już utkniemy bez szans na wyjechanie na samych gumach i całą tą instrukcje bedziemy mieli głeboko gdzieś

. Te same łańcuchy, oczywiście w innym rozmiarze, miałem w Tucsonie 2WD i na kilka górek wyjechałem, zakłada się standardowo - trzeba przećwiczyć, felg nie niszczą. Zresztą w przypadku AWD łańcuchy wydają się być tylko spełnieniem obowiazku posiadania.
BTW oglądałem nadkole i widze że łańcuch musiałby się naprawdę mocno poluzować żeby o coś tam zahaczyć.
a michelin easy grip nie kwalifikują się w austrii/włoszech jako łańcuchy?
Nie wiem, ale ogladałem je ostatnio i dla mnie to pic na wodę. Drogie jak cholera, a jakieś takie delikatne z wyglądu. Te paciorki co mają robić przyczepność też jakieś takie nijakie. Łańcuch mocno obrywa w czasie jazdy. To nie jest tak, że jedziemy po bialutkim ubitym śnieżku. Tam gdzie już nie umiałem podjechać to droga była zwyklę troche oblodzona z przymarzniętymi miejscami żwirowymi kamyczkami. Nie ma miękkiej gry... Te easy grip to imho sa przeznaczone dla słabego kierowcy, który dodatkowo nie potrafi założyć normalnych "chamskich" łańcuchów i do jazdy po drodze gdzie przy minimalnej wprawie można sobie poradzić bez nich, a już na pewno w AWD. Podsumowując. Do jazdy za słabe, do pokazania, że się ma - za drogie.
Oczywiście to jest moja subiektywna opinia po obejżeniu ich w sklepie na kole, a nie z doświadczenia więc mogę się grubo mylić.