Toyota gdzieś pisze, że mają opóźnienie względem Here Maps około pół roku, bo muszą wszystko sami sprawdzić i dostosować do swojej nawigacji.
Niecałe pół roku temu na mapie na
https://wego.here.com poprawili jedną ulicę w centrum Poznania, która była oznaczona jako jednokierunkowa, ale zmieniono na niej organizację ruchu i jest już dwukierunkowa. W najświeższej aktualizacji map od Toyoty (16.4.0) tej poprawki jeszcze nie ma, więc ten półroczny poślizg, o którym pisze Toyota, by się zgadzał.
Zupełnie inną kwestią jest aktualność samych Here Maps. Organizacja ruchu na tej drodze, o której piszę powyżej, została zmieniona już z 2 lata temu (ulica Wszystkich Świętych na odcinku między Garbarami a Mostową).
Z drugiej strony mamy takie "kwiatki", że po ostatniej aktualizacji nawigacja prowadzi już po nowej drodze S5 Poznań-Wrocław na obydwu odcinkach, które jeszcze są w budowie (Wronczyn-Kościan i Kościan-Radomicko). Na
https://wego.here.com te odcinki też już od dawna są wyrysowane. Jedziesz sobie "starą piątką" a nawigacja co chwile każe ci skręcić na rondzie, które jeszcze jest w budowie, i wjechać na plac budowy...
Nie jest to do końca pozbawione sensu, bo droga S5 ma być (wg obecnych założeń) przejezdna na obydwu odcinkach jeszcze w tym roku - czyli w momencie otwarcia tych odcinków do ruchu, klienci Here Maps (czyli np. Toyota), a tym samym kierowcy korzystający z tych map, będą mieli dostępną aktualną mapę prowadzącą po nowej drodze szybkiego ruchu, bez konieczności czekania kilka miesięcy na kolejną aktualizację.
Jest też trzecia strona medalu - dokładność map (już ktoś wcześniej na to zwrócił uwagę). Pomimo tego, że na mapie sprzed pół roku jest ładnie wyrysowana droga S5, która najprawdopodobniej za niecałe 2 miesiące będzie oddana do ruchu, to o tak zwanym "nowym śladzie starej piątki", który biegnie od węzła Mosina na południe (czyli wzdłuż obecnie budowanego odcinka S5), i po którym obecnie odbywa się ruch, kartografowie z Here Maps przypomnieli sobie trochę za późno, i w aktualizacji 16.4.0 jej po prostu nie ma (chodzi o tę drogę narysowaną na biało, na prawo od S5:
https://wego.here.com/?map=52.224,16.69709,16,normal). Nawigacja kompletnie wariuje gdy się tamtędy jedzie.
Wracając jeszcze na moment do Poznania, to w Here Maps jest bardzo dużo uliczek osiedlowych i takich, które znajdują się na terenie prywatnym. Jednak podczas ich dodawania nikt nie sprawdził czy w ogóle jest możliwość wjazdu na te drogi. Zdarzają się takie sytuacje, że gdy są korki, to nawigacja prowadzi przez drogi wewnętrzne jakiejś firmy, na które wjazdu nie ma (raz, że to teren prywatny, dwa, że jest brama czy szlaban i nawet jakbyś chciał, to nie przejedziesz). Często też kartograf patrzył chyba na jakieś niedokładne zdjęcia satelitarne i połączył dwie drogi osiedlowe, które nie mają wcale fizycznego połączenia, a co więcej, są oddzielone płotem.
Tak, wiem, że można do Here Maps zgłaszać błędy w mapie. I tak, zgłaszałem je. I jeden nawet poprawili - ten na ulicy Wszystkich Świętych. Ale pozostałe nie, a zgłaszałem ponad rok temu. Więc nawet nie mam pewności, czy ten na Wszystkich Świętych poprawili po moim zgłoszeniu, czy może po prostu sami zauważyli, że jest błąd.
Porównania z mapami Google nie mam więc na ich temat nie będę się wypowiadał, ale z tego co słyszę od znajomych, to sobie chwalą. Mi jednak dużo wygodniej korzystać z nawigacji wbudowanej w deskę rozdzielczą niż z czegoś co wisi w powietrzu, a poza tym informacje o korkach przez Internet (czyli od firmy TomTom) są w nawigacji Toyoty wystarczająco dokładne (w przeciwieństwie do tych dostępnych przez TMC, które są w mojej opinii bezużyteczne).