Autor Wątek: Siatka oddzielająca przestrzeń bagażową  (Przeczytany 12610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline client1

• Początkujący
Siatka oddzielająca przestrzeń bagażową
« dnia: 18 Września 2019, 17:53:18 »
Witam

Czy może ktoś rozpoznał już temat siatki oddzielającej przestrzeń bagażową od pasażerskiej w wersji kombi?

Do Aurisa można było kupic coś takiego:
https://sklep.toyota.pl/produkt/64230-02010-pl21-siatka-bagazowa.html

Z tego co widziałem w Corolli w podsufitce są zaślepki takie jak w Aurisie więc jest nadzieja że coś da się tam zamontować. Niestety oficjalnie siatka nie jest dostępna. Zagraniczne strony dilerów też niestety nic o tym nie wspominają. Oczywiście zapytałem w ASO, odpowiedź w rodzaju: "my nic nie wiemy i nic nie sprawdzimy bo nie możemy" .

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Siatka oddzielająca przestrzeń bagażową
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2019, 23:15:04 »
Jest wysoce prawdopodobne że ta od Aurisa pasuje do nowej Corolli.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2019, 20:57:40 »
Tak w serwisie 1800PLN
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2019, 02:35:35 »
Tak w serwisie 1800PLN
Chyba ich pogięło.  W Aurisie kosztowała 99 zł.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2019, 16:56:54 »
Ode mnie też w serwisie zażyczyli sobie 1800PLN za tę siatkę. Postanowiłem "zaryzykować" :) i zamówiłem tę do Aurisa. Okazało się, że siatka z Aurisa nie pasuje - jest ok. 5cm za długa. Jednak zaczepy wydawały się być "kompatybilne", więc postanowiłem skócić tę siatkę.

Do skrócenia były 3 elementy - aluminiowa obudowa rolety, rurka na którą nawija się siatka oraz metalowy pręt - oś całego mechanizmu. Niestety po skróceniu pręta, jego końcówki trzeba nawiercić i te otwory nagwintować co może być bardzo problematyczne w domowych warunkach. Oprócz tego trzeba też przesunąć mocowania używane po rozłożeniu oparć tylnych siedzeń (ale to nie problem).

Po tych przeróbkach roleta daje się skutecznie zamocować zarówno na rozłożonych oparciach tylnych siedzeń jak i w mocowaniach pod poziomą roletą bagażnika. Jednak w tej drugiej opcji końcówki tego "daszka" (przednia część poziomej rolety) kolidują trochę z plastikowymi osłonami zaczepów rolety pionowej. Wykonałem podcięcia w tych osłonach i obydwie rolety udało się zamontować jednocześnie, ale nie wygląda to zbyt profesjonalnie :). Niemniej podcięcia te są zasłonięte przez ten "daszek".

Offline ostry-1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2019, 13:35:52 »
Witam

Czy może ktoś rozpoznał już temat siatki oddzielającej przestrzeń bagażową od pasażerskiej w wersji kombi?

Do Aurisa można było kupic coś takiego:
https://sklep.toyota.pl/produkt/64230-02010-pl21-siatka-bagazowa.html

Z tego co widziałem w Corolli w podsufitce są zaślepki takie jak w Aurisie więc jest nadzieja że coś da się tam zamontować. Niestety oficjalnie siatka nie jest dostępna. Zagraniczne strony dilerów też niestety nic o tym nie wspominają. Oczywiście zapytałem w ASO, odpowiedź w rodzaju: "my nic nie wiemy i nic nie sprawdzimy bo nie możemy" .
Nie bardzo rozumiem, po co zakładać jakąś podróbkę. W czym ona ładniejsza od oryginalnej?

Offline Barak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2019, 16:56:15 »
A to ciekawe, bo u mnie ta siatka jest zamontowana, na pewno nic takiego nie zamawiałem.A mam jedna z niższych opcji.

Offline ostry-1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2019, 18:01:36 »
A to ciekawe, bo u mnie ta siatka jest zamontowana, na pewno nic takiego nie zamawiałem.A mam jedna z niższych opcji.
Ja też jej specjalnie nie zamawiałem a mam. Stąd myślałem, że jest w każdym TS. Bo niby po co dziury w podsufitówce?

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2019, 14:11:53 »
U mnie tej siatki fabrycznie nie było pomimo iż samochód był wyposażony w zaczepy i otwory do jej zamocowania (TS 2.0 Executive + Skyview).

Czy mówimy o tym samym? Chodzi o pionową, zwijaną do rolety siatkę odzielającą przestrzeń pasażerską od bagażowej (tutaj można zobaczyć w wersji do Aurisa: https://sklep.toyota.pl/produkt/64230-02010-pl21-siatka-bagazowa.html)

Offline Barak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2019, 17:26:51 »
Tak dokładnie  :-)

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2019, 20:27:06 »
Podczepię się pod temat... Czy można do Corolli TS zamontować siatkę na podłodze bagażnika?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Listopada 2019, 20:33:47 »
Zależy od wersji

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopada 2019, 21:39:40 »
Tzn? Czy ty masz u siebie taką siatkę? Przhpominam, że chodzi mi o taką, którą można przymocować do podłogi. Jaki jest koszt w ASO?

Offline ostry-1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopada 2019, 21:44:19 »
Podczepię się pod temat... Czy można do Corolli TS zamontować siatkę na podłodze bagażnika?

Oryginalna siatka może być zamontowana do oparcia tylnich siedzeń. W momencie położenia ich do przodu masz możliwość zaczepienia siatki do podsufitówki w okolicy słupków B. I wtedy jest rozciągnięta niejako od podłogi. Ale gdy tylne oparcie foteli jest rozłożone to kaseta z siatką znajduje się zaraz przed roletą.
Myślę, że montaż siatki na podłodze mocno ograniczy przestrzeń załadunkową.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Grudnia 2019, 09:06:14 »
W obecnym aucie mam na podłodze 4 haczyki, do których mogę przyczepić siatkę. Super sprawa, bo nic nie lata po bagażniku. Minus - faktycznie, aby dostać się do koła to trzeba ją najpierw odczepić.
Myślałem, że w toyocie jest podobne rozwiązanie...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl