Autor Wątek: Padł nawiew (F)  (Przeczytany 13453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ÂŁukasz

• Gość
Padł nawiew (F)
« dnia: 01 Czerwca 2005, 18:32:00 »
Witam
Ostatnio zauważyłem,  że w mojej Carince padł nawiew. Na początku myślałem,  że to ktorys z bezpiecznikow się spalił, ale w książce nie znalazłem żadnego od nawiewu czy też ogrzewania. Jak myślicie, co może być tego przyczyną? Z gory dziekuję i POZDRAWIAM.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:47:57 wysłana przez Miche »

Bisua

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca 2005, 00:10:50 »
ale w jakim znaczeniu padł nawiew ??
wentylator nie działa ??
czy moze działa ale powietrze nie leci ??
proponowałbym wpierw sprawdzić filtr przeciwpyłkowy
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:48:27 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2005, 07:53:07 »
Witam.
Jak padł nawiew to domyślam się  że nie wieje :-DD .Wiec wentylator nie działa i bankowo gdzies jest od niego bezpiecznik. Po południu sprawdzę jaki to napiszę.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:48:58 wysłana przez Miche »

ÂŁukasz

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwca 2005, 10:46:16 »
Cytuj (zaznaczone)
ale w jakim znaczeniu padł nawiew ??
wentylator nie działa ??

Po włączeniu jest zupełna cisza nic się nie dzieje.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:49:15 wysłana przez Miche »

wilsonik

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca 2005, 12:39:30 »
Jest bezpiecznik od dmuchawy pod osłoną boczną od strony pasażera. Pod takim wybrzuszeniem pod nogami z prawej strony. W ksiazce nie ma o tym wzmianki. Poza tym jest jeszcze przekaźnik w skrzynce bezpiecznikow pod maską.

Sprawdzone mi padł przekaźnik. Elektryk dopiero po godzinie gapnal sie ze to moze byc wina nie bezpiecznika tylko przekaźnika.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:49:50 wysłana przez Miche »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2005, 13:47:03 »
Cytat: wilsonik
Jest bezpiecznik od dmuchawy pod osłoną boczną od strony pasażera.

On jest od dmuchawy ??? Ja od roku usiłuję dowiedzieć się od czego ta cholera tam siedzi  :wink:
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:50:19 wysłana przez Miche »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

ÂŁukasz

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2005, 15:43:09 »
Cytuj (zaznaczone)
Jest bezpiecznik od dmuchawy pod osłoną boczną od strony pasażera. Pod takim wybrzuszeniem pod nogami z prawej strony.
Czy chodzi o tą osłonę przy głośniku w drzwiach od strony pasażera? Jeśli tak to jest tam bezpiecznik czerwona 10 i nie jest spalony.
Cytuj (zaznaczone)
Poza tym jest jeszcze przekaźnik w skrzynce bezpiecznikow pod maską.
A jak wygląda ten przekaźnik, gdzie dokładnie sie znajduje i czy sam mogę go sprawdzić i wymienić?
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:51:15 wysłana przez Miche »

wilsonik

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2005, 16:18:17 »
Nie mam pojecia jak wyglada ten przekaźnik, wiem tylko  że tam jest. Sam tego nie robiłem.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:51:47 wysłana przez Miche »

Wilis

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2005, 18:55:18 »
Miałem podobne objawy w swojej Carinie 2,0 D. Okazało się  że zawiesił się wirnik wentylatora. Rozebrałem wyczyściłem i działa bez zarzutu.Dostep do niego jest po demontażu plastikowej obudowy pod schowkiem. Powodzenia
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:52:13 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2005, 19:10:40 »
Witam.
Wyjmowałem ten wentylator wiele razy. Jakims nieopisanym nieziemskim sposobem dostawały się tam liście i inne syfki. Za pierwszym razem po wykreceniu było tam tak czarno jak w kopalni wegla(spreżonym powietrzem najlepiej dmuchnąc). U mnie jest to wentylator Bosh'a. Przeciściłem, nasmarowałem i miodzio.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:53:01 wysłana przez Miche »

Bisua

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Czerwca 2005, 01:54:42 »
zawika1, a jak sie dostać do tego wentylatora masz jakies foty ??
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:53:12 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Czerwca 2005, 06:28:01 »
Cytat: Bisua
... jak sie dostać do tego wentylatora masz jakies foty ??
Witam.
Najpierw wyjmowałem schowek i taką płaską-okrągłą osłonę.Schowek jest na dwóch wkrętach a osłona zdaje się na zatrzaski. Wszystkie operacje najlepiej wykonywać klęcząc na zewnątrz samochodu :-DD, z przodu od strony pasażera. W  środku będą nam potrzebne tylko oczy i ręce z wkrtakiem krzyżakowym :-DD.  Po tej operacji przed oczami mamy cały zespół dmuchawy.
 Żeby wykręcić sam wentylator trzeba wykręcić tylko trzy wkręty. Są one umieszczone od spodu-więc trzeba nieco zanurkować do  środeczka. Niestety jeden z nich, ten najbliżej silnika samochodu, jest w takim miejscu,  że potrzeba nieco sprytu i anielskiej cierpliwości  :adiabelek .
Jak z tym sobie poradziłem to wyszedł calutki-silnik z  łopatkami. Jest to wentylator odśrodkowy(tak chyba się nazywa) . Jest potwornie brudny, jeżeli nigdy nie był czyszczony.
Jak wyciągnąłem to to pierwszy raz (denerwował mnie dzwięk wydobywający się z wentylatora-takie trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr)to oprócz liści były tam kawałki gałązek  i i cała masa innego szlamu.
W sumie jest to dosyć prosta operacja, ale jak napisałem, za pierwszym razem można się nieco zirytować na upierdliwe umieszczenie wkrętów mocujących silnik wentylatora.
Niestety  żadnych fotek nie robiłem.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:53:30 wysłana przez Miche »

Wilis

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Czerwca 2005, 17:10:28 »
Lukasz. Co tam z Twoim nawiewem? Dalej szukasz w elektryce, czy pomogł demontaż i czyszczenie wentylatora?
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:53:44 wysłana przez Miche »

ÂŁukasz

• Gość
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwca 2005, 20:32:37 »
Cytuj (zaznaczone)
Lukasz. Co tam z Twoim nawiewem? Dalej szukasz w elektryce, czy pomogł demontaż i czyszczenie wentylatora?

Witam.
Ostatnio nic nie robiłem, ponieważ nie mam czasu, ale przy najbliższej okazji postaram się wykrecić ten wentylator. Dzieki za wszystkie rady.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:54:31 wysłana przez Miche »

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
Padł nawiew (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwca 2005, 21:54:46 »
U mojego ojaca w Cari jest rowniez cos z anwiewem zrypane bo jak deszcz pada to kabina zaczyna parować po właczeniu nawiewu nic sie nie zmienia , trzeba szybę uchylić zeby auto w srodku odparowało bo pomimo tego ze wentylator daje dobry nawiew szyby nie chcą odparowac
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2007, 15:55:08 wysłana przez Miche »
Pozdrowionka  . :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl