Autor Wątek: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.  (Przeczytany 54482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Września 2020, 15:51:50 »
Wygrzebuję staruszka, ale to przynajmniej jest w temacie, a poproszono mnie o wpisanie tego w temat związany z LTA/Radarem itd.

Podzielę się przemyśleniami po 3200 km zrobionych w ciągu ostatnich kilkunastu dni głównie na autostradach w PL/CZ/SLO/IT/A i działaniu asystenta pasa, radaru, itd w Rav4 comfort+style 4x2 hybrid z 2020 (lipiec).

Cały system (pełny aktywny tempo) denerwował mnie srogo przez 200-300 km na początku (auto miało < 500 km), bo przy aktywacji pełnego asystenta z radarem włączał się i wyłączał w kółko (niebieskie bandy pojawiały się i zaraz znikały ciągnąć kierownicę w prawo) z okresem ok. 2-3s. Po jakimś czasie kombinowania z czym to jest związane, jak droga była bardziej pusta, odpuściłem i pozwoliłem mu przeciągnąć kierownicę w prawo. Okazało się, że o to mu chodziło i auto woli jeździć bliżej prawego pasa niż lewego, a to ciągłe włączanie/wyłączanie wynikało z siłowania się i odpuszczania LTA.

Po rozgryzieniu powyższego udało mi się przejechać jakieś 2000-2500 km po autostradach nie dotykając praktycznie w ogóle pedałów - radar chodzi super! i trzymając delikatnie kierownicę jedną ręką. Zauważyłem, że w trybie sport auto jest mniej wymagające do co mocniejszego trzymania kierownicy - przypomniania o trzymaniu były rzadsze (trzymałem cały czas, ale lekko). Jedynie przejazdy przy ciężarówkach mnie trochę stresują jak jadę jakieś 30-40 cm od prawej linii, a ciężarówka prawie po linii (nie mam BSM).

Tak naprawdę jedynie w Polsce na autostradzie dziwnie się jeździło z tym systemem (chociaż i tak cały czas korzystałem z niego (przejazd po A1)), bo za granicą nawet przy 3-4 pasach w jedną stronę nie czuć było problemów, bo: 1 pas dla ciężarówek, a 2 już leci max prędkością dopuszczalną no i za granicą nikt nie dojeżdża z tyłu na zderzak, bo jest to karane i ludzie tego pilnują. Dodatkowo nikt nie przekracza prędkości (oprócz pojedynczych aut, głównie z tablicami PL ;] ). W Polsce jak wyprzedzasz cieżarówki jadące 100-110 i lecisz 140 kmh, to dojeżdża ktoś od razu na zderzak i czeka, ale życie, nie mój problem ;).

Z wad, rzeczywiście przyśpieszanie jest dynamiczne, hamowanie też, ale nie było wcale tak źle. Chciałbym to wyregulować na trochę lżejszą reakcję, ale się nie da. Mimo to, gdybym wyregulował na lżejszą reakcję to w ogóle w Polsce na autostradach passaty w TDI, by dostały jeszcze większej gorączki. U mnie radar zaczyna przyśpieszać dopiero jak auto poprzedzające zjedzie kołami z linii, więc trochę późno, można ew. mu pomóc pedałem.

Jak rozumiecie 2-5 kropeczek pojawiających się na niebieskich poziomych paskach (określających odstęp utrzymywany do auta) na widoku auta poprzedzającego? Tłumaczono mi, że jest to podążanie za autem przede mną i utrzymywanie jego trasy, tj. fizyczne jego śledzenie, a nie tylko po pasach (lane assist). Jak to wygląda Waszym okiem? Kiedy to się włącza, kiedy wyłącza, bo nie mogę pojąć momentu aktywacji/deaktywacji tych 2-5 kropek (białych).

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Września 2020, 16:19:00 »
Kiedy to się włącza, kiedy wyłącza, bo nie mogę pojąć momentu aktywacji/deaktywacji tych 2-5 kropek (białych).

A to nie jest tak, że kropki się pojawiają jak radar wykryje jadące auto. W moim volvo było tak, że jak jechałem na tempomacie to w momencie pojawienia się auta jadącego przed pojawiała się ikonka samochodu.

Offline vert

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Września 2020, 16:26:04 »
Dynamikę przyspieszania można znacząco zmniejszyć , przełączając tryb jazdy na ECO !!! Tak przynajmniej się dzieje przy skrzyniach CVT.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Września 2020, 13:34:56 »
Nie rozgryzłem kiedy 2-4-5 kropek się pojawia. Częściej (wydaje mi się) widzę to przy większym ruchu, aucie poprzedzającym bliżej. Wykrycie auta przez radar jest sygnalizowane samochodem w oddali pokazanym.

Co do jazdy na eco, lepiej mi sięna sporcie jeździ z lane ass, bo rzadziej krzyczy o pewne trzymanie kierownicy. Wole nie wiedzieć jak często eco będzie pytało o pewne trzymanie kierownicy.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Września 2020, 13:42:54 »
Nie rozgryzłem kiedy 2-4-5 kropek się pojawia
We volvo było tak, że jak się zbliżałem do przeszkody bez tempomatu wyświetlało się czerwone światło na szybie z tym większą intensywnością im bliżej była przeszkoda, a jak różnica prędkości zbliżania była duża to jeszcze sygnał dźwiękowy. Może ilość kropek oznacza odległość od przeszkody/auta.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Września 2020, 13:44:19 »
Kropki są tylko jak jest radar aktywny. Przy nieaktywny, co bym nie zrobił nie pojawią się.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2020, 13:49:15 wysłana przez hardtmuth »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Września 2020, 13:46:18 »
Jak odbiorę swoją to potestuję i napiszę :-) już niedługo.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Września 2020, 17:48:12 »
A w instrukcji nic o tym nie ma?

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Września 2020, 21:47:22 »
enigmatycznie krótko i bez komentarzy, wydaje mi się, że też zagraniczna wersja nie jest bogatsza o większy opis.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Września 2020, 06:31:34 »
Potestowałem wczoraj jazdę na tempomacie w korku w trybie sport i powiem, że jestem mile zaskoczony.
Zbiera się całkiem całkiem, jest spora różnica do eco.
W trybie eco przyspieszał strasznie ślamazarnie, a w sport można tego używać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Września 2020, 06:57:23 »
A jak z hamowaniem, nie jest zbyt gwałtowne w tym trybie?

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Września 2020, 07:59:08 »
A jak z hamowaniem, nie jest zbyt gwałtowne w tym trybie?
Przy jeździe w kolumnie auto ładnie sobie jedzie z taką prędkością jak wszystkie inne, problem jest, jak jedziemy szybko i dojeżdżamy do samochodu czekającego na światłach. Samochód późno hamuje, pomagam mu wcześciej bo jestem pewien, że mógłby nie wyhamować. I to niezależnie od trybu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Września 2020, 08:18:03 »
Hej, no panic :). Jeszcze nigdy w korku nie czułem, że nie wyhamuje. Oczywiście ustawiam odstęp na 2 kreski, ale hamuje ładnie (na 1 mam lekkie obawy). Przy większych prędkościach nieraz ustawiam 1 kreskę, bo im wyższa prędkość, tym większy odstęp.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Września 2020, 08:39:30 »
Ale to nie piszę, że w korku.
Jadę sobie np 60, pustą drogą i dojeżdżam do świateł.
Zbyt późno hamuje.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Września 2020, 08:41:54 »
Przy jeździe w kolumnie auto ładnie sobie jedzie z taką prędkością jak wszystkie inne, problem jest, jak jedziemy szybko i dojeżdżamy do samochodu czekającego na światłach. Samochód późno hamuje, pomagam mu wcześciej bo jestem pewien, że mógłby nie wyhamować. I to niezależnie od trybu.
Standardowy problem z aktywnymi tempomatami - one chyba działają na zasadzie efektu Dopplera i auta stojące na światłach mogą być traktowane jako otoczenie, zatem może nie nastąpić zatrzymanie jak w przypadku poruszania się w korku czy normalnym ruchu. Nie wiem, czy kamera jest jakoś sprzężona z radarem, ale na stojące auta zawsze trzeba uważać, bo samochód może nie zdążyć zareagować.

Próbowaliście używać aktywnego tempomatu w górach na zjazdach? Jak dla mnie działa to całkiem ciekawie, choć z pewnymi problemami, bo czasami "zapomina" jaką prędkość mu się ustawiło.
W każdym razie widać jak najpierw hamowanie "wypełnia" baterię, jak już bateria jest naładowana to wykorzystuje hamowanie silnikiem (tak zawsze robię w górach z manualem), a później jakby zapomina o zadanej szybkości i zaczyna przyspieszać.
I te "tajemnicze kropki" - nie mam pojęcia o co w nich chodzi, bo sporadycznie się to pojawia i nie zdążyłem jeszcze zrozumieć w jakich sytuacjach.

A odnośnie lane assist mam podobne wrażenie jak hardtmuth - bardzo blisko trzyma się prawej strony i jest to trochę irytujące.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl