Autor Wątek: AURIS I 1.6 VVTI - pompa wody, termostat czy jeszcze coś innego?  (Przeczytany 8709 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
Odp: AURIS I 1.6 VVTI - pompa wody, termostat czy jeszcze coś innego?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Września 2019, 01:20:28 »
Witam ponownie.

Kupiłem 20 litrów wody demineralizowanej. Przeczytałem jeszcze kilka artykułów z netu - faktycznie wszystkie zalecają wymianę płynu co jakiś czas. Niestety pojawiły się nowe wątpliwości:
1. Spuszczanie starego płynu - na silniku zimnym, ciepłym ale nie gorącym czy im gorętszy tym lepiej? Tu różne źródła podają różnie. Za spuszczaniem na dość ciepłym silniku jest taki argument że przy otwartym termostacie zejdzie też trochę z bloku i więcej zanieczyszczeń. Czy można spuszczać od razu po wyłączeniu silnika po trasie czy trzeba chwilę odczekać? Minutę, 5, pół godziny?
2. Napełnianie wodą do płukania i później po płukaniu płynem - to wiadomo musi być silnik chłodny.
3. Niektórzy zalecają płukanie środkami specjalnymi - ponoć niewielki wydatek. Nie wiem co o tym myśleć.
4. Na jakimś chyba VW forum ktoś twierdził że Petrygo zadziałało płukająco i to za mocno (wycieki) i na powiedzmy 8 głosów pozytywnych pojawiły się ze 2 negatywy... Prawda to z płukaniem przez Petrygo? Może mieć i minusy i plusy :)
5. Prestone, Dynagel, Petrygo (jeśli tak to który bo są chyba 4 rodzaje) czy coś innego? Płynu jeszcze nie kupiłem ale te 3 marki mam w sklepie "pod ręką".
6. Jeszcze ktoś słusznie zauważył że woda ze względu na niższą temperaturę wrzenia może narobić bałaganu przez wzrost ciśnienia... W związku z tym że jakby nie patrzeć mam problem z temperaturą i zamierzam przepłukać układ z uruchomieniem silnika i jego rozgrzaniem "pod wodą" - czy w tej sytuacji by uniknąć kuku typu rozwalenie układu przez ciśnienie, można/należy nie zamykać zbiorniczka wyrównawczego w czasie rozgrzewania? Czy lepiej nie rozgrzewać za mocno - wyłączyć silnik natychmiast po osiągnięciu temperatury roboczej lub nawet chwilę przed? Wtedy chyba słabo z przepłukaniem zawartości bloku...
Mam nadzieję że mój następny post będzie już po :)
Pozdrawiam, B

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Września 2019, 20:07:17 »
Wymienione.  Było płukanie płuczką i samą woda później. Nic nie wyleciało specjalnego (po płuczce na dnie miski troszkę ale to naprawdę troszkę jakby drobinek rdzy, gdyby zebrać je do kupy to może uskładałby się mały paznokieć). Spuszczony płyn konsystencyjnie i barwą jak nowy. I chyba pomogło. Chyba bo przejechałem tylko trasę a wcześniej najczęściej temperatura wzrastała w korku lub przy parkowaniu. Bardzo duże podejrzenie że przyczyną był... niski stan płynu. Po spuszczeniu starego nieco się zdziwiłem bo wyglądało jakby w zbiorniczku był nadal. A to było... przebarwienie od płynu, kolor idealnie ten sam. No i przy płukaniu w misce miałem więcej niż po spuszczeniu oryginalnego chłodziwa. Szampana nie otwieram ale biorąc wszystko do kupy... 99%. Przebarwiło komuś kiedyś? Niebezpieczna sytuacja... Pewnie od tego niewymieniania przez 12 lat :)
PS. Dziękuję wszystkim za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2019, 21:07:22 wysłana przez fazibazi »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Września 2019, 20:37:47 »
Cieszę się, że mogłem pomóc.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudnia 2020, 04:28:31 »
Napisałem tu ,bo jest mowa o pompie płynu chłodnicy .

Pojawił mi się wyciek płynu spod koła pasowego pompy . Choć i pod dolną śrubą jej mocowania też coś widać ,ale to na dole to może ścieka z góry . Obecnie nie ma tragedii , trochę metale różowe się zrobiły . Jedno co zauważam ,to jak silnik ciepły , to wszędzie sucho ,dopiero jak wystygnie to coś już widać i pojawia się mokre . Koło pasowe tyci coś tam też bryzgnie , więc  pod nim też puszcza .

Czy dobrze wnioskuję ,że wymienia się całą pompę i nie bawi w uszczelnienia wałka  ?
Jakiej firmy będzie dobra i trwała ?
Na co zwrócić uwagę ?
Jaki płyn zalać ,czy dolać , obecnie mam różowy .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Grudnia 2020, 09:15:39 »
Ja wymieniałem na GMB - wygląda podobnie jak te poprawione toyotowskie - tylko dłuższe sruby trzeba dać.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Grudnia 2020, 13:11:06 »
Czy oglądałeś starą pompę , co tam szwankuje , uszczelniacz wałka czy uszczelnienie pompy między silnikiem ?
Płyn mam ori różowy i to nie jest jakiś koncentrat mocy , jak sprawdzałem wychodziło - 29C , chyba to jest ten LL.
Jaki można zalać w zamian ,kolega bartez nie pochwalił się ?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Grudnia 2020, 23:40:51 »
Dobra ,olewam sprawę ,podobno te typy tak mają ,że czasem przepuszczają .
Obecnie sucho , widać przez dziurki koła różowy glucik pod uszczelniaczem i tak ma być . Jak chłody przychodzą to uszczelnienia się trochę kurczą i tak może być sporadycznie ,że pocieknie trochę . 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Stycznia 2021, 22:50:19 »

Po przelocie dłuższym, wyciek się zatrzymał na tyle, że w obecne - temp. nadal sucho. Ponoć jak tam cieknie, to dłuższy przelot może pomagać, albo może pogorszyć. Pompę już kupiłem, tej samej firmy co oryginalna, mam nadzieję że już ulepszona. Najlepsze jest to, że ma ślady usuwania napisu Toyota, to znaczy litera To została, a dalej jak po dłucie. Pompa nowa ma dodatkowe większe cztery otwory w kole, widać przez nie takie oczko. Jest to tak pomyślane, by w razie wycieku, tam się płyn zbierał, swobodnie ściekał sobie w dół i nie rozchlapywał się.

Przy okazji wymienię płyn chłodzący, mam różowy. Jak sprawdzam ten w silniku po 8 latach to ma -31 do -32C i prawie + 128C. Na początku byłem zdziwiony, bo standard to raczej -37C i +129C. Pomyślałem spadło, albo w Toyotach tak jest. Kupiłem 5L ori gotowego i 1L koncentrat , sprawdziłem i gotowy tak samo ma -31-32C, koncentrat poza skalą u góry. Tak myślę by to podnieść jakoś, zmieszać 5L z 1L i będzie jakiś zapas i bliżej standardu powszechnego. Pytanie czy to podniesienie o max 5C, na max 37C nie zaszkodzi, może te silniki muszą mieć temp - niższą. Jak to widzicie, względem płynu ori i innych stosowanych ?             

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl