Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 151095 razy)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Grudnia 2019, 08:35:59 »
Wszystko się zgadza co piszesz i nie dziwie się, ze serwis o czymś wie, skoro ludzie zgłaszają taki problem. Natomiast trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem i jakimś własnym doświadczeniem motoryzacyjnym/życiowym. Produkt jest słaby i tyle. Nie zastanawia cię dlaczego prawie  wszyscy producenci wkładają płaskie wycieraczki a reszta świata nie ? Ja po założeniu płaskich Bosha problemu wycieraczek ?na powrocie? i w ogole nie widzę. Pomijam kwestie, ze są bardziej ciche.
Można zwalać winę na sprężyny jak w polonezie albo dzwonić po naklejkę do TMP w sprawie opon, tylko gdzie w tym wszystkim jest zdrowy rozsądek ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Grudnia 2019, 09:21:38 »
Ja po założeniu płaskich Bosha problemu wycieraczek ?na powrocie? i w ogole nie widzę.

Fajnie że u Ciebie pomogło, ale jak pewnie czytałeś stronę wcześniej innym nic nie dało przejście na boshowskie.
Mam to samo w starszej ravce, bosh aerotwin nie pomógł zbyt wiele. Jest lepiej ale nadal jest widoczna smuga.
Sprawdziłem z innym autem i sprężyna dociskająca ramię do szyby jest odczuwalnie słabsza w ravce.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Grudnia 2019, 11:05:07 »
Jest lepiej ale nadal jest widoczna smuga.

Umówmy się, Bosch to też żaden super hit, ale działa trochę lepiej od fabryki, mnie osobiście wystarczy.
Toyota Corolla SD 2018

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Grudnia 2019, 11:16:44 »
Czy ktoś może polecić sprawdzone wypróbowane pióra wycieraczek do rav4 IV generacji? Brac oryginał czy są jakie dobre zamienniki, tylko jakie ?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Marca 2020, 16:03:41 »
Nowa RAVka odebrana 3 tyg temu i mam dokładnie ten sam problem. Widać, że Toyota nie bardzo się przejmuje tymi wycieraczkami.
Trochę nas tu już jest, może reklamacja zbiorowa? :)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Marca 2020, 16:16:04 »
To jest ewidentnie jakaś niedoróbka konstrukcyjna w większości Toyot. Mam Aurisa z 2015 i też dostrzegam ten sam problem. Bosha nie próbowałem, ale po zużyciu oryginałów Denso założyłem Motgum i teraz wymieniam tylko same gumki. Szału jednak dalej nie ma, chociaż jest lepiej...:(

Offline spayky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Marca 2020, 19:44:38 »
Mam identycznie , zgłosiłem do ASO Koszalin, olali to  :czerwona:
Zalecane wycieraczki producenta tak mi powiedzieli, pytałem czy toyota coś z tym zrobi. Dostałem odpowiedz ,że  nie ma żadnych problemów na oryginalnych wycieraczkach ;)
 Moje są nówki więc nie wstawiam z aso. Ale przy następnym przeglądzie kupie org i na drugi dzień podjadę, zobaczymy co powiedzą.

Marcelon

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Marca 2020, 11:14:49 »
Przy końcu marca mam pierwszy przegląd w ASO Koszalin i będę ich też pytać o tę wycieraczkę. Przy okazji rzucę im temat aktywacji blokady tylnej wycieraczki przy wrzucaniu wstecznego oraz domknięcia szyb.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Maja 2020, 12:28:15 »
Czy komuś udało się rozwiązać temat smug na lewej wycieraczce?
Czy jakieś ASO zareagowała, albo wymiana skrzydła dała dobre rezultaty.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Maja 2020, 12:57:10 »
Czy komuś udało się rozwiązać temat smug na lewej wycieraczce?Czy jakieś ASO zareagowała, albo wymiana skrzydła dała dobre rezultaty.

W moim przypadku odmówili czegokolwiek, uznali że za późno poinformowałem i to jest część eksploatacyjne. Pierwszą informację otrzymali telefonicznie po 1.5 dniu od odbioru auta. Kazali przemyć szybę benzyną. Jedynie co zaoferowali to zakup nowych za 300pln. Wczoraj podgiąłem pióro śrubokrętem pomiędzy mocowaniami newralgicznego odcinka. połowicznie pomogło.   

Offline 8X8

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Lipca 2020, 20:57:21 »
Toyota Wola: wiosną przy wymianie opon poprosiłem o sprawdzenie i powiedzieli, że znają problem i ramię jest do wymiany. Dzisiaj podczas serwisu powiedzieli że to zużyte pióra wycieraczki (choć problem jest od 15 minut po tym kiedy na deszcz wyjechalem z salonu), a Toyota leasing uważa, z po 15000 km nie jest zasadne je wymienić. Istny absurd...

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Sierpnia 2020, 21:58:15 »

Ktoś coś w temacie?. Ta smuga zaczyna mnie po mału wkurzać. A co dopiero jesienią, jak zaczną się deszcze.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Sierpnia 2020, 22:02:22 »
Nie jesteś sam. Właśnie jestem na wakacjach. Od dwóch dni też zwróciłem uwagę na ten problem. Irytacja to zbyt łagodne określenie.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Sierpnia 2020, 22:24:50 »
Macie modele 2020? Właśnie ostatnio się zastanawiałem, czy coś od zeszłego roku się zmieniło, i czy wymiana całego ramienia wycieraczki może coś pomóc...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Sierpnia 2020, 22:26:20 »
Ja mam 19. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Inna sprawa że zbyt często nie miałem potrzeby korzystać z wycieraczek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl