Autor Wątek: Rav4 2019 - Spalanie  (Przeczytany 32322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Rav4 2019 - Spalanie
« Odpowiedź #90 dnia: 09 Grudnia 2021, 13:43:40 »
A tak na poważnie, przez 3 mc b.r. moje poprzednie auto Mondek stało na parkingu i czekało na chętnego, żeby nie zdechło odpalałem go raz na tydzień i robiłem kółko po osiedlu.
Zawsze po tym tygodniu stania silnik przez pierwsze kilkaset metrów zachowywał się inaczej (gorzej) niż gdy wcześniej był jeżdżony codziennie.
Po ok 2 mc takiej eksploatacji trzeba było już używać kabli rozruchowych do odpalenia.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 09 Grudnia 2021, 14:34:09 »
próbowałeś tak zrobić czy usłyszałeś na podwórku. W tym roku nie jeździłem jednym ze swoich aut 3 miesiące , i według twojej teorii to auto to już złom???
Weź sie ogarnij i nie powtarzaj zasłyszanych bzdur.
a ja powiem tak: mam auto innej marki ktore tylko okazjonalnie uruchamiam....3 miesiece postoju i ...rozrusznik ledwo krecil...ale zapalil...nierowno pracowal tak jakby mu cos na jednym cylindrze nie pasowalo....ale szybko przeszlo....ruszylem...to slysze ze klocki tra o przyrdzewiale tarcze - kilka hamowan i sie oczyscily....ja widze roznice po dlugim postoju a Ty?...No ale moje auto garazuje pod chmurka i nie przetaczam go co kilka dni zeby kola nie staly w jednej pozycji...dziecko wie, ze tam gdzie sa elementy ruchome, gdzie potrzeba smarowania na tracych elementach, gdzie mozliwa ich korozja dluzsze przestoje nie sa wskazane...
Ale co ja bede sie wysilal tlumaczeniem...wiesz dobrze tylko jak zwykle trzeba cos wyolbrzymiac ...ale to technika ktora mozna obserwowac na wszystkich forach...rzucic prowokacyjny komentarz i czekac....dalej samo sie nakreca  :grin:
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2021, 14:36:31 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #92 dnia: 09 Grudnia 2021, 14:35:05 »
Ostatnio mam ciągle trasy 1-2, max 3km samochodem, no i poniżej 15-20l/100km ciężko mi zejść :). Rok temu grudzień też miałem ciekawy pod katem spalania.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #93 dnia: 09 Grudnia 2021, 17:25:28 »
Witam
Benzyna 2.0 4x4
Spalanie za miastem 7,5 l Prędkość miedzy 70 a 120.
Miasto krótkie odcinki ok 4 kilometry 12l do 15 l

No to czeka mnie nieciekawa perspektywa.   :-(
Nie bój nic ;) Nie jest źle :)

Nie boję się  :-) liczyłem się z tym iż będzie większe spalanie ,ale chciałem też "podbić" ten wątek aby inni się wypowiedzieli.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 09 Grudnia 2021, 22:23:16 »
W tym roku moja domowa Corska stała w garażu pod rząd parę ładnych miesięcy i w ogóle nie jeździła i nie była przepalana. No na jesieni zrobiłem jej prezent  - odpaliłem , przejechałem parę ładnych kilometrów. Tego samego dnia wieczorem już nie odpaliła - po prostu padł nowy 1 roczny akumulator. Niestety nie używany i nie ładowany akumulator wyczerpał się prawie do zera i doznał zwarcia. Szybko do mechanika, przeprowadził test (akumulator na złom)  - dobrze, że była gwarancja i udało się go jakoś na gwarancji wymienić.

Tak więc, rzeczy nie używane faktycznie czasem się psują - teraz  mając na uwadze tą nauczkę, przynajmniej raz na miesiąc małe autko odpalam i na krótką przejażdżkę :)
Jak wiem że autem długo nie będę jeździł odłączam jedną klemę z akumulatora   ( - ) i akumulator  w samochodzie zostawiam , jak chcę jechać przykręcam klemę , i nie ma problemu z odpaleniem. Roboty na 30 sek. a akumulator nadal ,,żywy,,
RAV4 2.5 hybrid

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Grudnia 2021, 07:53:46 »
To po takim czymś, zgodnie z tym co mi w ASO powiedzieli, alarm może stracić część ustawień ("grupę") i potem się zawiesić jak przy zamykającej klapie uzbroi się auto :P. Za to serwis dostał niską ocenę ode mnie za ostatni reset alarmu :).

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 10 Grudnia 2021, 08:34:36 »
To po takim czymś, zgodnie z tym co mi w ASO powiedzieli, alarm może stracić część ustawień ("grupę") i potem się zawiesić jak przy zamykającej klapie uzbroi się auto :P. Za to serwis dostał niską ocenę ode mnie za ostatni reset alarmu :).
myślisz że mój 30 letni w140 ma alarm i jeżdżę nim do ASO. :roll: :roll:
świat nie kończy się na tym co powiedzieli w aso , czasami wystarczy myśleć. :cheesy:
RAV4 2.5 hybrid

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 10 Grudnia 2021, 08:39:06 »
odłączam jedną klemę z akumulatora�  � ( - ) i akumulator�  w samochodzie zostawiam , jak chcę jechać przykręcam klemę , i nie ma problemu z odpaleniem. Roboty na 30 sek.

Można jeszcze szybciej odłączać/zaciskać klemy, w ok. 1-2 sekundy. Ja w dwóch toyotach zamontowałem sobie takie:
https://allegro.pl/oferta/klemy-akumulatora-samozaciskowe-800a-2-el-12-24-11157537619

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl